Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι πιό εύκολες και γρήγορες, αρωματικές και γευστικές πατάτες στην κατσαρόλα!


Η σημερινή μου συνταγή είναι εύκολη, γρήγορη και ιδιαίτερα ...πολυμορφική. Και αμέσως εξηγώ τι εννοώ:

Είναι εύκολη γιατί είναι μιά συνταγή με μια ιδιότητα που αγαπώ και εκτιμώ πολύ στην καθημερινή μου μαγειρική:  μπορώ να τη φτιάξω σε ένα σκεύος, χωρίς να λερώσω περισσότερα. Αυτή η οικονομία χρόνου και κόπου για μένα είναι πολύ σημαντική σε καθημερινή βάση που όλοι τρέχουμε σε χίλιες υποχρεώσεις και θέλουμε ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα που δεν μας εξουθενώνει τελικά.

Ακόμη είναι πολυμορφική , γιατί όπως θα δείτε μπορεί κάθε φορά να πάρει και άλλη ...γεύση , ανάλογα με τα υλικά που θα διαλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε, οπότε κάθε φορά προσαρμόζεται και στη γεύση μας αλλά και στα διαθέσιμα υλικά.

Όπως θα δείτε στα υλικά, ανάμεσα από τις στρώσεις της πατάτας, το μίγμα που βάζω -και το βλέπετε και στις φωτογραφίες- είναι καρότο, πιπεριές και μαϊδανός. Όμως ανάλογα με τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις, μπορείτε να βάλετε και κρεμμύδι (και/ή σκόρδο) αλλά και διάφορα άλλα υλικά όπως μαγειρεμένο κιμά (όπως για μακαρόνια), μαγειρεμένο τόνο κονσέβας (πάλι όπως για μακαρόνια) ή και από την κονσέρβα κατευθείαν, κομματάκια bacon ψημένα τραγανά, ακόμη και ψιλοκομμένο κοτόπουλο που έμεινε από την προηγούμενη και συνήθως είναι σε τέτοια ποσότητα που δεν φτάνει ούτε για μιά μερίδα. Τέλος μπορείτε να βάλετε και ντομάτα (είτε σε σάλτσα είτε λίγο πελτέ που θα αραιώσετε με λίγο λάδι και νερό). 
Όπως καταλαβαίνετε, όσο πιό νόστιμο και σύνθετο είναι το μίγμα που θα βάλετε ανάμεσα στις πατάτες, τόσο πιό ενδιαφέρον γευστικά θα είναι και το αποτέλεσμα.

Εδώ λοιπόν σας δίνω μιά βασική συνταγη και μπορεί ο καθένας να τη φέρει στα μέτρα του με όποιο συνδυασμό αγαπάει.

ΥΛΙΚΑ
3-5 πατάτες μεσαίες κομμένες σε ροδέλες 2-3 mm (οι πατάτες είναι ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε: θα πρέπει να επανωτίζουν λίγο η κάθε ροδέλα με την επόμενη,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και να γίνουν 2 ή 3 στρώσεις)
Μιά χούφτα μαϊδανός
2 καρότα
1/2 πράσινη και 1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 κλωνάρι σέλερυ ή λίγο σέλινο
Λάδι
Αλάτι 
Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στον πυθμένα της κατσαρόλας. Από πάνω τοποθετούμε τις πατάτες όπως περιγράφω στα υλικά, σχηματίζοντας κύκλους και επανωτίζοντας λίγο τη μία φέτα με την άλλη. Από πάνω βάζω το ένα τρίτο του μίγματος που θα χρησιμοποιήσω -εγώ εδώ όπως αναφέρω στα υλικά έχω χρησιμοποιήσει  μαϊδανό, καρότα, πράσινη & κόκκινη πιπεριά και σέλερυ, που τα έχω όλα περάσει από το  multi, χωρίς να τα κάνω όμως αλοιφή.

Αλατίζω καλά, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και συνεχίζω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στις άλλες δύο στρώσεις πατάτας και "μίγματος". Όταν τα υλικά τελειώσουν, ρίχνω λίγο νερό (περίπου μισό φλυτζάνι ) και κλεινω καλά το καπάκι, ώστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά οι πατάτες πριν να εξατμιστεί όλο το υγρό. Ανάλογα με την ποσότητα , ο χρόνος είναι διαφορετικός, οπότε κάθε τόσο ρίχνω μιά ματιά, ώστε να επιβεβαιώσω πως υπάρχει ακόμη υγρό, μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες. Σε περίπτωση που το νερό έχει εξατμιστεί πριν μαλακώσουν οι πατάτες, συμπληρώνω λίγο λίγο κάθε φορά. Προσοχή ! Επειδή οι πατάτες που είναι έξω από το υγρό, βράζουν με τον ατμό που δημιουργείται , θα πρέπει να μην ανοίγω συχνά το καπάκι , ώστε να μην χάνεται ο ατμός. Είνα προφανές πως οι πατάτες δεν ανακατεύονται σ΄όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος , οπότε όταν είναι έτοιμες -δηλ είναι μαλακές και δεν έχουν υγρά παρά μόνο λίγο λάδι, αφού τις αφήσω 10min, να δέσουν, μπορώ να τις αναποδογυρίσω σε μιά πιατέλα σερβιρίσματος, όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.


Οι πατάτες αυτές στις πιό απλές εκδοχές τους αποτελούν μιά πολύ καλή λύση για ένα ελαφρύ μεσημεριανό (κατάλληλο και για χορτοφάγους ) ή ένα ωραίο συνοδευτικό σε ψητά κρέατα ή μπιφτέκια, ενώ στις πιό σύνθετες εκδοχές τους αποτελούν πλήρες γεύμα.




και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Παιδική Zαχαροπλαστική και Μαγειρική: Εύκολες και Γευστικές Γλυκιές και Αλμυρές Τάρτες της στιγμής!


Συνήθως το Σαββατοκύριακο -της Παρασκευής περιλαμβανομένης- οι περισσότεροι από εμάς , και κυρίως όσοι έχουμε παιδιά, βρίσκουμε ευκαιρία να φτιάξουμε κάτι "περιττό", που συνήθως δίνει και τη μεγαλύτερη χαρά σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

Η μεγαλύτερη χαρά φυσικά, προκύπτει όταν αυτό το "περιττό" το φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά, ή το προορίζουμε να το απολαύσουμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε!

Η σημερινή μου συνταγή λοιπόν είναι μιά συνταγή που είναι πολύ εύκολη , με γρήγορη διαδικασία, αλλά με αποτέλεσμα πολύ
γευστικό,εμφανίσιμο και που μπορεί ο καθένας να το φτιάξει σύμφωνα με τη γεύση του. Αυτό το τελευταία είναι και ιδιαίτερα πολύτιμο όταν έχουμε πολλά άτομα που θέλουμε να ευχαριστήσουμε , αλλά τα γευστικά τους γούστα είναι διαφορετικά.


Ακόμη μπορείτε να αποφασίσουμε να φτιάξουμε μιά σειρά με αλμυρές ταρτούλες που θα σερβίρουμε με μιά ωραία πράσινη σαλάτα και μιά με γλυκιές ,για επιδόρπιο. 

Αρκεί λοιπόν να αποφασίσουμε ποιά υλικά ακριβώς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το πως θα τα συνδυάσουμε !!!

ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία σφολιάτα (έχει 2 φύλλα)

Για τις γλυκιές τάρτες
Μήλα σε λεπτές φέτες (τα κόβω σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες και τα ραντίζω με λεμόνι μέχρι να τα χρησιμοποιήσω)
Ζάχαρη, Κανέλλα
Βούτυρο 


Για τις αλμυρές τάρτες
Τυριά (gouda και φέτα σε ίσες ποσότητες και λίγη κρέμα ώστε να γίνει το μίγμα υγρό και ενιαίο)
Αγγιναρούλες κονσέρβα καρδιές (που κόβω -αφού ξεπλύνω και στραγγίξω καλά- στα 8).
Πιπεριές λεπτές λωρίδες
Ντοματίνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για γλυκιές τάρτες:
 Ανοίγω στο τραπέζι το ένα φύλλο σφολιάτας. Ανάλογο με το μέγεθος που θέλω να έχουν οι "ταρτούλες" μου, κόβω το φύλλο σε 4 μέρη από την μακριά πλευρά και σε 2 ή 3 μέρη  κάθετα,ώστε να σχηματιστούν 8 παραλληλόγραμμα ή 12 μικρότερα τετράγωνα.
Βουτυρώνω την επιφάνεια με σχεδόν λιωμένο βούτυρο, και  γυρίζω προς τα μέσα 2-3 mm από το φύλλο και στις 4 πλευρές , φτιάχνοντας έτσι ένα χαμηλό τοιχάκι. Στο εσωτερικό βάλζω τα υλικά της γέμισης.
Πασπαλίζω 1/2 κουταλάκι ζάχαρη, από πάνω στρώνω 3 (στις μικρές) ή 4(στις μεγαλύτερες) φετάκια μήλου. 
Από πάνω αλοίφω λίγο βούτυρο και πασπαλίζω πάλι λίγη ζάχαρη και κανέλλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για αλμυρές τάρτες:
 Ανοίγω στο τραπέζι το ένα φύλλο σφολιάτας. Ανάλογο με το μέγεθος που θέλω να έχουν οι "ταρτούλες" μου, κόβω το φύλλο σε 4 μέρη από την μακριά πλευρά και σε 2   κάθετα,ώστε να σχηματιστούν 8 παραλληλόγραμμα.
Βουτυρώνω την επιφάνεια με σχεδόν λιωμένο βούτυρο, και  γυρίζω προς τα μέσα 2-3 mm από το φύλλο και στις 4 πλευρές , φτιάχνοντας έτσι ένα χαμηλό τοιχάκι. Στο εσωτερικό βάζω τα υλικά της γέμισης.
Βάζω στην επιφάνεια λίγο από το μίγμα των τυριών, από πάνω 6 κομματάκια αγγινάρα, λίγες λεπτές φέτες πιπεριάς και 1/4 ντοματίνι.
Τέλος βάζω λίγη gouda, δεξιά και αριστερά από το ντοματίνι -ώστε να μη σκεπαστεί- και λίγο σκληρό τυρί.

Μπρορώ με μιά συσκευασία σφολιάτας να φτιάξω με το ένα φύλλο τις γλυκιές και με το δεύτερο τις αλμυρές ταρτούλες.

Τις τοποθετώ σε λαμαρίνα με λαδόκολα και είναι καλύτερα να τις αφήσω στο ψυγείο για 15-20 min,ή μέχρι να έρθει η ώρα να τις ψήσω .(Όταν η σφολιάτα ψηθεί κρύα από το ψυγείο, ψήνεται πιό σωστά και τα φύλλα της ξεχωρίζουν καλύτερα).

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 190oC για 20min (ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη).
Τρώγονται ζεστές ή χλιαρές.


και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 









Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Πολύχρωμες αέρινες γλυκιές μαρεγγούλες!



Η σημερινή μου συνταγή, είναι ένα γλυκάκι αγαπημένο πολύ στα παιδιά, που δίνει την ευκαιρία γιά ένα όμορφο και χαριτωμένο κέρασμα, αλλά που μ' αυτό μπορούμε να φτιάξουμε ένα υπέροχο δωράκι για ένα παιδικό πάρτυ, ακόμη να το προσφέρουμε σαν δωράκι - γλυκάκι σε μιά βάπτιση, αλλά στη λευκή του εκδοχή είναι παραδοσιακό κέρασμα γάμου! Επίσης είναι γνωστά και σαν "μπεζεδάκια".

Η συνταγή κλασσική και εύκολη ,ως προς τα υλικά, αλλά "απαιτητική" μιάς και χρειάζεται λίγη υπομονή και ένα δυνατό μίξερ, ως προς την εκτέλεση. 

Το σχήμα, το μέγεθος ακόμη και τα χρώματα, είναι θέμα προσωπικού γούστου. Φυσικά έχει να κάνει και με το ποιά θα είναι η χρήση τους. 

ΥΛΙΚΑ
4 ασπράδια (από αυγά L) που είναι καλύτερα να έχω βγάλει από το ψυγείο πριν 1 ώρα.
1κ. κρεμμόριο ή 1Κ.χυμό λεμόνι
1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
Αρώματα ζαχαροπλαστικής: Βανίλλια, Φράουλα, Μέντα, Πικραμύγδαλο...
Χρώματα Ζαχαροπλαστικής: Κόκκινο, Κίτρινο,Πράσινο...



ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Στον κάδο του μίξερ, που θα πρέπει να είναι καθαρός και στεγνός, βάζω τα ασπράδια -προσοχή δεν πρέπει να περιέχουν ίχνος κροκάδι- και λίγο κρεμμόριο ή 1 Κ. χυμό λεμόνι. 

Αρχίζω να τα χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά την οποία δυναμώνω σταδιακά.αφήνω να δέσουν λίγο , να γίνει το μίγμα σαν αφρός από σαπουνάδα, και μετά χαμηλώνοντας την ένταση, ρίχνω την ζάχαρη σιγά σιγά , ενώ χτυπάω με το μίξερ, σαν βροχή. Μέσα στη ζάχαρη τοποθετώ και το άρωμα αν είναι σε σκόνη , αλλιώς αν είναι υγρό, το ρίχνω στο μίγμα κατευθείαν.

Όταν η μαρέγγα γίνει σφιχτή και γιαλιστερή και σηκώνοντας το χτυπητήρι, μένει μιά μυτούλα -δηλ. δεν πέφτει- είναι έτοιμη. Έτσι όταν τις βγάλετε από το κορνέ, θα διατηρήσουν το σχήμα της ροζέτας, και μετά το ψήσιμο, θα είναι σαν της φωτογραφίας.

Αν πρόκειται να φτιάξω ένα χρώμα ρίχνω λίγες σταγόνες υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύω με μιά σπάτουλα, μέχρι να πετύχω την επιθυμητή απόχρωση.

Αν θέλω να φτιάξω περισσότερα χρώματα η αρώματα, μοιράζω το μίγμα σε αντίστοιχα μπωλάκια, τα χρωματίζω και τα αρωματίζω κατάλληλα .

 Βάζω το κάθε μίγμα σε κορνέ με μύτη αστέρι και βγάζω σε λαμαρίνα στρωμμένη με λαδόκολλα. Η ποσότητα που θα βγάλω, θα καθορίσει και τον τελικό χρόνο ψησίματος αλλά φυσικά και το πόσες μαρέγγες θα βγάλει η δόση μου.

Ψήνω σε φούρνο προθερμασμένο σε 100oC για 2 -21/2 ώρες και αφήνω τα ταψιά μου μέσα στο φούρνο να κρυώσουν - με ανοιχτή την πόρτα- όταν τελειώσει ο χρόνος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο αλλά και από το μέγεθος που θα έχουν  οι μαρέγγες, όταν περάσει 1 1/2 ώρα, δοκιμάστε και αν μέσα είναι στεγνή και λίγο σαν "τσίχλα", είναι έτοιμες. Δεν πρέπει να είναι υγρές.

 Τέλος ξεκολλάω τις μαρεγγούλες και τις φυλάω σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς γιατί καταστρέφονται με την υγρασία.



και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Το πιό νόστιμο και εύκολο αλμυρό Κέικ για ένα φθινοπωρινό PicNic


Το κέικ που σας προτείνω σήμερα έχει πραγματικά -εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση - μιά αξέχαστη γεύση και υφή, που θα σας κάνει να το ονειρεύεστε για έναν ωραίο απογευματινό καφέ (ή τσάϊ), αλλά και για ένα εύκολο και γευστικό κολατσιό για τη δουλειά ή το σχολείο.
Το εσωτερικό του είναι τόσο υγρό και ζουμερό , όσο χρειάζεται για να διατηρηθεί σαν φρέσκο από την ώρα που θα το φτιάξετε, μέχρι να τελειώσει.
Η εκτέλεση είναι εύκολη , χωρίς περιθώρια αποτυχίας.

ΥΛΙΚΑ
360g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20g Baking powder
200g γάλα φρεσκο
200g λάδι (ηλιέλαιο ή μισό μισό με ελαιόλαδο)
6 αυγά
240g φέτα τριμμένη
200g γραβιέρα τριμμένη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπωλ, χτυπάω ελαφρά τα αυγά και προσθέτω το λάδι και το γάλα. Χτυπάω να ομογενοποιηθούν. Προσθέτω το αλεύρι -στο οποίο έχω αναμείξει το baking-και αναμιγνύω καλά, να μην υπάρχουν σβολάκια. Τέλος προσθέτω τα τυριά, ανακατεύω και είναι έτοιμο!
Έχω αλευρώσει και βουτυρώσει τη φόρμα μου (ή μπορώ να χρησιμοποιήσω 2 μικρότερες μακρόστενες φόρμες ή ακόμη και ατομικά φορμάκια για muffins).
Αν χρησιμοποιήσετε φόρμες για muffins, μπορείτε - όταν ψηθούν-  να τα χαράξετε λίγο από πάνω και να βάλετε μέσα στη σχισμή,ένα μικρό κομματάκι τυρί και ένα μικρό κομματάκι αλλαντικό.
Ψήνω σε 190oC για35-40min (ανάλογα με το φούρνο). Αφήνω για λίγο στη φόρμα και ξεφορμάρω. 
Συνοδεύεται πολύ ωραία από διάφορα αλλαντικά : γαλοπούλα καπνιστή, ζαμπόν ψημένο και σαλάμι αέρος η ότι άλλο προτιμάτε, αλλά είναι εξίσου γευστικό και μόνο του. Ακόμη μπορώ να προσθέσω ψιλοκομμένο ζαμπόν μέσα στο κέικ ,μαζί με τα τυριά.
Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για έναν ωραίο απογευματικό καφέ ή τσάι, για κολατσιό στο σχολείο ή στη δουλειά ,αλλά και για ένα φθινοπωρινό πικ νικ στην εξοχή, που δεν απαιτεί μεγάλο κόπο.

.

και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Κλασσικό Κυριακάτικο : Αρωματικό τρυφερό κοκκινιστό με τηγανιτές πατατούλες ροδέλες!!!



Όταν άρχισα να μαγειρεύω "σοβαρά",  αντικαθιστώντας τη μητέρα μου στην κουζίνα, πολλά πολλά χρόνια πριν , νομίζω ήμουν γύρω στα 12-13, ξεκίνησα με το Κυριακάτικο φαγητό της οικογένειάς μας. 
Ήταν μιά ευκαιρία να ασκήσω τη δική μου δημιουργικότητα , παράλληλα με τη διάθεση να ξεκουράσω τη μαμά μου μιά φορά την εβδομάδα, αναλαμβάνοντας το μαγείρεμα.
Η αλήθεια είναι πως τα φαγητά που μαγείρευα, ήταν μέσα στα πλαίσια της κλασσικής Ελληνικής Κουζίνας, με ελάχιστες αρχικά παρεμβάσεις , που όμως στο πέρασμα του χρόνου, πλήθαιναν επικίνδυνα!
Η μαγειρική λοιπόν πραγματοποιούνταν με τις οδηγίες της μαμάς στην αρχή , που σιγά σιγά μειώνονταν ,μιάς και έχοντας μάθει τις βασικές τεχνικές, έβρισκαν χώρο οι δικοί μου αυτοσχεδιασμοί. 
Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω ακράδαντα, πως για να έρθει η στιγμή να αυτοσχεδιάσει κανείς στην κουζίνα και να είναι δημιουργικός , είναι απαραίτητο να έχει μερικές "ώρες πτήσης" στην Κλασσική Μαγειρική και στις βασικές τεχνικές και μεθόδους της. Διαφορετικά , ξέρει να μαγειρεύει κάποια πιάτα και όχι να ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ!  
Για να μην πλατιάζω λοιπόν, ένα από τα πιό κλασσικά και πιό μαγειρεμένα πιάτα νομίζω σε κάθε Ελληνικό σπίτι είναι και το κοκκινιστό που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Μόνο που ακριβώς όπως σε πολλές κλασσικές συνταγές , κάθε σπίτι έχει τη δική του παραλλαγή , που φυσικά η αντίστοιχη οικογένεια θεωρεί ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!
Εγώ σήμερα θα σας προτείνω τη συνταγή που μαγειρεύω εδώ και αρκετά χρόνια για την οικογένειά μου, και είναι από τις λίγες συνταγές που δεν "πειράζω" αλλά εκτελώ με ακρίβεια κάθε φορά , πράγμα που κάνει ευτυχείς τόσο τον άντρα όσο και την κόρη μου. 
Συνήθως την σερβίρω με ζυμαρικά (σπαγγέτι, χυλοπίτες ή ταλιατέλες) αλλά στις φωτογραφίες θα δείτε το σερβίρισμα με τις τηγανητές πατάτες σε ροδέλες.

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1 kg μοσχαρίσιο κρέας κυλότο
1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
2 κονσέρβες κονκασέ ντοματάκια
2 Κ. πελτέ
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
1 ξύλλο κανέλας
Μπαχάρι τριμμένο
Κανέλλα σκόνη
Γαρύφαλλο σκόνη
Αλάτι , Πιπέρι και ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Καταρχήν κόβω το κρέας σε κομματάκια όχι πολύ μικρά , περίπου 2x2cm.
Σε βαρειά κατσαρόλα που έχω ζεστάνει καλά, βάζω το κρέας χωρίς λάδι, και περιμένω να κλείσουν που πόροι του και να πάρει χρώμα. Το γυρίζω απ΄όλες τις πλευρές και όταν έχει πάρει χρώμα το αφαιρώ. Είναι καλύτερα να το βάλω σε δύο δόσεις στο σκεύος μου.

Αφαιρώ το κρέας και σωτάρω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Όταν έχει λίγο μαλακώσει , ρίχνω και τα μπαχαρικά μου και το σκόρδο πολτοποιημένο.
Προσθέτω και το κρέας και ρίχνω το κρασί. Αφήνω μερικά λεπτά να εξατμιστεί και προσθέτω το κονκασέ, που έχω πολτοποιήσει ώστε να μην έχει μεγάλα κομματάκια ντομάτας.

Αλατίζω, πιπερώνω και προσθέτω λίγη ζάχαρη -ώστε να μην είναι ξινή η ντομάτα- ,λίγο ελαιόλαδο και αφήνω να σιγοβράσει, σκεπασμένο , μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Στο ενδιάμεσο , αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο νεράκι, ζεστό, ελάχιστο κάθε φορά. 

Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το κρέας είναι τρυφερό (σπάει με το πειρούνι ), και η σάλτσα είναι πυκνή και δεμένη.

Μπορώ να το σερβίρω με ζυμαρικά ή με πατάτες τηγανητές. Πραγματικά Θεϊκή , Μαμαδίστικη γεύση συνδεμένη με  όμορφες μνήμες, παιδικές. 

και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 


 

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Μελιτζάνες μελωμένες με φέτα: μια Καλοκαιρινή , Μεσογειακή λιχουδιά !!!


Έχει περάσει  σχεδόν ένας μήνας  από την τελευταία μου ανάρτηση και σήμερα μαζί με τις ευχές μου για ένα Καλό Φθινόπωρο και Καλή Σχολική Χρονιά σε όλα τα παιδιά,  αποφάσισα να σας αποζημιώσω για την απουσία μου με δύο ιδιαίτερα γευστικές συνταγές. Ένα κυρίως πιάτο και ένα γλυκάκι - κέρασμα.

Το κυρίως πιάτο είναι μιά εύκολη , κλασσική συνταγή που εγώ θα σας δώσω με τον δικό μου τρόπο. Είναι μια συνταγή που είναι το ίδιο νόστιμη την ημέρα που φτιάχνεται -αφού κρυώσει βέβαια- αλλά και την επόμενη μέρα είναι εξ΄ίσου γευστική .

Το δε γλυκάκι κέρασμα είναι μιά πολύ εύκολη και πολύ γρήγορη λύση για ξαφνικές επισκέψεις , που συνοδεύει υπέροχα ένα ζεστό καφεδάκι ή ένα αρωματικό τσάϊ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
6 μελιτζάνες μακρόστενες (κατά προτίμηση Αργείτηκες)
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κονσέρβα κονκασέ ή αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας ντομάτας
5 σκελίδες σκόρδο (3 κομμένες λεπτά φετάκια και 2 πολτοποιημένες)
1 Κ. πελτές
Αλάτι 
Πιπέρι
50g φέτα τριμμένη χοντρά
λίγο άνηθο και μαϊδανό
Ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
 Καθαρίζω τις μελιτζάνες από το κοτσάνι τους και τις πλένω. Τις κόβω κατά μήκος και χαράζω τη σάρκα τους , χωρίς όμως να φτάσω στην φλούδα. Αλατίζω κάθε κομμάτι , φροντίζοντας να πάει το αλάτι μέσα στις σχισμές που έχω σχηματίσει. Τοποθετώ σε ένα σουρωτήρι , έτσι ώστε να στραγγίζουν τα υγρά της μελιτζάνας.
Αφήνω έτσι για 1-1,5 ώρα . Ξεπλένω καλά τις μελιτζάνες και τις στίβω μία μία σφίγγοντάς τες με το χέρι μου, ώστε να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Αυτό τις βοηθάει να μην απορροφήσουν σχεδόν καθόλου λάδι στο επόμενο στάδιο του "τηγανίσματος".
Σε ένα ανοιχτό , αντικολητικό σκεύος βάζω 2 δάχτυλα ελαιόλαδο και τοποθετώ όσες μελιτζάνες χωράνε με την κομμένη επιφάνεια στο λάδι. Αφήνω να ψηθούν καλά -ώστε να μαλακώσει η ψύχα τους- και στο μεταξύ με ένα μυτερό μαχαιράκι κάνω μικρές σχισμές στην φλούδα τους. Όταν η ψύχα ροδίσει, τις γυρίζω και τις αφήνω τόσο όσο χρειάζεται να μαλακώσουν και από την άλλη πλευρά.
Όταν τις βγάλω από το λάδι πρέπει να είναι μαλακές σ΄όλο τους το μήκος.
Τις τοποθετώ σε ένα σουρωτήρι όρθιες - όσο είναι δυνατόν- και συνεχίζω με τις υπόλοιπες.
Όταν τελειώσουν όλες, στο λάδι - που όπως θα δείτε σχεδόν είναι όσο βάλαμε στην αρχή, ρίχνω τα κρεμμύδια που στο μεταξύ έχω ετοιμάσει, κομμένα λεπτές ροδέλες και αφήνω να μαλακώσουν και σχεδόν να ψηθούν . Προς το τέλος , προσθέτω και τα σκόρδα . 
Όταν τα κρεμμύδια είναι μαγειρεμένα, προσθέτω τη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι , πιπέρι, ζάχαρη και άνηθο , μαϊδανό. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει λίγο ώστε να μην έχει υγρά και δοκιμάζω να είναι νόστιμη.
Σε ένα ταψί βάζω 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα και τοποθετώ τις μελιτζάνες , με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω. Μοιράζω την σάλτσα στις μελιτζάνες και από πάνω τρίβω λίγη φέτα και πασπαλίζω με μαϊδανό και άνηθο.
Τοποθετώ στο φούρνο για 30-40 min, σε 180oC (αντιστάσεις πάνω-κάτω), και αφήνω να πάρουν μιά ωραία κρούστα -προσοχή να μην μαυρίσουν. Βγάζω από το φούρνο και πασπαλίζω με λίγο ακόμη μαϊδανό και άνηθο.
Το μαγείρεμα είναι πετυχημένο όταν το φαγητό δεν έχει ούτε νερό, ούτε υπερβολικό λάδι , ούτε πολύ σάλτσα. 



και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Φιλέτα τσιπούρα ρολό : εύκολη, γρήγορη και γευστική συνταγή με μιά νότα πολυτέλειας!!!



Η συνταγή μου σήμερα είναι πολύ γρήγορη και εύκολη , αλλά παράλληλα δίνει ένα τόνο πολυτέλειας στο καθημερινό μας τραπέζι ή σε ένα καλοκαιρινό φιλικό τραπέζι.
Οι τσιπούρες είναι ένα ψάρι που αρέσει σε όλους -σχεδόν- και στην φιλεταρισμένη τους μορφή είναι κατάλληλες και για ένα φιλικό αλλά και ένα πιό επίσημο τραπέζι, μιας και δεν έχουν κόκκαλα. 
Η συνταγή είναι εύκολη και ελαφριά, γιατί είναι απλά μαγειρεμένη και το πιάτο αυτό είναι το ίδιο νόστιμο ζεστό αλλά ακόμη και κρύο!

ΥΛΙΚΑ
12 φιλέτα τσιπούρας 
αλάτι , πιπέρι
Ρίγανη
Φρέσκο δενδρολίβανο
6 ντοματάκια (κατά προτίμηση βελανίδια , λίγο μεγάλα)
6 κομματάκια σπάγγο μαγειρικής

Για τη σάλτσα:
Λάδι
Λεμόνι
Μουστάρδα  
Αρωματικά:Φασκόμηλο, ρίγανη και δενδρολίβανο
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατίζω και πιπερώνω τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές και αν θέλω προσθέτω και λίγη ρίγανη.
Τυλίγω τα φιλέτα σε ρολά από το "κεφάλι" προς την ουρά, δηλ. η ουρά να είναι προς τα έξω. 
Δένω με τα σπαγγάκια , φτιάχνοντας φιογκάκι , ώστε να φαίνεται όμορφο.
Έχω κόψει 12 όμορφες "φουντίτσες" από δεντρολίβανο και καρφώνω στην επάνω επιφάνεια των ρολών, φροντίζοντας να στερώσω και μισό ντοματίνι κάτω από το δενδρολίβανο.
Τοποθετώ σε ένα ταψάκι τα ρολά και περιχύνω με το μίγμα λαδολέμονου και μουστάρδας. 
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνοσε 180οC , για περίπου 30 min, μέχρι η σάρκα του ψαριού να μην είναι πλέον διάφανη. Προσοχή ! δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο,  για να μην στεγνώσουν. Στη διάρκεια του ψησίματος περιχύνουμε με το ζουμί τους, 2-3 φορές.

Συνοδεύονται εξαιρετικά με ένα ελαφρύ αρωματικό ρύζι αλλά και με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα.


 Follow my blog with Bloglovin

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Σοκολατένια έκπληξη με άρωμα πορτοκαλιού, σε φλυτζανάκι του espresso!



Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μιά από τις πιό έυκολες αλλά και πιό γευστικές μου συνταγές! Είναι ένα γλυκό που γίνεται εύκολα, αλλά η γεύση του πραγματικά μένει αξέχαστη!
Η βάση του είναι μιά κλασσική γκανάζ , της οποίας χρησιμοποιώ μιά πιό ελαφριά παραλλαγή. Το ωραίο με τη συνταγή αυτή είναι πως προσαρμόζεται πολύ εύκολα στα γούστα και στη γεύση του καθενός μας. 
Για παράδειγμα όταν την φτιάχνω για ενήλικες, χρησιμοποιώ περισσότερη μαύρη σοκολάτα και λίγη ή καθόλου γάλακτος. Αντίθετα, όταν τη φτιάχνω για κοινό παιδικής και νεανικής ηλικίας, φροντίζω η σοκολάτα γάλακτος να είναι τουλάχιστον όση και η μαύρη, αλλά πολλές φορές μοιράζω την ποσότητα της σοκολάτας στα τρία και χρησιμοποιώ ένα τρίτο σκούρα, ένα τρίτο γάλακτος και ένα τρίτο τζαντούγια (σοκολάτα με γεύση φουντούκι).
Νομίζω όμως, πως παρά την πολύ αγαπημένη γεύση της, η πιό όμορφη νότα είναι η αναπάντεχη εμφάνιση στο φλυτζανάκι του espresso. Κι αν μάλλιστα έχετε και κάποια όμορφα φλυτζανάκια τότε ακόμη καλύτερα. (τα δικά μου στη φωτογραφία είναι από δύο παλιότερες συλλογές  Illy, από τις οποίες η μία είναι χάρτες από διάφορες πρωτεύσουσες του κόσμου).

ΥΛΙΚΑ
200 g κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικης, παχύρευστη (με 35% λιπαρά )
300 g καλής ποιότητας σοκολάτα συνολικά (την οποία μοιράζω με τον τρόπο που αναφέρω πιό πάνω μεταξύ μαύρης, γάλακτος και τζαντούγια (gianduja)
Προαιρετικά:
5-6 ροδέλες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού (στραγγισμένο από το σιρόπι του)
ή 
Καραμελωμένα φουντούκια 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνω (στο μάτι ή στα μικροκύμματα) την κρέμα μέχρι ακριβώς το σημείο που αρχίζει να βράζει αλλά χωρίς να βράσει , στους 90οC, (καλύτερα να το δοκιμάζετε με ένα θερμόμετρο).
Στο μεταξύ έχω σπάσει σε κομματάκια ομοιόμορφα τις σοκολάτες και τις βάζω σε ένα μπωλ. Όταν είναι έτοιμη η κρέμα , περιχύνω τη σοκολάτα και ανακατεύω απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αφήνω μερικά δέκα λεπτά να δέσει λίγο και να κρυώσει. 
Αν πρόκειται να προσθέσω το γλυκό πορτοκάλι ή τα καραμελωμένα φουντούκια είναι καλό να κρυώσει λίγο. 
Στη φάση αυτή προσθέτω τα υλικά που είναι να προστεθούν και μετά γεμίζω τα μπωλάκια ή τα ...φλυτζανάκια.
Αφήνω στο ψυγείο να κρυώσουν τουλάχιστον 4 ώρες και τα σερβίρω έτσι ώστε να μοιάζουν ...καφεδάκια.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:
Στραγγίζω  σε σουρωτήρι 5-6 ροδέλες πορτοκάλι και μετά ψιλοκόβω σε κυβάκια. Προσθέτω στο μίγμα της σοκολάτας όταν έχει λίγο κρυώσει και δέσει.

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου,Follow my blog with Bloglovin

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Αντί συνταγής...κανόνες Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Καταστημάτων Εστίασης 2

Είναι η δεύτερη φορά στους 8 μήνες που διατηρώ το blog αυτό, που νώθω έντονα την ανάγκη να αναφερθώ και πάλι στους κανόνες Επαγγελματικής Συμπεριφοράς στα Καταστήματα Εστίασης. 

Ο λόγος που γράφω πάλι είναι πως, παρότι έχω δεί πολλά και διάφορα στο ενδιάμεσο διάστημα, αυτά με τα οποία ασχολούμαι και τώρα και στην προηγούμενη ανάρτησή μου, νομίζω πως βγάζουν μάτι για την έλλειψη επαγγελματισμού και γνώσης που εκφράζουν.

Η αλήθεια είναι πως με κάνει έξαλλη η ελαφρότητα και η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο καταναλωτής στις μέρες μας στους χώρους της εστίασης. 

Βέβαια δεν είναι κανούργιο το φαινόμενο των ανθρώπων που χωρίς γνώσεις αλλά κυρίως χωρίς καμμία ευαισθησία στήνουν και λειτουργούν χώρους εστίασης, μιάς και σήμερα θεωρούνται μιά εύκολη και κερδοφόρα (???) λύση.

Η έλλειψη ευαισθησίας αφορά από τη μία, στην οικονομική "παγίδα" που στήνεται για τον καταναλωτή. Λόγω της οικονομικής κρίσης, για τον καθένα τα 1,5 - 2 -3 €,
που καλείται να πληρώσει για ένα snack κακής ποιότητας που είτε θα είναι μπαγιάτικο ή ακόμη χειρότερα θα είναι χαλασμένο, είναι κατά την άποψή μου μεγάλο τίμημα.

Το χειρότερο όμως για μένα είναι πως με μιά μεγάλη ευκολία , πουλάει κανείς προϊόντα ακατάλληλα για κατανάλωση και ακόμη χειρότερα,  δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει πως όντως είναι ακατάλληλα, για να τα αποσύρει έγκαιρα. Είναι μιά άγνοια που δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο και δυστυχώς ο μόνος που τελικά υφίσταται τις συνέπειες είναι ο ίδιος ο καταναλωτής και κανείς άλλος.

Η  τελευταία τέτοια εμπειρία μου λοιπόν , μου συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα -Πέμπτη 10/07/14, για την ακρίβεια-, σε ένα καινούργιο κατάστημα γρήγορης εστίασης με καφέ και σνακς, μιάς νέας και πολλά ...υποσχόμενης αλυσίδας, στον Χολαργό.

Η επίσκεψή μου έγινε γύρω στις 12:30-13:00 το μεσημέρι,  ώρα που νομίζω δεν υπάρχουν δικαιολογίες για προϊόντα που έχουν "ξεχαστεί" στη βιτρίνα. Όχι πως αλλες ώρες οι δικαιολογίες αυτές είναι λογικές, αλλά τέλος πάντων.

Παραγγέλνω λοιπόν τους καφέδες και 2 snacks από αυτά που το κατάστημα προβάλλει σαν "διαφορετικά". Μόλις κόβω το ένα από τα δύο στη μέση, αντιλαμβάνομαι μιά βαρειά μυρωδιά από το μπέϊκον που περιέχει . Το φέρνω πιό κοντά για να το μυρίσω καλλίτερα και εκτός από τη βαρειά μυρωδιά του ήδη οξειδωμένου αλλαντικού, αντιλαμβάνομαι την μυρωδιά της ξινισμένης κρέμας (ή τυριού κρέμας) που περιέχεται στη σύνθεση.

Σηκώνομαι και πολύ διακριτικά πλησιάζω το παιδί που με είχε εξυπηρετήσει και πολύ χαμηλόφωνα του λέω: 
- "Αγόρι μου , αυτό το προϊόν έχει αλλοιωθεί και είναι ξινό, πάρτο μέσα στην προετοιμασία και μύρισέ το να δείς." 
-"Αποκλείται , τι λέτε" μου απαντάει ενοχλημενος και αρκετά πιό δυνατά από μένα, " όλα έχουν παρασκευαστεί το πρωί , δεν το δέχομαι, αποκλείεται."
-"Άκουσέ με " του λέω "δεν θέλω τίποτα, απλά σου το λέω να μην σκοτώσετε κανένα και βρειτε τον μπελά σας" και φεύγω για το τραπέζι μου, αφήνοντάς του το πιάτο στα χέρια.

Περνάει τουλάχιστον ένα τέταρτο και περιμένω να δω αν θα αποσύρει κανείς από τη βιτρίνα τα υπόλοιπα προϊόντα του είδους. Η μόνη κίνηση που βλέπω είναι πως βγαίνει κάποιος από το παρασκευαστήριο και παίρνει ένα ίδιο προϊόν, προφανώς για να το δοκιμάσουν. 

Περνάει άλλο ένα τέταρτο και με πλησιάζει ο νεαρός στον οποίο ειχα μιλήσει και μου λέει χαμηλόφωνα αυτή τη φορά:
-"Είχατε δίκιο, δεν ξέρω τι ακριβώς έχει πάθει αλλά δεν είναι καλό, μαλλον τα αλλαντικά μου ". "Αλλά ξέρετε , το φτιάξαμε σήμερα το πρωί".

Του λέω λοιπόν πως είναι Σύμβουλος Εστίασης 20 χρόνια και πως ο μόνος λόγος που τον ενημέρωσα είναι καταρχήν για να μην πάθει κανείς τίποτε καταναλώνοντας το συγκεκριμμένο προϊόν και κατα δεύτερο γιατί είναι κρίμα να γίνεται μιά προσπάθεια να στηθεί ένα μαγαζί και το βασικό του προϊόν, το φαγητό, να είναι σε τέτοια κατάσταση.

Τέλος του επισημαίνω πως ο τρόπος που το αντιμετώπισε ήταν λάθος, γιατί όφειλε να εξετάσει αυτό που του έλεγα πρώτα και μετά να επιμείνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα στο προϊόν του.

Μου προτείνει  λοιπόν να μας κεράσει κάτι, και του λέω  πως δεν χρειαζόμασταν τίποτα, άλλωστε είχαμε τελειώσει τον καφέ μας και θα φεύγαμε.

Περιττό να σας πω, πως όχι μόνο πλήρωσα τους καφέδες μας, αλλά πλήρωσα και το σκουπίδι που μας σέρβιραν (1,70€). 

Το χειρότερο όμως για μένα -εκτός από την κακή συμπεριφορά και την αδυναμία να επανορθώσει κανείς , έστω αφαιρώντας την αξία  του αλλιωμένου snack -  είναι πως αυτά τα παιδιά που ασχολούνταν με τα προϊόντα, δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν άμμεσα και γρήγορα ένα προϊόν χαλασμένο ή μιά πρώτη ύλη αλλοιωμένη. Δυστυχώς λοιπόν πιστεύω ,πως άν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, θα ξανασυμβεί και κρίμα στον..."τυχερό" που θα έχει αυτή την "εμπειρία".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία στην ανάρτηση είναι από ένα δικό μου προϊόν , γιατί αρνούμαι να βάλω φωτογραφία του σκουπιδιού που μου σερβίρισαν (και χρέωσαν ενω αποδέχτηκαν πως ήταν χαλασμένο) 

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Για μικρά και ...μεγάλα παιδιά: Λουκανικάκια κοκτέιλ, σερβιρισμένα διαφορετικά!


 

Σήμερα η ανάρτησή μου δεν αφορά τόσο συνταγή, όσο τρόπο παρουσίασης. Και επειδή είναι κοινά αποδεκτό πως η εικόνα είναι σημαντική όταν πρόκειται για το φαγητό- και όχι μόνο- είμαι της άποψης πως είναι καλό να τη φροντίζουμε, χωρίς όμως ακρότητες και υπερβολές. 
Πραγματικά όμως υπάρχουν τεχνικες που μπορούν να μας δώσουν ένα όμορφο και ενδιαφέρον αποτέλεσμα με απλό τρόπο.

Έτσι λοιπόν σήμερα, σας προτείνω ένα τρόπο να σερβιρετε τα λουκανικάκια κοκτέιλ σε ένα πάρτυ παιδικό ή ένα καλοκαιρινό βράδυ στη βεράντα ή τον κήπο σας. Φυσικά μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε μέσα στα καλαθάκια των Tortillas . 

ΥΛΙΚΑ: 
3 tortillas μεγάλες
2 συσκευασίες λουκανικάκια κοκτέιλ
1 συσκευασία πατατάκια μεγάλη
Κέτσαπ ή Μουστάρδα ή και τα δύο Ή όποια άλλη sauce προτιμάτε


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Παίρνω τις tortillas και τις βρέχω ελαφρά να μαλακώσουν. Τις λαδώνω με ένα πινελάκι από τη μία πλευρά . Έχω ένα μεταλλικό μπωλ -για να μπορεί να μπει στο φούρνο- που το μέγεθός του είναι κατάλληλο, ώστε η tortilla  , όταν μπει μέσα να σχηματίζει ένα καλαθάκι.Βάζω την πίτα μέσα στο μπωλ και φροντίζω στο κέντρο να έχει κάποιο κενό. Φτιάχνω με αλουμινόχαρτο μιά μπαλίτσα σαν μιά γροθιά και τη βάζω στο κέντρο της tortillas, για να μη κλείσει στο ψήσιμο και δεν μπορώ να τη γεμίσω. Βάζω στο φούρνο  και ψήνω περίπου 15 min, ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνω λίγο να κρυώσει και μετά τη βγάζω από το μπωλ και συνεχίζω με την επόμενη. Φυσικά αν έχω περισσότερα από 1 ίδια μπωλ τα χρησιμοποιώ συγχρόνως για να ψήσω περισσότερες tortillas.

 Υπάρχει η δυνατότητα να τις τηγανίσω , πράγμα που τις κάνει σίγουρα πιό νόστιμες αλλά από τη μιά χρειάζεται φριτέζα -για να βυθιστούν στο λάδι και από την αλλη, είναι απάραίτητο και το εργαλείο που σας δείχνω στη φωτογραφία.

Βράζω τα λουκανικάκια και όταν είναι χλιαρά, τα μοιράζω στις "φωλιές" που έφτιαξα. 

Σερβίρω σε ένα μεγάλο δίσκο και τοποθετώ στο κέντρο τη sauce που έχω επιλέξει, ενω γύρω γύρω μοιράζω τα πατατάκια .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι tortillas που έχω χρησιμοποιήσει στη φωτογραφία είναι κόκκινες γιατί περιέχουν λιαστή ντομάτα,και γιαυτό είναι λίγο πιό σκούρες. Αν χρησιμοποιήσετε λευκές, θα είναι πιο ανοιχτόχρωμες.



Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου,Follow my blog with Bloglovin

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Τάρτα με 3 σοκολάτες, με Oreo και Butterscotch για τη φίλη μου τη Νάνσυ!



Πριν λίγες μέρες, είχε γεννέθλια η φίλη μου η Νάνσυ και μαζί με τις δύο άλλες φίλες της τετράδας , την Αλέκα και την Κατερίνα,  κάναμε μιά -αποτυχημένη- προσπαθεια να της κάνουμε ένα πάρτυ έκπληξη. Στο τέλος καταλήξαμε να μας κάνει εκείνη το Πάρτυ, αλλά η τούρτα έγινε και -ευτυχώς - άρεσε σε όλους.
Το ότι έχει τη μορφή τάρτας , νομίζω πως είναι μιά έκπληξη, μιάς και άλλη είναι η εικόνα που έχουμε για τις τούρτες.
Η τάρτα αυτή εχει μιά πολύ πλούσια γεύση σοκολάτας, που όμως δεν σε λιγώνει ιδιαίτερα, αν βέβαια καταναλώσεις ένα μικρό κομμάτι.

 ΥΛΙΚΑ
 Για τη Βάση:
1συσκευασία μπισκότα OREO (περίπου 150g)
60 g λιωμένο βούτυρο ή Μαργαρίνη
1 μικρή συσκευασία πουράκια γεμιστά κομμένα στα 4

Για τη γέμιση:

450g σοκολάτα (150g μαύρη-150g γάλακτος - 150g gianduja)
300 g κρέμα γάλακτος
3-4 Κ. sauce butterscotch*
Άρωμα βανίλια ή κονιάκ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Πρώτα φτιάχνω τη βάση: Στο multi κάνω σκόνη τα μπισκότα και μετά προσθέτω το λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη. Τα αναμιγνύω όλα μαζί και τα στρώνω σε μιά φόρμα για τάρτες πιέζοντας με τα δάχτυλά μου. Φροντίζω να είναι ίδιο το πάχος στη βάση της τάρτας. Αφήνω στο ψυγείο για 30 Min τουλάχιστον να δέσει.  

Αρχίζω να φτιάχνω τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω την κρέμα γάλακτος και όταν φτάσει σε 90 οC θερμοκαρασία, την αποσύρω και την ρίχνω σε μπωλ, όπου έχω κόψει τις σοκολάτες σε κομματάκια μικρά και ομοιόμορφα. Αφήνω 2 min και ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να λιώσει η σοκολάτα καλά.  
Το μίγμα είναι λείο και βελούδινο. Προσθέτω και το κονιάκ ή την υγρή βανίλια και αναμιγνύω πολύ καλά.
Αφήνω λίγο να κρυώσει.

Στο μεταξύ έχω αλείψει τη βάση με τη sauce butterscotch και τοποθετώ περιμετρικά της τάρτας τα πουράκια έτσι ώστε να κολλάνε πάνω στην butterscoch και να ακουμπάνε τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Ξαναβάζω στο ψυγείο να παγώσει κι αυτή. 

Όταν η σοκολάτα γίνει πυκνόρευστη και δεν είναι πιά ζεστή, είναι έτοιμη να την βάλω πάνω από την butterscoch. Στρώνω την επιφάνεια να είναι λεία και προσέχω να μην καταστρέψω το τοίχωμα από τα πουράκια.

Ξανατοποθετώ στο ψυγείο και αφήνω τουλάχιστον 5-6 ώρες να κρυώσει και να δέσει η σοκολάτα. Καλύτερα είναι να γίνει από την προηγούμενη μέρα.

Την ώρα του σερβιρίσματος ζωγράφισα -ειδικά για τη Νάνσυ- το κέντρο της τούρτας - τάρτας με χρυσό μπρονζέ (βρώσιμο φυσικά) και διακόσμησα με καραμελωμένα αμύγδαλα**.

* και ** οι συνταγές για τη sauce butterscotch και τα καραμελωμένα αμύγδαλα θα ακολουθήσουν σύντομα σε άλλη ανάρτηση. Μέχρι τότε αν θελήσετε να τη φτιάξετε μπορείτε να παραλείψετε αυτά τα υλικά και το αποτέλεσμα θα βγεί και πάλι υπέροχο!


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου,Follow my blog with Bloglovin