Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Σοκολατένια έκπληξη με άρωμα πορτοκαλιού, σε φλυτζανάκι του espresso!



Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μιά από τις πιό έυκολες αλλά και πιό γευστικές μου συνταγές! Είναι ένα γλυκό που γίνεται εύκολα, αλλά η γεύση του πραγματικά μένει αξέχαστη!
Η βάση του είναι μιά κλασσική γκανάζ , της οποίας χρησιμοποιώ μιά πιό ελαφριά παραλλαγή. Το ωραίο με τη συνταγή αυτή είναι πως προσαρμόζεται πολύ εύκολα στα γούστα και στη γεύση του καθενός μας. 
Για παράδειγμα όταν την φτιάχνω για ενήλικες, χρησιμοποιώ περισσότερη μαύρη σοκολάτα και λίγη ή καθόλου γάλακτος. Αντίθετα, όταν τη φτιάχνω για κοινό παιδικής και νεανικής ηλικίας, φροντίζω η σοκολάτα γάλακτος να είναι τουλάχιστον όση και η μαύρη, αλλά πολλές φορές μοιράζω την ποσότητα της σοκολάτας στα τρία και χρησιμοποιώ ένα τρίτο σκούρα, ένα τρίτο γάλακτος και ένα τρίτο τζαντούγια (σοκολάτα με γεύση φουντούκι).
Νομίζω όμως, πως παρά την πολύ αγαπημένη γεύση της, η πιό όμορφη νότα είναι η αναπάντεχη εμφάνιση στο φλυτζανάκι του espresso. Κι αν μάλλιστα έχετε και κάποια όμορφα φλυτζανάκια τότε ακόμη καλύτερα. (τα δικά μου στη φωτογραφία είναι από δύο παλιότερες συλλογές  Illy, από τις οποίες η μία είναι χάρτες από διάφορες πρωτεύσουσες του κόσμου).

ΥΛΙΚΑ
200 g κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικης, παχύρευστη (με 35% λιπαρά )
300 g καλής ποιότητας σοκολάτα συνολικά (την οποία μοιράζω με τον τρόπο που αναφέρω πιό πάνω μεταξύ μαύρης, γάλακτος και τζαντούγια (gianduja)
Προαιρετικά:
5-6 ροδέλες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού (στραγγισμένο από το σιρόπι του)
ή 
Καραμελωμένα φουντούκια 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνω (στο μάτι ή στα μικροκύμματα) την κρέμα μέχρι ακριβώς το σημείο που αρχίζει να βράζει αλλά χωρίς να βράσει , στους 90οC, (καλύτερα να το δοκιμάζετε με ένα θερμόμετρο).
Στο μεταξύ έχω σπάσει σε κομματάκια ομοιόμορφα τις σοκολάτες και τις βάζω σε ένα μπωλ. Όταν είναι έτοιμη η κρέμα , περιχύνω τη σοκολάτα και ανακατεύω απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αφήνω μερικά δέκα λεπτά να δέσει λίγο και να κρυώσει. 
Αν πρόκειται να προσθέσω το γλυκό πορτοκάλι ή τα καραμελωμένα φουντούκια είναι καλό να κρυώσει λίγο. 
Στη φάση αυτή προσθέτω τα υλικά που είναι να προστεθούν και μετά γεμίζω τα μπωλάκια ή τα ...φλυτζανάκια.
Αφήνω στο ψυγείο να κρυώσουν τουλάχιστον 4 ώρες και τα σερβίρω έτσι ώστε να μοιάζουν ...καφεδάκια.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:
Στραγγίζω  σε σουρωτήρι 5-6 ροδέλες πορτοκάλι και μετά ψιλοκόβω σε κυβάκια. Προσθέτω στο μίγμα της σοκολάτας όταν έχει λίγο κρυώσει και δέσει.

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου,Follow my blog with Bloglovin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου