Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Μελιτζάνες μελωμένες με φέτα: μια Καλοκαιρινή , Μεσογειακή λιχουδιά !!!


Έχει περάσει  σχεδόν ένας μήνας  από την τελευταία μου ανάρτηση και σήμερα μαζί με τις ευχές μου για ένα Καλό Φθινόπωρο και Καλή Σχολική Χρονιά σε όλα τα παιδιά,  αποφάσισα να σας αποζημιώσω για την απουσία μου με δύο ιδιαίτερα γευστικές συνταγές. Ένα κυρίως πιάτο και ένα γλυκάκι - κέρασμα.

Το κυρίως πιάτο είναι μιά εύκολη , κλασσική συνταγή που εγώ θα σας δώσω με τον δικό μου τρόπο. Είναι μια συνταγή που είναι το ίδιο νόστιμη την ημέρα που φτιάχνεται -αφού κρυώσει βέβαια- αλλά και την επόμενη μέρα είναι εξ΄ίσου γευστική .

Το δε γλυκάκι κέρασμα είναι μιά πολύ εύκολη και πολύ γρήγορη λύση για ξαφνικές επισκέψεις , που συνοδεύει υπέροχα ένα ζεστό καφεδάκι ή ένα αρωματικό τσάϊ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
6 μελιτζάνες μακρόστενες (κατά προτίμηση Αργείτηκες)
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κονσέρβα κονκασέ ή αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας ντομάτας
5 σκελίδες σκόρδο (3 κομμένες λεπτά φετάκια και 2 πολτοποιημένες)
1 Κ. πελτές
Αλάτι 
Πιπέρι
50g φέτα τριμμένη χοντρά
λίγο άνηθο και μαϊδανό
Ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
 Καθαρίζω τις μελιτζάνες από το κοτσάνι τους και τις πλένω. Τις κόβω κατά μήκος και χαράζω τη σάρκα τους , χωρίς όμως να φτάσω στην φλούδα. Αλατίζω κάθε κομμάτι , φροντίζοντας να πάει το αλάτι μέσα στις σχισμές που έχω σχηματίσει. Τοποθετώ σε ένα σουρωτήρι , έτσι ώστε να στραγγίζουν τα υγρά της μελιτζάνας.
Αφήνω έτσι για 1-1,5 ώρα . Ξεπλένω καλά τις μελιτζάνες και τις στίβω μία μία σφίγγοντάς τες με το χέρι μου, ώστε να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Αυτό τις βοηθάει να μην απορροφήσουν σχεδόν καθόλου λάδι στο επόμενο στάδιο του "τηγανίσματος".
Σε ένα ανοιχτό , αντικολητικό σκεύος βάζω 2 δάχτυλα ελαιόλαδο και τοποθετώ όσες μελιτζάνες χωράνε με την κομμένη επιφάνεια στο λάδι. Αφήνω να ψηθούν καλά -ώστε να μαλακώσει η ψύχα τους- και στο μεταξύ με ένα μυτερό μαχαιράκι κάνω μικρές σχισμές στην φλούδα τους. Όταν η ψύχα ροδίσει, τις γυρίζω και τις αφήνω τόσο όσο χρειάζεται να μαλακώσουν και από την άλλη πλευρά.
Όταν τις βγάλω από το λάδι πρέπει να είναι μαλακές σ΄όλο τους το μήκος.
Τις τοποθετώ σε ένα σουρωτήρι όρθιες - όσο είναι δυνατόν- και συνεχίζω με τις υπόλοιπες.
Όταν τελειώσουν όλες, στο λάδι - που όπως θα δείτε σχεδόν είναι όσο βάλαμε στην αρχή, ρίχνω τα κρεμμύδια που στο μεταξύ έχω ετοιμάσει, κομμένα λεπτές ροδέλες και αφήνω να μαλακώσουν και σχεδόν να ψηθούν . Προς το τέλος , προσθέτω και τα σκόρδα . 
Όταν τα κρεμμύδια είναι μαγειρεμένα, προσθέτω τη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι , πιπέρι, ζάχαρη και άνηθο , μαϊδανό. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει λίγο ώστε να μην έχει υγρά και δοκιμάζω να είναι νόστιμη.
Σε ένα ταψί βάζω 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα και τοποθετώ τις μελιτζάνες , με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω. Μοιράζω την σάλτσα στις μελιτζάνες και από πάνω τρίβω λίγη φέτα και πασπαλίζω με μαϊδανό και άνηθο.
Τοποθετώ στο φούρνο για 30-40 min, σε 180oC (αντιστάσεις πάνω-κάτω), και αφήνω να πάρουν μιά ωραία κρούστα -προσοχή να μην μαυρίσουν. Βγάζω από το φούρνο και πασπαλίζω με λίγο ακόμη μαϊδανό και άνηθο.
Το μαγείρεμα είναι πετυχημένο όταν το φαγητό δεν έχει ούτε νερό, ούτε υπερβολικό λάδι , ούτε πολύ σάλτσα. 



και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου