Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι πιό εύκολες και γρήγορες, αρωματικές και γευστικές πατάτες στην κατσαρόλα!


Η σημερινή μου συνταγή είναι εύκολη, γρήγορη και ιδιαίτερα ...πολυμορφική. Και αμέσως εξηγώ τι εννοώ:

Είναι εύκολη γιατί είναι μιά συνταγή με μια ιδιότητα που αγαπώ και εκτιμώ πολύ στην καθημερινή μου μαγειρική:  μπορώ να τη φτιάξω σε ένα σκεύος, χωρίς να λερώσω περισσότερα. Αυτή η οικονομία χρόνου και κόπου για μένα είναι πολύ σημαντική σε καθημερινή βάση που όλοι τρέχουμε σε χίλιες υποχρεώσεις και θέλουμε ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα που δεν μας εξουθενώνει τελικά.

Ακόμη είναι πολυμορφική , γιατί όπως θα δείτε μπορεί κάθε φορά να πάρει και άλλη ...γεύση , ανάλογα με τα υλικά που θα διαλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε, οπότε κάθε φορά προσαρμόζεται και στη γεύση μας αλλά και στα διαθέσιμα υλικά.

Όπως θα δείτε στα υλικά, ανάμεσα από τις στρώσεις της πατάτας, το μίγμα που βάζω -και το βλέπετε και στις φωτογραφίες- είναι καρότο, πιπεριές και μαϊδανός. Όμως ανάλογα με τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις, μπορείτε να βάλετε και κρεμμύδι (και/ή σκόρδο) αλλά και διάφορα άλλα υλικά όπως μαγειρεμένο κιμά (όπως για μακαρόνια), μαγειρεμένο τόνο κονσέβας (πάλι όπως για μακαρόνια) ή και από την κονσέρβα κατευθείαν, κομματάκια bacon ψημένα τραγανά, ακόμη και ψιλοκομμένο κοτόπουλο που έμεινε από την προηγούμενη και συνήθως είναι σε τέτοια ποσότητα που δεν φτάνει ούτε για μιά μερίδα. Τέλος μπορείτε να βάλετε και ντομάτα (είτε σε σάλτσα είτε λίγο πελτέ που θα αραιώσετε με λίγο λάδι και νερό). 
Όπως καταλαβαίνετε, όσο πιό νόστιμο και σύνθετο είναι το μίγμα που θα βάλετε ανάμεσα στις πατάτες, τόσο πιό ενδιαφέρον γευστικά θα είναι και το αποτέλεσμα.

Εδώ λοιπόν σας δίνω μιά βασική συνταγη και μπορεί ο καθένας να τη φέρει στα μέτρα του με όποιο συνδυασμό αγαπάει.

ΥΛΙΚΑ
3-5 πατάτες μεσαίες κομμένες σε ροδέλες 2-3 mm (οι πατάτες είναι ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε: θα πρέπει να επανωτίζουν λίγο η κάθε ροδέλα με την επόμενη,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και να γίνουν 2 ή 3 στρώσεις)
Μιά χούφτα μαϊδανός
2 καρότα
1/2 πράσινη και 1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 κλωνάρι σέλερυ ή λίγο σέλινο
Λάδι
Αλάτι 
Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στον πυθμένα της κατσαρόλας. Από πάνω τοποθετούμε τις πατάτες όπως περιγράφω στα υλικά, σχηματίζοντας κύκλους και επανωτίζοντας λίγο τη μία φέτα με την άλλη. Από πάνω βάζω το ένα τρίτο του μίγματος που θα χρησιμοποιήσω -εγώ εδώ όπως αναφέρω στα υλικά έχω χρησιμοποιήσει  μαϊδανό, καρότα, πράσινη & κόκκινη πιπεριά και σέλερυ, που τα έχω όλα περάσει από το  multi, χωρίς να τα κάνω όμως αλοιφή.

Αλατίζω καλά, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και συνεχίζω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στις άλλες δύο στρώσεις πατάτας και "μίγματος". Όταν τα υλικά τελειώσουν, ρίχνω λίγο νερό (περίπου μισό φλυτζάνι ) και κλεινω καλά το καπάκι, ώστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά οι πατάτες πριν να εξατμιστεί όλο το υγρό. Ανάλογα με την ποσότητα , ο χρόνος είναι διαφορετικός, οπότε κάθε τόσο ρίχνω μιά ματιά, ώστε να επιβεβαιώσω πως υπάρχει ακόμη υγρό, μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες. Σε περίπτωση που το νερό έχει εξατμιστεί πριν μαλακώσουν οι πατάτες, συμπληρώνω λίγο λίγο κάθε φορά. Προσοχή ! Επειδή οι πατάτες που είναι έξω από το υγρό, βράζουν με τον ατμό που δημιουργείται , θα πρέπει να μην ανοίγω συχνά το καπάκι , ώστε να μην χάνεται ο ατμός. Είνα προφανές πως οι πατάτες δεν ανακατεύονται σ΄όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος , οπότε όταν είναι έτοιμες -δηλ είναι μαλακές και δεν έχουν υγρά παρά μόνο λίγο λάδι, αφού τις αφήσω 10min, να δέσουν, μπορώ να τις αναποδογυρίσω σε μιά πιατέλα σερβιρίσματος, όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.


Οι πατάτες αυτές στις πιό απλές εκδοχές τους αποτελούν μιά πολύ καλή λύση για ένα ελαφρύ μεσημεριανό (κατάλληλο και για χορτοφάγους ) ή ένα ωραίο συνοδευτικό σε ψητά κρέατα ή μπιφτέκια, ενώ στις πιό σύνθετες εκδοχές τους αποτελούν πλήρες γεύμα.




και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου