Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Μηλόπιτες ατομικές σε ελεύθερο σχήμα: μιά νότα Γαλλικής φινέτσας στο τραπέζι μας!!!


Η συνταγή μου σήμερα, έχει μιά γεύση που δεν θα το πιστεύετε πως βγήκε από το φούρνο σας και όχι από κάποιο κομψό γαλλικό φούρνο!

Είναι εύκολη, γρήγορη (με την κατάλληλη προετοιμασία) και πολύ πολύ γευστική.

Φτιάξτε τις μηλόπιτες που σας προτείνω και απολαύστε τις με ένα φλυτζάνι αχνιστό καφέ ή αρωματικό τσάι, αλλά και ένα Σαββατοκύριακο με την οικογένεια και τους φίλους σας. Θα γίνουν αγαπημένες σας.

Σας προτείνω να φτιάξετε τη ζύμη το πρωί (ή την προηγούμενη μέρα) και το απόγευμα (ή την επομένη) να συνεχίστε την συνταγή. Έτσι και η ζύμη θα "ξεκουραστεί", ώστε να γίνει τραγανή, και εσείς θα "ξεκουραστείτε" μοιράζοντας τη δουλειά σε δύο μέρη!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
300-320 g αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
Μιά πρέζα αλάτι
230 g βούτυρο και μαργαρίνη (μισό μισό)
5-6 K κρύο νερό
1 Κ ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ
Σε μίξερ με λεπίδες βάζω το βούτυρο με τη μαργαρίνη και προσθέτω το αλεύρι,τη ζάχαρη και το αλάτι (που έχω αναμείξει μεταξύ τους). Αναμινύω μέχρι να γίνει η ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα και προσθέτω το νερό με το ξύδι. Αναμιγνύω και πάλι. Πρέπει να είναι μαλακή και να σχηματίζει μπάλα. Αν είναι περισσότερο "υγρή", προσθέτω λίγο αλεύρι, ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Προσοχή να μην βάλουμε πολύ αλεύρι, γιατί θα αλλιωθεί η υφή της , οπότε θα σκληρύνει και θα πάψει να είναι τριφτή.

Τοποθετώ τη ζύμη σε ένα σακουλάκι, την πατάω λίγο να γίνει επίπεδη και την βάζω στο ψυγείο να παγώσει καλά. 


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
3 μήλα μέτρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 Κ. κανέλα
1/3 φλυτζ. κρέμα γάλακτος παχύρευστη
2 Κ. μαύρη ζάχαρη
λίγη βανίλια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
1 αυγό
Ζάχαρη λευκή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπωλ κόβω τα μήλα σε φέτες και τα πασπαλίζω με τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αφήνω στην άκρη

Σε ένα φλυτζάνι, βάζω την κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύω να γίνει ένα ομογενές μίγμα.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΠΙΤΑΣ
Λίγο πριν φτιάξω τη σύνθεση, βγάζω από το ψυγείο τη ζύμη να μαλακώσει.
Τη χωρίζω σε 6 μέρη, και ανοίγω το καθένα από αυτά σε ένα κύκλο με διάμετρο περίπου 16-18 cm. 

Τοποθετώ σε δύο λαμαρίνες (που έχω στρώσει με λαδόκολα, ώστε να τις καθαρίσω πολύ εύκολα).

Στο κέντρο από τους ζυμαρένιους κύκλους, βάζω από μία κουταλιά από το μίγμα της κρέμας και από πάνω το 1/6 από τα μήλα, αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 4 cm περίπου.

Διπλώνω τη ζύμη πάνω από τα μήλα -σχεδόν καλύπτοντάς τα- αφήνοντας μόνο λίγο να φαίνονται τα μήλα που βρίσκονται στο κέντρο. Στο σημείο αυτό , βάζω ένα μικρό κομματάκι βούτυρο. 

Όταν έχω ετοιμάζει όλες τις μηλόπιτες, περνάω με ένα πινέλο το χτυπημένο αυγό πάνω από τη ζύμη και πασπαλίζω γενναιόδωρα με ζάχαρη.


Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C -αέρα- για περίπου 40 min, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Αφήνω να κρυώσουν λίγο (20-30min) και δοκιμάζω. Χλιαρές είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ. Αλλά και κρύες είναι υπέροχες . Φυσικά μπορείτε να διαλέξετε να τις αναθερμάνετε (στο φούρνο όχι στο microwave).



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Βελούδινα, σοκολατένια δαμάσκηνα γεμιστά με καρύδια: Εύκολο, γρήγορο και γευστικό δωράκι για τις γιορτές!!!







Η σημερινή μου συνταγή, έχει σαν σκοπό να σας δώσει μιά όμορφη λύση για τις μέρες των Γιορτών, που βλέπουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους και συνηθίζουμε να προσφέρουμε γλυκά. Τα σοκολατάκια αυτά αποτελούν μιά πολύ ωραία λύση με πολύ ενδιαφέρουσα γεύση και την πρόσθετη αξία που έχουν τα χειροποίητα δώρα.


Όπως όλες οι συνταγές που περιέχουν λίγα υλικά, έχουν ανάγκη απο πολύ καλής ποιότητας α΄ύλες δηλ. την καλύτερη σοκολάτα που μπορείτε να βρείτε, τα πιό φρέσκα, τρυφερά και νόστιμα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και φυσικά νόστιμη καρυδόψιχα.

Είναι μιά συνταγή που προσφέρεται να φτιαξετε με τα παιδιά σας μαζί, πράγμα που θα τους δώσει χαρά!

ΥΛΙΚΑ
250 - 300g αποξηραμένα δαμάσκηνα καλής ποιότητας χωρίς κουκούτσι (αλλιώς θα χρειαστεί να το βγάλετε εσείς) περίπου 35 - 40 κομμάτια
170g σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη 55-65% σε κακάο
85 g σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος 
40 μισα καρυδόψιχας 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ψήνω για λίγο την καρυδόψιχα σε ένα αντικολητικό τηγάνι, ώστε να γίνει πιό τραγανή.

Γεμίζω ένα ένα τα δαμάσκηνα στο κενό από το κουκούτσι τους με τα μισά της καρυδόψιχας και φροντίζω μετά να τους δώσω το σχήμα τους ξανά.

Αναμιγνύω τις σοκολάτες και βάζω τα 2/3 σε ένα σκεύος στα μικροκύμματα, και λιώνω σιγά σιγά -ανακατεύοντας στα ενδιάμεσα-με προσοχή να μην καεί.

Όταν λιώσει η σοκολάτα, προσθέτω και αυτή που εχω κρατήσει χωριστά, και ανακατεύω και πάλι να λιώσει. Αν χρειαστεί, ξαναβάζω ελάχιστα στα μικροκύμματα.

Ανακατεύω και πάλι καλά και βουτάω τα δαμάσκηνα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, φροντίζω με ένα πηρούνι να καλυφθούν από τη σοκολάτα και τα βγάζω από τη σοκολάτα, με το πηρούνι, φροντίζοντας να αφαιρώ την περίσσεια της σοκολάτας.

Αφήνω πάνω σε αντικολλητικό χαρί να κρυώσουν και να στεγωσει η σοκολάτα.

Σε περίπτωση που η διαδικασία με τη σοκολάτα σας φαίνεται περίπλοκη, μπορείτε να τα τυλίξετε σε καλής ποιότητας κακάο.




Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα Βουτύρου "της Μαριάννας"




Η συνταγή μου αυτή, είναι μιά συνταγή με την πιό βουτυράτη και τραγανή γεύση, που στο σπίτι μας είναι ταυτισμένη με τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Είναι η αγαπημένη της κόρης μου αλλά και όλων των μικρών -και μεγάλων- "παιδιών" που μας επισκέπτονται αυτές τις μέρες! Όταν μάλιστα είναι και τα σχέδια από τα μπισκότα που τονίζουν το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα, τότε είναι απαραίτητα για τις μέρες αυτές.

Μπορείτε να τα φτιάξετε σε μέγεθος μεγάλο , οπότε μπορείτε και να τα διακοσμήσετε ανάλογα, αλλά και σε πολύ μικρό μέγεθος , που είναι κατάλληλα για το κεφεδάκι, ή ένα ωραίο ζεστό φλυτζάνι τσάι, αλλά που είναι δύσκολο να μείνει κανείς μόνο στο ... ένα.

Όπως σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιείστε ένα καλό βούτυρο αγελάδος (80% σε λιπαρά - όχι τύπου soft), γιατί αν είναι δεύτερης ποιότητας , περιέχει περισσότερο νερό και τα μπισκότα σας δεν θα είναι το ίδιο επιτυχημένα.

Όταν κρυώσουν καλά, φτιάξτε γλάσσα σε διάφορα χρώματα και αφήστε τα παιδιά σας - ή το παιδί που κρύβετε μέσα σας- να "δημιουργήσει" και να ζωντανέψει τα μπισκότα.

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλυτζάνι Βούτυρο φρέσκο (αγελάδος όχι soft, όχι λειωμένο)
1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
2 κροκάδια αυγών
2 Κ. κονιάκ
5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κάψουλα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι (που την προσθέτω στο αλεύρι και ανακατεύω να μοιραστεί)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλονοτος, όχι πολύ μαλακό) με την άχνη να γίνει ένα λευκό, αφράτο και κρεμώδες μίγμα.

Ρίχνω ένα ένα τα κροκάδια (αφήνω να ενσωματωθεί το πρώτο και μετά προσθέτω το δεύτερο)
Ρίχνω και τη βανίλια.

Τέλος ρίχνω το μισό αλεύρι, χτυπάω ελάχιστα να απορροφηθεί , ρίχνω το κονιάκ και το υπόλοιπο αλεύρι το ανακατεύω με το χέρι όσο χρειάζεται να γίνει ομογενές, χωρίς να το δουλέψω πολύ.


Βγάζω από το μπωλ αν χρειάζεται , μαζεύω με τα χέρια μου τη ζύμη για να ενωθεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν προστεθεί το αλεύρι δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Το ελάχιστο δυνατό, μόνο να ενσωματωθεί. Αλλιώς το ζυμάρι δεν θα είναι τριφτό και τραγανό.

Ανοίγω το μισό μίγμα σε ένα φύλλο πάχους 3-4 mm, και κόβω με κουπ πατ, σε σχήματα Χριστουγεννιάτικα. Τοποθετώ σε λαμαρίνες -στρωμένες με λαδόκολα- και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο σε 170oC , για 15-20min, μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες από τα μπισκότα, αλλά προσέχω να μην παραψήσω. 

Αφήνω να κρυώσουν 5 min στο ταψί και τα μεταφέρω μετά σε μια σχάρα να κρυώσουν, γιατί αν τα μεταφέρω ζεστά μπορεί να σπάσουν.

Για το καλύτερο ψήσιμο φροντίζω τα μπισκότα που είναι σε κάθε λαμαρίνα να έχουν λίγο πολύ το ίδιο μέγεθος, αλλιώς μέχρι να ψηθούν τα μεγαλύτερα, θα έχουν παραψηθεί τα μικρά.

Για τη διακόσμηση φτιάχνω ένα απλό γλάσσο με άχνη και νερό ή γάλα και το χρωματίζω με χρώματα ζαχαροπλαστικής.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Brioche: Η γαλλική φινετσάτη εκδοχή ενός πολύ "τρυφερού" και ελαφρά γλυκού ψωμιού!


Το Brioche είναι ένα -ελαφρά- γλυκό και βελούδινο, σε υφή, είδος ψωμιού. Είναι ένα χαρακτηριστικό αρτοποίημσ της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Είναι από τα πιό ωραία, εύπλαστα και παράλληλα εύγευστα ζυμαράκια.

Χάρη στην πλούσια και πολύ αφράτη και τρυφερή υφή του είναι αγαπητό σε πολλές παραλλαγές: Κλασσικά περιέχει σταφίδες ή κομματάκια σοκολάτας αλλά πολλές φορές είναι απλά σκέτο. Είναι ένα πολύ πλούσιο ζυμάρι που αυτό φαίνεται και στη γεύση και στην υφή του. Μια κλασσική συνταγή για παράδειγμα, με το αλεύρι που περίπου σας δίνω στη συνταγή μου, θα μπορούσε να περιέχει 6 αυγά και 250 g βούτυρο!!! Όπως θα δείτε η συνταγή αυτή περιέχει μόνο 1 αυγό, 50 g βούτυρο και 75 g κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά. Παρόλα αυτά, έχει τη χαρακτηριστική υφή και το άρωμα του κλασσικού brioche. Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμμένη συνταγή είναι αγαπημένη μου.

Το σκέτο brioche, σερβίρεται συχνά με μαρμελάδα -κυρίως εσπεριδοειδών- αλλά και με τυριά που έχουν έντονη γεύση όπως μιά παλαιωμένη γραβιέρα ή ένα καλό Roquefort, γεύσεις αλμυρές που δημιουργούν μιά πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση με την ελαφρά γλυκιά γεύση του. Συχνά χρησιμοποιείται ελαφρά φρυγανισμένο, αναδεικνύοντας έτσι τα αρώματά του.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν μικρά σαντουιτσάκια σε ψωμάκια brioche όπως επίσης και Burgers με ψωμάκι brioche. Κατά την άποψή μου γίνεται μιά υπερβολή στη χρήση τους, κυρίως στα burgers, και δυστυχώς σπάνια τα ψωμάκια αυτά είναι πραγματικά brioche. Ίσως θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει τύπου Brioche, για μεγαλύτερη ακρίβεια. Και η άποψη μου είναι πως δεν ταιριάζουν με όλους τους συνδυασμούς, αλλά χρειάζονται δυνατές και έντονες γεύσεις, που όπως είπα παραπάνω κάνουν αντίθεση με την ελαφρά γλυκιά δική τους γευση. 


Η σημερινή μου συνταγή είναι αρκετών χρόνων και αφορά μιά ελαφριά εκδοχή του brioche, αρκετά απενοχοποιημένη, μιάς και περιέχει μικρή ποσότητα βουτύρου και μόλις ένα αυγό.  Προέρχεται από ένα παλιό Γαλλικό βιβλίο μαγειρικής -που δυστυχώς δεν είχα σημειώσει τον τίτλο του- και είναι μιά εύκολη και αξιόπιστη συνταγή σε μιά πιό ελαφριά εκδοχή από την κλασσική.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και σαν ψωμί συνοδευτικό του φαγητού αλλά και σαν ψωμί του τοστ -ελαφρά ψημένο- ή φρυγανισμένο.

Είμαι σίγουρη πως όταν το φτιάξετε, θα βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να το χρησιμοποιήσετε.

ΥΛΙΚΑ: για 2 μεσαίες φόρμες κέϊκ

240g Γάλα χλιαρό

30g Ζάχαρη

75g  κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά χτυπημένη ελαφρά με 3g ζάχαρη

1 Αυγό

1 Φακελάκι ξερή μαγιά

3g Αλάτι 

520g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50g Βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου) 

Ελάχιστη κρέμα γάλακτος για επάλειψη πριν το ψήσιμο

Ελάχιστο φρέσκο βούτυρο για επάλειψη αφού βγεί από το φούρνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο μπωλ, βάζω το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω καλά και προσθέτω και το αυγό, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνω καλά να ενωθούν όλα τα υλικά (καλύτερα με μίξερ ή μίξερ χειρός). Όταν έχει σχηματιστεί μιά ομοιογενής ζύμη, προσθέτω και το βούτυρο σε κομματάκια (γιαυτό πρέπει να είναι μαλακό) και ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να γίνει μιά ζύμη γιαλιστερή που κολλάει λίγο στο μπωλ, αλλά αν την πιέσω ελαφρά με τα δάχτυλα, δεν κολλάει. 







Σκεπάζω το μπωλ με καπάκι ή μεμβράνη και το βάζω μέσα στο φούρνο μικροκυμμάτων (εννοείται κλειστό), και αφήνω για περίπου 1,5 ώρες, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χωρίζω σε δύο μέρη και ανοίγω σε "φύλλο" πάχους περίπου 2/3 cm με τη στενή του πλευρά περίπου όσο το μήκος της φόρμας στην οποία θα ψηθεί. Τυλίγω σε ρολό σχηματίζοντας ένα ρολό μήκους όσο η φόρμα. Κόβω σε 8 ίσου πάχους φέτες και τις τοποθετώ μέσα στη φόρμα, όπου προηγουμένως έχω βάλει λαδόκολλα. (Δείτε τις φωτογραφίες) 

Επαναλαμβάνω το ίδιο και με το δεύτερο μισό της ζύμης. Σκεπάζω τις δύο φόρμες με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσουν περίπου 1 ώρα ακόμη, πάλι μέσα στο φούρνο μικροκυμμάτων. 

Όταν είναι έτοιμα για ψήσιμο, προθερμαίνω το φούρνο σε 180oC -αέρα- και αλείφω με λίγη κρέμα γάλακτος . Ψήνω για 20 με 30 min, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζω, αλείφω με λίγο φρέσκο βούτρυο να γυαλίσουν και αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν. 

Διατηρείται εξαιρετικα στην καταψυξη, κλεισμένο ερμητικά σε σακούλα τροφίμων, για ένα - δύο μήνες. Αφήστε το να αποψυχθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και απολαύστε το ετσι ή ελαφρά φρυγανισμενο, σκέτο ή με ότι συνοδευτικό προτιμάτε. Η γεύση, η υφή και το άρωμα του, θα σας εντυπωσιασουν. 

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Σούπα υπερτροφή με λαχανικά, όσπρια και πλιγούρι! Νόστιμη και υγιεινή!

 
Κάθε είδους σούπα είναι μια αγαπημένη τροφή για το χειμώνα! Ότι και να περιέχει είναι ιδανική για μιά κρύα μέρα ή νύχτα του χειμώνα, αφού καταφέρνει να μας ζεστάνει εσωτερικά και εξωτερικά. Αλλά όταν περιέχει και μιά ποικιλία λαχανικών, όπως αυτή η συνταγή μου, συνδυασμένα με όσπρια και πλιγούρι μιλάμε για ένα πολυ θρεπτικό, αλλά και ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο.

ΥΛΙΚΑ:

1 φλυτζάνι καρότα κομμένα σε κυβάκια

2/3 - 1 φλυτζάνι φασόλια χάντρες κατεψυγμένα

1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλυτζάνι καλαμπόκι κατεψυγμένο

1/2 κεφάλι μπρόκολο 

1/2 φλυτζάνι πλιγούρι (μεσαίο) 

1,5 λίτρα ζωμό κοτόπουλο

1 κουταλιά σούπας αλεύρι

αλάτι, πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

Χυμός φρέσκου λεμονιού

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):

Κρουτόν σπιτικά (συνταγή κρουτόν σπιτικά)

Dip φέτας (συνταγή Dip φέτας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 Αρχικά καθαρίζω και κόβω το κρεμμύδι και το καρότο όπως περιγράφεται στα υλικά. Στο μπρόκολο ξεχωρίζω τις κορυφές του σαν μπουκετάκια και κόβω τα κοτσάνια σε αρκετά λεπτά και μικρά κομμάτια, ώστε να προλάβουν να βράσουν, γιατί είναι αρκετά σκληρά.

Αποψύχω τα φασόλια και το καλαμπόκι.

Σε μιά μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω το κρεμμύδι. Αφήνω λίγο να μαλακώσει και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα λαχανικά ΕΚΤΟΣ από τις κορυφές του μπρόκολου. Προσθέτω το αλεύρι και το αφήνω να ψηθεί λίγο και μετά προσθέτω τα φασόλια, το πλιγούρι και το ζωμό κοτόπουλο. Αλατίζω και πιπερώνω.

Αφήνω να βράσει 15 λεπτά και μετά ρίχνω και τις κορυφές του μπρόκολου. Μετά από τα 15 λεπτά, προσθέτω και αυτό. Αφήνω τη σούπα να βράσει σε μέτρια φωτιά σκεπασμένη και μετά από 15-20 λεπτά δοκιμάζω το πλιγούρι και τα μπαρμπουνοφάσουλα.

Αν έχουν βράσει, τότε η σούπα είναι έτοιμη. Δοκιμάζω το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτω λίγο ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμόνι (ανάλογα με τη γεύση μου).

Η θρεπτική αξία της σούπας αυτής όπως είναι φανερό είναι σημαντική, αλλά αξίζει να τη φτιάξετε για τη εξαιρετική γεύση της.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:

 Εννοείται πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα αγαπημένα του λαχανικά στη σούπα αυτή και να την προσαρμόσει στη δική του γεύση. Για να είναι όμως το ιδιο θρεπτική θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα όσπριο (φακές, ρεβύθια, ροβίτσα) και το πλιγούρι (Ή έστω ένα ζυμαρικό, αλλά αξίζει να τη δοκιμάσετε έστω μια φορά με το πλιγούρι). Με τον τρόπο αυτό η θρεπτική της αξία περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες, μιά ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και μιά υψηλής αξίας πρωτεϊνη -εφάμιλλη του κρέατος- που παράγεται από το συνδυασμό των οσπρίων με το σιτάρι (πλιγούρι ή ζυμαρικό).

Μπορείτε να έχετε βράσει από πριν το όσπριο που θα χρησιμοποιήσετε και ετσι θα συντομεύσετε το χρονο βρασμού. 

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: 

Η σούπα μπορει να σερβιριστεί πολυ απλά με χυμο φρέσκου λεμονιού και φρυγανισμένο ψωμί ή σπιτικά κρουτόν.

Επίσης με μια κουταλια στραγγιστό γιαούρτι, αραιωμένο με λίγο νερό και "αρωματισμένο" με κάποιο φρέσκο μυρωδικό, όπως θυμάρι ή βασιλικός. Ακόμη με μια κουταλια dip φέτας .




Και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Τσιπούρες με λαχανικά στο φούρνο: Όλα σε ένα σκεύος, εύκολα, γρήγορα και απλά!!!

Όσοι μαγειρεύουμε καθημερινά - ή σχεδόν καθημερινά- έχουμε συνήθως μια αποστροφή στις συνταγές που χρησιμοποιούν πολλά σκεύη. Έτσι και για μένα, ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στην μαγειρική μου, έχουν οι συνταγές που απαιτούν λίγα σκεύη, ιδανικά μόνο ένα. Πολλές φορές δε, σκέφτομαι παραλλαγές κάποιων συνταγών με στόχο να ελαχιστοποιήσω τα απαραίτητα σκεύη για την παρασκευή τους, εννοείται χωρίς να κάνω συμβιβασμούς στη γεύση.

Η συγκεκριμένη συνταγή λοιπόν, παρότι πληροί τις προϋποθέσεις, είναι αγαπημένη μου για το άρτιο αποτέλεσμα και την ωραία γεύση της. Μιά μέρα λοιπόν που ήθελα να ψήσω τσιπούρες και σκεφτόμουν πως θα ήταν ωραίος ο συνδυασμός τους με βραστές πατάτες και μπρόκολο, αποφάσισα να μην τα μαγειρέψω ξεχωριστά, αλλά να δοκιμάσω να τα φτιάξω όλα σε ένα ταψί στο φούρνο.

Η δοκιμή πέτυχε και σας παρουσιάζω την συνταγή :

ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) :

2 τσιπούρες 

4 μικρές πατάτες

2 καρότα

μισό κεφάλι μπρόκολο

1 ντομάτα

Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι 

Πιπέρι

Καπνιστή πάπρικα

Χυμό λεμόνι

Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο ταψί που θα χρησιμοποιήσω στρώνω ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και μιά λαδόκολα. Αυτό θα  βοηθήσει να καθαρίσω πολύ πιό εύκολα το ταψί. 

Αλατίζω καλά τα ψάρια και τα αφήνω στην άκρη. Καθαρίζω (και πλένω εννοείται) τις πατάτες και τις κόβω σε μικρούς κύβους, ώστε να ψηθούν γρήγορα. 

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 ο C, και τοποθετώ τις πατάτες στο ταψί με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγη καπνιστή πάπρικα.

Αφήνω περίπου 30 min να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς να ολοκληρωθεί το ψήσιμο, γιατί αυτό θα γίνει στην συνέχεια του μαγειρέματος, μαζί με τα ψάρια.

Στο μεταξύ ετοιμάζω και τα λαχανικά: Κόβω το μπρόκολο ξεχωρίζοντας μικρές "φουντίτσες" και κόβω και τα κοτσάνια σε μικρά κομμάτια, ώστε να συμβαδίσουν με τα υπόλοιπα υλικά.

Επίσης καθαρίζω και κόβω τα καρότα σε φέτες και πλένω καλά όλα τα λαχανικά.

Βγάζω το ταψί από το φούρνο και τραβάω τις πατάτες στις δύο άκρες, δημιουργώντας έτσι χώρο στο κέντρο για τα ψάρια. Τοποθετώ τις δύο τσιπούρες και μαζί με τις πατάτες βάζω το μπρόκολο, τα καρότα και τις φέτες ντομάτας, μοιράζοντας τα λαχανικά στις δύο πλευρές που βρίσκονται οι πατάτες. Αλατίζω λίγο ακόμη τα λαχανικά, περιχύνω με ελαιόλαδο τις τσιπούρες και ρίχνω λίγη ρίγανη και πιπέρι.

Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο για 20 με 30 min, ανάλογα με το φούρνο αλλά και το μέγεθος των ψαριών. Εγώ χρειάστηκα 30 min για δύο τσιπούρες των 400g. Στα 10 min, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουταλιές χυμό λεμόνι στα λαχανικά και τις πατάτες, που εκτός από την γεύση που θα δώσει, θα βοηθήσει να μην παραψηθούν, αν αρέσουν και σε εσάς να "κρατάνε" λίγο τα λαχανικά. Αλλιώς θα το βάλετε στο τέλος του μαγειρέματος. 

Είναι καλύτερα, αφού ψηθούν τα ψάρια, να μείνουν για 10 με 15 min στο φούρνο, με την πόρτα κλειστή, και μετά να τα σερβίρετε.

Με τον τρόπο αυτό έχετε έτοιμα - σε ένα σκεύος όπως πολλές φορές τόνισα - το κυρίως πιάτο μαζί με τη σαλάτα και το συνοδευτικό, χωρίς κόπο και περίπλοκες διαδικασίες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εννοείται πως αντί για τσιπούρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαυράκι ή ακόμη και σολομό. Επειδή ο σολομός χρειάζεται λιγότερο ψήσιμο, θα τον βάλετε στο ταψί αφού έχετε ήδη ψήσει 10 - 15 min τα λαχανικά με τις πατάτες, ώστε στο τέλος να είναι όλα έτοιμα συγχρόνως.





Και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Αρωματικές φλούδες πορτοκάλι με σοκολάτα ή ζαχαρωμένες. Εξαιρετικά γευστικό και οικονομικό δωράκι για τους αγαπημένους!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, φτιάχνω κάποια γλυκάκια για να υπάρχουν στο σπίτι τέτοιες μέρες - γιορτινές- αλλά και για να τα χαρίσω σε αγαπημένους φίλους.
Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει να δοκιμάζω κάθε χρόνο και κάποιο νέο γλυκάκι, αλλά βέβαια έχω και τις σταθερές μου, όπως είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Φέτος λοιπόν ένα από τα δωράκια που έφτιαξα είναι οι ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκάλι, από τις οποίες, τις μισές θα τις καλύψω με μαύρη σοκολάτα. ΚΟΛΑΣΗ!!!

Η γεύση και το άρωμα των εσπεριδοειδών είναι για μένα αξεπέραστα. Η δε γεύση που αφήνουν στο στόμα αυτές οι όμορφες πορτοκαλί φλουδίτσες είναι αναζωογωνητική.
Αυτό που μου φαίνεται ακόμη πιό ενδιαφέρον με αυτή τη λιχουδιά, είναι πως προέρχεται από ένα υλικό που σε άλλες συνθήκες θα πετούσαμε, παρά την εξαιρετική του γεύση!
Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα στίψετε πορτοκάλι χυμό για τα παιδιά σας ή για σας, κρατείστε τις στυμένες κούπες πορτοκαλιού και ακολουθείστε τη διαδικασία που σας περιγράφω και θα ενθουσιαστείτε.
   
ΥΛΙΚΑ
Φλούδες από 3 χοντρόφλουδα πορτοκάλια 
Ζάχαρη 2 C (1C=220ml) και 1/2 C ακόμη, ξεχωριστά
Νερό 1 C

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Αφού στίψω τα πορτοκάλια, βράζω τις κούπες για λίγη ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1/2 ώρα, ανάλογα με το πόσο χοντρή είναι η φλούδα τους).
Όταν είναι μαλακές, τις στραγγίζω και τις αφήνω να κρυώσουν λίγο.
Με ένα κουτάλι, αφαιρώ το εσωτερικό από τις κούπες, προσεκτικά, να μην χαλάσουν.
Τις κόβω σε λεπτές και όσο γίνεται πιό ομοιόμορφες λωρίδες. 
Σε ανοιχτή κατσαρολα, βαζω τα 2 C ζάχαρη και το 1 C νερό, και μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω και τις φλούδες και τις αφήνω να βράσουν μέχρι να γίνουν διάφανες.  
Στη διάρκεια του βρασμού, το σιρόπι δένει και γίνεται αρκετά πυκνό. Όταν οι φλούδες είναι έτοιμες, τις βάζω σε σουρωτήρι και τις αφήνω να στραγγίξουν καλά. 
Όταν στραγγίξουν καλά (μετά από 1-2 ώρες), τις ξαναβάζω στο σιρόπι, ξαναβράζω για λίγο και μετά προσθέτω τη ζάχαρη (το 1/2 C) και αφήνω για λίγα λεπτά στο μάτι. Απόσύρω από τη φωτιά και στραγγίζω και πάλι. Όταν στραγγίξουν καλά, μετά τις τοποθετώ σε μιά λαδόκολλα ξεχωρίζοντας καλά τη μία από την άλλη. Αφήνω να στεγνώσουν καλά. Διατηρούνται αρκετό καιρό σε δοχείο που κλείνει καλά. 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ  
Αν θέλω να τα καλύψω με σοκολάτα, δεν χρειάζεται να προσθέσω το τελευταίο 1/2 C ζάχαρη, ώστε να ζαχαρώσουν οι φλούδες.
Λιώνω σε micowave μαύρη σοκολάτα και βουτάω τις φλούδες όταν έχουν ήδη στεγνώσει, από το σιρόπι.
Απλώνω σε λαδόκολλα και τις αφήνω να στεγνώσει η σοκολάτα. 
Αν σας αρέσει η γεύση του πορτοκαλιού και η σπιρτάδα της γεύσης του φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε. Είναι νόστιμο, είναι εύκολο και πολύ οικονομικό. Τέλος, αν θέλετε, μπορείτε να τις καλύψετε με ζάχαρη κρυσταλλική : Μόλις τις βγάλετε από το σιρόπι, τις περνάτε από ένα βαθύ σκεύος όπου εχετ βάλει ζάχαρη, και τις γυρνάτε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές με τη ζάχαρη. Τις αφήνετε να στεγνώσουν πάνω σε σχάρα. Έτσι διατηρούνται ακόμη περισσότερο χρόνο. 



Και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

 

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Γαύρος Μαρινάτος, Αρωματικός ή Πικάντικος : το καλύτερο μεζεδάκι του Καλοκαιριού!!!




Η σημερινή μου συνταγή είναι χαρακτηριστική του Ελληνικού Καλοκαιριού, μια συνταγή που καταφέρνει να κλείσει σε ένα βαζάκι, το άρωμα της θάλασσας, των διακοπών, της Ελλάδας! 

Η διαδικασία πολύ εύκολη, η γεύση αξεπέραστη και οι συνδιασμοί με τους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε τον γαύρο μας, ατελείωτοι!

ΥΛΙΚΑ
2 Kg γαύρος ολόφρεσκος, μεσαίου μεγέθους (καλύτερα μικρότερος παρά μεγάλος)
1 μπουκάλι (200ml) ξύδι από κρασί (κόκκινο ή άσπρο)
10-12 Κ. αλάτι
Ελαιόλαδο (για τα βάζα)

Αρωματικά: 
Φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού, πιπερίτσες καυτερές, σκόρδο κομμένο φετάκια, μαϊδανό....
....Και αρκετή υπομονή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Καθαρίζω τον γαύρο κόβοντας το κεφάλι και βγάζοντας τα εντόσθια. Πλένω καλά και τοποθετώ σε σουρωτήρι. Ξαναπλένω και τοποθετώ σε ένα μεγάλο -γιάλινο κατά προτίμηση - δοχείο που κλείνει πολύ καλά.

Πασπαλίζω με το αλάτι και από πάνω περιχύνω με το ξύδι, φροντίζοντας να είναι καλυμένος όλος ο γαύρο με το υγρό. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμη ξύδι.

Αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα 24ωρο, να "ψηθούν" τα ψάρια από το αλάτι και το ξύδι.

Είναι έτοιμα, όταν η σάρκα τους είναι λευκή και σφιχτή. Αν δεν είμαστε βέβαιοι ή τα ψάρια είναι λίγο μεγάλα, αφήνουμε μερικές ώρες ακόμη.

Είναι καλύτερα να μήν τα αφήσουμε στο αλάτι και το ξύδι περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο.

Όταν έχουν "ψηθεί", τα στραγγίζω καλά, τα βάζω σε ένα σουρωτήρι και  ανοίγω κάθε γαυράκι από την κοιλιά, από πάνω μέχρι κάτω, ώστε να μπορέσω να αφαιρέσω το κόκκαλο , και έτσι να μείνει φιλέτο. 

Προσέχουμε ιδιαίτερα να μην καταστρέψουμε τα ψαράκια. Αν το κόκκαλο δεν βγαίνει εύκολα, κατα πάσα πιθανότητα δεν έχει ολοκληρωθεί το "ψήσιμο" στο ξύδι και το αλάτι, οπότε σφήνω για λίγο ακόμη.

Τοποθετώ πάλι στο σουρωτήρι, μέχρι να ολοκληρώσω το φιλετάρισμα και πιέζω ελαφρά τα γαυράκια, ώστε να βγούν τα επιπλέον υγρά.

Τοποθετώ όμορφα και τακτικά σε βαζάκια αποστειρωμένα, βάζοντας κάθε τόσο ανάμεσα και τα αρωματικά που έχω επιλέξει.

Οι γεύσεις που έφτιαξα εγώ είναι δύο. Στο ένα βαζάκι τοποθέτησα φυλλαράκια Αγειορίτικου βασιλικού, που δίνουν ένα αξεπέραστο λεπτό και δροσερό άρωμα και στο άλλο έβαλα φρεσκοτριμμένο πιπέρι (μπορείτε να βάλετε και πιπερίτσες καυτερές), σκορδάκι ψιλοκομμένο και φυλλαράκια μαϊδανού, για μιά γεύση πιό έντονη και ελαφρά πικάντικη.

Γεμίζουμε με ελαιόλαδο. Εχω δεί πολλές φορές συνταγές αντίστοιχες που προτείνουν ηλιέλαιο που είναι αλήθεια δεν "παγώνει" στο ψυγείο σαν το ελαιόλαδο, αλλά εγω προτιμώ να παιδεύομαι λίγο με το ελαιόλαδο παρά να χρησιμοποιήσω ηλιέλαιο. Και σας συνιστώ να κάνετε το ίδιο. Η γεύση του προφανώς και δεν συγκρίνεται.

Δοκιμάστε τη συνταγή, το καλοκαίρι παίρνει άλλη διάσταση με ένα ουζάκι ή τσιπουράκι που συνοδεύεται από τον δικό σας, σπιτικό και πεντανόστιμο μαριναρισμένο γαύρο.



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.