Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα Βουτύρου "της Μαριάννας"




Η συνταγή μου αυτή, είναι μιά συνταγή με την πιό βουτυράτη και τραγανή γεύση, που στο σπίτι μας είναι ταυτισμένη με τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Είναι η αγαπημένη της κόρης μου αλλά και όλων των μικρών -και μεγάλων- "παιδιών" που μας επισκέπτονται αυτές τις μέρες! Όταν μάλιστα είναι και τα σχέδια από τα μπισκότα που τονίζουν το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα, τότε είναι απαραίτητα για τις μέρες αυτές.

Μπορείτε να τα φτιάξετε σε μέγεθος μεγάλο , οπότε μπορείτε και να τα διακοσμήσετε ανάλογα, αλλά και σε πολύ μικρό μέγεθος , που είναι κατάλληλα για το κεφεδάκι, ή ένα ωραίο ζεστό φλυτζάνι τσάι, αλλά που είναι δύσκολο να μείνει κανείς μόνο στο ... ένα.

Όπως σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιείστε ένα καλό βούτυρο αγελάδος (80% σε λιπαρά - όχι τύπου soft), γιατί αν είναι δεύτερης ποιότητας , περιέχει περισσότερο νερό και τα μπισκότα σας δεν θα είναι το ίδιο επιτυχημένα.

Όταν κρυώσουν καλά, φτιάξτε γλάσσα σε διάφορα χρώματα και αφήστε τα παιδιά σας - ή το παιδί που κρύβετε μέσα σας- να "δημιουργήσει" και να ζωντανέψει τα μπισκότα.

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλυτζάνι Βούτυρο φρέσκο (αγελάδος όχι soft, όχι λειωμένο)
1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
2 κροκάδια αυγών
2 Κ. κονιάκ
5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κάψουλα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι (που την προσθέτω στο αλεύρι και ανακατεύω να μοιραστεί)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλονοτος, όχι πολύ μαλακό) με την άχνη να γίνει ένα λευκό, αφράτο και κρεμώδες μίγμα.

Ρίχνω ένα ένα τα κροκάδια (αφήνω να ενσωματωθεί το πρώτο και μετά προσθέτω το δεύτερο)
Ρίχνω και τη βανίλια.

Τέλος ρίχνω το μισό αλεύρι, χτυπάω ελάχιστα να απορροφηθεί , ρίχνω το κονιάκ και το υπόλοιπο αλεύρι το ανακατεύω με το χέρι όσο χρειάζεται να γίνει ομογενές, χωρίς να το δουλέψω πολύ.


Βγάζω από το μπωλ αν χρειάζεται , μαζεύω με τα χέρια μου τη ζύμη για να ενωθεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν προστεθεί το αλεύρι δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Το ελάχιστο δυνατό, μόνο να ενσωματωθεί. Αλλιώς το ζυμάρι δεν θα είναι τριφτό και τραγανό.

Ανοίγω το μισό μίγμα σε ένα φύλλο πάχους 3-4 mm, και κόβω με κουπ πατ, σε σχήματα Χριστουγεννιάτικα. Τοποθετώ σε λαμαρίνες -στρωμένες με λαδόκολα- και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο σε 170oC , για 15-20min, μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες από τα μπισκότα, αλλά προσέχω να μην παραψήσω. 

Αφήνω να κρυώσουν 5 min στο ταψί και τα μεταφέρω μετά σε μια σχάρα να κρυώσουν, γιατί αν τα μεταφέρω ζεστά μπορεί να σπάσουν.

Για το καλύτερο ψήσιμο φροντίζω τα μπισκότα που είναι σε κάθε λαμαρίνα να έχουν λίγο πολύ το ίδιο μέγεθος, αλλιώς μέχρι να ψηθούν τα μεγαλύτερα, θα έχουν παραψηθεί τα μικρά.

Για τη διακόσμηση φτιάχνω ένα απλό γλάσσο με άχνη και νερό ή γάλα και το χρωματίζω με χρώματα ζαχαροπλαστικής.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου