Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ψωμί σπιτικό: Το πιό νόστιμο κι εύκολο ψωμί, για να ξέρουμε τι τρώμε!




Η αλήθεια είναι πως με το ψωμί -αλλά και γενικότερα με τις ζύμες- έχω μιά ιδιαίτερη σχέση: σαν ζύμες μου κινούν πάντα το ενδιαφέρον αλλά και σαν τελικά προϊόντα δεν μπορώ εύκολα να τους αντισταθώ.

Η πιό μεγάλη δυσκολία της ζύμης του ψωμιού, είναι πως χρειάζεται υπομονή από τη στιγμή που θα ξεκινήσω τη διαδικασία μέχρις ότου έχω στα χέρια μου το ζεστό και μυρωδάτο καρβελάκι. 

Κατά τα άλλα είναι μιά εύκολη διαδικασία, που όταν την μάθει κανείς είναι απλό το να την εφαρμόζει μιά φορά την εβδομάδα - τουλάχιστον - και να έχει ωραίο, ζεστό και νόστιμο ψωμάκι στο τραπέζι του. Αλλώστε το ζεστό ψωμί είναι κάτι στο οποίο δεν ξέρω και πολλούς που μπορούν ν' αντισταθούν!

ΥΛΙΚΑ
1 Kg αλεύρι (κατά προτίμηση δυνατό, για ψωμί, αλλά αν δεν έχετε χρησιμοποιείστε για όλες τις χρήσεις)
2 φακ. μαγιά ξερή (είναι πιό εύκολο να έχετε πάντα στο ντουλάπι, μιάς και ο χρόνος ζωής της είναι μεγάλος)
1 - 1,5 κ. αλάτι
2 Κ. μέλι
50 g έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
650 - 750g χλιαρό νερό (40 οC, όχι πιο ζεστό γιατι θα καταστραφεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Σε ένα μεγάλο μπωλ πλαστικό με καπάκι, βάζω όλα τα στερεά υλικά, τα ανακατεύω μεταξύ τους και τέλος προσθέτω το μισό νερό, ανακατεύω λίγο, προσθέτω το λάδι, το μέλι και το υπόλοιπο νερό.

Αν δυσκολευτώ να το ζυμώσω, το  βάζω το στον πάγκο ή στο τραπέζι και προσπαθώ να γίνει μιά ελαστική μάζα. Αν είναι πολύ υγρό προσθέτω λίγο λίγο αλεύρι, μέχρι να γίνει μιά μπάλα.

Τοποθετώ τη ζύμη στο μπωλ, την αλείφω με λίγο ελαιόλαδο, την σκεπάζω και την αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν είναι έτοιμη, της δίνω το σχήμα που θέλω και ψήνω- ανάλογα με το μέγεθος - σε φούρνο 200oC για 40-60min, μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει έναν κούφιο ήχο όταν χτυπάω το ψωμί από κάτω.
 
Αφήνω να κρυώσει -με μεγάλη δυσκολία είναι η αλήθεια- και μετά το απολαμβάνουμε με μεγάλη ευχαρίστηση.


ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
 Η ζύμη αυτή είναι μιά εξαιρετική βάση για ατελείωτες παραλλαγές: 
ΑΛΕΥΡΙ: Μπορώ να χρησιμοποιήσω μισό μισό λευκό αλεύρι και πολύσπορο ή όλικής άλεσης
ΓΕΜΙΣΗ: Μπορώ μέσα στη ζύμη να προσθέσω μιά ατελείωτη ποικιλία από υλικά που θα δώσει το καθένα άλλη γεύση , όπως ελιές , καρύδια, ντομάτες λιαστές και μυρωδιά διάφορα αλλά και γλυκά υλικά όπως ξερά φρούτα αλλά ακόμη και σοκολάτα.





Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.


1 σχόλιο:

  1. Μόλις το έκανα και βγήκε υπέροχο!!! Ευχαριστούμε που το μοιράζεσαι μαζί μας 😁👍

    ΑπάντησηΔιαγραφή