Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Τραχανάς σούπα βελουτέ με δυο υπέροχα dips και σπιτικά κρουτον! Ο καλύτερος τρόπος να ζεσταθούμε!!!!



Καλημέρα!!!!!!! Σήμερα η μέρα είναι αρκετά κρύα και μετά από ένα βαρύ κρύωμα που είχα -και με κράτησε μακριά από το picnic-  είμαι σε διάθεση να σας προτείνω την πιο εύκολη , θρεπτική αλλά και θερμαντική σούπα του χειμώνα. Τον τραχανά. 

Σχεδόν σε κάθε μέρος της Ελλάδας γίνεται και με άλλη σύνθεση , αλλά οι δύο βασικές του κατηγορίες είναι ο γλυκός και ο ξινός. Προσωπικά μου αρέσουν και οι δύο τύποι, αλλά επειδή η κόρη μου δεν συμπαθεί τον ξινό - όπως νομίζω και τα περισσότερα παιδιά- συνήθως μαγειρεύω τον γλυκό.

Επειδή δε στα παιδιά κυρίως φαίνεται κάπως "απλοϊκό" φαγητό, τον συνοδεύω πάντα με σπιτικά κρουτόν. Σήμερα σας τον προτείνω με τη συνοδεία δύο dips, για να διαλέξετε ή για να τα φτιάξετε και τα δύο και να αποτελέσουν μιά ωραία ιδέα για ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ με φίλους .

Η συνταγή των Dips (Dip Φέτας με φρέσκα αρώματα δυόσμου και βασιλικού και Dip τόνου) ακολουθεί στην αυριανή μας ανάρτηση.

Τραχανάς σούπα βελουτέ με σπιτικά κρουτόν

ΥΛΙΚΑ:

2 φλυτζάνια Τραχανάς γλυκός ή ξινός
2-2,5 λίτρα Νερό (ή 1,5 λίτρο Νερό και 1 λίτρο Ζωμός κοτόπουλο) (έτοιμος ή σπιτικός)
Αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζω να βράσει το νερό με το ζωμό κοτόπουλου. Προσθέτω αλάτι με προσοχή γιατί ο ζωμός περιέχει αρκετό αλάτι. Αφήνω 15- 20 min να βράσει, δοκιμάζω και όταν είναι έτοιμος κλείνω τη φωτιά. Με τη ράβδο ή ένα μπλέντερ πολτοποιώ να γίνει σαν κρέμα. Εγώ πάντα προτιμώ τη ράβδο για να μη λερώνω και άλλα σκεύη .
Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα μισό τραχανά γλυκό κλασσικό και μισό με λαχανικά.
 Αν πρόκειται να σερβίρω αμέσως έχω φροντίσει να ετοιμάσω από πριν τα κρουτόν και τα dips. Όμως μπορώ να ετοιμάσω τον τραχανά από νωρίς και να τον σερβίρω αφού τον ζεστάνω.
Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστεί προσθήκη νερού, γιατί όσο μένει ο τραχανάς γίνεται πιο πηκτός.
Είναι εξαιρετικός ο συνδυασμός του με μιά καυτερή και αρωματική πιπεριά τριμμένη (το Μπουλ Μπιπέρ) που ανακάλυψα τον προηγούμενο χειμώνα .  

Κρουτόν:

3 φέτες Ψωμί (2-3 ημερών)
2 Κ. Λάδι
1/2 Κ. Φυτίνη

Συνήθως χρησιμοποιώ το ψωμί που φτιάχνω μόνη μου , είτε στον αρτοπαρασκευαστή είτε στο χέρι. Γίνονται όμως εξίσου καλά και με το έτοιμο ψωμί, ακόμη και με το ψωμί του τοστ.

Κόβω το ψωμί σε λεπτές φέτες, λίγο πιο χοντρές από του τοστ, και αφαιρώ την κόρα. Κόβω μικρά κυβάκια 1 - 1,5cm και τα αφήνω λίγο στον αέρα να στεγνώσουν . Αν το έχω προγραμματίσει από την προηγούμενη , τα αφήνω όλο το βράδυ σε μιά ξύλινη επιφάνεια να στεγνώσουν, χωρίς να τα σκεπάσω.

Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζω μέσα σε ένα στρώμα τα κομματάκια ψωμί, και μοιράζω ανάμεσά τους 2-3 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά Φυτίνη σε μικρά κομματάκια. Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και γυρίζω στην αρχή συχνά τα ψωμάκια να καλυφθούν από το λάδι και μετά τα αφήνω λίγο να πάρουν χρώμα από κάθε πλευρά. Μπορείτε στο στάδιο αυτό, αν θέλετε να τα αλατίσετε, να βάλετε λίγη καπνιστή πάπρικα ή ένα καυτερό κόκκινο πιπέρι, ώστε να πάρουν τα κρουτόν άρωμα και γεύση που θα ταιριάξουν και με τον τραχανά.

Είναι πραγματικά ακαταμάχητα όταν είναι ζεστά αλλά και κρύα - αν προλάβουν να μείνουν- είναι γευστικότατα. Δοκιμάστε τα και με κάθε άλλο είδος σούπας που θα φτιάξετε!!


Σερβίρω λοιπόν στο πιάτο τον τραχανά, λίγη τριμμένη φέτα (ή ακόμη και το dip φέτας που θα σας δώσω αύριο), μερικά κρουτόν και λίγη από την αγαπημένη μου τριμμένη καυτερή πιπεριά!! Εξαίσιο!!






Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου