Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Τσιπούρες με λαχανικά στο φούρνο: Όλα σε ένα σκεύος, εύκολα, γρήγορα και απλά!!!

Όσοι μαγειρεύουμε καθημερινά - ή σχεδόν καθημερινά- έχουμε συνήθως μια αποστροφή στις συνταγές που χρησιμοποιούν πολλά σκεύη. Έτσι και για μένα, ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στην μαγειρική μου, έχουν οι συνταγές που απαιτούν λίγα σκεύη, ιδανικά μόνο ένα. Πολλές φορές δε, σκέφτομαι παραλλαγές κάποιων συνταγών με στόχο να ελαχιστοποιήσω τα απαραίτητα σκεύη για την παρασκευή τους, εννοείται χωρίς να κάνω συμβιβασμούς στη γεύση.

Η συγκεκριμένη συνταγή λοιπόν, παρότι πληροί τις προϋποθέσεις, είναι αγαπημένη μου για το άρτιο αποτέλεσμα και την ωραία γεύση της. Μιά μέρα λοιπόν που ήθελα να ψήσω τσιπούρες και σκεφτόμουν πως θα ήταν ωραίος ο συνδυασμός τους με βραστές πατάτες και μπρόκολο, αποφάσισα να μην τα μαγειρέψω ξεχωριστά, αλλά να δοκιμάσω να τα φτιάξω όλα σε ένα ταψί στο φούρνο.

Η δοκιμή πέτυχε και σας παρουσιάζω την συνταγή :

ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) :

2 τσιπούρες 

4 μικρές πατάτες

2 καρότα

μισό κεφάλι μπρόκολο

1 ντομάτα

Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι 

Πιπέρι

Καπνιστή πάπρικα

Χυμό λεμόνι

Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο ταψί που θα χρησιμοποιήσω στρώνω ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και μιά λαδόκολα. Αυτό θα  βοηθήσει να καθαρίσω πολύ πιό εύκολα το ταψί. 

Αλατίζω καλά τα ψάρια και τα αφήνω στην άκρη. Καθαρίζω (και πλένω εννοείται) τις πατάτες και τις κόβω σε μικρούς κύβους, ώστε να ψηθούν γρήγορα. 

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 ο C, και τοποθετώ τις πατάτες στο ταψί με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγη καπνιστή πάπρικα.

Αφήνω περίπου 30 min να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς να ολοκληρωθεί το ψήσιμο, γιατί αυτό θα γίνει στην συνέχεια του μαγειρέματος, μαζί με τα ψάρια.

Στο μεταξύ ετοιμάζω και τα λαχανικά: Κόβω το μπρόκολο ξεχωρίζοντας μικρές "φουντίτσες" και κόβω και τα κοτσάνια σε μικρά κομμάτια, ώστε να συμβαδίσουν με τα υπόλοιπα υλικά.

Επίσης καθαρίζω και κόβω τα καρότα σε φέτες και πλένω καλά όλα τα λαχανικά.

Βγάζω το ταψί από το φούρνο και τραβάω τις πατάτες στις δύο άκρες, δημιουργώντας έτσι χώρο στο κέντρο για τα ψάρια. Τοποθετώ τις δύο τσιπούρες και μαζί με τις πατάτες βάζω το μπρόκολο, τα καρότα και τις φέτες ντομάτας, μοιράζοντας τα λαχανικά στις δύο πλευρές που βρίσκονται οι πατάτες. Αλατίζω λίγο ακόμη τα λαχανικά, περιχύνω με ελαιόλαδο τις τσιπούρες και ρίχνω λίγη ρίγανη και πιπέρι.

Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο για 20 με 30 min, ανάλογα με το φούρνο αλλά και το μέγεθος των ψαριών. Εγώ χρειάστηκα 30 min για δύο τσιπούρες των 400g. Στα 10 min, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουταλιές χυμό λεμόνι στα λαχανικά και τις πατάτες, που εκτός από την γεύση που θα δώσει, θα βοηθήσει να μην παραψηθούν, αν αρέσουν και σε εσάς να "κρατάνε" λίγο τα λαχανικά. Αλλιώς θα το βάλετε στο τέλος του μαγειρέματος. 

Είναι καλύτερα, αφού ψηθούν τα ψάρια, να μείνουν για 10 με 15 min στο φούρνο, με την πόρτα κλειστή, και μετά να τα σερβίρετε.

Με τον τρόπο αυτό έχετε έτοιμα - σε ένα σκεύος όπως πολλές φορές τόνισα - το κυρίως πιάτο μαζί με τη σαλάτα και το συνοδευτικό, χωρίς κόπο και περίπλοκες διαδικασίες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εννοείται πως αντί για τσιπούρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαυράκι ή ακόμη και σολομό. Επειδή ο σολομός χρειάζεται λιγότερο ψήσιμο, θα τον βάλετε στο ταψί αφού έχετε ήδη ψήσει 10 - 15 min τα λαχανικά με τις πατάτες, ώστε στο τέλος να είναι όλα έτοιμα συγχρόνως.





Και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου