Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Σούπα υπερτροφή με λαχανικά, όσπρια και πλιγούρι! Νόστιμη και υγιεινή!

 
Κάθε είδους σούπα είναι μια αγαπημένη τροφή για το χειμώνα! Ότι και να περιέχει είναι ιδανική για μιά κρύα μέρα ή νύχτα του χειμώνα, αφού καταφέρνει να μας ζεστάνει εσωτερικά και εξωτερικά. Αλλά όταν περιέχει και μιά ποικιλία λαχανικών, όπως αυτή η συνταγή μου, συνδυασμένα με όσπρια και πλιγούρι μιλάμε για ένα πολυ θρεπτικό, αλλά και ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο.

ΥΛΙΚΑ:

1 φλυτζάνι καρότα κομμένα σε κυβάκια

2/3 - 1 φλυτζάνι φασόλια χάντρες κατεψυγμένα

1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλυτζάνι καλαμπόκι κατεψυγμένο

1/2 κεφάλι μπρόκολο 

1/2 φλυτζάνι πλιγούρι (μεσαίο) 

1,5 λίτρα ζωμό κοτόπουλο

1 κουταλιά σούπας αλεύρι

αλάτι, πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

Χυμός φρέσκου λεμονιού

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):

Κρουτόν σπιτικά (συνταγή κρουτόν σπιτικά)

Dip φέτας (συνταγή Dip φέτας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 Αρχικά καθαρίζω και κόβω το κρεμμύδι και το καρότο όπως περιγράφεται στα υλικά. Στο μπρόκολο ξεχωρίζω τις κορυφές του σαν μπουκετάκια και κόβω τα κοτσάνια σε αρκετά λεπτά και μικρά κομμάτια, ώστε να προλάβουν να βράσουν, γιατί είναι αρκετά σκληρά.

Αποψύχω τα φασόλια και το καλαμπόκι.

Σε μιά μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω το κρεμμύδι. Αφήνω λίγο να μαλακώσει και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα λαχανικά ΕΚΤΟΣ από τις κορυφές του μπρόκολου. Προσθέτω το αλεύρι και το αφήνω να ψηθεί λίγο και μετά προσθέτω τα φασόλια, το πλιγούρι και το ζωμό κοτόπουλο. Αλατίζω και πιπερώνω.

Αφήνω να βράσει 15 λεπτά και μετά ρίχνω και τις κορυφές του μπρόκολου. Μετά από τα 15 λεπτά, προσθέτω και αυτό. Αφήνω τη σούπα να βράσει σε μέτρια φωτιά σκεπασμένη και μετά από 15-20 λεπτά δοκιμάζω το πλιγούρι και τα μπαρμπουνοφάσουλα.

Αν έχουν βράσει, τότε η σούπα είναι έτοιμη. Δοκιμάζω το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτω λίγο ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμόνι (ανάλογα με τη γεύση μου).

Η θρεπτική αξία της σούπας αυτής όπως είναι φανερό είναι σημαντική, αλλά αξίζει να τη φτιάξετε για τη εξαιρετική γεύση της.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:

 Εννοείται πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα αγαπημένα του λαχανικά στη σούπα αυτή και να την προσαρμόσει στη δική του γεύση. Για να είναι όμως το ιδιο θρεπτική θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα όσπριο (φακές, ρεβύθια, ροβίτσα) και το πλιγούρι (Ή έστω ένα ζυμαρικό, αλλά αξίζει να τη δοκιμάσετε έστω μια φορά με το πλιγούρι). Με τον τρόπο αυτό η θρεπτική της αξία περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες, μιά ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και μιά υψηλής αξίας πρωτεϊνη -εφάμιλλη του κρέατος- που παράγεται από το συνδυασμό των οσπρίων με το σιτάρι (πλιγούρι ή ζυμαρικό).

Μπορείτε να έχετε βράσει από πριν το όσπριο που θα χρησιμοποιήσετε και ετσι θα συντομεύσετε το χρονο βρασμού. 

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: 

Η σούπα μπορει να σερβιριστεί πολυ απλά με χυμο φρέσκου λεμονιού και φρυγανισμένο ψωμί ή σπιτικά κρουτόν.

Επίσης με μια κουταλια στραγγιστό γιαούρτι, αραιωμένο με λίγο νερό και "αρωματισμένο" με κάποιο φρέσκο μυρωδικό, όπως θυμάρι ή βασιλικός. Ακόμη με μια κουταλια dip φέτας .




Και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου