Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Φιλικό Κυριακάτικο Γεύμα 2ο μέρος (ΡΙΖΟΤΟ με λιαστές ντομάτες και βασιλικό )



Σε συνέχεια της  προηγούμενης ανάρτησής μου  -"Φιλικό Κυριακάτικο Γεύμα"- σήμερα σας δίνω  τη συνταγή για το ριζότο.

Το ριζότο είναι ένα πιάτο που πρέπει να παρασκευαστεί όταν οι καλεσμένοι έχουν ήδη φτάσει, ώστε να χάσει τη ζουμερή του υφή. Όμως εγώ πρέπει να σας εξομολογηθώ πως όταν δεν χωράμε να μαζευτούμε όλοι στην κουζίνα-ώστε να μπορώ να το φτιάξω τελευταία στιγμή- , προτιμώ να το προετοιμάζω λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι μου (κι ας χάσει σε υγρασία) παρά να τους αφήσω μόνους και εγώ να βρίσκομαι στην κουζίνα.

Όπως θα δείτε και στη μεσαία φωτογραφία, στην περίπτωση αυτή, λόγω κάποιας καθυστέρησης, το ριζότο απορρόφησε τα υγρά του, αλλά η γεύση του διατηρήθηκε ανέπαφη.

ΥΛΙΚΑ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (multi)
3 Κ.ελαιόλαδο
1  φλυτζάνι ρύζι  Καρολίνα Ελληνική (ή Ιταλικό Arborio)
1/2 κ. ξερό βασιλικό 
4-5 λιαστές ντομάτες σε λάδι (στραγγισμένες και ψιλοκομμένες)
1 κύβο λαχανικών
αλάτι και πιπέρι
3 Κ. λευκό κρασί
750 g  νερό χλιαρό (περίπου 3 φλυτζ. )

Για το τελείωμα
1 Κ.ελαιόλαδο ή βούτυρο
2 Κ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα ή ακόμη και τριμμένη φέτα
Βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο (2-3 φύλλα) ή Μαϊδανό ψιλοκομμένο (1-2 Κ)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει λίγο, προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω να γίνει διάφανο.
Προσθέτω τις λιαστές ντομάτες (στραγγισμένες και ψιλοκομμένες), τον ξερό βασιλικό και τον κύβο λαχανικών. Όταν όλα ανακατευτούν καλά, προσθέτω αλάτι και πιπέρι και σβήνω με το λευκό κρασί.
Τότε αρχίζω να προσθέτω το νερό λίγο λίγο, αφήνοντας στο ενδιάμεσο να απορροφηθεί το υγρό και μετά να προσθέσω πάλι. Όταν ρίξω περίπου τα 2/3 ρίχνω και το υπόλοιπο και ανακατεύω όλο αυτό το διάστημα μερικές φορές , ώστε να βεβαιωθώ πως δεν κόλλησε σε κάποια σημεία.
Δοκιμάζω τον κόκκο του ρυζιού και αν είναι βρασμένος, το ριζότο είναι έτοιμο.
Πρέπει στο στάδιο αυτό να έχει αρκετά υγρά. Προσθέτω το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και το τριμμένο τυρί , ανακατεύω και πάλι και σερβίρω διακοσμώντας με τον φρέσκο βασιλικό ή το μαϊδανό.
Το ριζότο είναι πολύ νόστιμο και κρύο, παρότι έχει χάσει τη χαρακτηριστική του υφή.




Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Φιλικό Κυριακάτικο Γεύμα 1ο μέρος (ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΨΗΤΟ με ξύσμα λεμονιού και ακαταμάχητη σάλτσα)

  Φιλικό Κυριακάτικο Γεύμα
          Ένα Κυριακάτικο μεσημέρι με φίλους, δεν πρέπει να είναι μια δύσκολη "μαγειρική αποστολή", με αμφίβολα αποτελέσματα. Θα πρέπει να είναι μια εύκολη διαδικασία που μας αφήνει ξεκούραστους να χαρούμε τη μέρα από τη στιγμή που θάρθουν οι φίλοι, αφού η προετοιμασία του φαγητού δεν μας έχει ταλαιπωρήσει καθόλου.
Η σημερινή μου πρόταση λοιπόν είναι ένας εύκολος και νόστιμος συνδυασμός γνωστών και αγαπημένων γεύσεων. Φυσικά ανάλογα με τις γεύσεις σας, το χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε και τα άτομα που θα μαζευτούν γύρω από το τραπέζι σας, μπορείτε να τα φτιάξετε όλα ή να παραλείψετε κάποια μέρη από αυτά που σας προτείνω.
Το κλειδί για να γίνουν όλα αυτά είναι η καλή οργάνωση. Γιαυτό φροντίζω να έχω πλύνει και καθαρίσει το κοτόπουλο από το προηγούμενο βράδυ, να έχω ξεπαγώσει το φύλλο για την πίτα,να έχω πλύνει τα λαχανικά που θα χρειαστώ για τη σαλάτα και να έχω κάνει τα ποτηράκια με τη μους. Συνολικά η προετοιμασία αυτή παίρνει 30-45 min. 
Την Κυριακή, ετοιμάζω το κοτόπουλο μέσα στο ταψί, στρώνω την τυρόπιτα και όταν την βάλω στο φούρνο ετοιμάζω  τα υλικά για το ριζότο. 
Όταν βγει η τυρόπιτα , βάζω το κοτόπουλο . Όταν έρθει η στιγμή να γυρίσω το κοτόπουλο , βάζω να γίνει το ριζότο. Στην περίπτωση που αργήσουν οι καλεσμένοι μου το ριζότο θα απορροφήσει τα υγρά του αλλά δεν πειράζει. Γίνεται ένα ωραία χυλωμένο ρύζι που δεν χάνει τίποτε από τη μοναδική νοστιμιά του!

Η πρότασή μου αποτελείται από:

ΟΡΕΚΤΙΚΟ:
  • Αυγά γεμιστά (Απρίλιος '14)
  • Τυρόπιτα εύκολη (Δεκέμβριος '13)
  • Σαλάτα με ποικιλία λαχανικών (μαρούλι, κόκκινο λάχανο, κινέζικο λάχανο και καρότο)
ΚΥΡΙΩΣ:

  • Κοτόπουλο ψητό με ξύσμα λεμονιού και ακαταμάχητη σάλτσα
  • Ριζότο με λιαστές ντομάτες και βασιλικό
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ:
  • Ποτηράκια με ελαφρύ μους σοκολάτας

Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω τη συνταγή από το κοτόπουλο. Τις συνταγές των ορεκτικών τις έχετε ήδη στους αντίστοιχους μήνες που σημειώνω δίπλα τους.
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω και τη συνταγή για το ριζότο.

Κοτόπουλο ψητό με ξύσμα λεμονιού και ακαταμάχητη σάλτσα

Κοτόπουλο με ξύσμα λεμονιού και ακαταμάχητη σάλτσα
Όσες φορές έχω μαγειρέψει αυτό το κοτόπουλο, είναι αλήθεια πως παρότι δείχνει ένα κοτόπουλο κλασσικό και  συνηθισμένο, όλοι έχουν ενθουσιαστεί και τους ξαφνιάζει πόσο νόστιμο και τρυφερό γίνεται , χωρίς να μοιάζει γευστικά με το κλασσικό κοτόπουλο φούρνου.

ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 1/2 κοτόπουλο περίπου 1600-1800g
Ελαιόλαδο
Αλάτι χοντρό 2 κ. και λίγο
πιπέρι
Λεμόνι χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι μεγάλο ή από δύο μικρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγω το κοτόπουλο στα δύο χωρίς να το ξεχωρίσω, και το πιέζω λίγο να γίνει όσο περισσότερο επίπεδο μπορεί να γίνει. (Αν δυσκολεύεστε ζητάτε από τον κρεοπώλη να το κάνει).

Τοποθετώ σε ένα ταψί τα κοτόπουλα με την πέτσα προς τα κάτω, και στίβω το μισό λεμόνι πάνω στο κοτόπουλο. Ρίχνω το ελαιόλαδο και αλατίζω γενναιόδωρα με το χοντρό αλάτι , πιπερώνω και μοιράζω στην επιφάνεια το ξύσμα από το μισό λεμόνι.Στον πυθμένα βάζω περίπου 1/2 φλυτζάνι νερό.

Έχω ήδη προθερμάνει το φούρνο στους 220 oC σε λειτουργία αέρα και γκριλ.
Βάζω το ταψί μου σε απόσταση 12-15 cm από το γκριλ και αφήνω περίπου 30-40 min.

Όταν το κοτόπουλο ροδοκοκκινήσει καλά, σαν να έχει λίγο καψαλιστεί, γυρίζω από την άλλη μεριά, βάζω πάλι αλάτι , λάδι λεμόνι - όπως είχα κάνει αρχικά- και ξαναβάζω στο φούρνο περίπου άλλα 20min. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από τον φούρνο. Για την συγκεκριμμένη συνταγή, ζητούμενο είναι να δείχνει και από τις δύο πλευρές το κοτόπουλο "καψαλισμένο". 

Προσοχή: αν χρειαστεί στη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Στόχος είναι η σάλτσα που θα μείνει να έχει ένα σκούρο καφέ χρώμα, που θα δείχνει πως προέρχεται από το ζωμό που θα βγάλει το κοτόπουλο στο ψήσιμο και όχι από το νερό που θα προσθέσουμε και έτσι θα έχει όλη τη γεύση, συμπυκνωμένη.



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :


Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Υπέροχο cheesecake με nutella και oreo!!!


Cheesecake με nutella και Oreo
   Χριστός Ανέστη!
Χρόνια Πολλά σε όλους, με υγεία και δύναμη!
Η εκδοχή του cheesecake που σας δίνω σήμερα, είναι πολύ ελαφριά με βελούδινη υφή και φίνα γεύση.

ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα:
2 συσκ. cream cheese των 200g
1 κάψουλα βανίλια
1 φλυτζ. nutella
5 Κ. κρέμα γάλακτος 
3 κ. ζάχαρη άχνη
1 συσκ. μπισκότα OREΟ

Για την βάση:
1 συσκ. μπισκότα OREO
60 g βούτυρο λιωμένο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα:
Στο μίξερ χτυπάω το cream cheese, την βανίλια, την άχνη και την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη κρέμα.
Προσθέτω τη nutella και χτυπάω τόσο όσο να γίνει ομοιογενής η κρέμα.

Για τη βάση:
Θρυμματίζω τα μπισκότα στο multi και αναμιγνύω με το λιωμένο βούτυρο.
Τοποθετώ σε μια πιατέλα το στεφάνι από μια φόρμα κουμπωτή, και στρώνω τον πυθμένα με το μίγμα μπισκότα-βούτυρο, πιέζοντας καλά ,ώστε να γίνει συμπαγής η βάση, με ομοιόμορφο πάχος. Τοποθετώ στο ψυγείο μέχρι να φτιάξω την κρέμα.

Συναρμολόγηση:
Πάνω στην μπισκοτένια βάση, απλώνω την κρέμα. Σπάω τα OREO στα 4 περίπου και τα βάζω πάνω στην κρέμα. με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι, τα πιέζω απαλά, να μπουν μέσα στην κρέμα.
Από πάνω πασπαλίζω με τρίμμα σοκολάτας.

Αφήνω στο ψυγείο να δέσει για 5-6 ώρες, καλύτερα και όλη τη νύχτα.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :


Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Νόστιμη μηλόπιτα σε μορφή κέικ

 



Η σημερινή μου συνταγή συνδυάζει δύο σε ένα. Είναι ένα κλασσικό κι εύκολο κέικ, που όμως η γεύση του θυμίζει μηλόπιτα!

Επειδή λοιπόν η γεύση της μηλόπιτας είναι πολύ αγαπημένη, αλλά όπως συζητούσαμε  με την φίλη μου την Αλέκα, που το δοκίμασε χθες το απόγευμα, πολλές φορές μοιάζει μπελάς, αυτό το κέικ έρχεται να λύσει το πρόβλημα.

Η συνταγή του είναι ενός κλασσικού κέικ (με λίγη λιγότερη ζάχαρη στη ζύμη), που περιέχει και φρέσκο μήλο με μαύρη ζάχαρη και κανέλα. Άρωμα και γεύση στο μέγιστο!!!

ΥΛΙΚΑ
1 φλυτζ. μαργαρίνη ή βούτυρο (ή μισό μισό) (σε μαλακή μορφή)
1 1/3 φλυτζ. ζάχαρη
4 αυγά
2 κάψουλες βανίλιας
1 φλυτζ. γάλα
3 φλυτζ. αλεύρι
3 1/2 κ.baking powder (κοφτά)
1 πρέζα αλάτι

3 μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια (και λίγο χυμό λεμόνι)
2/3 φλυτζ. μαύρη ζάχαρη
2 κ. κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω σε μικρά κυβάκια. Τα βάζω σε ένα μπωλ και από πάνω στίβω λίγο χυμό λεμόνι. Ανακατεύω καλά,ώστε να μη μαυρίσουν.

Χτυπάω στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη , να γίνουν κρέμα. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά και περιμένω να ενσωματωθούν πριν βάλω το επόμενο.

Στο μεταξύ σε ένα μπωλ αναμιγνύω το αλεύρι με το baking και το αλάτι και ανακατεύω πολύ καλά.

Ρίχνω τη βανίλια στο μίγμα με τα αυγά και μετά εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα.

Στο μπωλ που είχα το αλεύρι,αναμιγνύω τη μαύρη ζάχαρη με την κανέλα.

Σε δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ, στρώνω λαδόκολλα και βουτυρώνω ελαφρά.

Βάζω σε κάθε φόρμα μισή ποσότητα από τη ζύμη - απ ότι θάπρεπε κανονικά να μπει- από πάνω μοιράζω μισή ποσότητα από τα μήλα, πασπαλίζω με τη μισή ζάχαρη- κανέλα και συνεχίζω με την υπόλοιπη ζύμη κέικ, τα υπόλοιπα μήλα και την υπόλοιπη ζάχαρη κανέλα.

Έτσι έχω μοιράσει τη ζύμη, τα μήλα και το μίγμα της μαύρης ζάχαρης με την κανέλα σε δύο στρώσεις στην κάθε φόρμα.

Όταν το κέικ ψηθεί, τα μήλα, η ζύμη και η ζάχαρη με την κανέλα, θα μπερδευτούν ωραία και θα φτιάξουν μια ξεχωριστή γεύση.

Ψήνω σε 170oC για 40min περίπου. Ο χρόνος είναι ανάλογος με τον φούρνο.

Όταν κρυώσει πασπαλίζω με λίγη άχνη και κανέλα.

Συνοδεύεται εξαιρετικά από μια μπάλα παγωτό βανίλια!!!

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και ιδιαίτερα υγιεινή σαλάτα με όσπρια (και τόνο) !

Νόστιμη, εύκολη και υγιεινή σαλάτα με όσπρια

Η συνταγή μου σήμερα, εκπληρώνει το καθημερινό όνειρο πολλών ανθρώπων, να έχουν στο πιάτο τους ένα νόστιμο , γρήγορο αλλά συγχρόνως και υγιεινό φαγητό,που μπορούν να απολαύσουν χωρίς πολύ κόπου και με καθόλου ενοχές.

Όπως έχω ξαναγράψει σε άλλη ανάρτηση, συχνά όταν μαγειρεύω όσπρια, βράζω διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα χρησιμοποιήσω άμεσα, και την υπόλοιπη, την βάζω στον καταψύκτη. 

Τα όσπρια λοιπόν που χρησιμοποιώ στην συνταγή αυτή είναι : φακές, κόκκινα φασόλια και ρεβίθια, αλλά θα μπορούσαν να είναι και μαυρομάτικα, μπαρμπουνοφάσουλα, ή ακόμη και τα πιο απλά , λευκά φασόλια.

Όταν λοιπόν βράζω τα παραπάνω όσπρια για διάφορα φαγητά, κρατάω τα μισά -στραγγισμένα από τα υγρά τους - και τα τοποθετώ σε συσκευασίες καλά κλεισμένες στον καταψύκτη. Φροντίζω να είναι σε τέτοιες ποσότητες που θα μου χρειαστούν ακριβώς. 

Ο συνδυασμός  λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι θέμα γούστου , αλλά και διαθέσιμης ποικιλίας. 

ΥΛΙΚΑ
4 φλυτζάνια βρασμένα όσπρια με όποια σύνθεση επιθυμούμε (φακές, ρεβίθια, λευκά φασόλια, μαυρομάτικα, κόκκινα φασόλια ή μπαρμπουνοφάσουλα)
1/2 φλυτζ. καλαμπόκι κονσέρβας (ή κατεψυγμένο βρασμένο)
1 Κ. Ανθός κάππαρης (σε άλμη)
3 Κ. Μαϊδανός ψιλοκομμένος
1 Κ. Άνηθος ψιλοκομμένος
2 Καρότα φρέσκα κομμένα πολύ μικρό κυβάκι
1/2 αγγούρι κομμένο πολύ μικρό κυβάκι
1 ντομάτα κομμένη πολύ μικρό κυβάκι
Ελαιόλαδο
Φρεσκοστυμμένος χυμός από λεμόνι
Αλάτι και Πιπέρι ανάλογα με τη γεύση μας
1/2 Iceberg κομμένο χοντρά σε κομμάτια 2-2.5 cm ή μισό σγουρό μαρούλι

Προαιρετικά:
1 κονσέρβα τόνου σε ηλιέλαιο ή βρασμένα καλαμαράκια ψιλοκομμένα ή βρασμένες γαριδούλες μικρές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα - όπου θα σερβίρουμε και την σαλάτα τελικά- βάζουμε όλα τα υλικά μας και ένα από τα προαιρετικά υλικά (για να γίνει ολοκληρωμένο γεύμα).  
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το λάδι, λεμόνι , αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση μας. Προσωπικά πιστεύω πως είναι καλύτερα να φαίνεται λίγο το λεμόνι για να έχει μια πιο φρέσκια γεύση.

Η σαλάτα αυτή είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και ένας πολύ καλός τρόπος να φάνε τα παιδιά τα όσπρια. Ο συνδυασμός δε της φακής με το λεμόνι, κάνει απορροφήσιμο και τον σίδηρο, που περιέχουν οι φακές, από τον οργανισμό μας (συνδυασμός του σιδήρου με τη βιταμίνη C)

Προσθέτοντας και τον τόνο (ή κάποιο άλλο είδος από τα προτεινόμενα) έχουμε ένα πλήρες γεύμα ,με πολύ χαμηλά λιπαρά και ιδιαίτερα ελαφρύ και γευστικό.



Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Δίχρωμο κέικ με υγρή καρδιά!!!

Δίχρωμο κέικ με καρύδα και υγρή σοκολάτα!!!

Το κέικ που σας προτείνω σήμερα, είναι αρκετά διαφορετικό από τα γνωστά δίχρωμα κέικ (cake marbré).
Η πρώτη του διαφορά είναι πως στο λευκό μίγμα περιέχει και καρύδα, που πραγματικά του δίνει μια μοναδική γεύση και ιδιαίτερη υφή!
Η δεύτερη διαφορά είναι το σοκολατένιο του μίγμα που είναι πιο υγρό από τα γνωστά και έτσι παραμένει και τις επόμενες ημέρες.
Αν φυσικά δεν αγαπάτε την καρύδα μπορείτε και να την παραλείψετε. Αν όμως δεν έχετε λόγο να το κάνετε, δοκιμάστε το όπως είναι στη συνταγή και θα με θυμηθείτε.

ΥΛΙΚΑ
250g βούτυρο
2 φλυτζ. ζάχαρη
3 αυγά
2 βανιλίνες ή 2κ. βανίλια εκχύλισμα
2 3/4 φλυτζ. αλεύρι 
2 1/2 κ. baking powder και 1/2 κ. baking powder (ξεχωριστά)
1 γιαούρτι στραγγιστό 2% , που το βάζω σε ένα φλυτζάνι και συμπληρώνω με νερό μέχρι πάνω.
Μια πρέζα αλάτι
1 φλυτζ. σιρόπι σοκολάτας (αν θέλετε χρησιμοποιείστε το σιρόπι που σας έχω δώσει σε προηγούμενη ανάρτηση)
1 φλυτζ. ινδοκάρυδο

ΓΛΑΣΟ
1/2 φλυτζ. κομματάκια κουβερτούρα (ή chips)
2-3 K. κρέμα γάλακτος
1-2 Κ. ψημένη καρύδα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει κρέμα, και μετά προσθέτω τα αυγά ένα ένα . Όταν απορροφηθούν τα αυγά προσθέτω εναλλάξ το αλεύρι (στο οποίο μέσα έχω ανακατέψει ,τα 2 1/2 κ.baking και το αλάτι) και το γιαούρτι.
Το μίγμα πρέπει να είναι λίγο ρευστό , αν δεν είναι το αραιώνω με λίγο γάλα. 
Ξεχωρίζω σε ένα μπολ 2 φλυτζάνια από το μίγμα και σ' αυτό προσθέτω το σιρόπι και το 1/2κ. baking. 
Στο υπόλοιπο , λευκό μίγμα , προσθέτω το ινδοκάρυδο .
Σε φόρμα του κέικ, που έχω βουτυρώσει και αλευρώσει, βάζω το λευκό μίγμα και μετά από πάνω προσθέτω το σοκολατένιο μίγμα , χωρίς να τα ανακατέψω .
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC , για 60-70 min.
Αφήνω να κρυώσει 15 min μέσα στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζω.
Ζεσταίνω καλά την κρέμα και λιώνω μέσα τη σοκολάτα.
Περιχύνω το κέικ. 
Διακοσμώ με την ψημένη καρύδα. (την ψήνω για 4-5 min, προσεκτικά , ώστε να μην καεί)

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Arancini ή Νόστιμες Μπαλίτσες ρυζιού!!!

Νόστιμα και τραγανά Arancini!


Η συνταγή μου σήμερα είναι καθαρόαιμη ..."Italiana". Τα Arancini (πορτοκαλάκια), είναι μπαλίτσες φτιαγμένες από ρύζι μαγειρεμένο έτσι , ώστε να μην είναι σπυρωτό, στο οποίο μπορώ να προσθέσω μια μεγάλη ποικιλία υλικών, από τυριά (απαραίτητα) μέχρι αλλαντικά και λαχανικά.
Συχνά στο Ιταλικό τραπέζι τα arancini ή soupli , γίνονται με το ρύζι της προηγούμενης μέρας, προσθέτοντας σίγουρα mozzarella ψιλοκομμένη αλλά και πολλά άλλα τυριά κρεμώδη - όπως gorgonzolla και μη όπως παρμεζάνα σε  μια
ισορροπία γεύσεων που είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.
Η δική μου συνταγή έγινε με το χθεσινό ρύζι , που έβρασε με μια ποικιλία λαχανικών και χύλωσε ελαφρά - κάπως σαν ριζότο.
ΥΛΙΚΑ
3 φλυτζάνια έτοιμο ,μαγειρεμένο ρύζι 
100g φέτα τριμμένη
100g mozzarella ψιλοκομμένη
100g gouda τριμμένη
Αλάτι και Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το πανάρισμα:
250g φρυγανιά τριμμένη
3 αυγά
Νερό, αλάτι και πιπέρι

Για το τηγάνισμα:
Ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω το ρύζι και τα τυριά και ανακατεύω πολύ καλά να μοιραστούν παντού όλα τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. 
Για να είναι τα Arancini ζουμερά και κρεμώδη μετά το τηγάνισμα, φροντίζουμε η σύσταση του μίγματος να είναι αφενός λόγο λασπώδης αλλά να πλάθεται σε μπαλάκια, που κρατάνε το σχήμα τους.
Αφού τα φτιάξουμε λοιπόν σε μέγεθος μικρού πορτοκαλιού - εξ ου και το όνομα Arancini (πορτοκαλάκια), τα βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα να δέσουν. 
Μετά τα βγάζουμε και τα πανάρουμε με την παρακάτω διαδικασία:

Σε ένα μπολ χτυπάω ελαφρά τα αυγά με λίγο νερό (2-3 Κ.) και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σε άλλο μπολ, βάζω τη φρυγανιά.
Ρίχνω μία μία τις μπαλίτσες στο αυγό και με τη βοήθεια δύο πιρουνιών, τις γυρίζω ώστε να καλυφθούν απ΄όλες τις πλευρές με το αυγό.
Αμέσως μετά τις ρίχνω στο μπολ με τη φρυγανιά και πάλι φροντίζω να τις καλύψω απ' όλες τις πλευρές με τη φρυγανιά.
Είναι προτιμότερο να κάνω διπλό πανάρισμα, περνώντας και δεύτερη φορά τα Arancini από το αυγό και τη φρυγανιά, ώστε να σχηματίσουν μια τραγανή κρούστα στο τηγάνισμα.

ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
Σε μέτριο βαθύ κατσαρολάκι, βάζω το σπορέλαιο να κάψει και όταν είναι έτοιμο, ρίχνω τις μπαλίτσες 5 κάθε φορά και χαμηλών λίγο τη φωτιά, για να μην αρπάξουν, αλλά να ψηθούν μέχρι μέσα.
Όταν ροδοκοκκινήσουν, είναι έτοιμες . Σερβίρονται σαν ορεκτικό ή πρώτο πιάτο ή μεζεδάκι για κρασί και μπύρα.

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Υπέροχη Pasta al Tonno!!!

Spaghetti με σάλτσα τόνου!

Σήμερα η συνταγή που θα σας προτείνω, είναι όπως συνήθως εύκολη και ... γευστική. 
Η αλήθεια είναι πως στη σάλτσα του τόνου, δεν διακρίνει κανείς με ευκολία την ύπαρξή του, μιας και η γεύση του είναι αρκετά ήπια και δεν έχει καθόλου τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψαριού.
Έτσι είναι μια σάλτσα που αρέσει και σε πιο... δύσκολους καταναλωτές , 
όπως τα παιδιά ή μεγάλοι που δεν είναι πολύ δεκτικοί σε όλες τις νέες γεύσεις!

ΥΛΙΚΑ:
1 κουτί τόνο σε ηλιέλαιο
2 κονκασέ ντομάτα ελαφρά περασμένο στο multi
2-3 Κ. ελαιόλαδο
1 Κ. πελτέ
1 κ. αλάτι
1/2 κ. ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο
4 φιλέτα αντζούγια σε λάδι
2 Κ. ανθός κάπαρης σε άλμη (όχι σε αλάτι)

Προαιρετικά: 10 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε ροδέλες και ψιλοκομμένος μαϊδανός.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και αφήνω το σκόρδο για να δώσει γεύση στο λάδι, για 2-3 min.
Ψιλοκόβω τις αντζούγιες και ρίχνω μέσα στο λάδι μαζί με την κάπαρη και τις ελιές. Αφήνω για 2-3 minνα σοταριστούν , προσθέτω τον τόνο - στραγγισμένο - και σοτάρω πάλι 2-3 min. Δεν χρειάζεται να "σπάσω" τον τόνο πολύ. Θα γίνει αυτό όσο διαρκεί το βράσιμο της σάλτσας. Άλλωστε θα πρέπει να παραμείνουν και λίγα κομματάκια πιο μεγάλα από τα υπόλοιπα. Τέλος προσθέτω τη ντομάτα, τον πελτέ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Αφήνω τη σάλτσα να βράσει, μέχρι να δέσει και δοκιμάζω για αλάτι και ζάχαρη.
Τέλος , προσθέτω τον μαϊδανό -αν χρησιμοποιήσω.
Προσοχή: Επειδή και οι αντζούγιες και η κάπαρη είναι αλμυρά, βάζω το αλάτι με επιφύλαξη και συμπληρώνω , αν χρειάζεται, στο τέλος.

Συνδυάζω ιδανικά με spaghetti  ή penne rigate.




Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Εξαιρετικά ψωμάκια "φουφουδένια"


 

"Τρυφερά" ψωμάκια

Η σημερινή μου συνταγή είναι από αυτές που όταν τις δοκιμάζεις , απ' τη μιά ενθουσιάζεσαι με τη γεύση και περισσότερο με την απαλή και "φουφουδένια" υφή και απ' την άλλη νομίζεις πως ο βαθμός δυσκολίας της συνταγής είναι μεγάλος και σίγουρα έξω από τις μαγειρικές σου δυνατότητες.
Η συνταγή λοιπόν αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την πρώτη σκέψη -τον ενθουσιασμό- και να καταρρίψει την δεύτερη - την δυσκολία παρασκευής.
Τα ψωμάκια αυτά μπορείτε να τα φτιάξετε στα γραμμάρια που σας προτείνω παρακάτω στη συνταγή, αλλά μπορείτε να τα κάνετε και λίγο μεγαλύτερα, γιατί έτσι αποτελούν μιά εξαιρετική λύση για το καθημερινό κολατσιό των παιδιών στο σχολείο  ή το βραδινό sandwich-άκι.
Φυσικά στο μικρό μέγεθος είναι εξαιρετικά σαν ψωμάκια για το καθημερινό τραπέζι, για ένα μπουφέ για πάρτυ, ή για μιά ωραία πιατέλα με ποικιλία αλλαντικών και τυριών για ένα ποτήρι κρασί με φίλους.
Δοκιμάστε να τα φτιάξετε και -αν περισσέψουν- βάλτε μερικά στην κατάψυξη. Βγάλτε τα όταν τα χρειαστείτε, αφήστε τα να αποψυχθούν και είναι τόσο φρέσκα και απαλά , σα να τα φτιάξατε εκείνη τη στιγμή.

ΥΛΙΚΑ:
300g νερό (χλιαρό)
60g ζάχαρη
1 κ. αλάτι
60 g ηλιέλαιο
10g βούτυρο
1 αυγό
600g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τοποθετώ όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και αφήνω να ζυμωθούν μέχρι να γίνει μιά ομοιόμορφη μάζα. Σκεπάζω το μπωλ με μιά μεμβράνη και αφήνω το μίγμα να διπλασιαστεί σε όγκο σε ένα σχετικά ζεστό σημείο, χωρίς ρεύματα.
Ακόμη σαν εναλλακτική χρησιμοποιώ τον αρτοπαρασκευαστή. Βάζω όλα τα υλικά με τη σειρά που προτείνει ο αρτοπαρασκευαστής, και ρυθμίζω στο πρόγραμμα ζύμη (dough), που συνήθως χρειάζεται 1,5 ώρες.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, χωρίζω σε 24 μέρη των 45g (ή για πιο μεγάλο μέγεθος σε 18 μέρη των 60g).
Τοποθετώ σε βουτυρωμένο ταψάκι (κατά προτίμηση στρώνω μιά λαδόκολλα και την βουτυρώνω ελαφρά), έτσι ώστε να έχουν 2-4 cm απόσταση περίπου. Αφήνω και πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 45 min.
Ψήνω για 12-15 min σε 175οC , αφού αλείψω τα ψωμάκια με 2Κ. λιωμένο βούτυρο.
Εγώ στις φωτογραφίες έχω φτιάξει τα 24 τεμ. και τα έχω μοιράσει σε δύο ταψάκια 20x20.
Όπως βλέπετε ζητούμενο είναι τα ψωμάκια να κολλήσουν μεταξύ τους ελαφρά, στο ψήσιμο, ώστε να διατηρηθούν τρυφερά και να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό "φουφουδένια".
 

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ντοματόσουπα εύκολη και νόστιμη!

Ντοματόσουπα βελουτέ

Είναι αλήθεια, πως τις τελευταίες μέρες αρχίσαμε να νιώθουμε λίγο τον  χειμώνα.
Τι καλύτερο για ένα κρύο μεσημέρι ή ακόμη και βραδάκι, μιά εύκολη και νόστιμη ντοματόσουπα που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους;
Η σημερινή μου συνταγή μπορεί κάλλιστα να γίνει και από την προηγούμενη , ώστε να είναι έτοιμη μόλις γυρίσουμε από τη δουλειά ή τα παιδιά από το σχολείο.
Η βασική εκδοχή που σας δίνω είναι για ντοματόσουπα βελουτέ. Όμως στο τέλος της συνταγής θα σας δώσω και δύο άλλες ιδέες.

ΥΛΙΚΑ:
1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στο multi
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες μαζί με το κρεμμύδι
1/2 φλυτζάνι σέλερυ ψιλοκομμένο
2 συσκ. ντοματάκια κονκασέ περασμένα από το multi ή όταν έχουμε φρέσκιες ντομάτες νόστιμες, χρησιμοποιώ 2 ντομάτες (κομμένες κυβάκια) αντί για τη μία συσκευασία κονκασέ
1 Κ. πελτές ντομάτας
2 κύβοι ζωμός κότας ή λαχανικών
1 Κ. ξερός βασιλικός
700 ml νερό
Αλάτι, πιπέρι ή καυτερή πιπεριά και ελάχιστη ζάχαρη (για την οξύτητα της ντομάτας).
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σέλερυ. Μόλις μαλακώσουν
λίγο, προσθέτω τα ντοματάκια , τον πελτέ ,τους κύβους και το νερό και αφήνω να σιγοβράσουν για μισή ώρα. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι και αν χρειάζεται λίγη ζάχαρη.
Πολτοποιώ το μίγμα με ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ και προσθέτω τον ξερό βασιλικό τρίβοντάς τον, ώστε να βγει το άρωμά του.


ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ:
Αν θέλω στη σούπα μετά το τελευταία στάδιο της "πολτοποίησης", μπορώ να προσθέσω είτε ρύζι που έχω βράσει χωριστά είτε κάποιο μικρό ζυμαρικό , όπως κοραλάκι.
Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ένα ψητό τυράκι , όπως το χαλούμι, ή η φέτα αλλά ακόμη και με μικροσκοπικά κεφτεδάκια - όπως κάνω και εγώ σήμερα.
Στην περίπτωση που την αφήσετε βελουτέ, δοκιμάστε να την συνοδεύσετε με τα κρουτόν που σας πρότεινα στη συνταγή τραχανάς βελουτέ (συνταγή κρουτόν σπιτικά)αλλά και το dip της φέτας  ( συνταγή Dip φέτας
Ή απλά πασπαλίστε με λίγη τριμμένη φέτα ή κεφαλογραβιέρα.
Ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός.


 

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εξαιρετική Focacia

Focacia

Η συνταγή μου σήμερα, είναι για ένα πολυμορφικό προϊόν. Η focacia μπορεί να γίνει το ιδιαίτερο ψωμί στο καθημερινό τραπέζι, μπορεί να γίνει ένα ωραίο βραδινό, μπορεί να γεμιστεί όμως και με τα υλικά της επιλογής σας (αλλαντικά , τυριά, λαχανικά) και  να αποτελέσει ένα πολύ ιδιαίτερο και πλήρες sandwich!

Η συνταγή είναι εύκολη και απλή, αλλά όπως όλες οι ζύμες θέλει το χρόνο και την υπομονή μας, για να πετύχει .

ΥΛΙΚΑ:
500g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακ. μαγιά σκόνη
1 Κ. ζάχαρη
2 κ. αλάτι
1 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
60g ελαιόλαδο

Για τη διακόσμηση:
5 Ντοματίνια κομμένα στα 4 (αν είναι μεγάλα) ή 10 ντοματίνια κομμένα στα 2 (αν είναι μικρότερα)
Δενδρολίβανο φρέσκο
Αλάτι χοντρό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μεγάλο μπωλ ζυμώνω όλα τα υλικά, μέχρι να ενωθούν και να γίνει μιά ζύμη μαλακή και απαλή. Ή ζυμώνω στο μίξερ με τον γάντζο.
Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί 30 min , λαδώνω μιά λαμαρίνα και απλώνω τη ζύμη ομοιόμορφα.
Μετά από 5 λεπτά , κάνω με τα δάχτυλά μου αραιά , δαχτυλιές στην επιφάνεια, μοιράζω σε κανονικές αποστάσεις τα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πασπαλίζω ελαφρά με το χοντρό αλάτι και ρίχνω και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Ψήνω σε 200 oC , για 25 min (ανάλογα με το φούρνο) , μέχρι να ροδίσει.
Την αφήνουμε να κρυώσει και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σαν ψωμί ή να την ανοίξουμε στη μέση και να τη γεμίσουμε με ότι επιθυμούμε.




Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου,Follow my blog with Bloglovin





Εύκολες και γρήγορες "καθημερινές" πίτσες

Πίτσες "φατσούλες"

Η σημερινή μου συνταγή είναι η "ταπεινή" συνεισφορά μου στην επίλυση του καθημερινού θέματος που απασχολεί τις περισσότερες μαμάδες -αλλά και μπαμπάδες.
Κάποια βράδια που υπάρχει η ανάγκη αλλά και η επιθυμία για μιά μικρή πολυτέλεια , μιά ανώδυνη ατασθαλία αλλά ο χρόνος -και οι αντοχές- είναι πολύ περιορισμένα.
Μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ενδιαφέρον βραδινό snack, αλλά ακόμη και ένα πολύ γρήγορο αλλά πλήρες διατροφικά μεσημεριανό με τη συνοδεία μιας φρέσκιας σαλάτας.
Η λύση αυτή   ετοιμάζεται μέσα σε 5 min.
Ακόμη, αν το Σαββατοκύριακο έχουμε λίγο χρόνο και διάθεση, μπορούμε να ετοιμάσουμε περισσότερες και έτοιμες να τις βάλουμε στην κατάψυξη- τοποθετώντας χαρτί αντικολλητικό ανάμεσά τους!!!
Όταν τις χρειαστούμε τις βγάζουμε μισή ώρα νωρίτερα, αποψύχονται και τις ψήνουμε!
Είναι μιά λύση που μπορούν και τα παιδιά να απολαύσουν το να δημιουργήσουν , σύμφωνα με το γούστο και τη γεύση τους.

ΥΛΙΚΑ: (για 10 τεμ)
1 συσκευασία πίτες για σουβλάκια
Λίγη μαργαρίνη, λίγη μουστάρδα και λίγο κέτσαπ (ή εναλλακτικά
10-15 Κ. σάλτσα ντομάτα )
400g τυρί gouda τριμμένη στο χοντρό τρίφτη (ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί ή κασέρι)
15 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα κομμένες σε λωρίδες
1 πράσινη πιπεριά σε πολύ λεπτές ροδέλες
20 τεμ μικρά λευκά μανιτάρια κομμένα σε φετούλες
2 Κολοκυθάκια και 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη και ελαφρά σοταρισμένα σε λίγο ηλιέλαιο (μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά τους)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αλείφω τις πίτες για σουβλάκια -από τη μία πλευρά-με ελάχιστη μαργαρίνη (όπως αλείφω μια φρυγανιά) και μετά αλείφω με τη μουστάρδα και το κέτσαπ -αφού τα έχω αναμείξει με την αναλογία της προτίμησης μου.
Από πάνω μοιράζω το αλλαντικό , το τυρί και τα λαχανικά.
Αν θέλω με λίγο κέτσαπ φτιάχνω και μιά "φατσούλα" για τους μικρούς μου φίλους .
Στο στάδιο αυτό μπορώ να φυλάξω τις πίτσες στην κατάψυξη ή να τις ψήσω αμέσως.
Στην δεύτερη περίπτωση, όσο στήνω τις πίτσες μου, προθερμαίνω το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω κάτω -στους 200 ο C- τις τοποθετώ σε μιά λαμαρίνα και τις βάζω χαμηλά , ώστε να ψηθούν και από την κάτω πλευρά.
Είναι έτοιμες όταν τα τυριά λιώσουν και το ζυμαράκι γύρω γύρω έχει πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου,Follow my blog with Bloglovin

Πολύ εύκολα και γρήγορα στριφτά μηλοπιτάκια

Στριφτά μηλοπιτάκια
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!!!
Πρέπει να σας εξομολογηθώ, πως για μένα η ιδέα του να αγοράσω απ΄ έξω κάτι γλυκό, γιατί θαρθούνε φίλοι ξαφνικά στο σπίτι, δεν μου αρέσει και πολύ.
 Οι λόγοι είναι πολλοί.
Συχνά αυτό που θα δω λαχταριστό στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου, όταν το δοκιμάσω στο σπίτι είναι μιά απογοήτευση, μικρή ή μεγαλύτερη. Αφήνω δε το κόστος !!!
Σήμερα θα σας προτείνω και πάλι μιά πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα γρήγορο απογευματινό snack , για τα παιδιά, ή για έναν ξαφνικό καφέ. Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε σπίτι είναι 2 υλικά και γίνεται σε πέντε λεπτά.
Φυσικά σαν γέμιση μπορούμε να βάλουμε και ένα σωρό άλλα υλικά, ακόμη και αλμυρά. (Θα ακολουθήσει και τέτοια συνταγή, σύντομα).

ΥΛΙΚΑ:
1 πακέτο ζύμη κουρού ή ζύμη σφολιάτα (2 φύλλα)(Κατεψυγμένη ή Φρέσκια ψυγείου)
2 μεγάλα μήλα ή 2 1/2 μικρότερα κομμένα κυβάκια μικρά
Λίγο βούτυρο λιωμένο
Ζάχαρη κρυσταλλική
Κανέλλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αν η ζύμη που έχω είναι κατεψυγμένη, τη βγάζω έξω να αποψυχθεί , όση ώρα ετοιμάζω τα μήλα.
Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω σε μικρά κυβάκια.
Σε μιά κατσαρόλα , βάζω 2 Κ. βούτυρο, ρίχνω τα μήλα, 2 Κ. ζάχαρη και 1Κ. χυμό λεμόνι και αφήνω να βγάλουν λίγο τα υγρά τους. Μετά τα ανακατεύω για να βράσουν πρώτα και μετά να πιούν τα υγρά, να στεγνώσουν. Τα βγάζω από την κατσαρόλα σε ένα πιάτο και αφήνω να κρυώσουν.
Σε μιά λαμαρίνα φούρνου απλώνω ένα αντικολλητικό χαρτί και εκεί τοποθετώ το ένα φύλλο της ζύμης.
Αλείφω με το λιωμένο βούτυρο το φύλλο, και πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλλα. Απλώνω το μίγμα με τα μήλα να καλύψει την επιφάνεια και από πάνω σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο, πιέζοντας λίγο , να κολλήσει στα μήλα.
Αλείφω ελαφρά το φύλλο με λίγο γάλα ή λίγο σπορέλαιο και πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη, ίσα που να κολλήσει.
Κόβω το φύλλο κατά μήκος στα δύο και μετά σε λωρίδες πάχους 1 δαχτύλου. Στρίβω τις λωρίδες 2 - 3 φορές γυρίζοντας τις δύο άκρες προς τις αντίθετες κατευθύνσεις, χωρίς να τις μετακινήσω ιδιαίτερα από τη θέση τους στο ταψί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (αέρα) σε 180o C για 20-25 min, να ροδίσουν.
Όταν τα σερβίρω, τα πασπαλίζω με λίγη άχνη και κανέλλα.
Είναι υπέροχα ζεστά αλλά και κρύα.  Δοκιμάστε τα και θα ενθουσιαστείτε!!!

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου,Follow my blog with Bloglovin