Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Φιλικό Κυριακάτικο Γεύμα 2ο μέρος (ΡΙΖΟΤΟ με λιαστές ντομάτες και βασιλικό )



Σε συνέχεια της  προηγούμενης ανάρτησής μου  -"Φιλικό Κυριακάτικο Γεύμα"- σήμερα σας δίνω  τη συνταγή για το ριζότο.

Το ριζότο είναι ένα πιάτο που πρέπει να παρασκευαστεί όταν οι καλεσμένοι έχουν ήδη φτάσει, ώστε να χάσει τη ζουμερή του υφή. Όμως εγώ πρέπει να σας εξομολογηθώ πως όταν δεν χωράμε να μαζευτούμε όλοι στην κουζίνα-ώστε να μπορώ να το φτιάξω τελευταία στιγμή- , προτιμώ να το προετοιμάζω λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι μου (κι ας χάσει σε υγρασία) παρά να τους αφήσω μόνους και εγώ να βρίσκομαι στην κουζίνα.

Όπως θα δείτε και στη μεσαία φωτογραφία, στην περίπτωση αυτή, λόγω κάποιας καθυστέρησης, το ριζότο απορρόφησε τα υγρά του, αλλά η γεύση του διατηρήθηκε ανέπαφη.

ΥΛΙΚΑ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (multi)
3 Κ.ελαιόλαδο
1  φλυτζάνι ρύζι  Καρολίνα Ελληνική (ή Ιταλικό Arborio)
1/2 κ. ξερό βασιλικό 
4-5 λιαστές ντομάτες σε λάδι (στραγγισμένες και ψιλοκομμένες)
1 κύβο λαχανικών
αλάτι και πιπέρι
3 Κ. λευκό κρασί
750 g  νερό χλιαρό (περίπου 3 φλυτζ. )

Για το τελείωμα
1 Κ.ελαιόλαδο ή βούτυρο
2 Κ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα ή ακόμη και τριμμένη φέτα
Βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο (2-3 φύλλα) ή Μαϊδανό ψιλοκομμένο (1-2 Κ)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει λίγο, προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω να γίνει διάφανο.
Προσθέτω τις λιαστές ντομάτες (στραγγισμένες και ψιλοκομμένες), τον ξερό βασιλικό και τον κύβο λαχανικών. Όταν όλα ανακατευτούν καλά, προσθέτω αλάτι και πιπέρι και σβήνω με το λευκό κρασί.
Τότε αρχίζω να προσθέτω το νερό λίγο λίγο, αφήνοντας στο ενδιάμεσο να απορροφηθεί το υγρό και μετά να προσθέσω πάλι. Όταν ρίξω περίπου τα 2/3 ρίχνω και το υπόλοιπο και ανακατεύω όλο αυτό το διάστημα μερικές φορές , ώστε να βεβαιωθώ πως δεν κόλλησε σε κάποια σημεία.
Δοκιμάζω τον κόκκο του ρυζιού και αν είναι βρασμένος, το ριζότο είναι έτοιμο.
Πρέπει στο στάδιο αυτό να έχει αρκετά υγρά. Προσθέτω το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και το τριμμένο τυρί , ανακατεύω και πάλι και σερβίρω διακοσμώντας με τον φρέσκο βασιλικό ή το μαϊδανό.
Το ριζότο είναι πολύ νόστιμο και κρύο, παρότι έχει χάσει τη χαρακτηριστική του υφή.




Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου