Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

H πιο εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα !!!!



H πιο εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα

Η συνταγή που ακολουθεί, δεν είναι μιά δική μου συνταγή αλλά η αλήθεια είναι πως τη χρησιμοποιώ πολύ καιρό τώρα.
Κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο, σε πολλές και διάφορες παραλλαγές. Υπάρχουν όμως πολλοί φίλοι , που όταν με ακούν να μιλάω γι'  αυτή και κυρίως για το πόσο εύκολα και γρήγορα φτιάχνεται, εκπλήσσονται ευχάριστα και με ρωτάνε σχετικά.
Έτσι αποφάσισα να σας την προτείνω σήμερα - μιας και αποτελεί και ένα τέλειο συμπλήρωμα για την πολύχρωμη σούπα λαχανικών που μας περίσσεψε από χθες!
Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της είναι πως μπορεί να προσαρμοστεί στη γεύση του καθενός αλλά και στα υλικά που έχει διαθέσιμα την ώρα που θα την φτιάξει.

ΥΛΙΚΑ:
1 πακέτο φύλλο κρούστας (ή 450g υπόλοιπα φύλλου που μας έχουν περισσέψει από διάφορες συνταγές και τα φυλάμε στην κατάψυξη σε σακουλάκι.)
125g μαργαρίνη (1/2 πακέτο)
125g ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο) (1/2 φλυτζάνι)
400g φέτα χοντροτριμμένη
100g gouda ή κασέρι ή άλλο κίτρινο μαλακό τυρί
λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι
4 αυγά
1 γάλα εβαπορέ ελαφρύ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από τη συσκευασία του φύλλου , αφαιρώ 2 φύλλα , λαδώνω ελαφρά το ταψί μου (30 x 40 cm) και στρώνω τα φύλλα , έτσι ώστε να φτάνουν μέχρι τα τοιχώματα (κόβω ότι περισσεύει πάνω από τα πλαϊνά τοιχώματα).
Ξανατυλίγω σε ρολό το υπόλοιπο φύλλο και το κόβω σε λωρίδες με πάχος μικρότερο από 1 cm.
Με τα δάχτυλά μου ανοίγω τις λωρίδες έτσι ώστε να ξετυλιχτεί το φύλλο. Αφήνω στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά.
Λιώνω σε ένα μπωλ τη μαργαρίνη με το λάδι .
Τρίβω με το πιρούνι τη φέτα και τη gouda (ή όποιο άλλο τυρί χρησιμοποιήσω) στον χοντρό τρίφτη.
Στο ταψί μου, πάνω από τα δύο ολόκληρα φύλλα, μοιράζω τα μισά από τα κομμένα σε λωρίδες και ραντίζω με το μισό μίγμα μαργαρίνης - λαδιού.
Από πάνω μοιράζω τα τυριά σε ένα στρώμα, και συνεχίζω με τα υπόλοιπα κομμένα φύλλα. Έτσι έχω σκεπάσει τα τυριά με το δεύτερο στρώμα του φύλλου.
Στο μπωλ που έτριψα τα τυριά χτυπάω τα αυγά , προσθέτω το γάλα και χτυπάω με ένα σύρμα να αναμιχθούν καλά. Βάζω και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνω την πίτα με το μίγμα αυγά - γάλα και από πάνω μοιράζω και το υπόλοιπο υλικό μαργαρίνη - λάδι.
Κουνάω λίγο το ταψί μου, ώστε να είμαι σίγουρη πως το υγρό έχει μοιραστεί παντού και βάζω στο φούρνο (αέρα) σε 180oC για 45min.
Αν χρειαστεί , ανάλογα με το φούρνο, την αφήνω 5 -10 min ακόμη.
Αφήνω λίγο να κρυώσει και κόβω. Είναι τόσο αφράτη και γευστική.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
κάθε φορά που μας περισσεύει φύλλο κρούστας από άλλη συνταγή, μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη και όταν το χρειαστούμε για μιά τέτοια συνταγή να το χρησιμοποιήσουμε .
Ακόμη αν μας περισσέψουν τυριά (φέτα ή άλλα) μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσουμε.
Τέλος μέσα στην πίτα μπορούμε να βάλουμε και ψιλοκομμένο ζαμπόν ή γαλοπούλα για να δώσει μιά άλλη γεύση στο σύνολο.

και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου