Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Pasta al forno (Ζυμαρικά Φούρνου) με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και μανιτάρια! Εύκολο, πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο.


Νομίζω πως ήδη έχω πολλές φορές δηλώσει πως στο καθημερινό μας φαγητό προτιμώ λύσεις όσο γίνεται λιγότερο μπελαλίδικες, που όμως έχουν αποτέλεσμα νόστιμο αλλά και θρεπτικό.

Η σημερινή μου συνταγή έχει μιά σχετική προετοιμασία, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Άλλωστε πάντα υπάρχει η επιλογή να κάνουμε την προετοιμασία από την προηγούμενη και έτσι να μειωθεί αρκετά ο κόπος, την ημέρα που θα ολοκληρώσουμε τη συνταγή.

Το εύκολο στοιχείο της συνταγής μου είναι πως μετά το στάδιο της προετοιμασίας, το επόμενο στάδιο, της σύνθεσης, είναι σύντομο. Ακόμη, τα ζυμαρικά μπαίνουν ΑΒΡΑΣΤΑ, οπότε διευκολύνεται αρκετά η όλη διαδικασία.

Τέλος, η συνταγή περιέχει και αρκετά λαχανικά που συνήθως τα παιδιά δεν τρώνε εύκολα, αλλά στη σύνθεση αυτή μπορεί ακόμα και να τα αγαπήσουν.

ΥΛΙΚΑ
2 Μελιτζάνες  Μέτριες (ούτε πολύ φαρδιές ούτε πολύ στενές)
4 Κολοκυθάκια λίγο μεγαλούτσικα
4 Μανιτάρια λευκά
2 Μανιτάρια Portobello
1 1/2 φλυτζ. τυριά (regato και γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
3 Φλυτζ. σάλτσα ντομάτα φτιαγμένη κλασσικά από πριν
500g ζυμαρικά ΑΒΡΑΣΤΑ (Penne ή Rigatoni ή Pipe Rigate- εγώ αυτά εχω χρησιμοποιήσει-όπως φαίνεται και στην φωτογραφία)


Μπεσαμέλ:
50g βούτυρο ή μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
50g αλεύρι
1 lit φρέσκο γάλα 
1κ. αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβω σε χοντρές φέτες 1-1,5cm τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και μετά τα κόβω σε κυβάκια . 

Τα σωτάρω -ξεχωριστά-σε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να ψηθούν , χωρίς όμως να μαλακώσουν εντελώς, αλλά να είναι ψημένα.
Κόβω και τα μανιτάρια σε φέτες όχι πολύ λεπτές και τα σωτάρω κι αυτά. Αλατίζω ελαφρά το κάθε είδος και προσθέτω λίγο πιπέρι.

Φροντίζω όταν βγάζω κάθε είδος,να το στραγγίζω από τα λάδια.
Έχω έτοιμη τη σάλτσα ντομάτα και φτιάχνω και την μπεσαμέλ*.

Σε ταψί μεγάλο ρίχνω 2-3 Κ. σάλτσα ντομάτα και άλλη τόση μπεσαμέλ και καλύπτω τον πυθμένα. 
Από πάνω μοιράζω το 1/3 από τα ζυμαρικά ΑΒΡΑΣΤΑ , το ένα το ένα τρίτο από τη σάλτσα ντομάτα, το ένα τρίτο από τα λαχανικά (που έχω αναμείξει όλα μεταξύ τους) , 1/3 από τα τυριά και 2-3 Κ. μπεσαμέλ.
Επαναλαμβάνω τα υλικά 2 ακόμη φορές (ζυμαρικά, σάλτσα, λαχανικά, τυριά, μπεσαμέλ).
Τέλος από πάνω ρίχνω την μπεσαμέλ που έχει μείνει , και πασπαλίζω με 2 Κ. φρυγανιά και λίγο τριμμένο σκληρό τυρί. Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και ψήνω σε 185oC για 1 ώρα περίπου. 
Μετά από το χρόνο αυτό, βυθίστε ένα μαχαίρι και αν τα ζυμαρικά σας φαίνονται μαλακά, είναι έτοιμο, αλλιώς αφήστε το λίγο ακόμη.
Αφήστε το να κρυώσει τουλάχιστον μισή ώρα, για να μπορείτε να το κόψετε.

* Μπεσαμέλ: 
Κλασσική εκτέλεση: Ζεσταίνω καλά το ελαιόλαδο (ή βούτυρο ή μαργαρίνη) να κάψει και προσθετω το αλεύρι. Με ένα σύρμα γυρίζω το αλεύρι να "ψηθεί" λίγο, ωστε να μη μυρίζει η μπεσαμέλ αλεύρι. Ρίχνω και το γάλα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά , προσθέτω 1/2 φλυτζάνι από τα τυριά και λίγο
αλάτι και πιπέρι, ώστε να είναι νόστιμη.

 
 

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου