Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ζυμαρικά σε φόρμα "έκπληξη"



Η συνταγή μου σήμερα είναι ένα πιάτο ιδιαίτερα εμφανίσιμο και εξίσου γευστικό, που δίνει μιά αίσθηση πολυτέλειας και φροντίδας, στους ανθρώπους για τους οποίους θα το φτιάξουμε!

Η εκτέλεσή του χρειάζεται καλή οργάνωση και προετοιμασία που θα μπορούσε να γίνει και από την προηγούμενη μέρα.

Φτιάξτε το για το Κυριακάτικο τραπέζι και θα καταφέρει αφενός να εντυπωσιάσει με την όμορφή εμφάνισή του , αφετέρου να ικανοποιήσει γευστικά και τους πιό δύσκολους συνδαιτημόνες!

ΥΛΙΚΑ (τα υλικά είνα ανάλογα με τη φόρμα που θα χρησμοποιήσετε)

1 πακέτο ζυμαρικά fusili ( βίδες), βρασμένα, που όμως δεν θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα
200g κιμά ζυμωμένο για κεφτεδάκια ή μπιφτέκια  
3-4 μελιτζάνες μακρόστενες (όχι λεπτές) κομμένες σε φέτες περίπου 0,5cm
Σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια φτιαγμένη με 1 κονκασέ (400g), λάδι αλάτι και πιπέρι
1 mozzarella κομμένη σε λεπτές φέτες
100g gouda τριμμένη
3-4 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζω τα ζυμαρικά και τα αφήνω στην άκρη -αφού τα λαδώσουμε ελαφρά για να μην κολήσουν μεταξύ τους.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω 3 Κ ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτω μιά σκελίδα σκόρδο. Αφήνω λίγο να αρωματιστεί το λάδι (προσοχή να μην πάρει χρώμα σκούρο) και προσθέτω το κονκασέ με λίγο αλάτι, μιά πρέζα ζάχαρη και λίγο πιπέρι.
Αφήνω να βράσει η σάλτσα μέχρι να δέσει και στο μεταξύ πλάθω σε μικρά κεφτεδάκια (10g το καθένα), τον κιμά που έχω ετοιμάσει με την κλασσική μου συνταγή (για κεφτεδάκια ή ακόμη και για μπιφτέκια).

Όταν η σάλτσα ντομάτα είναι έτοιμη, χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω μέσα τα mini κεφτεδάκια - αφού τα αλευρώσω- προσεκτικά να μην διαλυθούν και φροντίζω να είναι μέσα στη σάλτσα.

Ανεβάζω την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και αφήνω τα κεφτεδάκια να μαγειρευτούν μέσα στη σάλτσα, μέχρις ότου να είναι έτοιμα ψημμένα. Φροντίζω να κουνάω συχνά την κατσαρόλα, ώστε να μην κολλήσουν, αλλά προσέχω να μην τα διαλύσω.

Όταν είναι έτοιμα, αφαιρώ από τη φωτιά.

Στο ενδιάμεσο έχω φροντίσει να τηγανίζω τις φέτες της μελιτζάνας -χωρίς να τις αλυερώσω- μέχρι να μαλακώσουν.

Μπορώ να έχω φτιάξει τη σάλτσα , τα κεφτεδάκια και τις μελιτζάνες από την προηγουμένη και να βράσω μόνο τα μακαρόνια και να μαγειρέψω τα κεφτεδάκια στη σάλτσα, την επόμενη.

Όταν είναι έτοιμα τα κεφτεδάκια, παίρνω σχεδόν τη μισή σάλτσα -χωρίς κεφτεδάκια- και την αναμιγνύω με τα 2/3 των ζυμαρικών.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ
Σε μιά φόρμα του κέικ (ή άλλη), τοποθετώ τις φέτες μελιτζάνας ντύνοντας το εσωτερικό της, έτσι ώστε να καλύπτουν τον πυθμένα και να περισσεύουν λίγο απ΄εξω, φροντίζοντας να μην αφήνω κενά.

Τοποθετώ τα μισά ζυμαρικά πάνω από τις μελιτζάνες και από πάνω μοιράζω όμορφα τα κεφτεδάκια, τοποθετώ τα 2/3 από τις φέτες mozzarella και τη μισή gouda, συνεχίζω με τα υπόλοιπα ζυμαρικά (μέχρι το χείλος της φόρμας) και τελειώνω με την υπόλοιπη mozzarella και την gouda.

Τέλος κλείνω πάνω από τα ζυμαρικά με τις φέτες μελιτζάνας που προεξέχουν, και αν δεν φτάνουν να κλείσουν καλά μπορώ να προσθέσω μερικές φέτες επιπλέον.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο σε 180oC για 25-35min. Αφήνω λίγο να γίνει χλιαρό και ξεφορμάρω σε πιατέλα.

Στολίζω με λίγη σάλτσα (ή αν θέλω έχω κρατήσει και μερικά κεφτεδάκια), λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και τριμμένη παρμεζάνα. 


Κόβω σε φέτες χοντρές και αν θέλω πασπαλίζω λίγη παρμεζάνα από πάνω.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου