Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Κολοκυθοτυροπιτάκια στριφτά με χειροποίητο φύλλο!!!!!!!


Κολοκυθοτυροπιτάκια στριφτά μΚολοκυθοτυροπιτάκια

Σ
το σπίτι μας όλοι έχουμε αδυναμία στις πίτες. Και όταν μιλάμε για πίτες μιλάμε πάντα για φύλλο χειροποίητο. Ακόμη και όταν δεν το έχω φτιάξει εγώ , αλλά το έχω αγοράσει έτοιμο. Στην αγορά κυκλοφορούν φύλλα "χειροποίητα" πολλών τύπων. Υπάρχουν μαγαζάκια που πουλάνε είδη ζύμης και μέσα σ' αυτά και φύλλο "βέργας" , αλλά ακόμη και στα Super Market στα κατεψυγμένα , υπάρχουν εταιρείες που πουλάνε φύλλο διαφορετικό από τα συνηθισμένα φύλλα κρούστας. Δοκιμάστε και θα βρείτε το κατάλληλο.
Η συνταγή μου σήμερα, είναι με ένα φύλλο που φτιάχνω συχνά και θεωρώ πολύ εύκολο και γρήγορο.
Όσο για τη γέμιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε :
Φέτα θρυμματισμένη  με αυγό, Κρέμα μπεσαμέλ με τυριά, Σπανάκι και φέτα, Κολοκυθάκια και φέτα, Κιμά και τυριά και ότι άλλο βάλει ο νους σας!
Η συνταγή που ακολουθεί είναι μιά ιδέα που μπορείτε να προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα και να τη φέρετε κοντά στη δική σας γεύση.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ: (για 12 τεμ.)
1 Kg αλεύρι
3κ. Αλάτι
120 g Λάδι
400g Χλιαρό νερό
4 K. Ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:
Το ζύμωμα του φύλλου μπορεί να γίνει στο χέρι , αλλά και στο μίξερ (με τον γάντζο).
Βάζω στον κάδο το αλεύρι με το αλάτι, και προσθέτω το μισό χλιαρό νερό, το λάδι και το ξύδι. Ζυμώνω και προσθέτω λίγο λίγο και το υπόλοιπο νερό μέχρι να σχηματιστεί μιά μπάλα , που τυλίγεται γύρω από το γάντζο ή -αν το ζυμώνω στο χέρι- να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους και να μην κολλάει στα χέρια. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την χωρίζω στα 4, σχηματίζω 4 μπαλάκια τα οποία λαδώνω εξωτερικά και τα φυλάω σε ένα δοχείο που κλείνει καλά. Μπορώ να τα φτιάξω και 1-2 μέρες πριν, αλλά όταν είναι να ανοίξω το φύλλο φροντίζω να το βγάλω από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν , να πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος για να μπορεί να ανοίξει εύκολα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1Kg κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
400g φέτα χοντροτριμμένη
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Λίγο λάδι
2 κουταλιές τραχανά
Αλάτι πιπέρι
2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
Τρίβω τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και αλατίζω με 1 κ. αλάτι. Αφήνω 2-3 min και αφού πιέσω λίγο με το χέρι μου ανακατεύοντας το αλάτι , στίβω καλά τα υγρά βάζω τη μάζα από τα κολοκυθάκια σε ένα μεγάλο μπωλ.
Εκεί μέσα προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, και ανακατεύω καλά.
Αφήνω στην άκρη όση ώρα θα ανοίγω το φύλλο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ:
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγω το κάθε φύλλο. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει πολύ λεπτό. Προσπαθώ να του δώσω ένα σχήμα όσο γίνεται πιο κοντά σε παραλληλόγραμμο. Κόβω κάθε φύλλο σε 3 λωρίδες. Λαδώνω ελαφρά την επιφάνεια και βάζω κατά μήκος της μεγάλης πλευρά -στην άκρη- 1 /12 από τη γέμιση. Γυρίζω το φύλλο σε ρολό να κλείσει τη γέμιση και έτσι σχηματίζω ένα μακρόστενο ρολό. Τυλίγω σε στριφτάρι - όχι πολύ σφιχτά-  και φροντίζω όταν το βάλω στο -λαδωμένο- ταψί, η άκρη του τελειώματος, να είναι κάτω από το ρολό.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και τα υπόλοιπα ρολά.
Λαδώνω την επιφάνειά τους , όταν τοποθετηθούν όλα στο ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Στο ενδιάμεσο -αν χρειάζεται- λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο, να μην είναι στεγνό το ζυμάρι.
Με μιά πράσινη δροσερή σαλάτα αποτελούν ένα εξαιρετικό γεύμα ή δείπνο. Ακόμη είναι πολύ καλό κολατσιό για το σχολείο.
Αν θέλετε μπορείτε να τα κάνετε μικρότερα, κόβοντας το ρολό στη μέση , πριν να το στρίψετε. Έτσι μπορούν να γίνουν διπλάσια σε αριθμό αλλά μικρότερα σε μέγεθος στριφτάρια.


και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου