Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Σουπιές κοκκινιστές με κοραλάκι

Σουπιές κοκκινιστές με κοραλάκι (νηστήσιμη )


Σουπιές κοκκινιστές με κοραλάκι

Η σημερινή μου πρόταση προέκυψε από την ανάγκη , να δημοσιεύσω και καμμιά νηστήσιμη συνταγή, εν όψει μάλιστα της νηστείας των Χριστουγέννων. Η αλήθεια είναι ότι είτε νηστεύει κανείς είτε όχι, οι συνταγές που ορίζονται σαν νηστήσιμες είναι ιδιαίτερα καλές για τον οργανισμό, μιας και συμβάλλουν στην αποτοξίνωσή του.

ΥΛΙΚΑ: (για 6 άτομα)

1 Kg σουπιές μικρές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
2 Κ. πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη (ελάχιστη)
Λίγο καυτερό πιπέρι κόκκινο ή Tabasco ή 1 πιπεριά μικρή καυτερή

1 συσκευασία (500g) ζυμαρικό κοραλάκι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζω τις σουπιές και τις βάζω στην χύτρα (ή σε κατσαρόλα), μαζί με μισό φλυτζάνι νερό. Βράζω για 10 min και ανοίγω τη χύτρα.
Μεταφέρω τις σουπιές σε ένα μπωλ , μαζί με το υγρό τους.
Κόβω τις σουπιές: τα πλοκάμια στα δύο και το κυρίως σώμα στα 4 (εξαρτάται από το μέγεθός τους- σκοπός μας είναι να έχουν μέγεθος μπουκιάς).
Στο μεταξύ, σοτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο σε λίγο λάδι και αφήνω να βράσει μέχρι να κόψω τις σουπιές σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τη ντομάτα (κονκασέ και πελτέ), αφήνω να πάρει μιά βράση και ρίχνω μέσα τις σουπιές, μαζί με το υγρό τους.
Φροντίζω το αλάτι, πιπέρι , τη ζάχαρη , ώστε να είναι λίγο νόστιμη η ντομάτα και αν θέλω προσθέτω και μιά καυτερή πιπερίτσα. (δεν θα κάψει, αλλά θα δώσει μιά πικάντικη νότα στο φαγητό).
Κλείνω και πάλι τη χύτρα και μαγειρεύω για 15 min.
Δοκιμάζω και αν είναι όσο πρέπει βρασμένες οι σουπιές, αφαιρώ περίπου τα 3/4 από την κατσαρόλα, φροντίζοντας να έχουν -αυτές που αφαιρώ- όση σάλτσα είναι αναγκαία για να τις σερβίρω πάνω από το ζυμαρικό.

Φυσικά μπορεί να παρασκευαστεί κάλλιστα και χωρίς χύτρα , απλά ο χρόνος βρασμού θα είναι περισσότερος, και θα πρέπει να επιβλέπουμε το φαγητό , ώστε να μη σωθούν τα υγρά του και κολλήσει.

Μέχρι το στάδιο αυτό το φαγητό μπορεί να ετοιμαστεί αρκετές ώρες πριν την κατανάλωσή του, ακόμη και από την προηγούμενη.
20-30 min πριν την ώρα που το θέλω έτοιμο, βάζω στη φωτιά την κατσαρόλα με τις σουπιές που έμειναν μέσα στο υγρό -όχι αυτές που αφαίρεσα-, και προσθέτω νερό ζεστό περίπου 800ml - 1 lit.΄
Αφήνω να πάρει βράση, ρίχνω 1 κ. αλάτι και ρίχνω μέσα το ζυμαρικό. Ανακατεύω καλά τα πρώτα λεπτά, και αρκετά συχνά στη συνέχεια. Αν χρειαστεί προσθέτω κι άλλο νερό μέχρι να βράσει το ζυμαρικό (πάντα ζεστό).
Μετά από 12-14 min , περίπου, είναι έτοιμο. Δοκιμάζω και αν έχει βράσει το κοραλάκι, αποσύρω από τη φωτιά. Είναι καλό στο στάδιο αυτό, να έχει λίγα υγρά , ώστε αφήνοντάς το 10 min πριν την κατανάλωση, να τα απορροφήσει.
Τέλος, προσθέτω 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σερβίρω, προσθέτοντας πάνω από κάθε μερίδα και 2-3 κουταλιές από τις σουπιές που είχα κρατήσει στην άκρη, σαν σάλτσα.
και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου