Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Dip φέτας με φρέσκα αρώματα δυόσμου και βασιλικού και Dip τόνου


Dip φέτας με φρέσκα αρώματα δυόσμου και βασιλικού και Dip τόνου 

Τα dips είναι μιά πολύ γευστική και γρήγορη λύση για ένα βράδυ με φίλους. Συνοδεύουν εξαιρετικά τόσο ένα ποτήρι κρασί , όσο και μιά μπύρα. Μπορείτε να τα σερβίρετε με φρέσκα λαχανικά (αγγούρια, καρότα και πιπεριές κόκκινες και πράσινες όλα κομμένα σε μπαστουνάκια) αλλά και με ποικιλία από κριτσίνια και κρακεράκια.
Ακόμη τα δύο αυτά είδη συγκεκριμένα, μπορούν πολύ καλά να χρησιμοποιηθούν  και σαν dressings πάνω από μιά πράσινη σαλάτα.

Dip φέτας : Είναι ένα ελαφρύ και πολύ αρωματικό μίγμα, όπου η γεύση της φέτας δεν κυριαρχεί αλλά δημιουργεί μιά ωραία βάση .
 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ DIP ΦΕΤΑΣ
300g Φέτα
2-3 Κ . ελαιόλαδο
Φρέσκος δυόσμος και βασιλικός
Μισό γιαούρτι στραγγιστό 2%
Αλάτι (αν χρειάζεται λίγη ενίσχυση η φέτα)
Ξύσμα λεμονιού (αν υπάρχει διαθέσιμο)




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο multi βάζω τη φέτα θρυμματισμένη χοντρά με το πιρούνι, προσθέτω το λάδι και μερικά φύλλα δυόσμου και βασιλικού που προηγουμένως έχω πλύνει καλά και έχω ψιλοκόψει. Κάνω το μίγμα ομογενές και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο λάδι ακόμη, ώστε να γίνει κρέμα. Αφαιρώ τα μαχαίρια από το multi και προσθέτω το γιαούρτι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το αλάτι (αν χρειάζεται) και το ξύσμα λεμόνι (αν επιθυμώ). Η υφή πρέπει να είναι κρεμώδης και ανάλαφρη, γιατί στο ψυγείο θα σφίξει λίγο περισσότερο. Αν  είναι ήδη λίγο σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη γιαούρτι. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Συχνά, αντί κάθε φορά που χρειάζομαι αρωματικά (π.χ. δυόσμο και βασιλικό) να ψιλοκόβω φυλλαράκια, μιά φορά τη βδομάδα περνάω στο multi μιά καλή ποσότητα αρωματικών με λίγο ελαιόλαδο , σχηματίζοντας μιά πάστα, την οποία συντηρώ στο ψυγείο, σε γυάλινο βαζάκι , φροντίζοντας να είναι πάντα η επιφάνεια του μίγματος , καλυμμένη από ελαιόλαδο. Στην παραπάνω συνταγή αυτή χρησιμοποίησα.



Dip τόνου: Είναι ένα πολύ γευστικό μίγμα με έντονη και καθαρή τη γεύση του τόνου.



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ DIP ΤΟΝΟΥ
1 κονσέρβα τόνου φιλέτο σε ηλιέλαιο
3-4 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι
2 κ. κάπαρη (σε άλμη)
1/2 - 3/4 φλυτζάνι μαγιονέζα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο multi βάζω τα 3 πρώτα υλικά και τα δουλεύω για λίγο , μέχρι να γίνει μιά πάστα με κρεμώδη υφή. Βγάζω τα μαχαίρια του multi και προσθέτω μέσα στο δοχείο τη μαγιονέζα και ανακατεύοντας προσεκτικά να ομογενοποιηθεί. Αφήνω τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο να δέσει.





ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ:
1 C =1 κούπα μέτρησης (220-240m)
1K.= 1 Kουταλιά σούπας κοφτή (=15ml) 
1κ. = 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό (=5ml)

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog

Τραχανάς σούπα βελουτέ με δυο υπέροχα dips και σπιτικά κρουτον! Ο καλύτερος τρόπος να ζεσταθούμε!!!!



Καλημέρα!!!!!!! Σήμερα η μέρα είναι αρκετά κρύα και μετά από ένα βαρύ κρύωμα που είχα -και με κράτησε μακριά από το picnic-  είμαι σε διάθεση να σας προτείνω την πιο εύκολη , θρεπτική αλλά και θερμαντική σούπα του χειμώνα. Τον τραχανά. 

Σχεδόν σε κάθε μέρος της Ελλάδας γίνεται και με άλλη σύνθεση , αλλά οι δύο βασικές του κατηγορίες είναι ο γλυκός και ο ξινός. Προσωπικά μου αρέσουν και οι δύο τύποι, αλλά επειδή η κόρη μου δεν συμπαθεί τον ξινό - όπως νομίζω και τα περισσότερα παιδιά- συνήθως μαγειρεύω τον γλυκό.

Επειδή δε στα παιδιά κυρίως φαίνεται κάπως "απλοϊκό" φαγητό, τον συνοδεύω πάντα με σπιτικά κρουτόν. Σήμερα σας τον προτείνω με τη συνοδεία δύο dips, για να διαλέξετε ή για να τα φτιάξετε και τα δύο και να αποτελέσουν μιά ωραία ιδέα για ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ με φίλους .

Η συνταγή των Dips (Dip Φέτας με φρέσκα αρώματα δυόσμου και βασιλικού και Dip τόνου) ακολουθεί στην αυριανή μας ανάρτηση.

Τραχανάς σούπα βελουτέ με σπιτικά κρουτόν

ΥΛΙΚΑ:

2 φλυτζάνια Τραχανάς γλυκός ή ξινός
2-2,5 λίτρα Νερό (ή 1,5 λίτρο Νερό και 1 λίτρο Ζωμός κοτόπουλο) (έτοιμος ή σπιτικός)
Αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζω να βράσει το νερό με το ζωμό κοτόπουλου. Προσθέτω αλάτι με προσοχή γιατί ο ζωμός περιέχει αρκετό αλάτι. Αφήνω 15- 20 min να βράσει, δοκιμάζω και όταν είναι έτοιμος κλείνω τη φωτιά. Με τη ράβδο ή ένα μπλέντερ πολτοποιώ να γίνει σαν κρέμα. Εγώ πάντα προτιμώ τη ράβδο για να μη λερώνω και άλλα σκεύη .
Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα μισό τραχανά γλυκό κλασσικό και μισό με λαχανικά.
 Αν πρόκειται να σερβίρω αμέσως έχω φροντίσει να ετοιμάσω από πριν τα κρουτόν και τα dips. Όμως μπορώ να ετοιμάσω τον τραχανά από νωρίς και να τον σερβίρω αφού τον ζεστάνω.
Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστεί προσθήκη νερού, γιατί όσο μένει ο τραχανάς γίνεται πιο πηκτός.
Είναι εξαιρετικός ο συνδυασμός του με μιά καυτερή και αρωματική πιπεριά τριμμένη (το Μπουλ Μπιπέρ) που ανακάλυψα τον προηγούμενο χειμώνα .  

Κρουτόν:

3 φέτες Ψωμί (2-3 ημερών)
2 Κ. Λάδι
1/2 Κ. Φυτίνη

Συνήθως χρησιμοποιώ το ψωμί που φτιάχνω μόνη μου , είτε στον αρτοπαρασκευαστή είτε στο χέρι. Γίνονται όμως εξίσου καλά και με το έτοιμο ψωμί, ακόμη και με το ψωμί του τοστ.

Κόβω το ψωμί σε λεπτές φέτες, λίγο πιο χοντρές από του τοστ, και αφαιρώ την κόρα. Κόβω μικρά κυβάκια 1 - 1,5cm και τα αφήνω λίγο στον αέρα να στεγνώσουν . Αν το έχω προγραμματίσει από την προηγούμενη , τα αφήνω όλο το βράδυ σε μιά ξύλινη επιφάνεια να στεγνώσουν, χωρίς να τα σκεπάσω.

Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζω μέσα σε ένα στρώμα τα κομματάκια ψωμί, και μοιράζω ανάμεσά τους 2-3 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά Φυτίνη σε μικρά κομματάκια. Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και γυρίζω στην αρχή συχνά τα ψωμάκια να καλυφθούν από το λάδι και μετά τα αφήνω λίγο να πάρουν χρώμα από κάθε πλευρά. Μπορείτε στο στάδιο αυτό, αν θέλετε να τα αλατίσετε, να βάλετε λίγη καπνιστή πάπρικα ή ένα καυτερό κόκκινο πιπέρι, ώστε να πάρουν τα κρουτόν άρωμα και γεύση που θα ταιριάξουν και με τον τραχανά.

Είναι πραγματικά ακαταμάχητα όταν είναι ζεστά αλλά και κρύα - αν προλάβουν να μείνουν- είναι γευστικότατα. Δοκιμάστε τα και με κάθε άλλο είδος σούπας που θα φτιάξετε!!


Σερβίρω λοιπόν στο πιάτο τον τραχανά, λίγη τριμμένη φέτα (ή ακόμη και το dip φέτας που θα σας δώσω αύριο), μερικά κρουτόν και λίγη από την αγαπημένη μου τριμμένη καυτερή πιπεριά!! Εξαίσιο!!






Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.




Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Τάρτα σοκολάτας με καραμέλα βουτύρου: γευστικό παραλήρημα!


Προσοχή!!! Η συνταγή αυτή αφορά αυτούς που είναι παθιασμένοι με τη σοκολάτα! 

Είναι μια συνταγή πολύ πιο εύκολη από ότι φαίνεται και πολύ πιο γευστική από ότι φανταζεστε,  που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα καλό ζαχαροπλαστειο! 

Τα υλικά της είναι λίγα και καλής ποιότητας. Το πιό ωραίο είναι πως δεν χρειάζεται ψήσιμο. Απλά αν αποφασίσετε να την φτιάξετε, θα σας συμβούλευα να ετοιμάσετε από την προηγούμενη τη ganache και την καραμέλα βουτύρου (Butterscotch) , ώστε να έχουν χρόνο να δέσουν αλλά και για να μοιραστεί ο κόπος σας σε δύο μέρες. Εναλλακτικά φυσικά μπορείτε να τα φτιάξετε όλα σε μία μέρα, αν έχετε διαθέσιμο χρόνο .

ΥΛΙΚΑ 
ΒΑΣΗ
1 Πακέτο μπισκότα OREO 
3-4 Κ. βούτυρο λιωμένο

ΓΕΜΙΣΗ
300 g κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής (36% λιπαρά), παχύρευστη
300 g σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας (περισσότερο από 52% κακάο)
3 -4 Κ. πραλίνα φουντουκιού
2 Κ. κονιάκ

Μισή δόση Butterscotsh (δείτε τη συνταγή μου Καραμελωμένα Αμύγδαλα και sauce Butterscotch: Εξαιρετικές λιχουδιές, απαραίτητες για το σπιτικό μου παγωτό και όχι μόνο!!!)

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Λίγα καραμελωμένα αμύγδαλα ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας ή τρίμματα λευκής και μαύρης σοκολάτας για τη διακόσμηση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΒΑΣΗ
Τρίβω τα μπισκότα στο multi και αναμιγνύω με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να βραχούν τα μπισκοτα καλά.

Στρώνω το μίγμα σε μιά μακρόστενη φόρμα για τάρτες (κατά προτίμηση με κινητό πάτο).

Πιέζω καλά με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού να γίνει συμπαγές το μίγμα και φροντίζω να δημιουργήσω και τοιχώματα γύρω γύρω.

Βάζω στην κατάψυξη για 30 min, να σφίξει.

ΓΕΜΙΣΗ 
Ζεσταίνω καλά (90οC) την κρέμα γάλακτος και την ρίχνω πάνω από την κουβερτούρα που έχω κόψει σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια.

Αφήνω 1-2 min, και μετά ανακατεύω το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί, και να γίνει γιαλιστερό και βελούδινο.

Προσθέτω την πραλίνα φουντουκιού που έχω λίγο ζεστάνει σε μπαίν μαρί ή στα μικροκύματα, και το κονιάκ. Ανακατεύω και πάλι να ομογενοποιηθούν.

Αφήνω λίγο να δέσει, περίπου 1 ώρα, στο ψυγείο. 
Αν την έχω φτιάξει από την προηγούμενη , θα χρειαστεί να την ζεστάνω λίγο για να την χρησιμοποιήσω.

Το ίδιο ισχύει και για την Butterscotsh. Αν είναι φτιαγμένη ήδη στο ψυγείο, θα την ζεστάνω λίγο για να απλώνεται στην τάρτα. Αν είναι φρέσκια θα πρέπει να κρυώσει πρώτα καλά, και μετά να μπεί λίγο στο ψυγείο να δέσει.

Αν αποφασίσετε να τα κάνετε όλα την ίδια μέρα, φτιάξτε το πρωί την butterscotsh και την ganache και στρώστε την τάρτα το μεσημέρι. Μετά από 1 ώρα στο ψυγείο, θα είναι έτοιμη για κατανάλωση.

ΣΥΝΘΕΣΗ
Βγαζω τη βάση από το ψυγείο και απλώνω πάνω στην butterscotsh. Ξαναβάζω για λίγο στην κατάψυξη, ώστε να σφίξει αρκετά και όταν απλώσω από πάνω την ganache, να μην αναμειχθούν.

Όταν βγάλω από την κατάψυξη, απλώνω από πάνω την ganache και διακοσμώ είτε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα, είτε με τριμμένη λευκή και μαύρη σοκολάτα.

Αφήνω περίπου μιά ώρα στο ψυγείο και σερβίρω. Προσοχή κόψτε σχετικά μικρά κομμάτια γιατί η γέυση της είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένη.



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.



Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Τέλειο Club Sandwich με Ψητό Φιλέτο Κοτόπουλο!



Το club sandwich είναι ένα ξεχωριστό προϊόν ιδιαίτερα αγαπητό σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στους νέους!
Παρότι είναι ένα sandwich, δεν μοιάζει με κανένα άλλο της κατηγορίας αυτής. Τρώγεται εύκολα, έτσι όπως είναι κομμένο και επειδή συνήθως περιέχει πατάτες τηγανητές είναι και αρκετά χορταστικό, τόσο που πολλές φορές μπορούν να το μοιραστούν δύο άτομα που δεν πεινάνε πολύ!

Η σημερινή μου συνταγή είναι μια πολύ καλή λύση για ένα εύκολο αλλά εντυπωσιακό βραδυνό ή ένα διαφορετικό γεύμα, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά, μιάς και είναι κάτι που συνήθως τρώμε έξω.
Το ότι δε περιέχει στήθος κοτόπουλο, κάνει το αποτέλεσμα πιό χορταστικό και μεταμορφώνει με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο ένα απλό γεύμα σε κάτι ιδιαίτερο!

Η παρασκευή του είναι απλή και εύκολη, αρκεί να έχουμε προνοήσει για τα κατάλληλα υλικά. Η διαδικασία πολύ γρήγορη, αν εξαιρέσουμε το ψήσιμο του κοτόπουλου. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο ψημένο που έχει περισσέψει από μιά προηγούμενη μέρα, ή ακόμη και έτοιμο αγορασμένο.

ΥΛΙΚΑ (για 2 Club Sandwiches)
1 Στήθος κοτόπουλο (φιλέτο) ψημένο ή έτοιμο
6 φέτες Ψωμί του toast (μεγάλες φέτες)
Μαγιονέζα καλής ποιότητας
4 φέτες bacon φέτες, ψημένο 
3 μεγάλες φέτες ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες,  κομμένες στη μέση
2 ωραία φύλλα μαρούλι (ή γενικώς πράσινη σαλάτα)
2 φέτες τυρί σε φέτες , γκούντα ή γραβιέρα 
Πατάτες τηγανητές ή πατατάκια ή πράσινη σαλάτα για γαρνίρισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καταρχήν πρέπει να έχω έτοιμα όλα τα υλικά, πριν αρχίσω τη σύνθεση του σάντουιτς. 
Κόβω λοιπόν το κοτόπουλο σε όμορφες λεπτές φέτες, και έχω γύρω μου τη ντομάτα, το μαρούλι, το bacon ψημένο και τη μαγιονέζα.
Χρειάζομαι μιά φρυγανιέρα για το ψήσιμο του ψωμιού, αλλά και αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε την τοστιέρα χωρις να πατήσετε το καπάκι, ή βάλτε τα ψωμιά στο γκριλ του φούρνου σας, αλλά για ελάχιστο χρόνο γιατί μπορούν να καούν εύκολα.
Ψήνω λοιπόν 3 φέτες ψωμί και αλειφω τις δύο από αυτές με μαγιονέζα μόνο από τη μία πλευρά. 
Στην μιά φέτα, από την πλευρά που είναι αλειμμένη με μαγιονέζα,  τοποθετώ το bacon και από πάνω το τυρί.
Στην άλλη, πάλι από την πλευρά που είναι αλειμμένη με μαγιονέζα,τοποθετώ τη ντομάτα, το μαρούλι και από πάνω το κοτοπουλο.

Τέλος αλείφω και την τρίτη πλευρά με μαγιονέζα και από τις δύο πλευρές, την ακουμπάω πάνω το τυρί και την γυρίζω πάνω από το κοτόπουλο, φυσικά με την αλειμμένη πλευρά , πάνω στο κοτόπουλο.

Έτσι έχω δύο μικρότερα sandwich που ενώνονται με την ενδιάμεση φέτα ψωμιού.

Τοποθετώ 4 οδοντογλυφίδες για να μην μου διαλυθεί και το κόβω στις διαγώνιες της φέτας, σχηματίζοντας 4 μικρότερα τρίγωνα. 

Τα τοποθετώ όπως στη φωτογραφία και γαρνίρω με πατάτες τηγανητές ή ακόμη και με πατατάκια ή για μιά πιό υγειινή εκδοχή με μιά νόστιμη, πράσινη σαλάτα.





Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ταμπούλι: Η Απόλυτη Σαλάτα: Νόστιμη, Θρεπτική, Γρήγορη και Χωρίς Μαγείρεμα!


Η συνταγή μου σήμερα, είναι η δική μου παραλλαγή σε μιά κλασσική συνταγή της Ανατολής: το γνωστό Tabbouleh με προέλευση από το Λίβανο.

Η παραλλαγή μου έχει προκύψει μετά από χρόνια που το φτιάχνω και έχω καταλήξει στα υλικά που αρέσουν κυρώς στην δική μου οικογένεια αλλά και τους φίλους.

Η διατροφική αξία αυτής της σαλάτας είναι εξαιρετική. Το πληγούρι είναι στάρι σπασμένο, τα λαχανικά που το συνοδεύουν αλλά και το ελαιόλαδο με το λεμόνι και κυρίως ο άφθονος μαϊδανός δίνουν στη σαλάτα αυτή μιά ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως το ταμπούλι είναι σαλάτα μεν, αλλά μετατρέπεται πολύ εύκολα και σε πλήρες γεύμα, χωρίς καν να χρειαστεί να μαγειρέψουμε, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις μέρες που το πρόγραμμά μας είναι πιο βαρύ.  Επίσης έχει το πλεονεκτημαπωςπεοετοιμαζεται από το πρωί. 
Πιό κάτω ακολουθούν και κάποιες παραλλαγές που σας προτείνω πάνω στη βασική συνταγή.

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλυτζάνι πληγούρι (στάρι σπασμένο) κατά προτίμηση ψιλό (στην αγορά θα το βρείτε σε διάφορες μορφές, όσο πιό χοντροσπασμένο είναι, τόσο πιό αγριο στη γεύση θα γίνει,οπότε προτιμείστε το ψιλό).
2 φλυτζάνια νερό ζεστό 
2 Κ. χυμό λεμόνι

3 Μεσαίες ντομάτες κομμένες κυβάκια (από τις οποίες έχω αφαιρέσει μεγάλο μέρος από το το εσωτερικό μέρος με τα σπόρια και το ζουμί)
1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια. (αν έχει πολλά σποράκια, τα αφαιρώ)
1 φλυτζ. μαϊδανό ψιλοκομμένο (η αυθεντική συνταγή θέλει περισσότερο, τουλάχιστον διπλάσιο, αλλά εγώ την έχω προσαρμόσει στη δική μας γεύση) 
και 
2 Κ. δυόσμο ψιλοκομμένο (αν σας αρέσει)
2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά) 

1/2 φλυτζάνι λάδι 
αλάτι και λεμόνι τόσο όσο να γίνει νόστιμο και λίγο λεμονάτο

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε ένα μεγάλο σκεύος που κλείνει ερμητικά, βάζω το πληγούρι, το καυτό νερό και το λεμόνι. Κλείνω καλά και αφήνω 15 min. Ανοίγω το σκεύος και ανακατεύω απαλά με ένα πηρούνι. Δοκιμάζω και αν έχει μαλακώσει , αφήνω να κρυώσει και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύω πολύ καλά να μοιραστούν παντού και δοκιμάζω το λάδι , το λεμόνι και το αλάτι.
Αν χρειαστεί προσθέτω λίγα λαχανικά η οτιδήποτε άλλο λείπει.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:
  • Με τόνο: προσθέτω ένα κουτάκι φιλέτο τόνο σε λάδι (στραγγίζω από το επιπλέον λάδι, χωρίς να πιέσω τον τόνο. Μπορώ να προσθέσω και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και  λίγη κάπαρη
  • Με φέτα: Προσθέτω μικρά κομματάκια φέτας, 2 Κ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένες ελιές , για μιά παραλλαγή μιάς πιό χορταστικής και ενδιαφέρουσας χωριάτικης σαλάτας 
  • Με σολομό: Ψιλοκόβω κομματάκια σολομού (είτε φρέσκου , που έχω ήδη ψήσει  είτε καπνιστού), προσθέτω κάπαρη και λίγο άνηθο.
  • Με κοτόπουλο:Ψολοκόβω ψημένο κοτόπουλο και αν θέλω προσθέτω και 4-5 φύλλα πράσινης σαλάτας .
Όπως είναι φανερό, οι συνδυασμοί είναι πολύ . Η σαλάτα αυτή είτε μόνη της αποτελεί μιά εξαιρετική λύση για ένα γρήγορο και ελαφρύ μεσημεριανό είτε στις πιό σύνθετες μορφές της είναι μιά εύκολη, γρήγορη και υγιεινή επιλογή που απαιτεί ελάχιστο κόπο! 

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog


Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Γιορτινή Σαλάτα-Γεύμα με κοτοπουλο, Blue Cheese, cranberries και καρυδια για τις ... "ενδιάμεσες" μέρες!


 Οι μέρες των γιορτών είναι αρκετά επιβαρυμένες όσον αφορά το φαγητό. Όλοι ξεφεύγουμε από τις καθημερινές μας συνήθειες και συνήθως γίνεται μιά υπερβολή τόσο στην κατανάλωση των γλυκών όσο και των φαγητών.
Η σημερινή μου σαλάτα διατηρεί ένα χαρακτήρα γιορταστικό, όμως αποτελεί μιά πρόταση για τις ...ενδιάμεσες ημέρες, αυτές που δεν έχουμε καλεσμένους αλλά και δεν είμαστε εμείς, καλεσμένοι.  

Πέρα από τη διατροφή είναι και ένας τρόπος ξεκούρασης από την ενασχόληση μας με τη μαγειρική αυτών των ημερών.

Τα υλικά της είναι εξαιρετικά απλά, που αυτές τις μέρες μπορούμε εύκολα να έχουμε σπίτι: Σγουρή σαλάτα, φιλετάκια κοτόπουλο, cranberries αποξηραμένα, αγγούρι και blue cheese.

Θα ξεκινήσω με τα φιλετάκια κοτόπουλο. Κάθε φορά που παίρνω στήθος κοτόπουλο, φιλέτο, ξεχωρίζω τα φιλετακια, τα μικρά μακρόστενα κομμάτια που είναι στην κάτω πλευρά του φιλέτου και το μισό τους μέρος είναι ελεύθερο και το άλλο μισό είναι κολημένο στο στήθος. Τα βάζω σε ένα σακουλάκι και τα φυλάω στην κατάψυξη. Όταν μαζευτούν 5-6 κομμάτια , τα ψήνω με ελάχιστο λάδι σε ένα αντικολητικό τηγανάκι και τα χρησιμοποιώ σε σαλάτες σαν αυτή εδώ.




Σε ένα μπώλ λοιπόν βάζω τη σαλάτα μαζί με το αγγούρι, αλατίζω ελάχιστα, και βάζω λίγο λάδι και λίγο ξύδι. 

Σε κάθε πιάτο μοιράζω μιά ικανοποιητική ποσότητα από τη σαλάτα με το αγγούρι και από πάνω τοποθετώ 2 φιλετάκια κομμένα σε λωρίδες.


Από πάνω προσθέτω και λίγο (ή περισσότερο) απο το blue cheese, που το έχω πολτοποιήσει με το πηρούνι -ώστε να μείνουν μερικά κομματάκια- και έχω προσθέσει λίγο λάδι και λίγο ξύδι, μέχρι να γίνει λίγο ρευστό.

Τέλος προσθέτω και λίγα cranberries, που η ελαφρά γλυκιά τους γεύση συνδιάζεται εξαιρετικά με το blue cheese. Τέλος ένα ακόμη υλικό που ταιριάζει τέλεια είναι και τα καρύδια (που δυστυχώς εγώ δεν είχα όταν έφτιαξα τη συνταγή μου).

Είναι μιά πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή , που στον χρόνο που ψήνεται το κοτόπουλο, γίνονται όλα τα υπόλοιπα.



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Χοιρινό σε μπουκίτσες με πολύχρωμες πιπεριές ή με μανιτάρια, σε πουγκί ζύμης: Γεύσεις απίθανες, συνταγές πανεύκολες!!!

Η σημερινή μου ανάρτηση, είναι μιά εύκολη -όπως πάντα- και γρήγορη συνταγή, με αποτέλεσμα εξαιρετικά γευστικό, που προσαρμόζεται πολύ εύκολα στη γεύση του καθενός. Και με μιά απλή κίνηση, μπορεί να μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό πιάτο για το γιορτινό τραπέζι.
 
 
 
Βασικό υλικό είναι η χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κομματάκια, αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαιμό, αφού αφαιρέσετε τα εμφανή λίπη.

Επίσης τα άλλα κοινά υλικά στις δύο παραλλαγές που σας δίνω, είναι οι φετούλες της φρέσκιας ντομάτας και οι πολύ ψιλοκομμένες φετούλες του κρεμμυδιού. 

Αυτά μαζί με το κρέας, αποτελούν τη βάση. Μπορείτε πάνω σ' αυτή να προσθέσετε όποιο υλικό αγαπάτε, εσείς και οι συνδαιτημόνες σας.

ΥΛΙΚΑ (για 2 ταψιά που σερβίρουν από 6 άτομα)
2,5 Kg χοιρνό σπάλα ή λαιμό ή ανάμεικτο, κομμένο κομματάκια(αφού πρώτα έχω αφαιρέσει τα εμφανή λίπη)
2 Ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες και έπειτα σε τέταρτα
1/2 πράσινη, 1/2 κόκκινη και 1/2 πορτοκαλί πιπεριά κομμένες σε λεπτές λωρίδες 
1/2 πακέτο μανιτάρια Champignon, κομμένα λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε λεπτές φέτες και έπειτα σε τέταρτα
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη, πάπρικα
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
 
 

Βάζω να κάψει ένα αντικολητικό τηγάνι και περνάω από εκεί , χωρίς να βάλω λάδι, το κρέας, χωρίζοντάς το σε 4 μέρη. Περιμένω να ροδίσει από κάθε πλευρά και το τοποθετώ στο σκεύος που θα ψηθεί τελικά.
Όταν τελειώσω με το κρέας,σωτάρω τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτία,να μαλακώσουν λίγο και τα σβήνω με το κρασί. Τα μοιράζω στα δύο σκεύη.

Στο αντικολητικό σωτάρω σε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια , μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους. Τα προσθέτω στο ένα ταψί.


Κόβω τις πιπεριές και τις προσθέτω στο άλλο ταψί.

Κόβω και τις ντομάτες και τις μοιράζω στα δύο ταψιά.
 
Αλατίζω τα υλικά σε κάθε ταψί, προσθέτω πιπέρι και ρίγανη. Τέλος ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και 2 -3 κουταλιές κρασί.

Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο 200ο C , αέρα, για περιπου 45min με 1h-ανάλογα με το φούρνο.

Στο ενδιάμεσο τα ανακατεύω και παρακολουθώ να έχουν κάποια υγρά, ώστε να μη στεγνώσει. Αν θέλω στο τέλος προσθέτω και μερικά κυβάκι τυρί σκληρό (όπως Regato) ή Καπνιστό Μετσόβου. Αφήνω μερικά λεπτά στο φούρνο να "μελώσει" και σερβίρω. 
Στην πρώτη φωτογραφία έχω τοποθετήσει το κρέας αφού ψηθεί και κρυώσει σε ένα φύλλο ζύμης (κουρού ή σφολιάτας, ανάλογα με την προτίμησή σας), το έχω τυλίξει σχηματίζοντας ένα πουγκί και το ψήνω λίγο πριν να το σερβίρω. Όπως βλέτετε είναι πολύ πιό εντυπωσιακό και γιορτινό. Μέσα στο πουγκί έχω βάλει και λίγο αρακά. 
Συνοδεύω με ρύζι ή σαλάτα πράσινη.

 


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.
 




Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ζυμαρικά Special στο φούρνο, γεμιστά με κιμά !!


Ζυμαρικά στο φούρνο γεμιστά με κιμά Special

Σήμερα θα σας "μαγειρέψω" μια συνταγή αγαπημένη της κόρης μου , αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας. 

Είναι εύκολη, γρήγορη αλλά η εμφάνιση και η γεύση της δείχνουν ένα πιάτο που έχεις ξοδέψει πολύ χρόνο (ψέμα) και πολλή φροντίδα(αλήθεια) για να το φτιάξεις. 

Είναι ένα πιάτο κατάλληλο και για το γιορτινό τραπέζι, μιας και ετοιμάζεται αρκετές ώρες πριν και ψήνεται λίγο πριν καθησουμε στο τραπέζι. 

ΥΛΙΚΑ: (για 6 άτομα)

Για τη σάλτσα του κιμά:
500g κιμά μοσχαρίσιο (αυτόν που κλασσικά χρησιμοποιώ για μακαρόνια με κιμά)
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κουτί μανιτάρια σε φέτες (ψιλοκομμένα)
1 φλυτζάνι νερό
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη ζάχαρη (για να μην ξινίζει η ντομάτα)
Μπαχάρι τριμμένο

Υπόλοιπα υλικά:
1 Πακέτο Ζυμαρικά Giant Lumaconi (δεν ξέρω αν υπάρχει σε άλλη μάρκα, εγώ βρίσκω μόνο de Cecco)
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
150 g τριμμένη gouda
50  g τριμμένο σκληρό τυρί της προτίμησής σας

1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα (τα βράζουμε για 10 min  λίγο λάδι , αλάτι , πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη)

1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος ελαφριά (10% λιπαρά) Προαιρετικά (στην εκδοχή που έφτιαξα και φωτογράφισα δεν έχω βάλει, αλλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε σαν γεύση).














ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζω τη σάλτσα κιμά: Βάζω στο σκεύος (χωρίς λάδι) τον κιμά και τον ανακατεύω σε δυνατή θερμοκρασία , μέχρι να αλλάξει το χρώμα του , ώστε να μη φαίνεται πλέον ωμός.

 Προσθέτω το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και αφήνω για 10 min, να ψηθεί λίγο το κρεμμύδι. Προσθέτω το σκόρδο και το σέλερυ, αφήνω άλλα 5 min και τέλος προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και όταν βγάλουν τα περισσότερα υγρά και εξατμιστουν, προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. 

Δοκιμάζω για το αλάτι και αν είναι ξινή η σάλτσα προσθέτω λίγη ζάχαρη 

Σκεπάζω με το καπάκι το σκεύος μου και αφήνω να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40 min.

Στο ενδιάμεσο ανοίγω και ανακατεύω, φροντίζοντας να υπάρχει σάλτσα, ώστε να βράζει ο κιμάς. Ο κιμάς είναι ετοιμος όταν έχει χάσει τα περισσότερα υγρά του, αλλά δεν έχει στεγνώσει τελείως. Θέλουμε να είναι "ζουμερός" αλλά όχι όπως η σάλτσα για μακαρόνια. 

Παράλληλα όσο βράζει η σάλτσα του κιμά, βράζω τα ζυμαρικά περίπου 7 min, ώστε να έχουν λίγο μαλακώσει , αλλά να μην είναι έτοιμα για κατανάλωση (πολυυυύ al dente).

Τα σουρώνω, τα ξεπλένω ελάχιστα (πράγμα που δεν κάνω ποτέ στα ζυμαρικά, αλλά εδώ κάνω μια εξαίρεση για να μην κολλήσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσω).

Κρατάω το σκεύος από τον κιμά -δεν το πλένω - και μόλις τελειώσω με το γέμισμα των ζυμαρικών, βράζω εκεί μέσα και τη σάλτσα που θα τα περιχύσει στο ταψί.

Στο ενδιάμεσο τρίβω τα τυριά και τα κρατάω στην άκρη.

Βάζω λίγο ελαιόλαδο στον πυθμένα από δύο μεγάλα pyrex και αρχίζω να γεμίζω τα ζυμαρικά με ένα κουταλάκι του καφέ. Δεν χρειάζεται να βάλετε πάρα πολύ γέμιση, 1,5- 2 κουταλάκια είναι τέλεια.

Τοποθετώ σε σειρές τα ζυμαρικά. Δεν τα πιέζω να χωρέσουν , αφήνω κάποια άνεση μεταξύ τους. Όταν όλα τα ζυμαρικά είναι στα ταψιά, μοιράζω από πάνω τη σάλτσα ντομάτας, τα δύο τυριά και ελάχιστη μαργαρίνη (κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια).

Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο σε 180ο C για 20 min, βγάζω το αλουμινόχαρτο και αφήνω για να πάρουν χρώμα για 10 min ακόμη.

 Όταν βγουν από τον φούρνο είναι καλό να καθήσουν 15 min πριν τα σερβίρουμε , ώστε να απορροφήσουν τα υγρά τους.

Συνοδεύονται εξαιρετικά με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα .


και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 





Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ζεστό κόκκινο και αρωματικό κρασί για νύχτες γιορτινές (και όχι μόνο)!!!



Παρόλο που μέχρι τώρα, το κρύο δεν είναι ιδιαίτερα δυνατό , το ποτό που σας προτείνω είναι μια ωραία αρωματική ιδέα που βάζει μια γιορτινή νότα όχι μόνο στις μέρες των Χριστουγέννων αλλά σε κάθε χειμωνιάτικη βραδιά. Αφήστε δε που κρύο από το ψυγείο είναι μια ωραία πρόταση για όλες τις εποχές!
Στην αγορά κυκλοφορεί και έτοιμο με την ονομασία gluhwein ,  όπως επίσης έχω δει να πουλάνε και τα μπαχαρικά με τα οποία το παρασκευάζουμε. Η εκδοχή που θα σας δώσω , δεν χρειάζεται τίποτα απ' όλα αυτά. Χρειάζεται απλά υλικά που βρίσκουμε εύκολα και συχνά υπάρχουν ήδη στο σπίτι.
Το ποτό αυτό στην Αυστρία κυρίως -αλλά και σε άλλες βόρειες χώρες- συνηθίζεται μετά το ski, σαν ένα ευχάριστο και ελαφρύ θερμαντικό για το σώμα, που παράλληλα δίνει και ευχαρίστηση με την αρωματική του σύνθεση.
Ακόμη στη Γερμανία συνηθίζεται στις μέρες των Χριστουγέννων να προσφέρεται στις Χριστουγεννιάτικες αγορές σαν ένα θερμαντικό και απολαυστικά αρωματικό ρόφημα-ποτό.

ΥΛΙΚΑ:
2 μπουκάλια Κρασί κόκκινο , συνήθως χρησιμοποιώ Merlot ή Cambernet
10 Γαρύφαλλο καρφάκια
ξύλο Κανέλλα 
Φλούδα από 1/4 πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι Ζάχαρη λευκή ή καστανή
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά, αν σας αρέσει η γεύση και το άρωμά του)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το κρασί , τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά και σε μέτρια φωτιά αφήνω το μείγμα να βράσει λίγο , ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρωματιστεί το κρασί , περίπου 10-15 min. Αφήνω να κρυώσει και σουρώνω για να αφαιρέσω το γαρύφαλλο και την κανέλα. Μπορώ να ξαναβάλω στα μπουκάλια που ήταν το κρασί, να κλείσω με τον φελλό και να διατηρήσω στο ψυγείο για 1-2 μήνες τουλάχιστον. Φυσικά αν δοκιμάζοντας δείτε πως σας αρέσει λίγο πιο γλυκό ή αρωματικό, προσαρμόζετε τα υλικά στην γεύση σας.

Κάθε φορά που θέλω να το χρησιμοποιήσω, το ζεσταίνω -και αν θέλω το διατηρώ ζεστό σε ένα rechaud - και το σερβίρω τους χειμωνιάτικους μήνες. 
Η γεύση του ταιριάζει απίστευτα με τα "εθιστικά" μπισκοτάκια με blue cheese που σας έχω ήδη δώσει τη συνταγή και ακόμη καλύτερα με τη σύνθεση που σας είχα προτείνει με τα ξερά φρούτα και την γραβιέρα ή το pecorino.

Φυσικά μπορείτε να το δοκιμάσετε και δροσερό, από το ψυγείο, και να το απολαύσετε με αντίστοιχους συνδυασμούς!

Μια όμορφη ιδέα είναι να το προσφέρετε σε φίλους σαν δώρο σε όμορφα μπουκαλάκια με μια ετικετούλα που να εξηγεί πως σερβίρεται και τι είναι!!!