Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ζυμαρικά Special στο φούρνο, γεμιστά με κιμά !!


Ζυμαρικά στο φούρνο γεμιστά με κιμά Special

Σήμερα θα σας "μαγειρέψω" μια συνταγή αγαπημένη της κόρης μου , αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας. 

Είναι εύκολη, γρήγορη αλλά η εμφάνιση και η γεύση της δείχνουν ένα πιάτο που έχεις ξοδέψει πολύ χρόνο (ψέμα) και πολλή φροντίδα(αλήθεια) για να το φτιάξεις. 

Είναι ένα πιάτο κατάλληλο και για το γιορτινό τραπέζι, μιας και ετοιμάζεται αρκετές ώρες πριν και ψήνεται λίγο πριν καθησουμε στο τραπέζι. 

ΥΛΙΚΑ: (για 6 άτομα)

Για τη σάλτσα του κιμά:
500g κιμά μοσχαρίσιο (αυτόν που κλασσικά χρησιμοποιώ για μακαρόνια με κιμά)
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κουτί μανιτάρια σε φέτες (ψιλοκομμένα)
1 φλυτζάνι νερό
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη ζάχαρη (για να μην ξινίζει η ντομάτα)
Μπαχάρι τριμμένο

Υπόλοιπα υλικά:
1 Πακέτο Ζυμαρικά Giant Lumaconi (δεν ξέρω αν υπάρχει σε άλλη μάρκα, εγώ βρίσκω μόνο de Cecco)
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
150 g τριμμένη gouda
50  g τριμμένο σκληρό τυρί της προτίμησής σας

1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα (τα βράζουμε για 10 min  λίγο λάδι , αλάτι , πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη)

1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος ελαφριά (10% λιπαρά) Προαιρετικά (στην εκδοχή που έφτιαξα και φωτογράφισα δεν έχω βάλει, αλλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε σαν γεύση).














ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζω τη σάλτσα κιμά: Βάζω στο σκεύος (χωρίς λάδι) τον κιμά και τον ανακατεύω σε δυνατή θερμοκρασία , μέχρι να αλλάξει το χρώμα του , ώστε να μη φαίνεται πλέον ωμός.

 Προσθέτω το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και αφήνω για 10 min, να ψηθεί λίγο το κρεμμύδι. Προσθέτω το σκόρδο και το σέλερυ, αφήνω άλλα 5 min και τέλος προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και όταν βγάλουν τα περισσότερα υγρά και εξατμιστουν, προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. 

Δοκιμάζω για το αλάτι και αν είναι ξινή η σάλτσα προσθέτω λίγη ζάχαρη 

Σκεπάζω με το καπάκι το σκεύος μου και αφήνω να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40 min.

Στο ενδιάμεσο ανοίγω και ανακατεύω, φροντίζοντας να υπάρχει σάλτσα, ώστε να βράζει ο κιμάς. Ο κιμάς είναι ετοιμος όταν έχει χάσει τα περισσότερα υγρά του, αλλά δεν έχει στεγνώσει τελείως. Θέλουμε να είναι "ζουμερός" αλλά όχι όπως η σάλτσα για μακαρόνια. 

Παράλληλα όσο βράζει η σάλτσα του κιμά, βράζω τα ζυμαρικά περίπου 7 min, ώστε να έχουν λίγο μαλακώσει , αλλά να μην είναι έτοιμα για κατανάλωση (πολυυυύ al dente).

Τα σουρώνω, τα ξεπλένω ελάχιστα (πράγμα που δεν κάνω ποτέ στα ζυμαρικά, αλλά εδώ κάνω μια εξαίρεση για να μην κολλήσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσω).

Κρατάω το σκεύος από τον κιμά -δεν το πλένω - και μόλις τελειώσω με το γέμισμα των ζυμαρικών, βράζω εκεί μέσα και τη σάλτσα που θα τα περιχύσει στο ταψί.

Στο ενδιάμεσο τρίβω τα τυριά και τα κρατάω στην άκρη.

Βάζω λίγο ελαιόλαδο στον πυθμένα από δύο μεγάλα pyrex και αρχίζω να γεμίζω τα ζυμαρικά με ένα κουταλάκι του καφέ. Δεν χρειάζεται να βάλετε πάρα πολύ γέμιση, 1,5- 2 κουταλάκια είναι τέλεια.

Τοποθετώ σε σειρές τα ζυμαρικά. Δεν τα πιέζω να χωρέσουν , αφήνω κάποια άνεση μεταξύ τους. Όταν όλα τα ζυμαρικά είναι στα ταψιά, μοιράζω από πάνω τη σάλτσα ντομάτας, τα δύο τυριά και ελάχιστη μαργαρίνη (κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια).

Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο σε 180ο C για 20 min, βγάζω το αλουμινόχαρτο και αφήνω για να πάρουν χρώμα για 10 min ακόμη.

 Όταν βγουν από τον φούρνο είναι καλό να καθήσουν 15 min πριν τα σερβίρουμε , ώστε να απορροφήσουν τα υγρά τους.

Συνοδεύονται εξαιρετικά με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα .


και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου