Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Τέλειο Club Sandwich με Ψητό Φιλέτο Κοτόπουλο!



Το club sandwich είναι ένα ξεχωριστό προϊόν ιδιαίτερα αγαπητό σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στους νέους!
Παρότι είναι ένα sandwich, δεν μοιάζει με κανένα άλλο της κατηγορίας αυτής. Τρώγεται εύκολα, έτσι όπως είναι κομμένο και επειδή συνήθως περιέχει πατάτες τηγανητές είναι και αρκετά χορταστικό, τόσο που πολλές φορές μπορούν να το μοιραστούν δύο άτομα που δεν πεινάνε πολύ!

Η σημερινή μου συνταγή είναι μια πολύ καλή λύση για ένα εύκολο αλλά εντυπωσιακό βραδυνό ή ένα διαφορετικό γεύμα, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά, μιάς και είναι κάτι που συνήθως τρώμε έξω.
Το ότι δε περιέχει στήθος κοτόπουλο, κάνει το αποτέλεσμα πιό χορταστικό και μεταμορφώνει με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο ένα απλό γεύμα σε κάτι ιδιαίτερο!

Η παρασκευή του είναι απλή και εύκολη, αρκεί να έχουμε προνοήσει για τα κατάλληλα υλικά. Η διαδικασία πολύ γρήγορη, αν εξαιρέσουμε το ψήσιμο του κοτόπουλου. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο ψημένο που έχει περισσέψει από μιά προηγούμενη μέρα, ή ακόμη και έτοιμο αγορασμένο.

ΥΛΙΚΑ (για 2 Club Sandwiches)
1 Στήθος κοτόπουλο (φιλέτο) ψημένο ή έτοιμο
6 φέτες Ψωμί του toast (μεγάλες φέτες)
Μαγιονέζα καλής ποιότητας
4 φέτες bacon φέτες, ψημένο 
3 μεγάλες φέτες ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες,  κομμένες στη μέση
2 ωραία φύλλα μαρούλι (ή γενικώς πράσινη σαλάτα)
2 φέτες τυρί σε φέτες , γκούντα ή γραβιέρα 
Πατάτες τηγανητές ή πατατάκια ή πράσινη σαλάτα για γαρνίρισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καταρχήν πρέπει να έχω έτοιμα όλα τα υλικά, πριν αρχίσω τη σύνθεση του σάντουιτς. 
Κόβω λοιπόν το κοτόπουλο σε όμορφες λεπτές φέτες, και έχω γύρω μου τη ντομάτα, το μαρούλι, το bacon ψημένο και τη μαγιονέζα.
Χρειάζομαι μιά φρυγανιέρα για το ψήσιμο του ψωμιού, αλλά και αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε την τοστιέρα χωρις να πατήσετε το καπάκι, ή βάλτε τα ψωμιά στο γκριλ του φούρνου σας, αλλά για ελάχιστο χρόνο γιατί μπορούν να καούν εύκολα.
Ψήνω λοιπόν 3 φέτες ψωμί και αλειφω τις δύο από αυτές με μαγιονέζα μόνο από τη μία πλευρά. 
Στην μιά φέτα, από την πλευρά που είναι αλειμμένη με μαγιονέζα,  τοποθετώ το bacon και από πάνω το τυρί.
Στην άλλη, πάλι από την πλευρά που είναι αλειμμένη με μαγιονέζα,τοποθετώ τη ντομάτα, το μαρούλι και από πάνω το κοτοπουλο.

Τέλος αλείφω και την τρίτη πλευρά με μαγιονέζα και από τις δύο πλευρές, την ακουμπάω πάνω το τυρί και την γυρίζω πάνω από το κοτόπουλο, φυσικά με την αλειμμένη πλευρά , πάνω στο κοτόπουλο.

Έτσι έχω δύο μικρότερα sandwich που ενώνονται με την ενδιάμεση φέτα ψωμιού.

Τοποθετώ 4 οδοντογλυφίδες για να μην μου διαλυθεί και το κόβω στις διαγώνιες της φέτας, σχηματίζοντας 4 μικρότερα τρίγωνα. 

Τα τοποθετώ όπως στη φωτογραφία και γαρνίρω με πατάτες τηγανητές ή ακόμη και με πατατάκια ή για μιά πιό υγειινή εκδοχή με μιά νόστιμη, πράσινη σαλάτα.





Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ταμπούλι: Η Απόλυτη Σαλάτα: Νόστιμη, Θρεπτική, Γρήγορη και Χωρίς Μαγείρεμα!


Η συνταγή μου σήμερα, είναι η δική μου παραλλαγή σε μιά κλασσική συνταγή της Ανατολής: το γνωστό Tabbouleh με προέλευση από το Λίβανο.

Η παραλλαγή μου έχει προκύψει μετά από χρόνια που το φτιάχνω και έχω καταλήξει στα υλικά που αρέσουν κυρώς στην δική μου οικογένεια αλλά και τους φίλους.

Η διατροφική αξία αυτής της σαλάτας είναι εξαιρετική. Το πληγούρι είναι στάρι σπασμένο, τα λαχανικά που το συνοδεύουν αλλά και το ελαιόλαδο με το λεμόνι και κυρίως ο άφθονος μαϊδανός δίνουν στη σαλάτα αυτή μιά ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως το ταμπούλι είναι σαλάτα μεν, αλλά μετατρέπεται πολύ εύκολα και σε πλήρες γεύμα, χωρίς καν να χρειαστεί να μαγειρέψουμε, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις μέρες που το πρόγραμμά μας είναι πιο βαρύ.  Επίσης έχει το πλεονεκτημαπωςπεοετοιμαζεται από το πρωί. 
Πιό κάτω ακολουθούν και κάποιες παραλλαγές που σας προτείνω πάνω στη βασική συνταγή.

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλυτζάνι πληγούρι (στάρι σπασμένο) κατά προτίμηση ψιλό (στην αγορά θα το βρείτε σε διάφορες μορφές, όσο πιό χοντροσπασμένο είναι, τόσο πιό αγριο στη γεύση θα γίνει,οπότε προτιμείστε το ψιλό).
2 φλυτζάνια νερό ζεστό 
2 Κ. χυμό λεμόνι

3 Μεσαίες ντομάτες κομμένες κυβάκια (από τις οποίες έχω αφαιρέσει μεγάλο μέρος από το το εσωτερικό μέρος με τα σπόρια και το ζουμί)
1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια. (αν έχει πολλά σποράκια, τα αφαιρώ)
1 φλυτζ. μαϊδανό ψιλοκομμένο (η αυθεντική συνταγή θέλει περισσότερο, τουλάχιστον διπλάσιο, αλλά εγώ την έχω προσαρμόσει στη δική μας γεύση) 
και 
2 Κ. δυόσμο ψιλοκομμένο (αν σας αρέσει)
2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά) 

1/2 φλυτζάνι λάδι 
αλάτι και λεμόνι τόσο όσο να γίνει νόστιμο και λίγο λεμονάτο

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε ένα μεγάλο σκεύος που κλείνει ερμητικά, βάζω το πληγούρι, το καυτό νερό και το λεμόνι. Κλείνω καλά και αφήνω 15 min. Ανοίγω το σκεύος και ανακατεύω απαλά με ένα πηρούνι. Δοκιμάζω και αν έχει μαλακώσει , αφήνω να κρυώσει και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύω πολύ καλά να μοιραστούν παντού και δοκιμάζω το λάδι , το λεμόνι και το αλάτι.
Αν χρειαστεί προσθέτω λίγα λαχανικά η οτιδήποτε άλλο λείπει.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:
  • Με τόνο: προσθέτω ένα κουτάκι φιλέτο τόνο σε λάδι (στραγγίζω από το επιπλέον λάδι, χωρίς να πιέσω τον τόνο. Μπορώ να προσθέσω και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και  λίγη κάπαρη
  • Με φέτα: Προσθέτω μικρά κομματάκια φέτας, 2 Κ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένες ελιές , για μιά παραλλαγή μιάς πιό χορταστικής και ενδιαφέρουσας χωριάτικης σαλάτας 
  • Με σολομό: Ψιλοκόβω κομματάκια σολομού (είτε φρέσκου , που έχω ήδη ψήσει  είτε καπνιστού), προσθέτω κάπαρη και λίγο άνηθο.
  • Με κοτόπουλο:Ψολοκόβω ψημένο κοτόπουλο και αν θέλω προσθέτω και 4-5 φύλλα πράσινης σαλάτας .
Όπως είναι φανερό, οι συνδυασμοί είναι πολύ . Η σαλάτα αυτή είτε μόνη της αποτελεί μιά εξαιρετική λύση για ένα γρήγορο και ελαφρύ μεσημεριανό είτε στις πιό σύνθετες μορφές της είναι μιά εύκολη, γρήγορη και υγιεινή επιλογή που απαιτεί ελάχιστο κόπο! 

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog


Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Γιορτινή Σαλάτα-Γεύμα με κοτοπουλο, Blue Cheese, cranberries και καρυδια για τις ... "ενδιάμεσες" μέρες!


 Οι μέρες των γιορτών είναι αρκετά επιβαρυμένες όσον αφορά το φαγητό. Όλοι ξεφεύγουμε από τις καθημερινές μας συνήθειες και συνήθως γίνεται μιά υπερβολή τόσο στην κατανάλωση των γλυκών όσο και των φαγητών.
Η σημερινή μου σαλάτα διατηρεί ένα χαρακτήρα γιορταστικό, όμως αποτελεί μιά πρόταση για τις ...ενδιάμεσες ημέρες, αυτές που δεν έχουμε καλεσμένους αλλά και δεν είμαστε εμείς, καλεσμένοι.  

Πέρα από τη διατροφή είναι και ένας τρόπος ξεκούρασης από την ενασχόληση μας με τη μαγειρική αυτών των ημερών.

Τα υλικά της είναι εξαιρετικά απλά, που αυτές τις μέρες μπορούμε εύκολα να έχουμε σπίτι: Σγουρή σαλάτα, φιλετάκια κοτόπουλο, cranberries αποξηραμένα, αγγούρι και blue cheese.

Θα ξεκινήσω με τα φιλετάκια κοτόπουλο. Κάθε φορά που παίρνω στήθος κοτόπουλο, φιλέτο, ξεχωρίζω τα φιλετακια, τα μικρά μακρόστενα κομμάτια που είναι στην κάτω πλευρά του φιλέτου και το μισό τους μέρος είναι ελεύθερο και το άλλο μισό είναι κολημένο στο στήθος. Τα βάζω σε ένα σακουλάκι και τα φυλάω στην κατάψυξη. Όταν μαζευτούν 5-6 κομμάτια , τα ψήνω με ελάχιστο λάδι σε ένα αντικολητικό τηγανάκι και τα χρησιμοποιώ σε σαλάτες σαν αυτή εδώ.




Σε ένα μπώλ λοιπόν βάζω τη σαλάτα μαζί με το αγγούρι, αλατίζω ελάχιστα, και βάζω λίγο λάδι και λίγο ξύδι. 

Σε κάθε πιάτο μοιράζω μιά ικανοποιητική ποσότητα από τη σαλάτα με το αγγούρι και από πάνω τοποθετώ 2 φιλετάκια κομμένα σε λωρίδες.


Από πάνω προσθέτω και λίγο (ή περισσότερο) απο το blue cheese, που το έχω πολτοποιήσει με το πηρούνι -ώστε να μείνουν μερικά κομματάκια- και έχω προσθέσει λίγο λάδι και λίγο ξύδι, μέχρι να γίνει λίγο ρευστό.

Τέλος προσθέτω και λίγα cranberries, που η ελαφρά γλυκιά τους γεύση συνδιάζεται εξαιρετικά με το blue cheese. Τέλος ένα ακόμη υλικό που ταιριάζει τέλεια είναι και τα καρύδια (που δυστυχώς εγώ δεν είχα όταν έφτιαξα τη συνταγή μου).

Είναι μιά πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή , που στον χρόνο που ψήνεται το κοτόπουλο, γίνονται όλα τα υπόλοιπα.



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Χοιρινό σε μπουκίτσες με πολύχρωμες πιπεριές ή με μανιτάρια, σε πουγκί ζύμης: Γεύσεις απίθανες, συνταγές πανεύκολες!!!

Η σημερινή μου ανάρτηση, είναι μιά εύκολη -όπως πάντα- και γρήγορη συνταγή, με αποτέλεσμα εξαιρετικά γευστικό, που προσαρμόζεται πολύ εύκολα στη γεύση του καθενός. Και με μιά απλή κίνηση, μπορεί να μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό πιάτο για το γιορτινό τραπέζι.
 
 
 
Βασικό υλικό είναι η χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κομματάκια, αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαιμό, αφού αφαιρέσετε τα εμφανή λίπη.

Επίσης τα άλλα κοινά υλικά στις δύο παραλλαγές που σας δίνω, είναι οι φετούλες της φρέσκιας ντομάτας και οι πολύ ψιλοκομμένες φετούλες του κρεμμυδιού. 

Αυτά μαζί με το κρέας, αποτελούν τη βάση. Μπορείτε πάνω σ' αυτή να προσθέσετε όποιο υλικό αγαπάτε, εσείς και οι συνδαιτημόνες σας.

ΥΛΙΚΑ (για 2 ταψιά που σερβίρουν από 6 άτομα)
2,5 Kg χοιρνό σπάλα ή λαιμό ή ανάμεικτο, κομμένο κομματάκια(αφού πρώτα έχω αφαιρέσει τα εμφανή λίπη)
2 Ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες και έπειτα σε τέταρτα
1/2 πράσινη, 1/2 κόκκινη και 1/2 πορτοκαλί πιπεριά κομμένες σε λεπτές λωρίδες 
1/2 πακέτο μανιτάρια Champignon, κομμένα λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε λεπτές φέτες και έπειτα σε τέταρτα
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη, πάπρικα
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
 
 

Βάζω να κάψει ένα αντικολητικό τηγάνι και περνάω από εκεί , χωρίς να βάλω λάδι, το κρέας, χωρίζοντάς το σε 4 μέρη. Περιμένω να ροδίσει από κάθε πλευρά και το τοποθετώ στο σκεύος που θα ψηθεί τελικά.
Όταν τελειώσω με το κρέας,σωτάρω τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτία,να μαλακώσουν λίγο και τα σβήνω με το κρασί. Τα μοιράζω στα δύο σκεύη.

Στο αντικολητικό σωτάρω σε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια , μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους. Τα προσθέτω στο ένα ταψί.


Κόβω τις πιπεριές και τις προσθέτω στο άλλο ταψί.

Κόβω και τις ντομάτες και τις μοιράζω στα δύο ταψιά.
 
Αλατίζω τα υλικά σε κάθε ταψί, προσθέτω πιπέρι και ρίγανη. Τέλος ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και 2 -3 κουταλιές κρασί.

Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο 200ο C , αέρα, για περιπου 45min με 1h-ανάλογα με το φούρνο.

Στο ενδιάμεσο τα ανακατεύω και παρακολουθώ να έχουν κάποια υγρά, ώστε να μη στεγνώσει. Αν θέλω στο τέλος προσθέτω και μερικά κυβάκι τυρί σκληρό (όπως Regato) ή Καπνιστό Μετσόβου. Αφήνω μερικά λεπτά στο φούρνο να "μελώσει" και σερβίρω. 
Στην πρώτη φωτογραφία έχω τοποθετήσει το κρέας αφού ψηθεί και κρυώσει σε ένα φύλλο ζύμης (κουρού ή σφολιάτας, ανάλογα με την προτίμησή σας), το έχω τυλίξει σχηματίζοντας ένα πουγκί και το ψήνω λίγο πριν να το σερβίρω. Όπως βλέτετε είναι πολύ πιό εντυπωσιακό και γιορτινό. Μέσα στο πουγκί έχω βάλει και λίγο αρακά. 
Συνοδεύω με ρύζι ή σαλάτα πράσινη.

 


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.
 




Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ζυμαρικά Special στο φούρνο, γεμιστά με κιμά !!


Ζυμαρικά στο φούρνο γεμιστά με κιμά Special

Σήμερα θα σας "μαγειρέψω" μια συνταγή αγαπημένη της κόρης μου , αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας. 

Είναι εύκολη, γρήγορη αλλά η εμφάνιση και η γεύση της δείχνουν ένα πιάτο που έχεις ξοδέψει πολύ χρόνο (ψέμα) και πολλή φροντίδα(αλήθεια) για να το φτιάξεις. 

Είναι ένα πιάτο κατάλληλο και για το γιορτινό τραπέζι, μιας και ετοιμάζεται αρκετές ώρες πριν και ψήνεται λίγο πριν καθησουμε στο τραπέζι. 

ΥΛΙΚΑ: (για 6 άτομα)

Για τη σάλτσα του κιμά:
500g κιμά μοσχαρίσιο (αυτόν που κλασσικά χρησιμοποιώ για μακαρόνια με κιμά)
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κουτί μανιτάρια σε φέτες (ψιλοκομμένα)
1 φλυτζάνι νερό
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη ζάχαρη (για να μην ξινίζει η ντομάτα)
Μπαχάρι τριμμένο

Υπόλοιπα υλικά:
1 Πακέτο Ζυμαρικά Giant Lumaconi (δεν ξέρω αν υπάρχει σε άλλη μάρκα, εγώ βρίσκω μόνο de Cecco)
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
150 g τριμμένη gouda
50  g τριμμένο σκληρό τυρί της προτίμησής σας

1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα (τα βράζουμε για 10 min  λίγο λάδι , αλάτι , πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη)

1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος ελαφριά (10% λιπαρά) Προαιρετικά (στην εκδοχή που έφτιαξα και φωτογράφισα δεν έχω βάλει, αλλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε σαν γεύση).














ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζω τη σάλτσα κιμά: Βάζω στο σκεύος (χωρίς λάδι) τον κιμά και τον ανακατεύω σε δυνατή θερμοκρασία , μέχρι να αλλάξει το χρώμα του , ώστε να μη φαίνεται πλέον ωμός.

 Προσθέτω το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και αφήνω για 10 min, να ψηθεί λίγο το κρεμμύδι. Προσθέτω το σκόρδο και το σέλερυ, αφήνω άλλα 5 min και τέλος προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και όταν βγάλουν τα περισσότερα υγρά και εξατμιστουν, προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. 

Δοκιμάζω για το αλάτι και αν είναι ξινή η σάλτσα προσθέτω λίγη ζάχαρη 

Σκεπάζω με το καπάκι το σκεύος μου και αφήνω να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40 min.

Στο ενδιάμεσο ανοίγω και ανακατεύω, φροντίζοντας να υπάρχει σάλτσα, ώστε να βράζει ο κιμάς. Ο κιμάς είναι ετοιμος όταν έχει χάσει τα περισσότερα υγρά του, αλλά δεν έχει στεγνώσει τελείως. Θέλουμε να είναι "ζουμερός" αλλά όχι όπως η σάλτσα για μακαρόνια. 

Παράλληλα όσο βράζει η σάλτσα του κιμά, βράζω τα ζυμαρικά περίπου 7 min, ώστε να έχουν λίγο μαλακώσει , αλλά να μην είναι έτοιμα για κατανάλωση (πολυυυύ al dente).

Τα σουρώνω, τα ξεπλένω ελάχιστα (πράγμα που δεν κάνω ποτέ στα ζυμαρικά, αλλά εδώ κάνω μια εξαίρεση για να μην κολλήσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσω).

Κρατάω το σκεύος από τον κιμά -δεν το πλένω - και μόλις τελειώσω με το γέμισμα των ζυμαρικών, βράζω εκεί μέσα και τη σάλτσα που θα τα περιχύσει στο ταψί.

Στο ενδιάμεσο τρίβω τα τυριά και τα κρατάω στην άκρη.

Βάζω λίγο ελαιόλαδο στον πυθμένα από δύο μεγάλα pyrex και αρχίζω να γεμίζω τα ζυμαρικά με ένα κουταλάκι του καφέ. Δεν χρειάζεται να βάλετε πάρα πολύ γέμιση, 1,5- 2 κουταλάκια είναι τέλεια.

Τοποθετώ σε σειρές τα ζυμαρικά. Δεν τα πιέζω να χωρέσουν , αφήνω κάποια άνεση μεταξύ τους. Όταν όλα τα ζυμαρικά είναι στα ταψιά, μοιράζω από πάνω τη σάλτσα ντομάτας, τα δύο τυριά και ελάχιστη μαργαρίνη (κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια).

Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο σε 180ο C για 20 min, βγάζω το αλουμινόχαρτο και αφήνω για να πάρουν χρώμα για 10 min ακόμη.

 Όταν βγουν από τον φούρνο είναι καλό να καθήσουν 15 min πριν τα σερβίρουμε , ώστε να απορροφήσουν τα υγρά τους.

Συνοδεύονται εξαιρετικά με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα .


και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 





Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ζεστό κόκκινο και αρωματικό κρασί για νύχτες γιορτινές (και όχι μόνο)!!!



Παρόλο που μέχρι τώρα, το κρύο δεν είναι ιδιαίτερα δυνατό , το ποτό που σας προτείνω είναι μια ωραία αρωματική ιδέα που βάζει μια γιορτινή νότα όχι μόνο στις μέρες των Χριστουγέννων αλλά σε κάθε χειμωνιάτικη βραδιά. Αφήστε δε που κρύο από το ψυγείο είναι μια ωραία πρόταση για όλες τις εποχές!
Στην αγορά κυκλοφορεί και έτοιμο με την ονομασία gluhwein ,  όπως επίσης έχω δει να πουλάνε και τα μπαχαρικά με τα οποία το παρασκευάζουμε. Η εκδοχή που θα σας δώσω , δεν χρειάζεται τίποτα απ' όλα αυτά. Χρειάζεται απλά υλικά που βρίσκουμε εύκολα και συχνά υπάρχουν ήδη στο σπίτι.
Το ποτό αυτό στην Αυστρία κυρίως -αλλά και σε άλλες βόρειες χώρες- συνηθίζεται μετά το ski, σαν ένα ευχάριστο και ελαφρύ θερμαντικό για το σώμα, που παράλληλα δίνει και ευχαρίστηση με την αρωματική του σύνθεση.
Ακόμη στη Γερμανία συνηθίζεται στις μέρες των Χριστουγέννων να προσφέρεται στις Χριστουγεννιάτικες αγορές σαν ένα θερμαντικό και απολαυστικά αρωματικό ρόφημα-ποτό.

ΥΛΙΚΑ:
2 μπουκάλια Κρασί κόκκινο , συνήθως χρησιμοποιώ Merlot ή Cambernet
10 Γαρύφαλλο καρφάκια
ξύλο Κανέλλα 
Φλούδα από 1/4 πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι Ζάχαρη λευκή ή καστανή
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά, αν σας αρέσει η γεύση και το άρωμά του)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το κρασί , τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά και σε μέτρια φωτιά αφήνω το μείγμα να βράσει λίγο , ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρωματιστεί το κρασί , περίπου 10-15 min. Αφήνω να κρυώσει και σουρώνω για να αφαιρέσω το γαρύφαλλο και την κανέλα. Μπορώ να ξαναβάλω στα μπουκάλια που ήταν το κρασί, να κλείσω με τον φελλό και να διατηρήσω στο ψυγείο για 1-2 μήνες τουλάχιστον. Φυσικά αν δοκιμάζοντας δείτε πως σας αρέσει λίγο πιο γλυκό ή αρωματικό, προσαρμόζετε τα υλικά στην γεύση σας.

Κάθε φορά που θέλω να το χρησιμοποιήσω, το ζεσταίνω -και αν θέλω το διατηρώ ζεστό σε ένα rechaud - και το σερβίρω τους χειμωνιάτικους μήνες. 
Η γεύση του ταιριάζει απίστευτα με τα "εθιστικά" μπισκοτάκια με blue cheese που σας έχω ήδη δώσει τη συνταγή και ακόμη καλύτερα με τη σύνθεση που σας είχα προτείνει με τα ξερά φρούτα και την γραβιέρα ή το pecorino.

Φυσικά μπορείτε να το δοκιμάσετε και δροσερό, από το ψυγείο, και να το απολαύσετε με αντίστοιχους συνδυασμούς!

Μια όμορφη ιδέα είναι να το προσφέρετε σε φίλους σαν δώρο σε όμορφα μπουκαλάκια με μια ετικετούλα που να εξηγεί πως σερβίρεται και τι είναι!!!


Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Μηλόπιτες ατομικές σε ελεύθερο σχήμα: μιά νότα Γαλλικής φινέτσας στο τραπέζι μας!!!


Η συνταγή μου σήμερα, έχει μιά γεύση που δεν θα το πιστεύετε πως βγήκε από το φούρνο σας και όχι από κάποιο κομψό γαλλικό φούρνο!

Είναι εύκολη, γρήγορη (με την κατάλληλη προετοιμασία) και πολύ πολύ γευστική.

Φτιάξτε τις μηλόπιτες που σας προτείνω και απολαύστε τις με ένα φλυτζάνι αχνιστό καφέ ή αρωματικό τσάι, αλλά και ένα Σαββατοκύριακο με την οικογένεια και τους φίλους σας. Θα γίνουν αγαπημένες σας.

Σας προτείνω να φτιάξετε τη ζύμη το πρωί (ή την προηγούμενη μέρα) και το απόγευμα (ή την επομένη) να συνεχίστε την συνταγή. Έτσι και η ζύμη θα "ξεκουραστεί", ώστε να γίνει τραγανή, και εσείς θα "ξεκουραστείτε" μοιράζοντας τη δουλειά σε δύο μέρη!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
300-320 g αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
Μιά πρέζα αλάτι
230 g βούτυρο και μαργαρίνη (μισό μισό)
5-6 K κρύο νερό
1 Κ ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ
Σε μίξερ με λεπίδες βάζω το βούτυρο με τη μαργαρίνη και προσθέτω το αλεύρι,τη ζάχαρη και το αλάτι (που έχω αναμείξει μεταξύ τους). Αναμινύω μέχρι να γίνει η ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα και προσθέτω το νερό με το ξύδι. Αναμιγνύω και πάλι. Πρέπει να είναι μαλακή και να σχηματίζει μπάλα. Αν είναι περισσότερο "υγρή", προσθέτω λίγο αλεύρι, ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Προσοχή να μην βάλουμε πολύ αλεύρι, γιατί θα αλλιωθεί η υφή της , οπότε θα σκληρύνει και θα πάψει να είναι τριφτή.

Τοποθετώ τη ζύμη σε ένα σακουλάκι, την πατάω λίγο να γίνει επίπεδη και την βάζω στο ψυγείο να παγώσει καλά. 


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
3 μήλα μέτρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 Κ. κανέλα
1/3 φλυτζ. κρέμα γάλακτος παχύρευστη
2 Κ. μαύρη ζάχαρη
λίγη βανίλια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
1 αυγό
Ζάχαρη λευκή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπωλ κόβω τα μήλα σε φέτες και τα πασπαλίζω με τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αφήνω στην άκρη

Σε ένα φλυτζάνι, βάζω την κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύω να γίνει ένα ομογενές μίγμα.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΠΙΤΑΣ
Λίγο πριν φτιάξω τη σύνθεση, βγάζω από το ψυγείο τη ζύμη να μαλακώσει.
Τη χωρίζω σε 6 μέρη, και ανοίγω το καθένα από αυτά σε ένα κύκλο με διάμετρο περίπου 16-18 cm. 

Τοποθετώ σε δύο λαμαρίνες (που έχω στρώσει με λαδόκολα, ώστε να τις καθαρίσω πολύ εύκολα).

Στο κέντρο από τους ζυμαρένιους κύκλους, βάζω από μία κουταλιά από το μίγμα της κρέμας και από πάνω το 1/6 από τα μήλα, αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 4 cm περίπου.

Διπλώνω τη ζύμη πάνω από τα μήλα -σχεδόν καλύπτοντάς τα- αφήνοντας μόνο λίγο να φαίνονται τα μήλα που βρίσκονται στο κέντρο. Στο σημείο αυτό , βάζω ένα μικρό κομματάκι βούτυρο. 

Όταν έχω ετοιμάζει όλες τις μηλόπιτες, περνάω με ένα πινέλο το χτυπημένο αυγό πάνω από τη ζύμη και πασπαλίζω γενναιόδωρα με ζάχαρη.


Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C -αέρα- για περίπου 40 min, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Αφήνω να κρυώσουν λίγο (20-30min) και δοκιμάζω. Χλιαρές είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ. Αλλά και κρύες είναι υπέροχες . Φυσικά μπορείτε να διαλέξετε να τις αναθερμάνετε (στο φούρνο όχι στο microwave).



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Βελούδινα, σοκολατένια δαμάσκηνα γεμιστά με καρύδια: Εύκολο, γρήγορο και γευστικό δωράκι για τις γιορτές!!!







Η σημερινή μου συνταγή, έχει σαν σκοπό να σας δώσει μιά όμορφη λύση για τις μέρες των Γιορτών, που βλέπουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους και συνηθίζουμε να προσφέρουμε γλυκά. Τα σοκολατάκια αυτά αποτελούν μιά πολύ ωραία λύση με πολύ ενδιαφέρουσα γεύση και την πρόσθετη αξία που έχουν τα χειροποίητα δώρα.


Όπως όλες οι συνταγές που περιέχουν λίγα υλικά, έχουν ανάγκη απο πολύ καλής ποιότητας α΄ύλες δηλ. την καλύτερη σοκολάτα που μπορείτε να βρείτε, τα πιό φρέσκα, τρυφερά και νόστιμα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και φυσικά νόστιμη καρυδόψιχα.

Είναι μιά συνταγή που προσφέρεται να φτιαξετε με τα παιδιά σας μαζί, πράγμα που θα τους δώσει χαρά!

ΥΛΙΚΑ
250 - 300g αποξηραμένα δαμάσκηνα καλής ποιότητας χωρίς κουκούτσι (αλλιώς θα χρειαστεί να το βγάλετε εσείς) περίπου 35 - 40 κομμάτια
170g σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη 55-65% σε κακάο
85 g σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος 
40 μισα καρυδόψιχας 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ψήνω για λίγο την καρυδόψιχα σε ένα αντικολητικό τηγάνι, ώστε να γίνει πιό τραγανή.

Γεμίζω ένα ένα τα δαμάσκηνα στο κενό από το κουκούτσι τους με τα μισά της καρυδόψιχας και φροντίζω μετά να τους δώσω το σχήμα τους ξανά.

Αναμιγνύω τις σοκολάτες και βάζω τα 2/3 σε ένα σκεύος στα μικροκύμματα, και λιώνω σιγά σιγά -ανακατεύοντας στα ενδιάμεσα-με προσοχή να μην καεί.

Όταν λιώσει η σοκολάτα, προσθέτω και αυτή που εχω κρατήσει χωριστά, και ανακατεύω και πάλι να λιώσει. Αν χρειαστεί, ξαναβάζω ελάχιστα στα μικροκύμματα.

Ανακατεύω και πάλι καλά και βουτάω τα δαμάσκηνα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, φροντίζω με ένα πηρούνι να καλυφθούν από τη σοκολάτα και τα βγάζω από τη σοκολάτα, με το πηρούνι, φροντίζοντας να αφαιρώ την περίσσεια της σοκολάτας.

Αφήνω πάνω σε αντικολλητικό χαρί να κρυώσουν και να στεγωσει η σοκολάτα.

Σε περίπτωση που η διαδικασία με τη σοκολάτα σας φαίνεται περίπλοκη, μπορείτε να τα τυλίξετε σε καλής ποιότητας κακάο.




Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα Βουτύρου "της Μαριάννας"




Η συνταγή μου αυτή, είναι μιά συνταγή με την πιό βουτυράτη και τραγανή γεύση, που στο σπίτι μας είναι ταυτισμένη με τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Είναι η αγαπημένη της κόρης μου αλλά και όλων των μικρών -και μεγάλων- "παιδιών" που μας επισκέπτονται αυτές τις μέρες! Όταν μάλιστα είναι και τα σχέδια από τα μπισκότα που τονίζουν το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα, τότε είναι απαραίτητα για τις μέρες αυτές.

Μπορείτε να τα φτιάξετε σε μέγεθος μεγάλο , οπότε μπορείτε και να τα διακοσμήσετε ανάλογα, αλλά και σε πολύ μικρό μέγεθος , που είναι κατάλληλα για το κεφεδάκι, ή ένα ωραίο ζεστό φλυτζάνι τσάι, αλλά που είναι δύσκολο να μείνει κανείς μόνο στο ... ένα.

Όπως σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιείστε ένα καλό βούτυρο αγελάδος (80% σε λιπαρά - όχι τύπου soft), γιατί αν είναι δεύτερης ποιότητας , περιέχει περισσότερο νερό και τα μπισκότα σας δεν θα είναι το ίδιο επιτυχημένα.

Όταν κρυώσουν καλά, φτιάξτε γλάσσα σε διάφορα χρώματα και αφήστε τα παιδιά σας - ή το παιδί που κρύβετε μέσα σας- να "δημιουργήσει" και να ζωντανέψει τα μπισκότα.

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλυτζάνι Βούτυρο φρέσκο (αγελάδος όχι soft, όχι λειωμένο)
1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
2 κροκάδια αυγών
2 Κ. κονιάκ
5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κάψουλα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι (που την προσθέτω στο αλεύρι και ανακατεύω να μοιραστεί)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλονοτος, όχι πολύ μαλακό) με την άχνη να γίνει ένα λευκό, αφράτο και κρεμώδες μίγμα.

Ρίχνω ένα ένα τα κροκάδια (αφήνω να ενσωματωθεί το πρώτο και μετά προσθέτω το δεύτερο)
Ρίχνω και τη βανίλια.

Τέλος ρίχνω το μισό αλεύρι, χτυπάω ελάχιστα να απορροφηθεί , ρίχνω το κονιάκ και το υπόλοιπο αλεύρι το ανακατεύω με το χέρι όσο χρειάζεται να γίνει ομογενές, χωρίς να το δουλέψω πολύ.


Βγάζω από το μπωλ αν χρειάζεται , μαζεύω με τα χέρια μου τη ζύμη για να ενωθεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν προστεθεί το αλεύρι δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Το ελάχιστο δυνατό, μόνο να ενσωματωθεί. Αλλιώς το ζυμάρι δεν θα είναι τριφτό και τραγανό.

Ανοίγω το μισό μίγμα σε ένα φύλλο πάχους 3-4 mm, και κόβω με κουπ πατ, σε σχήματα Χριστουγεννιάτικα. Τοποθετώ σε λαμαρίνες -στρωμένες με λαδόκολα- και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο σε 170oC , για 15-20min, μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες από τα μπισκότα, αλλά προσέχω να μην παραψήσω. 

Αφήνω να κρυώσουν 5 min στο ταψί και τα μεταφέρω μετά σε μια σχάρα να κρυώσουν, γιατί αν τα μεταφέρω ζεστά μπορεί να σπάσουν.

Για το καλύτερο ψήσιμο φροντίζω τα μπισκότα που είναι σε κάθε λαμαρίνα να έχουν λίγο πολύ το ίδιο μέγεθος, αλλιώς μέχρι να ψηθούν τα μεγαλύτερα, θα έχουν παραψηθεί τα μικρά.

Για τη διακόσμηση φτιάχνω ένα απλό γλάσσο με άχνη και νερό ή γάλα και το χρωματίζω με χρώματα ζαχαροπλαστικής.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Brioche: Η γαλλική φινετσάτη εκδοχή ενός πολύ "τρυφερού" και ελαφρά γλυκού ψωμιού!


Το Brioche είναι ένα -ελαφρά- γλυκό και βελούδινο, σε υφή, είδος ψωμιού. Είναι ένα χαρακτηριστικό αρτοποίημσ της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Είναι από τα πιό ωραία, εύπλαστα και παράλληλα εύγευστα ζυμαράκια.

Χάρη στην πλούσια και πολύ αφράτη και τρυφερή υφή του είναι αγαπητό σε πολλές παραλλαγές: Κλασσικά περιέχει σταφίδες ή κομματάκια σοκολάτας αλλά πολλές φορές είναι απλά σκέτο. Είναι ένα πολύ πλούσιο ζυμάρι που αυτό φαίνεται και στη γεύση και στην υφή του. Μια κλασσική συνταγή για παράδειγμα, με το αλεύρι που περίπου σας δίνω στη συνταγή μου, θα μπορούσε να περιέχει 6 αυγά και 250 g βούτυρο!!! Όπως θα δείτε η συνταγή αυτή περιέχει μόνο 1 αυγό, 50 g βούτυρο και 75 g κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά. Παρόλα αυτά, έχει τη χαρακτηριστική υφή και το άρωμα του κλασσικού brioche. Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμμένη συνταγή είναι αγαπημένη μου.

Το σκέτο brioche, σερβίρεται συχνά με μαρμελάδα -κυρίως εσπεριδοειδών- αλλά και με τυριά που έχουν έντονη γεύση όπως μιά παλαιωμένη γραβιέρα ή ένα καλό Roquefort, γεύσεις αλμυρές που δημιουργούν μιά πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση με την ελαφρά γλυκιά γεύση του. Συχνά χρησιμοποιείται ελαφρά φρυγανισμένο, αναδεικνύοντας έτσι τα αρώματά του.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν μικρά σαντουιτσάκια σε ψωμάκια brioche όπως επίσης και Burgers με ψωμάκι brioche. Κατά την άποψή μου γίνεται μιά υπερβολή στη χρήση τους, κυρίως στα burgers, και δυστυχώς σπάνια τα ψωμάκια αυτά είναι πραγματικά brioche. Ίσως θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει τύπου Brioche, για μεγαλύτερη ακρίβεια. Και η άποψη μου είναι πως δεν ταιριάζουν με όλους τους συνδυασμούς, αλλά χρειάζονται δυνατές και έντονες γεύσεις, που όπως είπα παραπάνω κάνουν αντίθεση με την ελαφρά γλυκιά δική τους γευση. 


Η σημερινή μου συνταγή είναι αρκετών χρόνων και αφορά μιά ελαφριά εκδοχή του brioche, αρκετά απενοχοποιημένη, μιάς και περιέχει μικρή ποσότητα βουτύρου και μόλις ένα αυγό.  Προέρχεται από ένα παλιό Γαλλικό βιβλίο μαγειρικής -που δυστυχώς δεν είχα σημειώσει τον τίτλο του- και είναι μιά εύκολη και αξιόπιστη συνταγή σε μιά πιό ελαφριά εκδοχή από την κλασσική.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και σαν ψωμί συνοδευτικό του φαγητού αλλά και σαν ψωμί του τοστ -ελαφρά ψημένο- ή φρυγανισμένο.

Είμαι σίγουρη πως όταν το φτιάξετε, θα βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να το χρησιμοποιήσετε.

ΥΛΙΚΑ: για 2 μεσαίες φόρμες κέϊκ

240g Γάλα χλιαρό

30g Ζάχαρη

75g  κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά χτυπημένη ελαφρά με 3g ζάχαρη

1 Αυγό

1 Φακελάκι ξερή μαγιά

3g Αλάτι 

520g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50g Βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου) 

Ελάχιστη κρέμα γάλακτος για επάλειψη πριν το ψήσιμο

Ελάχιστο φρέσκο βούτυρο για επάλειψη αφού βγεί από το φούρνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο μπωλ, βάζω το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω καλά και προσθέτω και το αυγό, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνω καλά να ενωθούν όλα τα υλικά (καλύτερα με μίξερ ή μίξερ χειρός). Όταν έχει σχηματιστεί μιά ομοιογενής ζύμη, προσθέτω και το βούτυρο σε κομματάκια (γιαυτό πρέπει να είναι μαλακό) και ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να γίνει μιά ζύμη γιαλιστερή που κολλάει λίγο στο μπωλ, αλλά αν την πιέσω ελαφρά με τα δάχτυλα, δεν κολλάει. 







Σκεπάζω το μπωλ με καπάκι ή μεμβράνη και το βάζω μέσα στο φούρνο μικροκυμμάτων (εννοείται κλειστό), και αφήνω για περίπου 1,5 ώρες, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χωρίζω σε δύο μέρη και ανοίγω σε "φύλλο" πάχους περίπου 2/3 cm με τη στενή του πλευρά περίπου όσο το μήκος της φόρμας στην οποία θα ψηθεί. Τυλίγω σε ρολό σχηματίζοντας ένα ρολό μήκους όσο η φόρμα. Κόβω σε 8 ίσου πάχους φέτες και τις τοποθετώ μέσα στη φόρμα, όπου προηγουμένως έχω βάλει λαδόκολλα. (Δείτε τις φωτογραφίες) 

Επαναλαμβάνω το ίδιο και με το δεύτερο μισό της ζύμης. Σκεπάζω τις δύο φόρμες με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσουν περίπου 1 ώρα ακόμη, πάλι μέσα στο φούρνο μικροκυμμάτων. 

Όταν είναι έτοιμα για ψήσιμο, προθερμαίνω το φούρνο σε 180oC -αέρα- και αλείφω με λίγη κρέμα γάλακτος . Ψήνω για 20 με 30 min, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζω, αλείφω με λίγο φρέσκο βούτρυο να γυαλίσουν και αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν. 

Διατηρείται εξαιρετικα στην καταψυξη, κλεισμένο ερμητικά σε σακούλα τροφίμων, για ένα - δύο μήνες. Αφήστε το να αποψυχθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και απολαύστε το ετσι ή ελαφρά φρυγανισμενο, σκέτο ή με ότι συνοδευτικό προτιμάτε. Η γεύση, η υφή και το άρωμα του, θα σας εντυπωσιασουν.