Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Μαγειρική σε 10΄ : Πένες με σύγκλινο Μάνης και άρωμα βασιλικού


Ο χρόνος και η αδυναμία να έχουμε διαθέσιμα, καθημερινά, τα υλικά που χρειαζόμαστε για ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα, είναι το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενες μαμάδες (και μπαμπάδες).


Η συνταγή μου αυτή, έρχεται να δώσει λύση και στα δύο θέματα που αναφέρω παραπάνω. 

Κατ' αρχήν ο χρόνος που χρειάζεται για την παρασκευή του αυτό το πιάτο, είναι 10 min, όσο χρειάζονται οι πένες για να βράσουν, μιας και στον ίδιο χρόνο ακριβώς παρασκευάζεται και η σάλτσα που θα τις συνοδεύσει.

Κατά δεύτερο λόγο τα υλικά, είναι από αυτά που μπορούν να υπάρχουν διαθέσιμα στο ντουλάπι και στο ψυγείο μας, και που μπορούν να μας "σώσουν" σε μια δύσκολη στιγμή.

Δυο λόγια για το σύγκλινο: Αποτελείται από κομμάτια χοιρινού που έχουν παστωθεί και καπνιστεί και μετά βράζονται και συντηρούνται σε λίπος. Το σύγκλινο που βρίσκουμε στην αγορά, δεν είναι συντηρημένο μέσα στο λίπος, αλλά περιέχει λίγο από το λίπος αυτό και είναι συσκευασμένο σε κενό αέρος. 
Αυτό του επιτρέπει να διατηρείται για αρκετό καιρό, επομένως μπορούμε να έχουμε μια συσκευασία στο ψυγείο μας, για όποτε χρειαστεί.

Η πιο κλασσική συνταγή με σύγκλινο -που πατρίδα του είναι η Μάνη - , είναι με αυγά . Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω και τη συνταγή αυτή.

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1,5 πακέτα penne rigate
1 συσκευασία σύγκλινο (περίπου 300g-350g)
2-3 K κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
1 γιαούρτι στραγγιστό 2% (μαζί με 1 κουταλάκι κόρν φλάουρ)
2 Κ. έτοιμο pesto (αγοραστό ή δικό μου)
1 φλυτζάνι νερό από αυτό που βράζουν οι πένες
1 Κ ελαιόλαδο για τη σάλτσα και 3 Κ για τις πένες
3 Κ τυρί τριμμένο (σκληρό ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω το νερό για τα μακαρόνια να βράσει και συγχρόνως σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζω τη μία κουταλιά λάδι. Παράλληλα κόβω το σύγκλινο σε μικρά κυβάκια.
Μόλις ζεσταθεί λίγο το λάδι, ρίχνω το σύγκλινο και σοτάρω ελαφρά. Προσθέτω την κρέμα και το γιαούρτι (μαζί με 1 κουταλάκι κόρν φλάουρ, για να μην κόψει στο βράσιμο), μαζί με το pesto και αφήνω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω και το τυρί. 

Στο μεταξύ, μόλις βράσει το νερό, ρίχνω τις πένες. Όταν είναι έτοιμες - πριν τις σουρώσω- παίρνω 1 φλυτζάνι νερό και το προσθέτω στη σάλτσα μου λίγο λίγο , ώστε να γίνει η σάλτσα μου όσο ρευστή χρειάζεται.

Αφήνω τη σάλτσα στη φωτιά για 1 λεπτό και αποσύρω.
Στραγγίζω τις πένες, τους προσθέτω τις 3 Κ ελαιόλαδο και σερβίρω.
Στολίζω το πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊδανό.

Η ελαφρά ξινή γεύση που δίνει το γιαούρτι, ταιριάζει εξαιρετικά με την έντονη, καπνιστή γεύση του σύγκλινου. Εγώ συνηθίζω να προσθέτω και λίγες σταγόνες λεμόνι επί πλέον, ακριβώς για τον ωραίο συνδυασμό του ελαφρά ξινού με το καπνιστό!



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Εύκολη, Γρήγορη και Πολύ γευστική Ζαμπονοτυρόπιτα!!!


Η συνταγή μου σήμερα είναι από αυτές που φτιάχνει κανείς σε 10 min, αλλά η γεύση και η ποιότητά της διαρκούν πολύ περισσότερο χρόνο! Πραγματικά ο χρόνος που απαιτεί είναι όσο χρειάζεται για να τρίψουμε τα τυριά. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι απίστευτα απλή.

Θέλω εδώ να σημειώσω πως σπίτι μας αγαπάμε τις πίτες πολύ. Με προτεραιότητα σ' αυτές με το σπιτικό φύλλο. Όμως ο χρόνος μου είναι συχνά πολύ περιορισμένος, οπότε έχω αναπτύξει διάφορες εναλλακτικές. Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς έχω δοκιμάσει κάποιες έτοιμες , κατεψυγμένες πίτες του S/M, αλλά δυστυχώς -με μοναδική εξαίρεση μιά συγκεκριμμένη , που όμως είναι και πολύ ακριβή, με έχουν απογοητεύσει όλες.

Έτσι οι εναλλακτικές που χρησιμοποιώ, όταν δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο, είναι οι πίτες με έτοιμα φύλλα. Σήμερα η συνταγή μου είναι από αυτή την κατηγορία, με έτοιμη ζύμη κουρού. Τη ζύμη αυτή την συμπαθώ ιδιαίτερα γιατί συνήθως παραμένει τραγανή και την επόμενη μέρα, πράγμα που μου αρέσει πολύ. Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω και μιά δική μου ζύμη κουρού που πραγματικά γίνεται τραγανή και είναι πολύ εύκολη.

Αφορμή για την πίτα αυτή ήταν η κόρη μου, που μιάς και στα  χρόνια που πηγαίνει σχολείο είναι ζήτημα να εχει αγοράσει από κυλικείο 10 φορές συνολικά κάτι για να φάει, ήρθε μιά μέρα σπίτι ενθουσιασμένη από τη ζαμπονοτυρόπιτα του σχολείου , που εκείνη τη μέρα είχε αποφασίσει να δοκιμάσει. 

'Ετσι λοιπόν , αφού μου την περιέγραψε , προσπάθησα να την κάνω κι εγώ.

Τελικά -παρότι αρκετά διαφορετική από του σχολείου- της άρεσε πολύ και μου πρότεινε την άλλη φορά να τη δοκιμάσουμε και χωρίς ζαμπόν, αφού είναι τόσο νόστιμα τα τυριά με τη σάλτσα. Ωραία ιδέα. Σύντομα θα την φτιάξω και έτσι.

ΥΛΙΚΑ 
1 συσκευσία ζύμη κουρού (2 φύλλα), εγώ προτιμώ την φρέσκια από την κατεψυγμένη
3 Κ. κέτσαπ
2 Κ. πελτές
200g gouda τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
150g φέτα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
150g regato τριμμένo στον χοντρό τρίφτη
9 φέτες ζαμπόν καπνιστό (καλύτερα ψητό ) ή γαλοπούλα
Ελάχιστο λάδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβω τα τυριά και τα αναμιγνύω μεταξύ τους.
Σε ένα μπωλ ανακατεύω το κέτσαπ με τον πελτέ, λίγο αλάτι, λίγη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο.

Λαδώνω τη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετώ το ένα από τα δύο φύλλα κουρού. Αλείφω την επιφάνεια με το μίγμα κέτσαπ και πελτέ, φροντίζοντας να αφήνω γύρω γύρω ένα περιθώριο 1 cm, που να μένει καθαρό. Από πάνω στρώνω τις φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα, έτσι ώστε να επανωτίζουν η μία ελαφρά την άλλη. Πάνω από το αλλαντικό, μοιράζω τα τυριά .

Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο, προσέχοντας να τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από το άλλο. Γυρίζω το περιθώριο των δύο φύλλων (που ήταν καθαρό από το κέτσαπ και τα υλικά), στρίβοντάς το λίγο , δημιουργώντας "κόθρο". Έτσι εξασφαλιζω πως δεν θα χυθεί η γέμιση έξω κατα τη διάρκεια του ψησίματος. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τον κόθρο, πατήστε λίγο τις άκρες των δύο φύλλων μαζί και διπλώστε προς τα πάνω.

Χαράζω την πίτα μου σε 16 κομμάτια (4x4), και αλείφω με ελάχιστο λάδι την επιφάνεια.

Ψήνω σε φούρνο προθερμασμένο στους 200oC, σε αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετώντας χαμηλά στο φούρνο, ώστε να ψηθεί καλά από κάτω. Χρειάζεται περίπου 25- 30 min. Όταν ροδοκοκκινίσει είναι έτοιμη.

Είναι σημαντικό να τη δοκιμάσετε χλιαρή, ώστε τα τυριά να είναι μαλακά, σε σχεδόν ρευστή μορφή. Βέβαια είναι το ίδιο νόστιμη και κρύα, απλά αλλάζει η υφη των τυριών.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Σουφλέ σοκολάτας με καρδιά ρευστή, ζουμερή, σοκολατένια!



Το σουφλέ σοκολάτας για κάποιο λόγο θεωρείται από όλους δύσκολο και χρονοβόρο γλυκό με μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας. 
Η σημερινή μου συνταγή έχει σαν στόχο να ανατρέψει αυτές τις αντιλήψεις και να σας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας μιά μοναδική συνταγή με αξέχαστη γεύση, ελαφριά και σοκολατένια μαζί, που όσοι δοκιμάσουν, θα θυμούνται για καιρό!
Το σημείο που πραγματικά είναι κρίσιμο για το αποτέλεσμα είναι η τήρηση της συνταγής με ακρίβεια, τόσο στα υλικά όσο και στο ψήσιμο.
Η ιδιαιτερότητα της συνταγής είναι πως πρέπει να ψήσετε τα σουφλέ λίγο πριν να τα σερβίρετε. Αλλά είναι τόσο σύντομο το ψήσιμο, που δεν είναι πρόβλημα. Άλλωστε η ευκολία της συγκεκριμμένης συνταγής είναι πως μπορώ να τα παρασκευάσω εκ των προτέρων (ακόμη και 12 ώρες πριν) και να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.

ΥΛΙΚΑ 
2 αυγά ολόκληρα
2 κροκάδια
60 g ζάχαρη

125g σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας
125g βούτυρο

Αλεύρι και βούτυρο για τα φορμάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε μπωλ χτυπάω τα αυγά με τα κροκάδια και τη ζάχαρη, να γίνει ένα άσπρο σχεδόν, σφιχτό μίγμα.
Σε ένα άλλο μπωλ λιώνω τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπαίν μαρί ή στα μικροκύματα. Προσέχω να μην ανέβει η θερμοκρασία της σοκολάτας και καεί.
Μόλις λιώσει η σοκολάτα έχει μιά εξαιρετικά λεία υφή και είναι γυαλιστερή και ρευστή. 

Την ανακατεύω απαλά, και της δίνω λίγο χρόνο να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Προσθέτω το μίγμα της σοκολάτας στο μίγμα των αυγών σιγά σιγά, να μην ψηθούν τα αυγά.
Ανακατεύω απαλά με μιά σπάταουλα σιλικόνης (μαρίζ), και προσθέτω και το αλεύρι. Αναμιγνύω και πάλι με προσοχή το μίγμα και ελέγχω στον πυθμένα του σκεύους, αν έχουν μείνει σημεία που δεν έχει γίνει σωστά η ενσωμάτωση των υλικών.

Βουτυρώνω και αλευρώνω 6 φορμάκια (κατά προτίμηση μεταλλικά, απλά χωρίς σχέδια και λίγο βαθειά, τα κλασσικά για κρεμ καραμελέ).
Μοιράζω το μίγμα στα φορμάκια. Τα τοποθετώ στο ψυγείο για 2-3 ώρες και φροντίζω να τα βγάλω εκτός, περίπου 2 ώρες πριν το ψήσιμο.
Όταν έρθει η ώρα του ψησίματος, αν θέλω προσθέτω και 2 πλακάκια σοκολάτας μαύρης ή άσπρης στο κάθε φορμάκι και το πιέζω λίγο
Ψήνω για 6 min σε ήδη προθερμασμένο φούρνο 230 oC (αέρα) εφόσον έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος ή 10 min αν είναι λίγο κρύα από το ψυγείο.
Ξεφορμάρω σε πιατάκι, περνώντας το μαχαίρι από την περιφέρεια της φόρμας και αναποδογυρίζω στο πιατάκι.
Συνοδεύω με σαντιγύ και πασπαλίζω με λίγη άχνη ζάχαρη. 
Φτιάξτε το αν θέλετε να μείνει αξέχαστο το δείπνο σας.    
  
Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Το πιό ζουμερό και αρωματικό κέϊκ με καρύδα!



Η καρύδα είναι γνωστό πως είναι ένα υλικό που ή το λατρεύεις ή το μισείς. Σπάνια αφήνει κάποιον αδιάφορο. Και φυσικά αναφέρομαι στα γλυκά κυρίως που την περιέχουν. Εγώ δηλώνω λάτρης της γεύσης της και σχεδόν όλα τα προϊόντα που την περιέχουν αποτελούν για μένα αντικείμενο ευχάριστης δοκιμής.

Το σημερινό μου κέϊκ, είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού πάνω σε μιά αγαπημένη συνταγή που έχω φτιάξει εδώ και χρόνια.

Το πιό αξιόλογο χαρακτηριστικό του είναι πως είναι ζουμερό και διατηρείται έτσι για αρκετές ημέρες, ιδίως αν είναι καλυμένο με το γλάσσο που θα σας προτείνω.

ΥΛΙΚΑ
1/2 C σιρόπι (από γλυκά τα κουταλιού )
1 1/2 C ζάχαρη
1 C ηλιέλαιο
4 αυγά
1 C καρύδα
1 γιαούρτι στραγγιστό 2%
2 C αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15g baking 
1 κάψουλα βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ το σιρόπι, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο, να γίνουν ομοιογενές μίγμα και προσθέτω ένα ένα τα αυγά (χτυπώντας λίγο ενδιάμεσα, για να ενσωματωθεί το κάθε ένα, πριν την προσθήκη του επόμενου).

Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμιγνύω το αλεύρι, το baking, τη βανίλια και την καρύδα.
Προσθέτω εναλλάξ σε 3-4 δόσεις το αλεύρι και το γιαούρτι ώστε να ενσωματώνονται στο μίγμα, μετά από κάθε προσθήκη.

Όταν είναι έτοιμο, τοποθετώ σε δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ, που έχω στρώσει με αντικολλητικό χαρτί (που έχω βουτυρώσει και αλευρώσει). 

 Ψήνω σε 165ο C , για 40 min περίπου, μέχρις ότου να ψηθεί (δοκιμάζω με ένα καλαμάκι από σουβλάκι).

ΓΛΑΣΟ
Σε ένα μπωλ, αναμιγνύω 1 C άχνη ζάχαρη με 2-3 Κ. νερό. Προσθέτω λίγο ξύσμα λεμονιού και 3-4 σταγόνες λεμόνι.

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτω και 2 Κ καρύδα. Περιχύνω το κέικ όταν έχει κρυώσει και πασπαλίζω με λίγη καρύδα ακόμη. Σε λίγα λεπτά το γλάσο στερεοποιείται.

Το γλάσο, συντελεί ώστε το κέικ να μείνει ζουμερό μέχρι να καταναλωθεί.

Είναι ιδανικό συνοδευτικό για καφέ και τσάι, αλλά και εξαιρετικό πρωινό ή κολατσιό για το σχολείο.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ:
1 C =1 κούπα μέτρησης (220-240m)
1K.= 1 Kουταλιά σούπας κοφτή (=15ml) 
1κ. = 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό (=5ml)

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Τα πιο απλά και σοκολατένια cookies για τους νεαρούς μου φίλους!!!!!!!!


Τα πιο απλά και σοκολατένια cookies

Όπως καταλάβατε από τον τίτλο της συνταγής, τα cookies που ακολουθούν είναι αφιερωμένα σ΄ όλα τα παιδιά που αγαπούν να τα τρώνε αλλά και σε εκείνα που τους αρέσει να τα φτιάχνουν μόνα τους.
Είναι τόσο εύκολη η συνταγή, που η μόνη βοήθεια που μπορεί να χρειαστούνε -ανάλογα με την ηλικία τους-  είναι σχετικά με το φούρνο.
Σας προτείνω να φτιάξετε τη ζύμη λίγο πριν έρθουν οι φίλοι σας στο σπίτι, και να ψήσετε τα μπισκότα όταν θα είναι ήδη εκεί. Μέσα σε 10min , θα έχετε τα πιο εύκολα και νόστιμα μπισκοτάκια που έχετε φανταστεί. Απολαύστε τα οι μικροί με ένα ποτήρι γάλα ή μιά ζεστή σοκολάτα και οι μεγάλοι με έναν ωραίο  καφέ ή ένα ζεστό αρωματικό τσάι.
Να τονίσω δε πως αυτά τα cookies γίνονται με ελαιόλαδο, πράγμα που θεωρώ πως από μόνο του είναι λόγος να τα δοκιμάσετε.
ΥΛΙΚΑ: (για 48 μπισκότα - ανάλογα με το μέγεθος)
1 φλυτζ. ζάχαρη
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
2 αυγά
3/4 φλυτζ. κακάο
1 1/2 φλυτζ. αλεύρι
2 1/2 κ. Baking Powder
μιά πρέζα αλάτι
1 βανίλια
50 g choc chips (μπορώ αν θέλω να προσθέσω και chips λευκής σοκολάτας ή ξ. καρπούς)

km


EKΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπωλ χτυπάω - με σύρμα ή με το μίξερ χειρός - τη ζάχαρη με το λάδι να αφρατέψουν λίγο και να γίνει ομογενές το μίγμα.
Προσθέτω τα αυγά ένα ένα,  φροντίζοντας πριν τη προσθήκη του δεύτερου, να έχει ενσωματωθεί το πρώτο.
Χτυπάω λίγο το μίγμα και προσθέτω και τη βανίλια.
Σε ένα άλλο μπωλ, αναμιγνύω το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το Baking, και φροντίζω να σπάσουν τα κομματάκια του κακάο.
Προθέτω το μίγμα του κακάο , μέσα στο μίγμα της ζάχαρης και φροντίζω να ανακατευτούν πολύ καλά -με ένα κουτάλι- μέχρι να γίνει όλο το μίγμα ομογενές.
Τέλος προσθέτω και τα choc chips.
Στρώνω με λαδόκολλες 3 λαμαρίνες του φούρνου και μοιράζω με κουταλιές το μίγμα, αφήνοντας και λίγο χώρο ανάμεσα γιατί θα απλώσουν λίγο.
Περίπου ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε τα cookies. 
Είναι πολύ ωραία και πολύ μεγαλύτερα (διπλάσια ποσότητα), που πρέπει όμως να αφήσετε περισσότερο χώρο ανάμεσα , για να μη κολλήσουν.
Αν θέλετε μπορείτε από πάνω να πασπαλίσετε λίγους ξηρούς καρπούς ή λευκή σοκολάτα πολύ ψιλοκομμένη.
Ψήνω για 10 min σε προθερμασμένο φούρνο σε 185oC. (ο χρόνος ψησίματος μπορεί να είναι 2-3 min περισσότερος, ανάλογα με το φούρνο). Θα πρέπει να φαίνονται απ' έξω ψημένα αλλά αν τα πιέσετε να είναι πολύ μαλακά.
Αφήνω μέσα στη λαμαρίνα για 10Min να κρυώσουν και μετά βγάζω προσεκτικά με μιά σπάτουλα.
Φροντίζω να τα διατηρήσω μαλακά είτε σε τενεκεδένιο κουτάκι είτε σε τάπερ που κλείνει καλά.

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Αγκινάρες αλά Πολίτα: Μια ανοιξιάτικη γεύση μέσα στο χειμώνα!

Οι φρέσκιες αγκινάρες βγαίνουν στην αρχή της άνοιξης, τον Μάρτιο, αλλά οι κατεψυγμένες μας δίνουν την ευκαιρία να γευτούμε την χαρακτηριστική γεύση τους μέσα στο καταχείμωνο. 
Συνήθως δεν μου αρέσει να μαγειρεύω λαχανικά εκτός εποχής, για πολλούς λόγους, αλλά για τις αγκινάρες μπορώ να κάνω εξαίρεση. 

Είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό, που προσωπικά μου αρέσει πολύ σε διάφορες εκδοχές. Η γεύση -αλλά και η υφή- τους είναι πολύ χαρακτηριστική, που είτε σου αρέσει είτε όχι.
Πιστεύω πως η κλασσική εκδοχή αυτής της συνταγής είναι η πρώτη που αξίζει κανείς να μάθει να μαγειρεύει σωστά, ακόμη και πριν να μάθει να καθαρίζει τις φρέσκιες αγκινάρες. Αυτή είναι μιά από τις ευκολίες που μας προσφέρουν οι κατεψυγμένες. 

Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό ιδιαίτερα ωφέλιμο και για την υγεία μας. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνη Κ (για την προστασία των οστών), βοηθάει στη μείωση της χολιστερίνης, διευκολύνει την πέψη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολλά άλλα, που διακαιολογούν την κατανάλωσή της αρκετά συχνά.

Η σημερινή μου συνταγή είναι κλασσική και προσφέρεται για μιά πρώτη δοκιμή ακόμη και για τα παιδιά, γιατί οι πατάτες, τα καρότα και ο αρακάς που συνοδεύει τις αγκινάρες, είναι πιό ήπια σε γεύση και αγαπητά από τους περισσότερους, μικρούς και μεγάλους. 

ΥΛΙΚΑ
6-8 αγκινάρες κατεψυγμένες (πάτοι) όσο το δυνατόν με πιό ομοιόμορφο μέγεθος
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
3/4 φλυτζανιού αρακάς κατεψυγμένος
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτά φετάκια
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
χυμός από 1-2 λεμόνια
Άνηθος ψιλοκομμένος
Αλάτι πιπέρι
Ελαιόλαδο
Λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ανοιχτή και χαμηλή κατσαρόλα, σωτάρω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, να μαλακώσει. 
Έχω προετοιμάσει όλα τα λαχανικά. Τις αγκινάρες τις αφήνω να αποψυχθούν λίγο και με ένα μαχαιράκι καθαρίζω καλύτερα τυχόν σκληρά μέρη που έχουν μείνει, ώστε να μην είναι δυσάρεστα στο στόμα όταν μαγειρευτούν.

Τοποθετώ πρώτα τις πατάτες σε ένα στρώμα, αλατίζω λίγο, μετά τις αγγινάρες, τα καρότα στα κενά και τέλος τον αρακά. Η εικόνα είναι πολύ όμορφη με όλα αυτά τα χρώματα. Από πάνω ρίχνω πάλι λίγο αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, χυμό λεμόνι και 2-3 φλυτζανάκια του καφέ νερό. 

Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ο χρόνος πρέπει να είναι πολύ σύντομος για να μην λιώσουν οι αγκινάρες. Αν μαγειρέψετε σε απλή κατσαρόλα, φροντίστε να μην ανακατεύψετε καθόλου το φαγητό, μόνο να το κουνάτε που και που κυκλικά, και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε λίγο υγρό.

Όταν είναι έτοιμο,βρασμένο, θα πρέπει να έχει ζουμάκι αρκετό, γιατί αυτό θα το δέσουμε να γίνει μιά υπέροχη σάλτσα. 

Σε ένα μπωλάκι βάζουμε λίγο νερό, 1-2 κουταλάκια αλεύρι και λίγο χυμό λεμόνι και μόλις διαλυθεί το αλεύρι, περιχύνουμε το φαγητό και αφήνουμε να πάρει μιά βράση. θα πρέπει να γίνει μιά πυκνή και δεμένη σάλτσα. (αν είναι πολύ πυκνή θα χρειστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό ή αν είναι αραιή, θα ξαναφτιάξουμε στο μπωλάκι πάλι μίγμα νερού με αλεύρι).

Δοκιμάζουμε τη σάλτσα για αλάτι και λεμόνι. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να είναι αρκετά αλατισμένη αλλά και λεμονάτη, για να δώσει μιά  φρεσκάδα σε όλο το σύνολο.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή να γίνεται μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.











Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Αφράτα και Αρωματικά ρολά κανέλας: Υπέροχο συνοδευτικό του καφέ για το Σαββατοκύριακο ή ένα υπέροχο δώρο για τις γιορτές!!!


Το άρωμα  (αλλά και η γεύση) της κανέλας σε ένα σπίτι, νομίζω είναι με διαφορά το καλύτερο αρωματικό χώρου, μιάς και εκτός από τον χώρο αρωματίζει με κάποιο μαγικό τρόπο και την ψυχή μας, δημιουργώντας τόσο μιά ευχάριστη ατμόσφαιρα, όσο και υπέροχη διάθεση.

Πολύ περισσότερο λοιπόν όταν αυτή η μυρωδιά συνοδεύεται και από μιά εξαιρετική γεύση, ένα τρυφερό και ελαφρύ γλυκό ζύμης , από αυτά που νομίζουμε πως δεν μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι με την επιτυχία του επαγγελματία ζαχαροπλάστη.

Η αλήθεια είναι πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές συνταγές σχετικές. Αυτό που κάνει ξεχωριστή κατα την άποψή μου τη συγκεκριμμένη συνταγή είναι από τη μιά μεριά η ευκολία με την οποία παρασκευάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν και από την άλλη το πόσο περιορισμένες είναι οι ποσότητες των λιπαρών και της ζάχαρης που χρησιμοποιώ. Συνήθως οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι πολύ πλούσιες σε λιπαρά (κυρίως βούτυρο). Πιστεύω πως στις μέρες μας, είναι απαραίτητο να προσέχει κανείς αυτά τα υλικά στις συνταγές που δημιουργεί , ώστε να είναι κατά το δυνατόν αποενοχοποιημένη η κατανάλωση των αντίστοιχων προϊόντων, εννοείται πάντα με μέτρο!

Τα ρολά λοιπόν που σας προτείνω, μπορούμε να τα φτιάξουμε το Σαββατοκύριακο -μαζί με τα παιδιά- και να αποτελέσουν ένα υπέροχο συνοδευτικό για ένα αρωματικό τσάϊ, ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ ή για ένα ζεστό ποτήρι γάλα για το πρωινό της Κυριακής!

Ακόμη μια ωραία ιδέα -εν όψει των γιορτών- είναι να το φτιάξουμε και να το προσφέρουμε σαν δώρο σε φίλους που θα επισκεφτούμε αυτές τις μέρες.

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη

1 Κ. μαγιά ξερή
1 φλυτζ. χλιαρό γάλα
2Κ. ζάχαρη

4 φλυτζ. αλεύρι
1κ. αλάτι
2 αυγά
1/2 φλυτζ. ηλιέλαιο 


ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
75g Βούτυρο μαλακό σχεδόν λιωμένο
10g Κανέλα
150g Ζάχαρη καστανή
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνω το γάλα και το βάζω σε ένα μικρό μπωλ, όπου προσθέτω τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω καλά και αφήνω 10min να αφρίσει. (Στην περίπτωση που στο στάδιο αυτό η μαγιά δεν αφρίζει, έχει κάποιο πρόβλημα. Πετάξτε όλο το μίγμα και ξαναφτιάξτε το)

Σε ένα μπω βάζω το αλεύρι -που αναμιγνύω με το αλάτι- και φτιάχνω στο κέντρο μιά "τρύπα", όπου τοποθετώ τα αυγά, τα λιπαρά και το μίγμα της μαγιάς.

Προσεκτικά ανακατεύω πρώτα τα υγρά υλικά που είναι στο κέντρο και μετά σιγά σιγά, ενσωματώνω και το αλεύρι στο μίγμα.

Όταν έχει ενσωματωθεί όλη η ποσότητα του αλευριού, η ζύμη είναι μαλακή και κολάει ελαφρά. 

Την βάζω σε ένα μπωλ μεγάλο που κλείνει καλά -ή κλείνω με μεμβράνη- και αφήνω σε μέρος χλιαρό για 30-60 min,ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ προετοιμάζω τη γέμιση: Σε ένα μπωλ, αναμιγωύω τη ζάχαρη με την  κανέλα.

Όταν είναι έτοιμη, αλευρώνω πολύ ελαφρά το τραπέζι μου, και χωρίζω τη ζύμη στα 2.

 Ανοίγω σε φύλλο πάχους 5-7mm, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφο το πάχος και να μην τρυπήσει σε κανένα σημείο. Η ζύμη είναι τόσο μαλακιά και εύπλαστη που ανοίγω και μόνο με το χέρι. Αν όμως χρησιμοποιήσετε πλάστη μην την πιέσετε δυνατά , γιατί θα ανοίξει.

Αλείφω με το "σχεδόν λιωμένο" βούτυρο την επιφάνεια και πασπαλίζω το μισό μίγμα κανέλας και ζάχαρης.

Τυλίγω σε ρολό όσο σφιχτό μπορώ και κόβω σε 8-10 κομμάτια -ανάλογα με το μήκος του ρολού- πάχους περίπου 3cm.

Τοποθετώ τα κομμάτια με την κομμένη πλευρά κάτω, σε ταψάκι που έχω ντύσει με λαδόκολα, έτσι ώστε να απέχουν τα κομμάτια μεταξύ τους τουλάχιστον ένα δάχτυλο.

Αφήνω σκεπασμένα με μεμβράνη τα ταψάκια 30-60min , και όταν έχουν φουσκώσει τα ρολά μου θα έχουν ενωθεί μεταξύ τους και θα έχουν διπλασιαστεί σε όγκο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους     180oC  για 15-20 min , περίπου.

Αφήνω να κρυώσουν και περιχύνω με γλάσσο άχνης -αν θέλω- γιατί χωρίς αυτό τα ρολά είναι σχεδόν άγλυκα.

Τις επόμενες ημέρες πριν τα καταναλώσετε βάλτε τα για 15 sec στο μικροκύμα στη μεσαία ισχύ 650Watt. Προσοχή ίσως χρειάζονται λιγότερο χρόνο αλλά όχι περισσότερο γιατί θα καταστραφούν.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή να γίνεται μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Πιτούλες με κιμά εύκολες και γρήγορες -με τη ζύμη ψωμιού! Η πιό νόστιμη λιχουδιά για το Σαββατοκύριακο!






Όπως πολλές φορές έχω αναφέρει, τα ζυμάρια είναι από τα αγαπημένα μου υλικά για να φτιάχνω διάφορες νοστιμιές. Η ζύμη ψωμιού που έχω ήδη ανεβάσει στο blog (σε δύο παραλλαγές), είναι ιδανική για τη σημερινή μου συνταγή. 

Μπορείτε να φτιάξετε -με όποια από τις δύο ζύμες ψωμιού που σας έχω δώσει-μιά δόση ζυμαριού και με το μισό να φτιάξετε ένα ωραίο καρβελάκι ψωμιού και με το  
υπόλοιπο να φτιάξετε μερικές ωραίες πιτούλες με κιμά ή με μιά απλή γέμιση με τυριά και λαχανικά ή ακόμη και μόνο με ψητά λαχανικά (φέτες από μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές πολύχρωμες, ροδέλες κρεμμύδι και ότι άλλο φανταστείτε.)


ΥΛΙΚΑ 
1/2 δόση από όποια από τις δύο ζύμες ψωμιού σας έχω δώσει
250g κιμά μοσχαρίσιο 
2 κουταλιές πάστα ντομάτας
αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σκόνη, ελάχιστο chili ή tabasco
Κρεμμύδια λευκά ροδέλες  
Φέτες ντομάτας ή ντοματίνια κομμένα
Τρυφερά φύλλα από σπανάκι 
Ελαιόλαδο 
Αλάτι και Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρω τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι.
Προσθέτω τα μυρωδικά, λίγο ελαιόλαδο και την πάστα ντομάτας . Αφήνω 3-4 λεπτά και προσθέτω λίγο νερό (περίπου μισό ποτήρι), σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να βράσει, μέχρι να μαλακώσει. 
Δοκιμάζω για αλάτι και πιπέρι. Αν σας αρέσει, ταιριάζει πολύ να είναι λίγο πικάντικη η γεύση.
Αφήνω να κρυώσει και μοιράζω τη ζύμη που έχω ετοιμάσει σε κομμάτια των 100g περίπου. 
Ανοίγω κάθε κομμάτι σε μακρόστενο "φύλλο" και το τοποθετώ πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη λαδόκολα.
Μοιράζω στην επιφάνεια το μίγμα του κιμά -περίπου 50-60g και προσθέτω αν θέλω και ροδέλες κρεμμύδι.
Το βάζω στο φούρνο σε 300oC -πάνω κάτω αντιστάσεις- και σε 10-12 min είναι έτοιμο.
Φυσικά αν θέλω προσθέτω και τυρί κίτρινο που λιώνει ή mozzarella.
Είναι πραγματικά μιά νοστιμιά που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και που θα τη φτιάξετε σύμφωνα με το γούστο του καθενός!  

  
 
  
 Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog