Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Κοτόπουλο κρασάτο με παπαρδέλες (φαρδιές ταλλιατέλες)


Τα φαγητά με κόκκινη σάλτσα δεν είναι τα πιό αγαπημένα μου. Η αλήθεια είναι πως δεν συμπαθώ ιδαίτερα γενικώς τις σάλτσες. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω, μιά σάλτσα ψητού είναι για μένα πιό ευπρόσδεκτη από την σάλτσα ντομάτα.

Αντίθετα, το κοτόπουλο είναι πολύ αγαπημένο μου υλικό, νομίζω πως θα μπορούσα άνετα να απολαμβάνω φαγητά που το περιέχουν, πολλές φορές την εβδομάδα.

Κόντρα λοιπόν σε όσα αναφέρω πιό πάνω για την κόκκινη σάλτσα, η συνταγή  που θα σας δώσω σήμερα, είναι από τις πιό αγαπημένες μου. Είναι η φωτεινή εξαίρεση, στις συνταγές με κόκκινη σάλτσα (μαζί με το μοσχαράκι το κοκκινιστό).

Η πλούσια γεύση και τα πολύπλοκα αρώματα, δίνουν στο συγκεκριμμένο φαγητό μιά διάσταση πολύ πιό ενδιαφέρουσα από την κλασσική συνταγή του "κοκκινιστού κοτόπουλου".

Καταρχήν λοιπόν -πριν τη συνταγή- θα σας πω μερικά από τα μυστικά μου για το τέλειο κρασάτο κοτόπουλο: 
  • το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, το μαγειρεύω πάντα χωρίς την πέτσα του, μιάς και το μόνο που έχει να προσφέρει είναι λίπος, αντίθετα με το κοτόπουλο φούρνου, που η τραγανή του πετσούλα είναι δυνατό στοιχείο γεύσης.
  • Το κόβω σε μικρές μερίδες (δηλ. το μπούτι το κόβω σε δύο μέρη: ξεχωρίζω το κοπανάκι (κάτω μέρος) από το επάνω, και ακόμη κόβω και το στήθος σε δύο μέρη, όπως επίσης ξεχωρίζω και τις φτερούγες από το στήθος .Συνολικά δηλ. δημιουργούνται 10 κομμάτια και ένα ακόμη που είναι η καρίνα (ο κεντρικός σκελετός ) που το βάζω γιατί δίνει γεύση στη σάλτσα.
  • Τέλος, στην αρχή του μαγειρεματος, ροδίζω το κοτόπουλο απ' όλες τις πλευρές, ώστε να κρατήσει τους χυμούς του και να γίνει πιό γευστικό. Επίσης αυτό , σε συνδυασμό με τις μικρές μερίδες, βοηθάει να μη διαλυθεί το κοτόπουλο στη διαδικασία του μαγειρεματος.
 ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο περίπου 3Kg (κομμένο σε μερίδες,όπως περιγράφω πιό πάνω)
2 κονκασέ ντοματάκια
1 φλυτζ. κρασί κόκκινο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκ. σκόρδο ολόκληρες
λίγο chili σκόνη
μπαχάρι
πιπέρι
αλάτι
ζάχαρη
κανέλλα ξύλο
κίμινο
ρίγανη
ελαιόλαδο
500g Παπαρδέλες 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ροδίζω το κοτόπουλο καλά από τις δύο πλευρές, σε δυνατή φωτιά, με ελαιόλαδο. Προσθέτω τα μπαχαρικά του και  μετά το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σβήνω με το κρασί και αφήνω 1-2 min, να εξατμιστεί. Από πάνω ρίχνω και τα κονκασε που τα έχω περάσει από το multi, για να γίνει η ντομάτα πιό ομοιογενής, να μην έχει κομματάκια. Συμπληρώνω και λίγο ελαιόλαδο.

Αφήνω το κοτόπουλο να σιγοβράσει -ελέγχοντας που και που να έχει υγρά, ώστε να μην κολήσει- και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ζεστό νερό. Εναλλακτικά το κλείνω στη χύτρα. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο, δηλ. όταν έχει βράσει πολύ καλά, και εννοώ να "ξεκολάει" από το κόκκαλο, τότε το βγαζω σε ένα πυρέξ, όσο μπορώ χωρίς σάλτσα και δένω τη σάλτσα -αν χρειάζεται- με 1/2 κ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε κρύο νερό. Όταν η σάλτσα δέσει, περιχύνω το κοτόπουλο στο πυρέξ και το διατηρώ ζεστό.

Βράζω τις παπαρδέλες σε αλατισμένο νερό και σερβίρω τη σάλτσα του κοτόπουλου. Αν χρησιμοποιήσετε και μιά παλαιωμένη γραβιέρα ή Πεκορίνο τριμμένο πραγματικά η γεύση απογειώνεται.



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Γιουβέτσι με γαρίδες: το πιό νόστιμο Κυριακάτικο πιάτο!!!


Η σημερινή μου συνταγή είναι παραλλαγή της πιό κλασσικής και αγαπημένης Κυριακάτικης γεύσης της παιδικής μου ηλικίας.

Η Κλασσική της εκδοχή ήταν φυσικά με κοκκινιστό μοσχαράκι. Η δική μου παραλλαγή είναι με γαρίδες.

Αν θέλετε την κλασσική γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την συνταγή μου για κοκκινιστό μοσχαράκι και να ακολουθήσετε την διαδικασία που θα σας περιγράψω παρακάτω.

Στη συνταγή μου έχω χρησιμοποιήσει τις πιό νόστιμες γαρίδες που υπάρχουν, "γάμπαρες" Αμβρακικού. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τις ίδιες, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήστε φρέσκιες -κατα προτίμηση- ή και κατεψυγμένες.

Πρώτα μαγειρεύω τις γαρίδες με μιά πλούσια και γευστική κόκκινη σάλτσα (διαδικασία που μπορώ να κάνω και από την προηγούμενη μέρα) και σε δεύτερη φάση ψήνω στο φούρνο τα μακαρόνια και στο τέλος προσθέτω και τις γαρίδες.

ΥΛΙΚΑ  για 4 άτομα
20 γαρίδες μέτριου μεγέθους
250ml λευκό κρασί
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1κονκασέ
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ 
Ελαιόλαδο
μαϊδανό
δάφνη
αλάτι 
πιπέρι
Σπαγγέτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις γαρίδες και κόβουμε με ψαλίδι τα "μουστάκια" τους. Σχετικά με το καθάρισμα έχουμε δύο επιλογές: αν είναι φρέσκιες, είναι καλή ιδέα να τις διατηρήσουμε ολόκληρες, οπότε δεν τις καθαρίζουμε. Αν είναι κατεψυγμένες, μπορούμε να τις καθαρίσουμε, και να τις μαγειρέψουμε καθαρισμένες και χωρίς το κεφάλι. 

Είναι καλή ιδέα -για τις κατεψυγμένες-στην πρώτη φάση του μαγειρέματος -μέσα στη σάλτσα, να βάλουμε και τα κεφάλια, τα οποία όμως θα αφαιρέσουμε στην επόμενη φάση του φούρνου.

Σε μιά ανοιχτή κατσαρόλα,βάζω τις γαρίδες και τις αφήνω λίγο να βγαλουν τα υγρά τους. Προσθέτω το κρασί και τις αχνίζω για λίγο, ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστεί το μισό υγρό.

Ποσθέτω το λάδι και τις σκελίδες του σκόρδου μαζί με το φύλλο της δάφνης. Γυρίζω τις γαρίδες για λίγο να αλλάξουν χρώμα (από γκρί γίνονται σωμόν).
Όταν το σκόρδο πάρει ένα χρώμα χρυσαφί, αφαιρώ τις σκελίδες από την κατσαρόλα και προσθέτω το κονκασέ, τον πελτέ και αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη  και ελάχιστο νερό, ώστε να βράσει η σάλτσα.

Αφήνω τις γαρίδες να βράσουν μέσα στη σάλτσα για 30-40 min, μέχρι να δέσει η ντομάτα. Στο τέλος προσθέτω και το μαϊδανό ψιλοκομμένο,για αρωμα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα.

Περίπου 45 Min πριν από την ώρα που θα καθήσουμε στο τραπέζι, αρχίζω την διαδικασία του φούρνου.

Σε μεγάλο ταψί βάζω τη σάλτσα από τις γαρίδες -κρατώντας 3-4 κουταλιές μαζί με τις γαρίδες- και προσθέτω λίγο νερό (περίπου 2 φλυτζάνια) και 2 κ. αλάτι.

Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, 200oC σε αντιστάσεις πάνω-κάτω, και αφήνω να βράσει. Όταν δω πως βράζει, προσθέτω λίγο λάδι και τα σπαγγέτι, κομμένα στη μέση. Ανακατεύω πολύ καλά να μοιραστούνε τα μακαρόνια μέσα στο ζουμί και παράλληλα βράζω 2-3 φλυτζάνια ακόμη νερό.

Παρακολουθώ το φαγητό στο ταψί και όταν αρχίζουν να "στεγνώνουν" τα σπαγγέτι προσθέτω λίγο λίγο νερό. Όταν αυτό απορροφάται, προσθέτω λίγο ακόμη.

Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά. Φροντίζω το υγρό που προσθέτω κάθε φορά να μην είναι υπερβολικό, γιατί το ζητούμενο είναι όταν είναι βρασμένα τα σπαγγέτι, να μην υπάρχουν πολλά υγρά στο ταψί. 

Λίγο πριν να είναι έτοιμα τελείως, προσθέτω και τις γαρίδες (χωρίς τη σάλτσα που έχω κρατήσει) και τις βάζω ανάμεσα στα μακαρόνια, ώστε να ζεσταθούν μαζί τους. Τη σάλτσα που έχω κρατήσει, την προσθέτω στο πιάτο κατά το σερβίρισμα. 

Σερβίρω κατά προτίμηση χωρίς τυρί (οι Ιταλοί λένε πως τα ζυμαρικά με τα θαλασσινά, δεν συνδυάζονται με τυρί). Μπορώ όμως να συμπληρώσω λίγη από τη σάλτσα που έχω κρατήσει χωριστά.


0
Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.












Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Σολομός ψητός με τραγανή κρούστα: Εύκολο, γρήγορο και εντυπωσιακό πιάτο!!!


Ο σολομός είναι από τα πιό δημοφιλή ψάρια. Αρέσει συνήθως και στα παιδιά -που συχνά δεν αγαπούν πολύ το ψάρι- κυρίως γιατί δεν έχει πολλά κοκκαλα, κι αυτά που έχει είναι τόσο μεγάλα που βγαίνουν πολύ εύκολα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Τα μεγάλα κόκκαλα βγαίνουν με ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια(που μπορείτε να έχετε για χρήση στην κουζίνα). Αν ψηλαφίσετε με τα δάχτυλα τη σάρκα του ψαριού, πιέζοντας ελαφρά, θα εντοπίσετε τα κόκκαλα, και μπορείτε να τα αφαιρέσετε με το τσιμπιδάκι.  

Είναι όμως και ένα ψάρι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά, που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. 

Προσωπικά το αγαπώ πολύ και το θεωρώ μιά πολύ εύκολη και γρήγορη λύση, που δείχνει πάντα κάτι περισσότερο!  Συνήθως προτιμώ το φιλέτο από τις φέτες, γιατί περιέχει λιγότερο λίπος. 

Η σημερινή μου συνταγή, είναι γρήγορη, εύκολη και πολύ γευστική. Στη συνταγή αυτή, χρησιμοποιώ φέτα. Σε επόμενη ευκαιρία θα σας δώσω μιά εξαιρετική συνταγή με φιλέτο σολομού.

ΥΛΙΚΑ 
Φέτες σολομού περιπου 250-300g η μία
Φρυγανιά τριμμένη (προτιμώ αυτή που φτιάχνω με τριμμένο ψωμί που περισσεύει,που έχει πιό "χοντρά" ψίχουλα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες)
Τυρί σκληρό ψιλοτριμμένο
Άνιθο ξερό
Αλάτι
Πιπέρι
Λεμόνι χυμό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
 Σε ένα ταψάκι, όπου θα τοποθετήσω τις φέτες του σολομού, στώνω μιά λαδόκολα, λαδώνω ελάχιστα και τοποθετώ το ψάρι (που έχω πλύνει και σκουπίσει καλά με χαρτί κουζίνας).
Περιχύνω με χυμό λεμόνι και αφήνω 5 min. 
Αλατίζω και πιπερώνω. 
Από πάνω πασπαλίζω με ένα καλό στρώμα φρυγανιάς τριμμένης που έχω αναμείξει με το τριμμένο τυρί (2 Κ. τυρί σε 1/2 φλυτζ. φρυγανιά), και λίγο άνηθο ξερό.
Από πάνω μπορώ να ρίξω πάλι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή λίγη γλυκιά πάπρικα.
Τέλος περιχύνω με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, σε λειτουργία γκρίλ με αέρα μαζί , σε 220oC, τοποθετώντας το ταψάκι μου λίγο πιό ψηλά από τη μέση του φούρνου, ώστε να ψήνεται από το γκρίλ, χωρίς όμως να ψηθεί πολύ γρήγορα και επιφανειακά μόνο.

Μόλις πάρει χρώμα από τη μία πλευρά, γυρίζω τις φέτες και από την άλλη και κάνω την ίδια διαδικασία: Χυμό λεμόνι-χωρίς να περιμένω αυτή τη φορά-αλάτι , πιπέρι, μίγμα φρυγανιάς και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Όταν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και από την πλευρά αυτή, είναι έτοιμο.

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ένα απλό λευκό ρύζι (μπασμάτι ή νυχάκι), μιά πράσινη σαλάτα, αλλά και μιά 
ωραία sauce με γιαούρτι, άνηθο , λάδι και αλάτι! 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Ο σολομός (το ψάρι), γράφεται με 2 όμικρον. Ο Σολωμός (ο Εθνικός μας ποιητής) γράφεται με ομικρον - ωμέγα. Γιατί έχω κουραστεί να βλέπω τον ποιητή σε δεκάδες καταλόγους εστιατορίων και εκατοντάδες συνταγές!!!

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η πιό εύκολη, κλασσική και νόστιμη τυρόπιτα με κρέμα!

Νομίζω, πως η σημερινή μου συνταγή είναι η πιό κλασσική και οικεία γεύση που οι περισσότεροι έχουμε απολαύσει τουλάχιστον μιά φορά στη ζωή μας, και είναι συνδεμένη με τη μαγειρική της μαμάς ή της γιαγιάς.

Στα πιό πολλά σπίτια υπάρχει και μιά παραλλαγή αυτής της συνταγής. Έτσι λοιπόν κι έγώ σήμερα, θα σας παρουσιάσω τη δική μου.

Η πίτα αυτή μπορεί να γίνει και με φύλλο κρούστας ή με χοντρό φύλλο βέργας (έτοιμο ή σπιτικό). Εγώ ομολογώ πως την προτιμώ με σφολιάτα, γιατί είναι μιά πολύ γρήγορη συνταγή και νομίζω πως η βελούδινη γεύση της , ταιριάζει με την απαλή σφολιάτα.

Αν χρησιμοποιήσετε είτε φύλλο κρούστας ή φύλλο βέργας, θα πρέπει να μην ξεχάσετε το βουτύρωμα των φύλλων (αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που προτιμώ τη σφολιάτα).

ΥΛΙΚΑ
3 αυγά (και 1 ακόμη για το άλειμα)
1/2 φλυτζ. σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 φλυτζ. γάλα
70 g βούτυρο
450-500g φέτα χοντρά τριμμένη
Αλάτι (αν η φέτα δεν είναι αλμυρή) και Πιπέρι (προαιρετικά)
1 συσκευασία σφολιάτας (αυτή με τα δύο φύλλα) ή φύλλο κρούστας ή φύλλο βέγας (έτοιμο ή φτιαχτό)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κατ΄αρχήν φτιάχνω την κρέμα για τη γέμιση: 
Σε ένα μπωλ, ανακατεύω τα αυγά με το σιμιγδάλι να γίνουν ομοιόμορφο μίγμα. 
Ζεσταίνω το γάλα και το ρίχνω στο μπωλ με τα αυγά και το σιμιγδάλι και ανακατεύω πολύ καλά. 
Ρίχνω όλο το μίγμα ξανά στην κατσαρόλα που έβρασε το γάλα και ανακατεύω συνέχεια, μέχρι να δέσει αρκετά η κρέμα. 
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω καλά να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Όταν κρυώσει αρκετά, προσθέτω και τη φέτα , το αλάτι (αν χρειάζεται) και το πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.

Σε ένα ταψί στις διαστάσεις του φύλλου της σφολιάτας, τοποθετώ το ένα φύλλο σφολιάτας και από πάνω μοιράζω την κρέμα, φροντίζοντας να αφήσω ένα περιθώριο περίοπου 1,5 cm, από την άκρη , χωρίς κρέμα.

Από πάνω τοποθετώ το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας και γυρίζω τις άκρες από τα δύο φύλλα μαζί (πάνω και κάτω ) σχηματίζοντας "κόθρο". 

Χαράζω την επιφάνεια στα κομμάτια που θα κόψω και αλείφω με ένα αυγό , που το χτυπάω καλά και το περνάω με ένα πινέλο.

Ψήνω σε αντιστάσει πάνω κάτω σε 190oC για 1 ώρα περιπου στην πιό χαμηλή θέση του φούρνου και για 10-15 min ακόμη τοποθετώ τη σχάρα στον πυθμένα του φούρνου και βάζω εκεί το ταψί μου, ώστε να ψηθεί τέλεια και από την κάτω πλευρά.

Αφήνω να γίνει χλιαρή και σερβίρω. Είναι εξαιρετική και τις επόμενες μέρες (ελαφρά ζεσταμένη), αλλά προσοχή δεν την σκεπάζω παρά μόνο με ένα τρυπητό σκέπασμα ή αν δεν έχετε, με ένα μεγάλο σουρωτήρι, ώστε να μην μαλακώσει το φύλλο της.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Pasta al forno (Ζυμαρικά Φούρνου) με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και μανιτάρια! Εύκολο, πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο.


Νομίζω πως ήδη έχω πολλές φορές δηλώσει πως στο καθημερινό μας φαγητό προτιμώ λύσεις όσο γίνεται λιγότερο μπελαλίδικες, που όμως έχουν αποτέλεσμα νόστιμο αλλά και θρεπτικό.

Η σημερινή μου συνταγή έχει μιά σχετική προετοιμασία, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Άλλωστε πάντα υπάρχει η επιλογή να κάνουμε την προετοιμασία από την προηγούμενη και έτσι να μειωθεί αρκετά ο κόπος, την ημέρα που θα ολοκληρώσουμε τη συνταγή.

Το εύκολο στοιχείο της συνταγής μου είναι πως μετά το στάδιο της προετοιμασίας, το επόμενο στάδιο, της σύνθεσης, είναι σύντομο. Ακόμη, τα ζυμαρικά μπαίνουν ΑΒΡΑΣΤΑ, οπότε διευκολύνεται αρκετά η όλη διαδικασία.

Τέλος, η συνταγή περιέχει και αρκετά λαχανικά που συνήθως τα παιδιά δεν τρώνε εύκολα, αλλά στη σύνθεση αυτή μπορεί ακόμα και να τα αγαπήσουν.

ΥΛΙΚΑ
2 Μελιτζάνες  Μέτριες (ούτε πολύ φαρδιές ούτε πολύ στενές)
4 Κολοκυθάκια λίγο μεγαλούτσικα
4 Μανιτάρια λευκά
2 Μανιτάρια Portobello
1 1/2 φλυτζ. τυριά (regato και γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
3 Φλυτζ. σάλτσα ντομάτα φτιαγμένη κλασσικά από πριν
500g ζυμαρικά ΑΒΡΑΣΤΑ (Penne ή Rigatoni ή Pipe Rigate- εγώ αυτά εχω χρησιμοποιήσει-όπως φαίνεται και στην φωτογραφία)


Μπεσαμέλ:
50g βούτυρο ή μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
50g αλεύρι
1 lit φρέσκο γάλα 
1κ. αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβω σε χοντρές φέτες 1-1,5cm τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και μετά τα κόβω σε κυβάκια . 

Τα σωτάρω -ξεχωριστά-σε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να ψηθούν , χωρίς όμως να μαλακώσουν εντελώς, αλλά να είναι ψημένα.
Κόβω και τα μανιτάρια σε φέτες όχι πολύ λεπτές και τα σωτάρω κι αυτά. Αλατίζω ελαφρά το κάθε είδος και προσθέτω λίγο πιπέρι.

Φροντίζω όταν βγάζω κάθε είδος,να το στραγγίζω από τα λάδια.
Έχω έτοιμη τη σάλτσα ντομάτα και φτιάχνω και την μπεσαμέλ*.

Σε ταψί μεγάλο ρίχνω 2-3 Κ. σάλτσα ντομάτα και άλλη τόση μπεσαμέλ και καλύπτω τον πυθμένα. 
Από πάνω μοιράζω το 1/3 από τα ζυμαρικά ΑΒΡΑΣΤΑ , το ένα το ένα τρίτο από τη σάλτσα ντομάτα, το ένα τρίτο από τα λαχανικά (που έχω αναμείξει όλα μεταξύ τους) , 1/3 από τα τυριά και 2-3 Κ. μπεσαμέλ.
Επαναλαμβάνω τα υλικά 2 ακόμη φορές (ζυμαρικά, σάλτσα, λαχανικά, τυριά, μπεσαμέλ).
Τέλος από πάνω ρίχνω την μπεσαμέλ που έχει μείνει , και πασπαλίζω με 2 Κ. φρυγανιά και λίγο τριμμένο σκληρό τυρί. Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και ψήνω σε 185oC για 1 ώρα περίπου. 
Μετά από το χρόνο αυτό, βυθίστε ένα μαχαίρι και αν τα ζυμαρικά σας φαίνονται μαλακά, είναι έτοιμο, αλλιώς αφήστε το λίγο ακόμη.
Αφήστε το να κρυώσει τουλάχιστον μισή ώρα, για να μπορείτε να το κόψετε.

* Μπεσαμέλ: 
Κλασσική εκτέλεση: Ζεσταίνω καλά το ελαιόλαδο (ή βούτυρο ή μαργαρίνη) να κάψει και προσθετω το αλεύρι. Με ένα σύρμα γυρίζω το αλεύρι να "ψηθεί" λίγο, ωστε να μη μυρίζει η μπεσαμέλ αλεύρι. Ρίχνω και το γάλα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά , προσθέτω 1/2 φλυτζάνι από τα τυριά και λίγο
αλάτι και πιπέρι, ώστε να είναι νόστιμη.

 
 

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ταρτάκια βουτύρου σε δύο γεύσεις: με καρύδια και με μήλο, κανέλα και καρύδια. Το κέρασμα του Christie's PicNic, για τις 30.000 επισκέψεις!!!

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Christie's PicNic, έφτασε τις 30.000 επισκέψεις. Για μένα, είναι ένας σημαντικός αριθμός, με δεδομένο πως δεν έχω κάνει καμμία κίνηση για να το γνωστοποιήσω, πέρα από την -περιορισμένη- παρουσία του στο Facebook. 

Δυστυχώς δεν είχα τον χρόνο τις προηγούμενες μέρες να ετοιμάσω τη νέα μου ανάρτηση λόγω πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αλλά σήμερα τα κατάφερα!

Ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω όλους όσους επιλέγουν να επισκέπτονται τη σελίδα αυτή, (παρόλο που δεν προσφέρει δώρα) και να υποσχεθώ πως θα συνεχίσω την προσπάθεια να ανεβάζω συνταγές , που στην πλειοψηφία τους είναι δικές μου επινοήσεις, που είναι όλες δοκιμασμένες πολλές φορές και έχουν εξασφαλισμένη επιτυχία.

Η αρχική άλλωστε πρόθεση ήταν οι συνταγές από τη μιά να είναι αρκετά απλές και με καθημερινά υλικά και από την άλλη να δίνουν μιά νότα ανανέωσης στην καθημερινή ή τη γιορτινή μας μαγειρική.

Για να γιορτάσουμε λοιπόν τις 30.000 επισκέψεις σας ετοίμασα έαν μικρό και χαριτωμένο κέρασμα. Μικρά "ταρτάκια" με βουτυρένια βάση σε δύο εκδοχές: γεμισμένα με καρύδια και με μήλο, κανέλα και καρύδια.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
220 g βούτυρο (ή μισό μισό με μαργαρίνη)
180g cream cheese (εγώ χρησιμοποίησα light)
250g αλεύρι μαλακό 
1κ. ζάχαρη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
Σε μίξερ με λεπίδες βάζω το βούτυρο και το cream cheese και χτυπάω να γίνει μιά κρέμα. Προσθέτω το αλεύρι με τη ζάχαρη και ανακατεύω να γίνει μιά απαλή ζύμη. Αν κολλάει πολύ προσθέτω λιγο λίγο αλεύρι , μέχρι να μην κολλάει αλλά να είναι απαλή η ζύμη.
Αφήνω στο ψυγείο από 1 ώρα έως 1 24ωρο, μέσα σε σακουλάκι για τρόφιμα.

Ταρτάκια με γέμιση καρύδια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
50g βούτυρο λιωμένο
1/2 φλυτζ. ζάχαρη καστανή
1/4 φλυτζ. ζάχαρη λευκή
1 Κ. αλεύρι
1 φλυτζ. καρύδια αρκετά ψιλοκομμένα (όχι όμως σκόνη, να φαίνονται)
1 αυγό
1 μήλο πράσινο καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ μικρό κυβάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Σε ένα μπωλ που μπαίνει στο micowave, λιώνω το βούτυρο. Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το αυγό και τέλος τα καρύδια.
Αυτή είναι η μία γέμιση. 
Αφού γεμίσω τα μισά "ταρτάκια", σ΄αυτό που μένει, προσθέτω και το ψιλοκομμένο μήλο, 1/2 κ. κανέλα και λίγο γαρύφαλο.
Αυτή είναι η δεύτερη γέμιση.

Ταρτάκια με γέμιση μήλο, κανέλα και καρύδια
ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο 1/2 ώρα πριν να τη χρησιμοποιήσω, να μαλακώσει λίγο.
Μοιράζω τη ζύμη σε 48 ίσα κομμάτια (καλύτερα με ζυγαριά, αλλά αν δεν έχετε, με ένα κουταλάκι)
Φτιάχνω τη ζύμη ένα πρόχειρο μπαλάκι και τοποθετώ σε θήκες για mini muffins (κάθε ταψάκι έχει 24 υποδοχές), που έχω πριν βουτυρώσει πολύ ελαφρά.

Με τα δάχτυλά μου πιέζω το μπαλάκι από  κέντρο προς τα τοιχώματα και σχηματίζω έτσι σε κάθε υποδοχή ένα μικρό ταρτάκι. Προσέχω να είναι όσο πιό ομοιόμορφο το πάχος της ζύμης.

Μόλις τελειώσω με όλα τα ταρτάκια, γεμίζω τα μισά με το μίγμα των καρυδιών και τα υπόλοιπα με το μίγμα με το μήλο και τα καρύδια. Προσέχω να μην γεμίσω μέχρι πανω γιατί στο ψήσιμο , το μίγμα φουσκώνει και ξεχυλίζει (και μετά δυσκολεύει το να βγάλω τα ταρτάκια από το ταψάκι). 

Στις παραπάνω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε περίπου την ποσότητα από το μίγμα καρυδιών και από το μίγμα του μήλου (που είναι λίγο περισσότερο).

Ψήνω σε 180oC , για 25-35 min, μέχρι να ροδίσουν οι τάρτες. (βγάζω ένα για να δώ ένα έχει πάρει χρώμα).

Μπορώ να τα σερβίρω όπως είναι αλλά και πασπαλισμένα με λίγη άχνη ζάχαρη.

Είναι πολύ ωραία συνοδευτικά του καφέ, αλλά ένα πολύ νοστιμο γλυκάκι μπουκιά, για κάθε ώρα.











































Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.









Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Κρέπες αλμυρές και γλυκιές: Η πιό αγαπημένη και νόστιμη λιχουδιά για το Σαββατοκύριακο!



Δεν ξέρω για ποιόν λόγο, αλλά οι κρέπες ενώ αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά -και όχι μόνο-, είναι ένα από τα πράγματα που δεν φτιάχνουν οι περισσότεροι σπίτι τους. 

Προσωπικά πιστεύω πως είναι μιά πολύ ωραία λύση για ένα βραδυνό με φίλους, για ένα υπέροχο snack για τα παιδιά , όταν έχουν καλεσμένους τους φίλους τους σπίτι, ακόμη είναι ένα εξαιρετικά "πολυτελές" πρωινό για το Σαββατοκύριακο και όλα αυτά με ένα οικονομικό αλλά πολύ παιχνιδιάρικο τρόπο!

Άν η κουζίνα σας χωράει εσάς και τους φίλους σας, προτείνω να φτιάξετε από πριν το χυλό και να αρχίσετε να φτιάχνετε τις κρέπες, όταν μαζευτείτε όλοι μαζί. 

Νομίζω πως η μαγική διαδικασία, όπου ένα χυλός μετατρέπεται σε ένα φίνο και γευστικό φύλλο, αλλά και η υπέροχη μυρωδιά από τις φρεσκοψημένες κρέπες είναι κάτι που αξίζει πραγματικά, σαν εμπειρία, να μοιραστείτε με αγαπημένους ανθρώπους.

Αν πάλι είστε υπέρμαχος μιάς πιό "μοναχικής" διαδικασίας στην κουζίνα, μπορείτε να τις ετοιμάσετε λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας και να τις γεμίσετε, όταν είστε όλοι μαζί. 

Στην περίπτωση αυτή, τις ψήνετε και τις στιβάζετε σε ένα ταψάκι που έχετε στρώσει με αλουμινόχαρτο, και όταν είναι ώρα να τις χρησιμοποιήσετε, αν πρόκειται για αλμυρές, τις γεμίζετε και τις βάζετε για μερικά λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο , να λιώσουν τα τυριά.

Άν πάλι προκειται να ετοιμάσετε γλυκιές, τότε τις βάζετε για λίγο στο φούρνο, όπως τις έχετε έτοιμες, τις αφήνετε να ζεσταθούν, και συνεχίζετε με το γέμισμα και το σερβίρισμα.

ΥΛΙΚΑ
1 φλυτζάνι αλεύρι
1 φλυτζ. γάλα φρέσκο
3 αυγά
2 Κ. λιωμένο βούτυρο
1Κ. κονιάκ
μιά πρέζα αλάτι
μιά πρέζα ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μπλέντερ ή στο μίξερ βάζω όλα τα υλικά και τα χτυπάω καλά να ομογενοποιηθούν. Βάζω το μίγμα σε ένα σκεύος που κλείνει καλά και διατηρώ στο ψυγείο

Αφήνω τουλάχιστον μιά ώρα το μίγμα στο ψυγείο (μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα).

Όταν έρθει η στιγμή για το ψήσιμο, αν δεν έχω τις ειδικές συσκευές για κρέπες, χρησιμοποιώ ένα τηγάνι βαρύ, στο μέγεθος που θέλω να φτιάξω τις κρέπες.

Αλείφω το τηγανάνι λοιπόν που θα χρησιμοποιήσω, με ελάχιστο βούτυρο και ρίχνω την ποσότητα της ζύμης που αντιστοιχεί σε μία κρέπα. Προσπαθώ να απλώσω σε όλη την επιφάνεια του σκεύους, τη ζύμη, ώστε να γίνει ένα λεπτό φύλλο, χωρίς κενά. Είναι πιό εύκολο να το πετύχω, σηκώνοντας το τηγάνι και στρέφοντάς το δεξιά και αριστερά, ώστε να κυλήσει η ζύμη και να καλύψει τον πυθμένα του σκεύους μου. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγη ακόμη ποσότητα.

Στόχος μας είναι η ζύμη να μοιραστεί ομοιόμορφα στο τηγάνι, να μην κάνει τρύπες και φυσικά να μην είναι το φύλλο που δημιουργούμε παχύ.

Μόλις δώ πως αρχίζει να ξεκολάει η κάτω πλευρά - και το διαπιστώνω κουνώντας αριστερά-δεξιά το τηγάνι, γυρίζω την κρέπα μου και από την άλλη πλευρά. 

Το ψήσιμο είναι ολοκληρωμένο όταν και από τις δύο πλευρές έχει πάρει η ζύμη ένα χρώμα καφέ ανοιχτό  και δεν υπάρχουν σημεία στην επιφάνεια, άψητα.

Συνεχίζω και με τις υπόλοιπες και όταν τελειώσουν όλες, τις γεμίζω.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΛΜΥΡΗ ΓΕΜΙΣΗ
Τυριά μαλακά κίτρινα (gouda, edam)
Τυριά με έντονη γεύση (blue cheese, καπνιστό, φέτα κ.ά)
Ζαμπόν φέτες ή άλλο αλλαντικό
Μπέϊκον ψιλοκομένο (ψημένο)
Μανιτάρια κονσέρβας (κομματάκια,ελαφρά ζεσταμένα)
Τόνος
Καλαμπόκι
Ελιές
Αλάτι , πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα, καυτερή πάπρικα
κ.ά.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΜΙΣΗ
Πραλίνα φουντουκιού
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σαντιγύ
Μαρμελάδα
Μέλι
Καρύδια
Φράουλες
Μπανάνες
Μπισκότα 
κ.ά.

Το μόνο "πρέπει" κατά την άποψή μου, αφορά τις αλμυρές κρέπες, είναι  τα μαλακά κίτρινα τυριά, που είναι καλό να περιέχονται , ώστε να "συνδέουν" -όταν λιώσουν στο φούρνο-τα υπόλοιπα υλικά μεταξύ τους.

Κατά τα άλλα, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και φτιάξτε όποια γέμιση σας αρέσει!


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.


Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Εύκολη, γρήγορη και ελαφριά τάρτα με καλαμπόκι, και βάση με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής !!!



Η τάρτα αυτή είναι μιά πολύ εύκολη και γρήγορη, ιδιαίτερα ελαφριά αλλά και πολύ πολύ νόστιμη! 

Η Βάση της καταρχήν, είναι αρκετά ιδιαίτερη γιατί φτιάχνεται με αλεύρι ολικής (ή και πολύσπορο) και ελαιόλαδο. Αυτό, δίνει από την αρχή στην συγκεκριμένη συνταγή μιά ιδαίτερη αξία, και καταρίπτει το μύθο της τάρτας με τη βουτυρένια ζύμη, που είναι μεν νόστιμη, αλλά και αρκετά ενοχοποιημένη!

Όσο για τη γέμιση, τα βασικά της συστατικά είναι το καλαμπόκι και τα τυριά , και αντί για την κρέμα γάλακτος που συχνά χρησιμοποιούμε στις τάρτες, περιέχει φρέσκο γάλα. 

Είναι ακόμη μιά τάρτα που γρήγορα μπορούμε να φτιάξουμε, με υλικά που λίγο πολύ όλοι έχουμε στο σπίτι (τυριά, κονσέρβα καλαμπόκι, γάλα και αυγά).

Τα βήματα που ακολουθούμε είναι τα κλασσικά για την παρασκευή μιάς τάρτας: Προψήσιμο της άδειας ζύμης  και μετά γέμισμα και τελικό ψήσιμο .

Εγώ συχνά φτιάχνω βάσεις τάρτας, και τις αποθηκεύω ψημένες στον καταψύκτη, έτσι ώστε να μπορώ σε ελάχιστο χρόνο να φτιάξω μιά τάρτα. (Χρειάζονται μόνο προσοχή στην αποθήκευση, για να μη σπάσουν).

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
1 1/2 φλυτζ. αλεύρι ολικής ή πολύσπορο
1 1/2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. αλάτι
2/3 φλυτζ.  ελαιόλαδο
10 Κ. κρύο νερό
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
 Σε ένα μεγάλο μπωλ, αναμιγνύω όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα ζυμάρι σχετικά μαλακό. 
Ανοίγω με τον πλάστη σε λαδόκολα και καλύπτω με τη ζύμη μιά φόρμα γιά τάρτες, περίπου 22-24cm.

Τρυπάω τη βάση με ένα πηρούνι και στρώνω με λαδόκολα το εσωτερικό της τάρτας. Επάνω τοποθετώ ρύζι ή όσπρια και αφήνω να ψηθεί στο φούρνο περίπου 20-30min, σε 180oC ,μέχρι να πάρει χρώμα, αλλά χωρίς να ψηθεί τελείως.

Αφήνω λίγο στην άκρη να γίνει χλιαρή και ετοιμάζω τη γέμιση. 


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 1/2 φλυτζ. τυριά  τριμμένα (Gouda, γραβιέρα και φέτα περίπου σε ίσες αναλογίες) (Φυσικά για πιό πλούσια γεύση μπορουμε να βάλουμε λίγα τυριά ακόμη)
3 Αυγά
1 φλυτζ. γάλα (ή άν θέλετε κρέμα γάλακτος)
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι στραγγισμένη καλά
Αλάτι, πιπέρι
4 φέτες ντομάτας κομμένες στα 2 (δηλ. 8 μισές φέτες)
Θυμάρι
λίγο Σκληρό τυρί ή παρμεζάνα  για την επιφάνεια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Απλώνω στη επιφάνεια της τάρτας τα 2/3 των τυριών. Από πάνω μοιράζω το καλαμπόκι.
Καλύπτω με τα υπόλοιπα τυριά και μοιράζω τις φέτες τις ντομάτας.
Αλατίζω λίγο τις ντομάτες και πασπαλίζω λιγο φρέσκο θυμάρι.
Από πάνω ρίχνω χτυπημένο ελαφρά, το μίγμα των αυγών με το γάλα (που αλατίζω επίσης λίγο) και το μοιράζω σ' όλη την επιφάνεια.
Τέλος , πασπαλίζω με ελάχιστη παρμεζάνα ή σκληρό τυρί.
Ψήνω στο φούρνο σε 175oC, περίπου για 30-40 min περίπου (ανάλογα με το φούρνο), ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φαίνεται πως έχουν δέσει όλα τα υγρά.
 Αφήνουμε να γίνει χλιαρή για 15-20 min και σερβίρουμε.


 
Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Μανιτάρια Portobello γεμιστά: Εύκολο και εξαιρετικά Γευστικό Ορεκτικό!!!


Αφορμή για τη σημερινή μου συνταγή ήταν τα μανιτάρια Portobello, που βρήκα πριν λίγες μέρες στην αγορά. Πρέπει να ομολογήσω πως είναι τα αγαπημένα μου μανιτάρια γιατί έχουν μιά βαθεία και έντονη γεύση που με ενθουσιάζει. Ευτυχώς στην οικογένειά μου τα τρώμε όλοι ... φανατικά, οπότε τα μαγειρεύουμε πολύ συχνά. 

Αυτά που βρήκα όμως τις προάλλες ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και φώναζαν από μακριά πως επιβάλλεται να ...γεμιστούν. Αυτό λοιπόν και έκανα! Και με μιά πολύ γρήγορη διαδικασία είχα ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό, γευστικό και ελαφρύ που συνόδευσε τέλεια ένα ψητό χοιρινό μπούτι.

ΥΛΙΚΑ 
4 μανιτάρια Portobello πολύ μεγάλα (περίπου10cm διάμετρο) (ή περισσότερα πιό μικρά)
1 1/2 φλυτζάνι, συνολικά, τυριά τριμμένα (φέτα, gouda, regato και σκληρό τυρί σε περίπου ίδες αναλογίες)
2 Κ. γάλα φρέσκο
2 Κ. φρυγανιά τριμμένη
2 Κ. μαϊδανό ψιλοκομμένο
Πιπέρι , πάπρικα (γλυκειά ή καυτερή)
Λίγη παρμεζάνα ή σκληρό τυρί για την επιφάνεια
Λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρώ τα "ποδαράκια" από τα μανιτάρια. Με ένα υγρό πανί καθαρίζω προσεκτικά την επιφάνεια των μανιταριών. 
Ψιλοκόβω τα ποδαράκια και τα βάζω σε ένα μπωλ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα δύο τελευταία.

Ανακτατεύω καλά και αν τα τυριά μου δεν είναι αλμυρά, προσθέτω λίγο αλάτι.

Σε ένα ταψάκι στρώνω ένα αλουμινόχαρτο και λαδώνω την επιφάνειά του. Αλατίζω την εξωτερική επιφάνεια των μανιταριών και τα τοποθετώ με αυτή την επιφάνεια προς το ταψάκι. 

Λαδώνω λίγο στο εσωτερικό τους και αλατίζω πολύ ελαφρά. Μοιράζω τη γέμιση στα μανιτάρια και από πάνω πασπαλίζω με την παρμεζάνα ή το σκληρό τυρί.

Ρίχνω ελάχιστο λάδι και στο σημείο αυτό μπορώ να ετοιμάσω τα μανιτάρια από την προηγούμενη και να τα διατηρήσω σκεπασμένα στο ψυγείο. 


Όταν θέλω να τα σερβίρω, τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο σε 200oC με αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετώντας το ταψάκι στην τελευταία σχάρα προς τα κάτω η και στον πυθμένα του φούρνου, ώστε να ψηθούν και από κάτω καλά.

Σε 10-12 min, είναι έτοιμα (ανάλογα πάντα και με το φούρνο). Τσιμπώντας τα με ένα πηρούνι, διαπιστώνετε αν έχουν ψηθεί και από κάτω. Τότε είναι έτοιμα.



 

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.