Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Γίγαντες φούρνου, με σπανάκι και αρωματικά: Η πιό νόστιμη και ολοκληρωμένη εκδοχή των οσπρίων!!!


Οι γίγαντες είναι, κατά τη γνώμη μου, το πιό περίεργο και ενδιαφέρον όσπριο. Παρόλο που μοιάζουν τόσο με τα φασόλια, έχουν μιά ιδιαίτερη "ένταση" λόγω του μεγέθους τους , αλλά και μιά πιό πλούσια γεύση!

Υπάρχουν πολλές συνταγές με γίγαντες. Για μένα η κορυφαία είναι αυτή που θα σας παρουσιάσω σήμερα, που  είναι ο συνδυασμός τους με σπανάκι. Και φυσικά με πολλά αρωματικά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο σπανάκι , αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ: αν χρησιμοποιήστε κατεψυγμένο, να είναι αυτό που είναι σε ολόκληρα φύλλα, ΟΧΙ ΣΕ ΚΥΒΑΚΙΑ. Το σπανάκι πρέπει να είναι όσο γίνεται πιό κοντά στο φρέσκο, αλλιώς χάνει σε γεύση και υφή όλη η σύνθεση.

ΥΛΙΚΑ
500g γίγαντες (που έχω αφήσει για μιά νύχτα σε νερό να φουσκώσουν)
2 κονκασέ ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτά φετάκια
2 σκ.σκόρδο τριμμένες
1 Κ. πελτές 
1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 Ελαιόλαδο
Αλάτι , πιπέρι και κόκκινη γλυκιά πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζω τους γίγαντες  μέχρι να μαλακώσουν και μετά τους βγάζω σε ένα μεγάλο μπωλ με το υγρό τους. 
Σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόδο σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν λίγο και μετά προθέτω τη ντομάτα και τον πελτέ, αλάτι πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Αφήνω τη σάλτσα να πάρει μιά βράση , προσθέτω τους γίγαντες, χωρίς το υγρό τους, αφήνω να βράσουν μέσα στη σάλτσα για 5 Min, και αποσύρω από τη φωτιά. 

Σε ένα μεγάλο ταψί, βάζω το σπανάκι, κόβοντάς το σε κομμάτια μεγάλα (φάρδους 3-4 cm) αν είναι φρέσκο. Το κατεψυγμένο (σε φύλλα) είναι ήδη κομμένο.
Από πάνω μοιράζω τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύω καλά μαζί με αλάτι και πιπέρι, να μοιραστούν πολύ καλά στη μάζα του σπανακιού.
Από πάνω ρίχνω τους γίγαντες με τη σάλτσα τους. 
Αλατίζω λίγο τους γίγαντες -με προσοχή να μην γίνουν πολύ αλμυροί- και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο.
Αν χρησιμοποιήσω σπανάκι φρέσκο, προσθέτω και μερικές κουταλιές από το υγρό που έβρασαν οι γίγαντες. Αν το σπανάκι είναι κατεψυγμένο δεν χρειάζεται , γιατί ήδη περιέχει αρκετό.

Ψήνω σε αντιστάσεις πάνω κάτω σε δυνατό φούρνο (250 οC), περίπου για μιά ώρα -ανάλογα με το φούρνο.


Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν δεν υπάρχουν υγρά στο ταψί και οι γίγαντες όπως και το σπανάκι είναι όλα βρασμένα και οι γίγαντες έχουν ελαφρώς ξεροψηθεί.

Είναι εξαιρετικό και ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.





Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου