Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Εύκολο, γρήγορο και πολύ γευστικό τουρσί ψυγείου: Το καλύτερο συνοδευτικό για νηστήσιμα - και όχι μόνο- πιάτα



Πολλές φορές στο ψυγείο μας βρίσκονται διάφορα λαχανικά για αρκετές μέρες, που πιά δεν είναι τόσο φρέσκα για να γίνουν μιά νόστιμη και θρεπτική σαλάτα, αλλά από την άλλη δεν θέλουμε και να τα πετάξουμε, μιάς και δεν έχουν χαλάσει.

Έχοντας ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στη Μακεδονία και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, έχω θαυμάσει  ιδαίτερα τον τρόπο με τον οποίο η Ποντιακή αλλά και η Πολίτικη Κουζίνα, χρησιμοποιούν και αξιοποιούν εξαιρετικά διάφορα υλικά, όχι μόνο στην πρωτογενή μορφή τους, π.χ. φρέσκα λαχανικά για σαλάτες, αλλά και σε μορφή που τα συντηρούσε πολύ καιρό, όταν πιά είχε περάσει η εποχή τους, και έτσι γινόταν η κατανάλωσή τους εφικτή.

Ένας   από τους τρόπους που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε πραγματικά κάτι αξιόλογο, είναι το να τα φτιάξουμε τουρσί. Μην πάει ο νους σας σε πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Σας έχω μιά εύκολη και γρήγορη πρόταση και το καλό είναι πως έχει τόσες παραλλαγές, όσα είναι και τα είδη των λαχανικών.

Το πλεονέκτημα για ένα τουρσί που φτιάχνουμε μόνοι  μας, είναι πως εκτός από το ότι το διατηρούμε για λίγο χρόνο σε πολύ ελαφριά άλμη, οπότε διατηρεί αρκετά θρεπτικά συστατικά,μιας και δεν έχει κονσερβοποιηθεί,  περιέχει σίγουρα πολύ μικρότερες ποσότητες από αλάτι, ξύδι και ζάχαρη από τα αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου.

Στη συνταγη που σας δίνω παρακάτω, έχω χρησιμοποιήσει πραγματικά, τα λαχανικά που είχα στο ψυγείο μου. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε. Κάποιοι συνδυασμοί θα σας αρέσουν σίγουρα περισσότερο από κάποιους άλλους.

Επειδή και γω θα συνεχίσω τις δοκιμές, θα σας ενημερώνω για νέες γεύσεις και συνδυασμούς.

ΥΛΙΚΑ
200g Λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα (όχι πολύ λεπτό)
150g Κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και μετά στα 4
150g Καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες ή σε julienne (σπιρτόξυλο)
110g Αγγούρι κομμένο σε φέτες ή σε julienne (σπιρτόξυλο)
Άνηθος ψιλοκομμένος

ΑΛΜΗ
1/2 φλυτζ. Ξύδι λευκό από κρασί
1 φλυτζ. νερό
38g Αλάτι
14g Ζάχαρη
Κόλιανδρος, Πολύχρωμα πιπέρια, Πιπερίτσες καυτερές αποξηραμένες ή Μπούκοβο

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα μεγάλη, βάζω πρώτα τα υλικά της άλμης και τα αφήνω να βράσουν για 5 min. 

Κατόπιν προσθέτω όλα τα λαχανικά, κατα σειρά "σκληρότητας", δηλ. αρχίζω απο το πιό σκληρό (αυτό που βράζει σε περισσότερο χρόνο ) και τελειώνω με το πιο μαλακό (αυτό που βράζει πιό γρήγορα).

Στη δική μου συνταγή η σειρά με την οποία τα πρόσθεσα στην αλμη είναι :
Κρεμμύδι, Καρότο, Αγγούρι, Λάχανο.
Σε κάθε προσθήκη περιμένω 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το λαχανικό που έχω προσθέσει τελευταίο και μετά συνεχίζω με το επόμενο.

Όταν τελειώσω με το τελευταίο λαχανικό, αφήνω κλείνω τη φωτιά, αφήνω μερικά λεπτά να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί, περιμένω να κρυώσει και το φυλάω σε γιάλινο βάζο στο ψυγείο, για 15- 20 μέρες.

Για να το χρησιμοποιήσω το στραγγίζω από το υγρό, του προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και αν θέλω λίγο φρέσκο μαϊδανό ή άνηθο ψιλοκομμένο. 

Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για όσπρια,ψάρι αλλά και για κρέας.

Θα σας δώσω σε επόμενη ανάρτηση, και νέες ιδέες για τη χρήση του.



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου