Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Η μοναδική συνταγή για Αμερικάνικα cookies με κομματάκια σοκολάτας που αξίζει να έχετε!






Νομίζω πως τα cookies με κομματάκια σοκολάτας, είναι η πιό αγαπημένη λιχουδιά όλων των παιδιών κάθε ηλικίας! Έχουν μιά γοητεία καταρχήν λόγω της διαφορετικής υφής τους: δεν είναι ένα ακόμη "μπισκότο". Είναι κάτι παραπάνω. Είναι δε καταπληκτικά 5 λεπτά αφού βγουν από τον φούρνο. 

Μόνο που συχνά τα σπιτικά, δεν έχουν αυτή την ελαφρά "μαστιχωτή" (chewy) και συγχρόνως μαλακή (εσωτερικά) αλλά και τραγανή (εξωτερικά) υφή.

Η σημερινή μου συνταγή συνδιάζει όλα τα "χαρίσματα" των τέλειων cookies και συγρόνως είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.

Δοκιμάστε την και δεν θα ξαναψάξετε για άλλη συνταγή.

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 32 Μεγάλα Cookies)
1 φρέσκο βούτυρο (250g)
1 C ζάχαρη λευκή
1 C ζάχαρη μαύρη (αυτή που είναι λίγο υγρή)
2 αυγά
2 βανίλιες
3,5 - 4 C αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
1/2 κ. σόδα
1/2 κ. Baking powder
Μιά πρέζα αλάτι 
1 C. σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας που θα την κόψετε σε κομματάκια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε ένα μεγάλο μπωλ -που μπαίνει στα μικροκύμματα- βάζω το βούτυρο σε κομματάκια και τις δύο ζάχαρες. Ζεσταίνω ελάχιστα ώστε να μαλακώσει το βούτυρο. Χτυπάω με ένα μίξερ χειρός να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.

Προσθέτω τα αυγά, τη βανίλλια και ξαναχτυπάω λίγο. Προσθέτω το αλεύρι , τη σόδα, το baking και το αλάτι και αναμιγνύω, με το μίξερ. Η ζύμη πρέπει να είναι μεν μαλακιά , αλλά να ξεκολάει από τα τοιχώματα του δοχείου.


Αν χρειάζεται προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι. Τέλος προσθέτω τα κομματάκια σοκολάτας και τα αναμιγνύω καλά μέσα στη ζύμη.

Ανάβω το φούρνο στους 170oC στον αέρα. Στρώνω δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί και φτιάχνω ολη τη ζύμη 32 μπαλάκια (λίγο μεγαλύτερα από καρύδι).


Τοποθετώ σε κάθε λαμαρίνα από 8 τεμ και τα πιέζω ελαφρά να γίνουν λίγο επίπεδα, αλλά να διατηρήσουν το πάχος τους (περίπου 1,5 cm).

Ψήνω ανά δύο τις λαμαρίνες περίπου 11-13min. ΠΡΟΣΟΧΗ για να γίνουν όπως σας υποσχέθηκα, μαλακά εσωτερικά και ελαφρά τραγανά απ' έξω ΔΕΝ πρέπει να παραψηθούν. Είναι έτοιμα όταν έχουν κάνει μιά ελαφρά κρούστα στην επιφάνεια -αν τα πιέσετε πολύ απαλά με τα δάχτυλα, θα την καταλάβετε- χωρίς να έχουν πάρει πολύ χρώμα. Θα σας φανούν αψητα την πρώτη φορά, αλλά μετά θα... ξέρετε! 

Αφήστε τα στις λαμαρίνες να κρυώσουν γιατί αν προσπαθήσετε να τα μετακινήσετε ζεστά, θα σας σπάσουν.

Εγώ συνήθως ψήνω τη μισή ποσότητα και την υπόλοιπη , χωρισμένη σε μπαλάκια, τη βάζω στην κατάψυξη, σε μιά πολύ καλά κλεισμένη σακουλιτσα για τρόφιμα, ώστε να τα ψήσω σε μιά επόμενη ευκαιρία και να είναι φρέσκα και λαχταριστά, χωρίς κανένα κόπο.

Δοκιμάστε τα και θα γίνουν τα αγαπημένα σας!



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Μιά μοναδική συνταγή για τρυφερό και νόστιμο κοτόπουλο με πατάτες στη λαδόκολλα!







Το αγαπημένο μου μέρος από το κοτόπουλο, είναι το στήθος. Είναι και το πιό δύσκολο να γίνει τρυφερό και καλοψημένο. Γιατί θα πρέπει να είναι ζουμερό και τρυφερό συγχρόνως. Από το ψήσιμό του φαίνεται πόσο σωστα έχει ψηθεί όλο το κοτόπουλο. Στη συνταγή μου αυτή, χωρίς κόπο θα πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα!


Το καλύτερο τεστ για το σωστό ψήσιμο είναι το να ξεκολάει πολύ εύκολα το κρέας από το κόκκαλο -κυρίως αυτό αφορά το μπούτι.

Η σημερινή μου συνταγή είναι στη σειρά της "λαδόκολλας". Όπως ψήνω το ψάρι στη λαδόκολλα, ψήνω και το κοτόπουλο, πράγμα το οποίο το βοηθάει και να διατηρηθεί ζουμερό και νόστιμο, παράλληλα με το να μην λερώνει το φούρνο, που είναι κάτι που όλοι θέλουμε να αποφεύγουμε!

ΥΛΙΚΑ:
1,5 κοτόπουλα (κομμένα στη μέση)
5 μικρές πατάτες, σε ροδέλες κομμένες
Ελαιόλαδο
Χυμός λεμόνι και ξύσμα από ένα λεμόνι
Αλάτι
Ρίγανη
Πιπέρι

3 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, βάζω 1Κ ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Από πάνω τοποθετώ το 1/3 από τις πατάτες ροδέλες, ρίχνω αλάτι,πιπέρι και ρίγανη (φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και όποιο μυρωδικό - φρέσκο ή ξερό- αγαπάτε ιδιαίτερα. Ταιριάζει πολύ η καπνιστή πάπρικα αλλά και λίγο σκορδάκι τριμμένο, όπως επίσης και φρέσκια ρίγανη ή βασιλικός).

Πάνω από τις πατάτες τοποθετώ το μισό κοτόπουλο, στο οποιο βάζω αλάτι, πιπέρι ρίγανη, χυμό λεμόνι και λίγο ξύσμα λεμόνι. Το κοτόπουλο τοποθετείται με το εσωτερικό του προς τις πατάτες.

Κλείνω καλά το πακέτο της λαδόκολλας.

Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και τα άλλα δύο πακέτα και τα τοποθετώ σε ένα χαμηλό ταψάκι, και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο σε 200oC, σε αέρα, για 1,5 ώρες. Όταν περάσει ο χρόνος αυτός, αφήνω μέσα στον ζεστό φούρνο για 20-30min ακόμη και μετά ανοίγω τα πακέτα.

Σερβίρω, τοποθετώντας σε πιατέλα ή καλύτερα σε ένα ταψάκι το κοτόπουλο και δίπλα τις πατάτες. Το ζουμάκι το βάζω σε ένα μικρό σκεύος, ρίχνω λίγο λεμόνι και μιά κουταλιά μουστάρδα και τα αναμιγνύω καλά, και με αυτό περιχύνω το κοτόπουλο όταν το σερβίρω.

Δοκιμάστε το, είναι εξαιρετικά τρυφερό και νόστιμο!

 

  Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.


Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Dip φέτας με φρέσκα αρώματα δυόσμου και βασιλικού και Dip τόνου


Dip φέτας με φρέσκα αρώματα δυόσμου και βασιλικού και Dip τόνου 

Τα dips είναι μιά πολύ γευστική και γρήγορη λύση για ένα βράδυ με φίλους. Συνοδεύουν εξαιρετικά τόσο ένα ποτήρι κρασί , όσο και μιά μπύρα. Μπορείτε να τα σερβίρετε με φρέσκα λαχανικά (αγγούρια, καρότα και πιπεριές κόκκινες και πράσινες όλα κομμένα σε μπαστουνάκια) αλλά και με ποικιλία από κριτσίνια και κρακεράκια.
Ακόμη τα δύο αυτά είδη συγκεκριμένα, μπορούν πολύ καλά να χρησιμοποιηθούν  και σαν dressings πάνω από μιά πράσινη σαλάτα.

Dip φέτας : Είναι ένα ελαφρύ και πολύ αρωματικό μίγμα, όπου η γεύση της φέτας δεν κυριαρχεί αλλά δημιουργεί μιά ωραία βάση .
 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ DIP ΦΕΤΑΣ
300g Φέτα
2-3 Κ . ελαιόλαδο
Φρέσκος δυόσμος και βασιλικός
Μισό γιαούρτι στραγγιστό 2%
Αλάτι (αν χρειάζεται λίγη ενίσχυση η φέτα)
Ξύσμα λεμονιού (αν υπάρχει διαθέσιμο)




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο multi βάζω τη φέτα θρυμματισμένη χοντρά με το πιρούνι, προσθέτω το λάδι και μερικά φύλλα δυόσμου και βασιλικού που προηγουμένως έχω πλύνει καλά και έχω ψιλοκόψει. Κάνω το μίγμα ομογενές και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο λάδι ακόμη, ώστε να γίνει κρέμα. Αφαιρώ τα μαχαίρια από το multi και προσθέτω το γιαούρτι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το αλάτι (αν χρειάζεται) και το ξύσμα λεμόνι (αν επιθυμώ). Η υφή πρέπει να είναι κρεμώδης και ανάλαφρη, γιατί στο ψυγείο θα σφίξει λίγο περισσότερο. Αν  είναι ήδη λίγο σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη γιαούρτι. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Συχνά, αντί κάθε φορά που χρειάζομαι αρωματικά (π.χ. δυόσμο και βασιλικό) να ψιλοκόβω φυλλαράκια, μιά φορά τη βδομάδα περνάω στο multi μιά καλή ποσότητα αρωματικών με λίγο ελαιόλαδο , σχηματίζοντας μιά πάστα, την οποία συντηρώ στο ψυγείο, σε γυάλινο βαζάκι , φροντίζοντας να είναι πάντα η επιφάνεια του μίγματος , καλυμμένη από ελαιόλαδο. Στην παραπάνω συνταγή αυτή χρησιμοποίησα.



Dip τόνου: Είναι ένα πολύ γευστικό μίγμα με έντονη και καθαρή τη γεύση του τόνου.



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ DIP ΤΟΝΟΥ
1 κονσέρβα τόνου φιλέτο σε ηλιέλαιο
3-4 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι
2 κ. κάπαρη (σε άλμη)
1/2 - 3/4 φλυτζάνι μαγιονέζα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο multi βάζω τα 3 πρώτα υλικά και τα δουλεύω για λίγο , μέχρι να γίνει μιά πάστα με κρεμώδη υφή. Βγάζω τα μαχαίρια του multi και προσθέτω μέσα στο δοχείο τη μαγιονέζα και ανακατεύοντας προσεκτικά να ομογενοποιηθεί. Αφήνω τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο να δέσει.





ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ:
1 C =1 κούπα μέτρησης (220-240m)
1K.= 1 Kουταλιά σούπας κοφτή (=15ml) 
1κ. = 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό (=5ml)

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog

Τραχανάς σούπα βελουτέ με δυο υπέροχα dips και σπιτικά κρουτον! Ο καλύτερος τρόπος να ζεσταθούμε!!!!



Καλημέρα!!!!!!! Σήμερα η μέρα είναι αρκετά κρύα και μετά από ένα βαρύ κρύωμα που είχα -και με κράτησε μακριά από το picnic-  είμαι σε διάθεση να σας προτείνω την πιο εύκολη , θρεπτική αλλά και θερμαντική σούπα του χειμώνα. Τον τραχανά. 

Σχεδόν σε κάθε μέρος της Ελλάδας γίνεται και με άλλη σύνθεση , αλλά οι δύο βασικές του κατηγορίες είναι ο γλυκός και ο ξινός. Προσωπικά μου αρέσουν και οι δύο τύποι, αλλά επειδή η κόρη μου δεν συμπαθεί τον ξινό - όπως νομίζω και τα περισσότερα παιδιά- συνήθως μαγειρεύω τον γλυκό.

Επειδή δε στα παιδιά κυρίως φαίνεται κάπως "απλοϊκό" φαγητό, τον συνοδεύω πάντα με σπιτικά κρουτόν. Σήμερα σας τον προτείνω με τη συνοδεία δύο dips, για να διαλέξετε ή για να τα φτιάξετε και τα δύο και να αποτελέσουν μιά ωραία ιδέα για ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ με φίλους .

Η συνταγή των Dips (Dip Φέτας με φρέσκα αρώματα δυόσμου και βασιλικού και Dip τόνου) ακολουθεί στην αυριανή μας ανάρτηση.

Τραχανάς σούπα βελουτέ με σπιτικά κρουτόν

ΥΛΙΚΑ:

2 φλυτζάνια Τραχανάς γλυκός ή ξινός
2-2,5 λίτρα Νερό (ή 1,5 λίτρο Νερό και 1 λίτρο Ζωμός κοτόπουλο) (έτοιμος ή σπιτικός)
Αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζω να βράσει το νερό με το ζωμό κοτόπουλου. Προσθέτω αλάτι με προσοχή γιατί ο ζωμός περιέχει αρκετό αλάτι. Αφήνω 15- 20 min να βράσει, δοκιμάζω και όταν είναι έτοιμος κλείνω τη φωτιά. Με τη ράβδο ή ένα μπλέντερ πολτοποιώ να γίνει σαν κρέμα. Εγώ πάντα προτιμώ τη ράβδο για να μη λερώνω και άλλα σκεύη .
Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα μισό τραχανά γλυκό κλασσικό και μισό με λαχανικά.
 Αν πρόκειται να σερβίρω αμέσως έχω φροντίσει να ετοιμάσω από πριν τα κρουτόν και τα dips. Όμως μπορώ να ετοιμάσω τον τραχανά από νωρίς και να τον σερβίρω αφού τον ζεστάνω.
Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστεί προσθήκη νερού, γιατί όσο μένει ο τραχανάς γίνεται πιο πηκτός.
Είναι εξαιρετικός ο συνδυασμός του με μιά καυτερή και αρωματική πιπεριά τριμμένη (το Μπουλ Μπιπέρ) που ανακάλυψα τον προηγούμενο χειμώνα .  

Κρουτόν:

3 φέτες Ψωμί (2-3 ημερών)
2 Κ. Λάδι
1/2 Κ. Φυτίνη

Συνήθως χρησιμοποιώ το ψωμί που φτιάχνω μόνη μου , είτε στον αρτοπαρασκευαστή είτε στο χέρι. Γίνονται όμως εξίσου καλά και με το έτοιμο ψωμί, ακόμη και με το ψωμί του τοστ.

Κόβω το ψωμί σε λεπτές φέτες, λίγο πιο χοντρές από του τοστ, και αφαιρώ την κόρα. Κόβω μικρά κυβάκια 1 - 1,5cm και τα αφήνω λίγο στον αέρα να στεγνώσουν . Αν το έχω προγραμματίσει από την προηγούμενη , τα αφήνω όλο το βράδυ σε μιά ξύλινη επιφάνεια να στεγνώσουν, χωρίς να τα σκεπάσω.

Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζω μέσα σε ένα στρώμα τα κομματάκια ψωμί, και μοιράζω ανάμεσά τους 2-3 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά Φυτίνη σε μικρά κομματάκια. Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και γυρίζω στην αρχή συχνά τα ψωμάκια να καλυφθούν από το λάδι και μετά τα αφήνω λίγο να πάρουν χρώμα από κάθε πλευρά. Μπορείτε στο στάδιο αυτό, αν θέλετε να τα αλατίσετε, να βάλετε λίγη καπνιστή πάπρικα ή ένα καυτερό κόκκινο πιπέρι, ώστε να πάρουν τα κρουτόν άρωμα και γεύση που θα ταιριάξουν και με τον τραχανά.

Είναι πραγματικά ακαταμάχητα όταν είναι ζεστά αλλά και κρύα - αν προλάβουν να μείνουν- είναι γευστικότατα. Δοκιμάστε τα και με κάθε άλλο είδος σούπας που θα φτιάξετε!!


Σερβίρω λοιπόν στο πιάτο τον τραχανά, λίγη τριμμένη φέτα (ή ακόμη και το dip φέτας που θα σας δώσω αύριο), μερικά κρουτόν και λίγη από την αγαπημένη μου τριμμένη καυτερή πιπεριά!! Εξαίσιο!!






Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.




Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Τάρτα σοκολάτας με καραμέλα βουτύρου: γευστικό παραλήρημα!


Προσοχή!!! Η συνταγή αυτή αφορά αυτούς που είναι παθιασμένοι με τη σοκολάτα! 

Είναι μια συνταγή πολύ πιο εύκολη από ότι φαίνεται και πολύ πιο γευστική από ότι φανταζεστε,  που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα καλό ζαχαροπλαστειο! 

Τα υλικά της είναι λίγα και καλής ποιότητας. Το πιό ωραίο είναι πως δεν χρειάζεται ψήσιμο. Απλά αν αποφασίσετε να την φτιάξετε, θα σας συμβούλευα να ετοιμάσετε από την προηγούμενη τη ganache και την καραμέλα βουτύρου (Butterscotch) , ώστε να έχουν χρόνο να δέσουν αλλά και για να μοιραστεί ο κόπος σας σε δύο μέρες. Εναλλακτικά φυσικά μπορείτε να τα φτιάξετε όλα σε μία μέρα, αν έχετε διαθέσιμο χρόνο .

ΥΛΙΚΑ 
ΒΑΣΗ
1 Πακέτο μπισκότα OREO 
3-4 Κ. βούτυρο λιωμένο

ΓΕΜΙΣΗ
300 g κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής (36% λιπαρά), παχύρευστη
300 g σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας (περισσότερο από 52% κακάο)
3 -4 Κ. πραλίνα φουντουκιού
2 Κ. κονιάκ

Μισή δόση Butterscotsh (δείτε τη συνταγή μου Καραμελωμένα Αμύγδαλα και sauce Butterscotch: Εξαιρετικές λιχουδιές, απαραίτητες για το σπιτικό μου παγωτό και όχι μόνο!!!)

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Λίγα καραμελωμένα αμύγδαλα ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας ή τρίμματα λευκής και μαύρης σοκολάτας για τη διακόσμηση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΒΑΣΗ
Τρίβω τα μπισκότα στο multi και αναμιγνύω με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να βραχούν τα μπισκοτα καλά.

Στρώνω το μίγμα σε μιά μακρόστενη φόρμα για τάρτες (κατά προτίμηση με κινητό πάτο).

Πιέζω καλά με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού να γίνει συμπαγές το μίγμα και φροντίζω να δημιουργήσω και τοιχώματα γύρω γύρω.

Βάζω στην κατάψυξη για 30 min, να σφίξει.

ΓΕΜΙΣΗ 
Ζεσταίνω καλά (90οC) την κρέμα γάλακτος και την ρίχνω πάνω από την κουβερτούρα που έχω κόψει σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια.

Αφήνω 1-2 min, και μετά ανακατεύω το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί, και να γίνει γιαλιστερό και βελούδινο.

Προσθέτω την πραλίνα φουντουκιού που έχω λίγο ζεστάνει σε μπαίν μαρί ή στα μικροκύματα, και το κονιάκ. Ανακατεύω και πάλι να ομογενοποιηθούν.

Αφήνω λίγο να δέσει, περίπου 1 ώρα, στο ψυγείο. 
Αν την έχω φτιάξει από την προηγούμενη , θα χρειαστεί να την ζεστάνω λίγο για να την χρησιμοποιήσω.

Το ίδιο ισχύει και για την Butterscotsh. Αν είναι φτιαγμένη ήδη στο ψυγείο, θα την ζεστάνω λίγο για να απλώνεται στην τάρτα. Αν είναι φρέσκια θα πρέπει να κρυώσει πρώτα καλά, και μετά να μπεί λίγο στο ψυγείο να δέσει.

Αν αποφασίσετε να τα κάνετε όλα την ίδια μέρα, φτιάξτε το πρωί την butterscotsh και την ganache και στρώστε την τάρτα το μεσημέρι. Μετά από 1 ώρα στο ψυγείο, θα είναι έτοιμη για κατανάλωση.

ΣΥΝΘΕΣΗ
Βγαζω τη βάση από το ψυγείο και απλώνω πάνω στην butterscotsh. Ξαναβάζω για λίγο στην κατάψυξη, ώστε να σφίξει αρκετά και όταν απλώσω από πάνω την ganache, να μην αναμειχθούν.

Όταν βγάλω από την κατάψυξη, απλώνω από πάνω την ganache και διακοσμώ είτε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα, είτε με τριμμένη λευκή και μαύρη σοκολάτα.

Αφήνω περίπου μιά ώρα στο ψυγείο και σερβίρω. Προσοχή κόψτε σχετικά μικρά κομμάτια γιατί η γέυση της είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένη.



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.



Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Τέλειο Club Sandwich με Ψητό Φιλέτο Κοτόπουλο!



Το club sandwich είναι ένα ξεχωριστό προϊόν ιδιαίτερα αγαπητό σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στους νέους!
Παρότι είναι ένα sandwich, δεν μοιάζει με κανένα άλλο της κατηγορίας αυτής. Τρώγεται εύκολα, έτσι όπως είναι κομμένο και επειδή συνήθως περιέχει πατάτες τηγανητές είναι και αρκετά χορταστικό, τόσο που πολλές φορές μπορούν να το μοιραστούν δύο άτομα που δεν πεινάνε πολύ!

Η σημερινή μου συνταγή είναι μια πολύ καλή λύση για ένα εύκολο αλλά εντυπωσιακό βραδυνό ή ένα διαφορετικό γεύμα, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά, μιάς και είναι κάτι που συνήθως τρώμε έξω.
Το ότι δε περιέχει στήθος κοτόπουλο, κάνει το αποτέλεσμα πιό χορταστικό και μεταμορφώνει με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο ένα απλό γεύμα σε κάτι ιδιαίτερο!

Η παρασκευή του είναι απλή και εύκολη, αρκεί να έχουμε προνοήσει για τα κατάλληλα υλικά. Η διαδικασία πολύ γρήγορη, αν εξαιρέσουμε το ψήσιμο του κοτόπουλου. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο ψημένο που έχει περισσέψει από μιά προηγούμενη μέρα, ή ακόμη και έτοιμο αγορασμένο.

ΥΛΙΚΑ (για 2 Club Sandwiches)
1 Στήθος κοτόπουλο (φιλέτο) ψημένο ή έτοιμο
6 φέτες Ψωμί του toast (μεγάλες φέτες)
Μαγιονέζα καλής ποιότητας
4 φέτες bacon φέτες, ψημένο 
3 μεγάλες φέτες ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες,  κομμένες στη μέση
2 ωραία φύλλα μαρούλι (ή γενικώς πράσινη σαλάτα)
2 φέτες τυρί σε φέτες , γκούντα ή γραβιέρα 
Πατάτες τηγανητές ή πατατάκια ή πράσινη σαλάτα για γαρνίρισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καταρχήν πρέπει να έχω έτοιμα όλα τα υλικά, πριν αρχίσω τη σύνθεση του σάντουιτς. 
Κόβω λοιπόν το κοτόπουλο σε όμορφες λεπτές φέτες, και έχω γύρω μου τη ντομάτα, το μαρούλι, το bacon ψημένο και τη μαγιονέζα.
Χρειάζομαι μιά φρυγανιέρα για το ψήσιμο του ψωμιού, αλλά και αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε την τοστιέρα χωρις να πατήσετε το καπάκι, ή βάλτε τα ψωμιά στο γκριλ του φούρνου σας, αλλά για ελάχιστο χρόνο γιατί μπορούν να καούν εύκολα.
Ψήνω λοιπόν 3 φέτες ψωμί και αλειφω τις δύο από αυτές με μαγιονέζα μόνο από τη μία πλευρά. 
Στην μιά φέτα, από την πλευρά που είναι αλειμμένη με μαγιονέζα,  τοποθετώ το bacon και από πάνω το τυρί.
Στην άλλη, πάλι από την πλευρά που είναι αλειμμένη με μαγιονέζα,τοποθετώ τη ντομάτα, το μαρούλι και από πάνω το κοτοπουλο.

Τέλος αλείφω και την τρίτη πλευρά με μαγιονέζα και από τις δύο πλευρές, την ακουμπάω πάνω το τυρί και την γυρίζω πάνω από το κοτόπουλο, φυσικά με την αλειμμένη πλευρά , πάνω στο κοτόπουλο.

Έτσι έχω δύο μικρότερα sandwich που ενώνονται με την ενδιάμεση φέτα ψωμιού.

Τοποθετώ 4 οδοντογλυφίδες για να μην μου διαλυθεί και το κόβω στις διαγώνιες της φέτας, σχηματίζοντας 4 μικρότερα τρίγωνα. 

Τα τοποθετώ όπως στη φωτογραφία και γαρνίρω με πατάτες τηγανητές ή ακόμη και με πατατάκια ή για μιά πιό υγειινή εκδοχή με μιά νόστιμη, πράσινη σαλάτα.





Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ταμπούλι: Η Απόλυτη Σαλάτα: Νόστιμη, Θρεπτική, Γρήγορη και Χωρίς Μαγείρεμα!


Η συνταγή μου σήμερα, είναι η δική μου παραλλαγή σε μιά κλασσική συνταγή της Ανατολής: το γνωστό Tabbouleh με προέλευση από το Λίβανο.

Η παραλλαγή μου έχει προκύψει μετά από χρόνια που το φτιάχνω και έχω καταλήξει στα υλικά που αρέσουν κυρώς στην δική μου οικογένεια αλλά και τους φίλους.

Η διατροφική αξία αυτής της σαλάτας είναι εξαιρετική. Το πληγούρι είναι στάρι σπασμένο, τα λαχανικά που το συνοδεύουν αλλά και το ελαιόλαδο με το λεμόνι και κυρίως ο άφθονος μαϊδανός δίνουν στη σαλάτα αυτή μιά ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως το ταμπούλι είναι σαλάτα μεν, αλλά μετατρέπεται πολύ εύκολα και σε πλήρες γεύμα, χωρίς καν να χρειαστεί να μαγειρέψουμε, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις μέρες που το πρόγραμμά μας είναι πιο βαρύ.  Επίσης έχει το πλεονεκτημαπωςπεοετοιμαζεται από το πρωί. 
Πιό κάτω ακολουθούν και κάποιες παραλλαγές που σας προτείνω πάνω στη βασική συνταγή.

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλυτζάνι πληγούρι (στάρι σπασμένο) κατά προτίμηση ψιλό (στην αγορά θα το βρείτε σε διάφορες μορφές, όσο πιό χοντροσπασμένο είναι, τόσο πιό αγριο στη γεύση θα γίνει,οπότε προτιμείστε το ψιλό).
2 φλυτζάνια νερό ζεστό 
2 Κ. χυμό λεμόνι

3 Μεσαίες ντομάτες κομμένες κυβάκια (από τις οποίες έχω αφαιρέσει μεγάλο μέρος από το το εσωτερικό μέρος με τα σπόρια και το ζουμί)
1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια. (αν έχει πολλά σποράκια, τα αφαιρώ)
1 φλυτζ. μαϊδανό ψιλοκομμένο (η αυθεντική συνταγή θέλει περισσότερο, τουλάχιστον διπλάσιο, αλλά εγώ την έχω προσαρμόσει στη δική μας γεύση) 
και 
2 Κ. δυόσμο ψιλοκομμένο (αν σας αρέσει)
2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά) 

1/2 φλυτζάνι λάδι 
αλάτι και λεμόνι τόσο όσο να γίνει νόστιμο και λίγο λεμονάτο

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε ένα μεγάλο σκεύος που κλείνει ερμητικά, βάζω το πληγούρι, το καυτό νερό και το λεμόνι. Κλείνω καλά και αφήνω 15 min. Ανοίγω το σκεύος και ανακατεύω απαλά με ένα πηρούνι. Δοκιμάζω και αν έχει μαλακώσει , αφήνω να κρυώσει και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύω πολύ καλά να μοιραστούν παντού και δοκιμάζω το λάδι , το λεμόνι και το αλάτι.
Αν χρειαστεί προσθέτω λίγα λαχανικά η οτιδήποτε άλλο λείπει.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:
  • Με τόνο: προσθέτω ένα κουτάκι φιλέτο τόνο σε λάδι (στραγγίζω από το επιπλέον λάδι, χωρίς να πιέσω τον τόνο. Μπορώ να προσθέσω και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και  λίγη κάπαρη
  • Με φέτα: Προσθέτω μικρά κομματάκια φέτας, 2 Κ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένες ελιές , για μιά παραλλαγή μιάς πιό χορταστικής και ενδιαφέρουσας χωριάτικης σαλάτας 
  • Με σολομό: Ψιλοκόβω κομματάκια σολομού (είτε φρέσκου , που έχω ήδη ψήσει  είτε καπνιστού), προσθέτω κάπαρη και λίγο άνηθο.
  • Με κοτόπουλο:Ψολοκόβω ψημένο κοτόπουλο και αν θέλω προσθέτω και 4-5 φύλλα πράσινης σαλάτας .
Όπως είναι φανερό, οι συνδυασμοί είναι πολύ . Η σαλάτα αυτή είτε μόνη της αποτελεί μιά εξαιρετική λύση για ένα γρήγορο και ελαφρύ μεσημεριανό είτε στις πιό σύνθετες μορφές της είναι μιά εύκολη, γρήγορη και υγιεινή επιλογή που απαιτεί ελάχιστο κόπο! 

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog


Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Γιορτινή Σαλάτα-Γεύμα με κοτοπουλο, Blue Cheese, cranberries και καρυδια για τις ... "ενδιάμεσες" μέρες!


 Οι μέρες των γιορτών είναι αρκετά επιβαρυμένες όσον αφορά το φαγητό. Όλοι ξεφεύγουμε από τις καθημερινές μας συνήθειες και συνήθως γίνεται μιά υπερβολή τόσο στην κατανάλωση των γλυκών όσο και των φαγητών.
Η σημερινή μου σαλάτα διατηρεί ένα χαρακτήρα γιορταστικό, όμως αποτελεί μιά πρόταση για τις ...ενδιάμεσες ημέρες, αυτές που δεν έχουμε καλεσμένους αλλά και δεν είμαστε εμείς, καλεσμένοι.  

Πέρα από τη διατροφή είναι και ένας τρόπος ξεκούρασης από την ενασχόληση μας με τη μαγειρική αυτών των ημερών.

Τα υλικά της είναι εξαιρετικά απλά, που αυτές τις μέρες μπορούμε εύκολα να έχουμε σπίτι: Σγουρή σαλάτα, φιλετάκια κοτόπουλο, cranberries αποξηραμένα, αγγούρι και blue cheese.

Θα ξεκινήσω με τα φιλετάκια κοτόπουλο. Κάθε φορά που παίρνω στήθος κοτόπουλο, φιλέτο, ξεχωρίζω τα φιλετακια, τα μικρά μακρόστενα κομμάτια που είναι στην κάτω πλευρά του φιλέτου και το μισό τους μέρος είναι ελεύθερο και το άλλο μισό είναι κολημένο στο στήθος. Τα βάζω σε ένα σακουλάκι και τα φυλάω στην κατάψυξη. Όταν μαζευτούν 5-6 κομμάτια , τα ψήνω με ελάχιστο λάδι σε ένα αντικολητικό τηγανάκι και τα χρησιμοποιώ σε σαλάτες σαν αυτή εδώ.




Σε ένα μπώλ λοιπόν βάζω τη σαλάτα μαζί με το αγγούρι, αλατίζω ελάχιστα, και βάζω λίγο λάδι και λίγο ξύδι. 

Σε κάθε πιάτο μοιράζω μιά ικανοποιητική ποσότητα από τη σαλάτα με το αγγούρι και από πάνω τοποθετώ 2 φιλετάκια κομμένα σε λωρίδες.


Από πάνω προσθέτω και λίγο (ή περισσότερο) απο το blue cheese, που το έχω πολτοποιήσει με το πηρούνι -ώστε να μείνουν μερικά κομματάκια- και έχω προσθέσει λίγο λάδι και λίγο ξύδι, μέχρι να γίνει λίγο ρευστό.

Τέλος προσθέτω και λίγα cranberries, που η ελαφρά γλυκιά τους γεύση συνδιάζεται εξαιρετικά με το blue cheese. Τέλος ένα ακόμη υλικό που ταιριάζει τέλεια είναι και τα καρύδια (που δυστυχώς εγώ δεν είχα όταν έφτιαξα τη συνταγή μου).

Είναι μιά πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή , που στον χρόνο που ψήνεται το κοτόπουλο, γίνονται όλα τα υπόλοιπα.



Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Χοιρινό σε μπουκίτσες με πολύχρωμες πιπεριές ή με μανιτάρια, σε πουγκί ζύμης: Γεύσεις απίθανες, συνταγές πανεύκολες!!!

Η σημερινή μου ανάρτηση, είναι μιά εύκολη -όπως πάντα- και γρήγορη συνταγή, με αποτέλεσμα εξαιρετικά γευστικό, που προσαρμόζεται πολύ εύκολα στη γεύση του καθενός. Και με μιά απλή κίνηση, μπορεί να μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό πιάτο για το γιορτινό τραπέζι.
 
 
 
Βασικό υλικό είναι η χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κομματάκια, αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαιμό, αφού αφαιρέσετε τα εμφανή λίπη.

Επίσης τα άλλα κοινά υλικά στις δύο παραλλαγές που σας δίνω, είναι οι φετούλες της φρέσκιας ντομάτας και οι πολύ ψιλοκομμένες φετούλες του κρεμμυδιού. 

Αυτά μαζί με το κρέας, αποτελούν τη βάση. Μπορείτε πάνω σ' αυτή να προσθέσετε όποιο υλικό αγαπάτε, εσείς και οι συνδαιτημόνες σας.

ΥΛΙΚΑ (για 2 ταψιά που σερβίρουν από 6 άτομα)
2,5 Kg χοιρνό σπάλα ή λαιμό ή ανάμεικτο, κομμένο κομματάκια(αφού πρώτα έχω αφαιρέσει τα εμφανή λίπη)
2 Ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες και έπειτα σε τέταρτα
1/2 πράσινη, 1/2 κόκκινη και 1/2 πορτοκαλί πιπεριά κομμένες σε λεπτές λωρίδες 
1/2 πακέτο μανιτάρια Champignon, κομμένα λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε λεπτές φέτες και έπειτα σε τέταρτα
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη, πάπρικα
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
 
 

Βάζω να κάψει ένα αντικολητικό τηγάνι και περνάω από εκεί , χωρίς να βάλω λάδι, το κρέας, χωρίζοντάς το σε 4 μέρη. Περιμένω να ροδίσει από κάθε πλευρά και το τοποθετώ στο σκεύος που θα ψηθεί τελικά.
Όταν τελειώσω με το κρέας,σωτάρω τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτία,να μαλακώσουν λίγο και τα σβήνω με το κρασί. Τα μοιράζω στα δύο σκεύη.

Στο αντικολητικό σωτάρω σε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια , μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους. Τα προσθέτω στο ένα ταψί.


Κόβω τις πιπεριές και τις προσθέτω στο άλλο ταψί.

Κόβω και τις ντομάτες και τις μοιράζω στα δύο ταψιά.
 
Αλατίζω τα υλικά σε κάθε ταψί, προσθέτω πιπέρι και ρίγανη. Τέλος ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και 2 -3 κουταλιές κρασί.

Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο 200ο C , αέρα, για περιπου 45min με 1h-ανάλογα με το φούρνο.

Στο ενδιάμεσο τα ανακατεύω και παρακολουθώ να έχουν κάποια υγρά, ώστε να μη στεγνώσει. Αν θέλω στο τέλος προσθέτω και μερικά κυβάκι τυρί σκληρό (όπως Regato) ή Καπνιστό Μετσόβου. Αφήνω μερικά λεπτά στο φούρνο να "μελώσει" και σερβίρω. 
Στην πρώτη φωτογραφία έχω τοποθετήσει το κρέας αφού ψηθεί και κρυώσει σε ένα φύλλο ζύμης (κουρού ή σφολιάτας, ανάλογα με την προτίμησή σας), το έχω τυλίξει σχηματίζοντας ένα πουγκί και το ψήνω λίγο πριν να το σερβίρω. Όπως βλέτετε είναι πολύ πιό εντυπωσιακό και γιορτινό. Μέσα στο πουγκί έχω βάλει και λίγο αρακά. 
Συνοδεύω με ρύζι ή σαλάτα πράσινη.

 


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.