Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Όλα τα μυστικά για Ζουμερό και Αρωματικό Κέϊκ! Συνταγή: Κέϊκ με άρωμα πορτοκάλι και πικραμύγδαλο!


Η αλήθεια είναι πως δεν αγαπώ φανατικά τα κέϊκ. Ή μάλλον για να είμαι πιό ακριβής, σπάνια βρίσκω κέϊκ που να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που θεωρώ απαραίτητα για να το απολαύσω. Είναι ένα γλυκό που φτιάχνουν σχεδόν όλοι, αλλά δυστυχώς όχι στην καλύτερη μορφή του πάντα.

Τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου κέϊκ, είναι: να είναι ζουμερό (αλλά όχι άψητο), να είναι αρωματικό (αλλά όχι σαν να περιέχει κολώνια), να έχει ωραία υφή και να είναι όσο αφράτο πρέπει (δηλ. να μην είναι σαν ψωμί), να μην είναι πολύ γλυκό (αλλά ούτε και άγλυκο) και να αποτελεί ένα σύνολο που κάνει δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε ένα δεύτερο κομμάτι (μη σας πω και τρίτο). Και φυσικά ακόμη καλύτερο είναι να διατηρεί την φρέσκια και ζουμερή του υφή για περισσότερες μέρες.

Η συνταγή μου σήμερα, παρότι είναι εξαιρετικά εύκολη και απλή, συνδυάζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και το πιό σημαντικό είναι πως αποτελεί μιά βάση πάνω στην οποία μπορεί κανείς κάνει διάφορες παραλλαγές, ώστε να δημιουργήσει το αγαπημένο του κέϊκ! 
Όπως θα παρατηρήσετε, είναι αρκετά διαφορετική από την κλασσική συνταγή με βούτυρο ή μαργαρίνη, την οποία εύκολα μπορείτε να βρείτε σχεδόν παντού, αλλά τα μυστικά για την επιτυχία της θα αποτελέσουν υλικό για μια μελλοντική ανάρτησή μου!

ΥΛΙΚΑ
1 C ηλιέλαιο (ή ένα ελαφρύ, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Βλ. Χημεία του κέϊκ)
1 1/2 C ζάχαρη
1/2 C σιρόπι (από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή από άλλο γλυκό χωρίς έντονο χρώμα)
1 γιαούρτι αγελάδος 2% (όχι στραγγιστό)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 αυγά (αν είναι πολύ μικρά, μπορείτε να βάλετε 5)
3 C αλεύρι (περίπου 380-390g)
3 κ. Baking Powder (15g)
Άρωμα πικραμύγδαλο ή βανίλια (δοκιμάστε το πικραμύγδαλο και θα ανακαλύψετε έναν καινούργιο κόσμο)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να θυμίσω πως 1C αντιστοιχεί με μιά κούπα μεζούρα (220-240ml), που μετράει τον όγκο των υλικών, και την βρίσκετε σε όλα τα κατστήματα οικιακών ειδών, 1 K. με μία κουταλιά σούπας (15ml) και 1 κ. με ένα κουταλάκι γλυκού (5ml)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μίξερ χτυπάω το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το σιρόπι, να γίνουν ένα ομογενές μίγμα.

Προσθέτω τα αυγά ένα ένα (χαμηλή ταχύτητα κάθε φορά που προσθέτω ένα αυγό, δυναμώνω λίγο να ενσωματωθεί και επαναλαμβάνω τη διαδιακασία, μέχρι να προσθέσω όλα τα αυγά).

Προσθέτω και το ξύσμα πορτοκάλι, όπως και περίπου 7-8 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο καλής ποιότητας (ή ένα μικρό φιαλίδιο βανιλίνης).
Στο αλεύρι προσθέτω το Baking και ανακατεύω καλά. 

Προσθέτω στο μίγμα το αλεύρι και το γιαούρτι εναλλάξ σε 3 δόσεις, που δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, γιατί το μίγμα θα ξεφουσκώσει και δεν θα γίνει αφράτο το κέϊκ.

Βουτυρώνω και αλευρώνω μιά φόρμα κουμπωτή (με διάμετρο 26cm, με τρύπα) και μοιράζω ομοιόμορφα το μίγμα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο σε 165oC - αέρα και ψήνω περίπου 45-50min.
Εννοείται πως ο χρόνος και η θερμοκρασία μπορεί να χρειάζονται προσαρμογή γιατί κάθε φούρνος αποδίδει διαφορετικά.  

Το κέικ είναι έτοιμο όταν πιέζοντάς το ελαφρά στην επιφάνεια "ξαναγυρίζει" πίσω.
Δοκιμάζω πάντα με ένα ξύλινο σουβλάκι να δω πως έχει ψηθεί -πρέπει το σουβλάκι να βγαίνει στεγνό ή με μικρά ψίχουλα κολημμένα πάνω του και όχι με μιά υγρή μάζα - και βγάζω όταν είναι έτοιμο. 

ΓΛΑΣΟ: Για να διατηρηθεί το κέϊκ ακόμη πιό φρέσκο και ζουμερό, μπορούμε να περιχύσουμε με αυτό το απλό και γρήγορο γλάσο. Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε 1 1/2 C άχνη ζάχαρη και 2-3 Κ γάλα. Προσοχή: αναμιγνύουμε την άχνη με το γάλα, προσθέτοντάς το λίγο λίγο, μέχρι να αποκτήσει τέτοια πυκνότητα, που να μπορεί να περιχύσει το κέϊκ αλλά να είναι και αρκετά καλυπτικό. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε στο γλάσσο και άρωμα βανίλιας ή ξύσμα πορτοκάλι ή οτιδήποτε ταιριάζει με τη γεύση του κέϊκ.
 
Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΪΚ
Είναι γνωστό πως τα γλυκά -περισσότερο από τα αλμυρά- έχουν αναγκη από ακρίβεια στην εκτέλεσή τους. Ο βασικός λόγος είναι πως η συνεισφορά του κάθε υλικού σε ορισμένη αναλογία, έχει να κάνει με τις χημικές ιδιότητές του, επομένως μόνο στις καθορισμένες αναλογίες θα λειτουργήσει σωστά.

Για παράδειγμα τα υγρά πρέπει να είναι σε ορισμένη αναλογία τόσο με τα στερεά  όσο και με τα λιπαρά. Το είδος όμως των υγρών (γάλα ή γιαούρτι) επηρεάζει την τελική υφή αλλά και την υγρασία που μένει , μετά το ψήσιμο, στη μάζα του κέϊκ.
Σχετικά με τα αυγά, που βοηθάνε στο να αποκτήσει το κέϊκ τη δομή του, αν είναι μικρά είναι σωστό να προσθέτουμε ακόμη ένα στην ποσότητα που αναγράφεται στη συνταγή.

Ένας ακόμη παράγοντας που είναι σημαντικός είναι το αλεύρι, σε σχέση αφενός με τα υγρά και τα λιπαρά και αφετέρου  με τον παράγοντα της διόγκωσης (Baking powder στη συνταγή μας, ή σόδα και συνδυασμό τους σε άλλες συνταγές). Θα παρατηρήσετε πως στην συνταγή μου το αλεύρι δεν είναι 500g, όπως σε κάποιες κλασσικές συνταγές κέικ. Γιαυτό και η υφή του είναι ζουμερή, και όχι στεγνή και ψωμένια, πράγμα που πιθανόν έχετε συναντήσει σε άλλες συνταγές.  

Η συμβουλή μου είναι να αποφεύγετε την μείωση κάποιων υλικών π.χ. της λιπαρής ουσίας ή της ζάχαρης, αφθαίρετα, γιατί αυτό επηρεάζει την ισορροπία των υλικών και το αποτέλεσμα δεν είναι ισορροπημένο και σωστό.Η αντικατάσταση ενός μέρους της ζάχαρης από το σιρόπι δίνει ένα πιό υγρό κέϊκ, λιγότερο γλυκό από τα συνηθισμένα και σε συνδυασμό με το ηλιέλαιο και το γιαούρτι, το κέϊκ διατηρεί την υγρασία του για περισσότερες μέρες. 

Και για να προλάβω μια κλασσική ερώτηση: γιατί ηλιέλαιο και όχι ελαιόλαδο; Έχω παρατηρήσει πως το ελαιόλαδο κάνει το κέικ να τρίβεται περισσότερο μετά την δεύτερη τρίτη μέρα (δημιουργεί ψίχουλα) . Αν όμως δεν σας πειράζει αυτό ή κάνετε ένα κέϊκ που θα καταναλωθεί άμεσα, δοκιμάστε το με ένα ελαφρύ, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και θα έχετε μιά ακόμη πιό πλούσια και γεμάτη γεύση.

Αυτό λοιπόν που θέλω να τονίσω με τα παραπάνω είναι πως όταν βρείτε μιά συνταγή που σας δίνει το αποτέλεσμα που θέλετε, μπορείτε να μείνετε πιστοί σ' αυτή και να αλλάζετε μόνο το άρωμα για να φτιάχνετε διάφορες παραλλαγές του.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: Σε ένα κέϊκ μπορούμε να δώσουμε διάφορα αρώματα, με ξύσμα από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι ή και συνδυασμούς τους), με φυσικό χυμό από τα ίδια φρούτα (που όμως θα πρέπει να αφαιρεθεί από το υγρό της συνταγής δηλ. από το γιαούρτι). Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια υγρή ή σε μορφή κρυσταλλική (βανιλίνη), κανέλα και γαρύφαλλα. 

Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς (για 2 ή 3 Κ. δεν χρειάζεται κάποια αντικατάσταση, άν θέλουμε περισσότερους, τότε αφαιρούμε αντίστοιχη ποσοτητα από το αλεύρι).

Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (βερύκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες κ.ά.), μόνο που πρέπει να τα αλευρώσουμε πρώτα, ώστε να μην πέσουν στον πυθμένα, αλλά να είναι μοιρασμένα σε όλη τη μάζα του κέϊκ. Στην περίπτωση αυτή είναι καλό  για 2 Κ. κομμένα φρούτα που προσθέτουμε, να αφαιρέσουμε 1 Κ. αλεύρι και 1Κ. υγρό (γιαούρτι). 

Μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια σοκολάτας ή τρούφα. Τα κομματάκια είναι καλύτερα να τα βάλουμε από πάνω, αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη του κέϊκ στη φόρμα, ώστε να μην πέσουν όλα στον πυθμένα. Η τρούφα μπορεί να μπεί λίγο πριν να είναι έτοιμη η ζύμη να μπεί στη φόρμα.

Μιά πολύ ωραία ιδέα είναι και να φτιάξουμε ένα κέϊκ με άρωμα βανίλιας και μέσα να "κρύψουμε" νουτέλα που θα την έχουμε βγάλει σε κουταλιές πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και θα την έχουμε καταψύξει. Όταν έχουμε έτοιμο το μίγμα του κέϊκ, βάζουμε στη φόρμα τα 2/3 του μίγματος (λίγο περισσότερο από το μισό) και μοιράζουμε τα κατεψυγμένα "κομματάκια νουτέλα" στην επιφάνεια. Από πάνω συμπληρώνουμε με την υπόλοιπη ζύμη και ψήνουμε κανονικά. Με τον τρόπο αυτό, η νουτέλα δεν θα στεγνώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και θα είναι ζουμερή στο φρεσκοψημένο κέϊκ.

Τέλος η τεχνική με την οποία γίνεται το δίχρωμο κέϊκ, "μαρμπρέ", είναι η εξής: Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας για τη φόρμα, ξεχωρίζουμε σε ένα σκεύος το 1/3 περίπου και προσθέτουμε κακάο και λίγο γάλα, έτσι ώστε να είναι η ζύμη μας αρκετά σκούρα -για να έχει και έντονη γεύση κακάο στο τέλος, και με το γάλα ρυθμίζουμε την ρευστότητα της ζύμης -αφού το κακάο την σφίγγει αρκετά- ώστε να μοιάζει με την ρευστότητα της υπόλοιπης ζύμης που έχω αφήσει στην άκρη. Με τον τρόπο αυτό το μέρος του κέϊκ που θα περιέχει το κακάο, θα είναι το ίδιο αφράτο και υγρό με το υπόλοιπο. 
Στη φόρμα τοποθετούμε μεγάλες κουταλιές από το λευκό μίγμα αφήνοντας κάποια μικρά κενά ανάμεσά τους. Στα κενά τοποθετούμε κουταλιές από το μίγμα κακάο. Από πάνω επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη και με ένα ξύλινο σουβλάκι που το βυθίζουμε σχεδόν μέχρι τον πυθμένα, κάνουμε κινήσεις ζικ- ζακ, ώστε να αναμειχθούν τα δύο χρώματα και να δώσουν στο ψημένο κέϊκ την εικόνα "μάρμαρου" εξού και το όνομα "μαρμπρέ".

Φυσικά οι παραλλαγές στη γεύση είναι ατελείωτες. Αυτές που σας προτείνω είναι μερικές κλασσικές αλλά δοκιμασμένες, από τις οποίες μπορεί κανείς να ξεκινήσει και όταν αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται, να δοκιμάσει πολλές άλλες.




Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.
 

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Pizza - Καρβελάκι!!! Το πιό νόστιμο και τυρένιο snack για το Σαββατοκύριακο!




Ο συνδιασμός που σας προτείνω σήμερα, είναι πραγματικά ένα νόστιμο (αλλά και εμφανίσιμο) snack, που έχει την αγαπημένη γεύση της πίτσας σε μιά πολύ εύκολη βάση, που είναι ένα καρβελάκι ψωμί.

Είναι μια συνταγή που κυκλοφορεί πολύ σε διάφορα -Αμερικάνικα κυρίως -sites με συνταγές, και γιαυτό εχω συγχιστεί πολύ όταν άκουσα νεόκοπο τηλεοπτικό chef, να την ονομάζει με το δικό του όνομά , θαρρείς και την έχει εφεύρει ο ίδιος. Τέλος πάντων. Σίγουρα σαν συνταγή , σηκώνει πολλές παραλλαγές, και μπορεί ο καθένας να τη φέρει στα μέτρα του και να την προσαρμόσει στα γούστα του. 

Η βασική ιδέα είναι πως χρησιμοποιούμε ένα ψωμί ,κατά προτίμηση χωριάτικο ή με προζύμι . Το χαράζουμε σε κομματάκια που όμως δεν τα κόβουμε μέχρι κάτω, έτσι ώστε να μείνουν μεταξύ τους ενωμένα. Κατόπιν το γεμίζουμε με ότι υλικό μας αρέσει και σίγουρα με τυριά και αλλαντικά. Τέλος το ψήνουμε στο φούρνο και το απολαμβάνουμε με ευχαρίστηση!

ΥΛΙΚΑ
1 καρβελάκι ψωμί του μισού κιλού 
1 mozzarella φρέσκια κομμένη σε φέτες και μετά σε κομματάκια
100g gouda τριμμένη χοντρά
10 φέτες σαλάμι πικάντικο κομμένες στα 2
3-4 Κ. παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλογραβιέρα
2-3 Κ λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο 

Εναλλακτικά: (υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τους δικούς σας συνδυασμούς)

Καπνιστό τυρί Μετσόβου
Blue cheese
Φέτα
Ελιές 
Λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καταρχήν, τοποθετώ το καρβελάκι πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε να τυλίξει το καρβέλι στο τέλος , για να ψηθεί.
Όπως έχω ήδη αναφέρει , το πρώτο βήμα είναι το να "χαράξω" το ψωμί σε κομματάκια τετράγωνα, χωρίς όμως να φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω, έτσι ώστε τα κομματάκια να παραμείνουν ενωμένα.

Το επόμενο βήμα είναι το γέμισμα. Εδώ πραγματικά μπορεί ο καθένας να αυτοσχεδιάσει με τα υλικά και τους συνδιασμούς. 
Αυτό που όμως έχει πραγματικά σημασία, είναι να χωρέσουν αρκετά υλικά, γιατί αλλιώς όταν ψηθεί το ψωμί θα πρεπει να υπάρχει κάποια ισορροπία στο συνδυασμό. Σίγουρα την πρώτη φορά που θα το φτιάξετε, θα ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε την επόμενη , ώστε να είναι τέλειο για το δικό σας γούστο.

Αρχίζω τοποθετώντας τη gouda στο βάθος κάθε σχισμής, από πάνω βάζω τη mozzarella, το σαλάμι και τέλος πασπαλίζω την παρμεζάνα.



Τέλος περιχύνω με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο, λίγο αλάτι , λίγο πιπέρι και ίσως και λίγη καυτερή πάπρικα.

Κλείνω το αλουμινόχαρτο και το βάζω στο φούρνο που έχω ποθερμάνει στους 180oC, περίπου για 20-30min.
Όταν βγεί από το φούρνο αφήνω 5min να δέσει και το σερβίρω με μιά ωραία φρέσκια σαλάτα .

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Μπρόκολο ω γκρατέν: Ελαφρύ και Νόστιμο!

Η σημερινή μου συνταγή αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο μαγειρικής για το μπρόκολο, που εκτός από σαλάτα, μπορεί να γίνει κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό, όπως ακριβώς αυτό που σας προτείνω.

Είναι εύκολη ,γρήγορη  και πολύ νόστιμη συνταγή - έχω ιδαίτερη αδυναμία στα χαρακτηριστικά αυτά- και αν καταναλωθεί σαν κυρίως πιάτο, είναι και σχετικά ελαφρύ, μιάς και τα τυριά που προτείνω είναι όλα με χαμηλά λιπαρά.

ΥΛΙΚΑ
500g μπρόκολο κατεψυγμένο
25g αλεύρι
50g βούτυρο ή ελαιόλαδο
500g γάλα με χαμηλά λιπαρά
1,5 κουταλάκια αλάτι και λίγο πιπέρι
200g τυριά light (χρησιμοποίησα γραβιέρα light, milner και λίγο καπνιστό light κι αυτό)
2 αυγά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αποψύχω το μπρόκολο και κόβω τα "μπουκέτα" σε μικρότερα κομμάτια. Βάζω στο microwave για 3 min χωρίς να μαλακώσει, απλά να μην είναι εντελώς άβραστο.
Σε ένα ανοιχτό σκεύος ζεσταίνω το ελαιόλαδο ή βούτυρο (ή και μισό μισό) και μόλις κάψει, ρίχνω μέσα το αλεύρι να ψηθεί λίγο. Προσθέτω το γάλα και αφήνω να βράσει η μπεσαμέλ για λίγο, να δέσει. 
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το αλάτι και τα τυριά. Στο στάδιο αυτό είναι μιά πολύ ωραία και εύκολη sauce τυριού (που σε επόμενη ανάρτηση θα σας προτείνω πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε).
Προσθέτω το μπρόκολο που έχω στραγγίξει και τα αυγά χτυπημένα. Αναμιγνύω πολύ καλά όλα τα υλικά και τα τοποθετώ σε πυρίμαχο σκεύος. 
Από πάνω πασπαλίζω με φρυγανιά τριμμένη καί λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ψήνω σε 160 oC για 35 - 45 min (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. 
Όπως όλες οι αντίστοιχες συνταγές, είναι καλύτερα να σερβίρεται χλιαρό, ώστε να δέσουν τα τυριά λίγο. Γιαυτό ετοιμάστε το λίγο πριν από την ώρα που θα το σερβίρετε και αφήστε το να μείνει 20- 30min πριν το δοκιμάσετε.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ψωμάκια ολικής γεμιστά με κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και κοτόπουλο με αρωματικό pesto βασιλικού!



Μιά νόστιμη και πολύ παιχνιδιάρικη εκδοχή ενός γρήγορου μεσημεριανού ή ενός νόστιμου βραδινού για το σαββατοκύριακο, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

Συνταγή για τα ψωμάκια:
400g αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
200g αλεύρι ολικής
450g νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1,5 κουταλάκια γλυκού αλάτι

Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και τα ζυμώνω είτε στο μίξερ είτε με το χέρι για 5 λεπτά και αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
Χωρίζω τη ζύμη σε 18 κομμάτια (περίπου 60g το καθένα) και τα τοποθετώ σε δύο ταψάκια 20x20cm στρωμένα με λαδόκολλα. 
Αφήνω περίπου μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν και ψήνω σε 190oC για 25min.
Αφήνω να κρυώσουν σε σχάρα.


Συνταγή για τα κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα ντομάτας:
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1/4 φλυτζανιού φρυγανιά τριμμένη
3 Κουταλιές σούπας ξύδι λευκό
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
ρίγανη
1 αυγό


Ζυμώνω τα κεφτεδάκια και τα φτιάχνω μικρά μπαλάκια(περίπου 20 - 25g). Είναι καλύτερα να αναμείξουμε τα υλικά όλα μαζί και να τα αφήσουμε μερικές ώρες στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.

Σάλτσα ντομάτας πικάντικη: 
2 κονκασέ (τα πολτοποιώ να μην έχουν μεγάλα κομμάτια)
1 Κουταλιά πελτέ
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές κρεμμύδι αποξηραμένο
αρωματικά διάφορα (κόκκινη πιπεριά καυτερή , πάπρικα, κίμινο, ρίγανη)
λίγη ζάχαρη αν η ντομάτα είναι ξινή

Βάζω την ντομάτα να βράζει και προσθέτω όλα υλικά. Αφήνω να βράσει για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτω τα κεφτεδάκια αφού τα αλευρώσω μέσα στη σάλτσα και αφήνω να βράσουν ακόμη 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να καλυφθούν τα κεφτεδάκια με σάλτσα. Τα ανακατεύω που και που, φροντίζοντας να μην διαλυθούν. 

Σύνθεση για τα τελικά ψωμάκια: 
Με κεφτεδάκια και πικάντικη σάλτσα ντομάτα:
Ανοίγω τα ψωμάκια στη μέση και στα μισά τοποθετώ στη βάση μιά κουταλιά σάλτσα ντομάτας μαζί με ένα κεφτεδάκι και από πάνω πασπαλίζω με τριμμένη καυτερή πιπεριά ή tabasco για μια πικάντικη γεύση. Από πάνω προσθέτω μερικές ροδέλες αγγουράκι τουρσί. Στο καπάκι βάζω τριμμένο τυρί (γκούντα και γραβιέρα). Τοποθετώ σε λαμαρίνα ανοιχτά τα ψωμάκια και δίπλα τα καπάκια.

Με ψητό κοτόπουλο και σάλτσα pesto βασιλικού:
Στα υπόλοιπα ψωμάκι αλείφω τη βάση τους με μιά κουταλιά σάλτσα pesto και από πάνω τοποθετώ κοτόπουλο στήθος ψητό που το έχω ψιλοκόψει.
Στο καπάκι τοποθετώ τυρά (όπως και στα άλλα με τα κεφτεδάκια). Αν θέλω προσθέτω και πίκλα πάνω από το κοτόπουλο.
Τοποθετώ και αυτά τα ψωμάκια σε λαμαρίνα.

Τα βάζω όλα στο φούρνο σε γκρίλ και αέρα για 10 min σε 230oC για μερικά λεπτά,μέχρι να λιώσουν τα τυριά, και να ζεσταθούν τα υπόλοιπα υλικά.

Όταν τα βγάλω τα κλείνω και τα σερβίρω. Δοκιμάστε τα και θα τα φτιάχνετε συχνά.

 
Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.


Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Σαλάτα ζυμαρικών με τόνο και λαχανικά : Καλοκαιρινή (και όχι μόνο) απόλαυση!!!


Η τελευταία μέρα σχολείου σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού, ανεξάρτητα από το ότι το μόνο που αλλάζει, πραγματικά , είναι το πρόγραμμα των παιδιών

Όμως και για μένα σημαίνει και μιά ακόμη αλλαγή: την στροφή σε ένα πιό απλό καθημερινό μαγείρεμα, πολλές σαλάτες κάθε είδους -από τις πιό σύνθετες μέχρι τις πιό απλές- και μιά προσπάθεια οι καθημερινές συνταγές να είναι τέτοιες που κάποιες φορές να μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά στο σπίτι. 

Γιατί η ενασχόληση με τη μαγειρική είναι και για τα παιδιά μιά πολύ ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία, που τα βοηθάει να περάσουν όμορφα ένα μέρος από τον πολύ ελεύθερο χρόνο τους και συγχρόνως να συμμετέχουν στην κοινή ζωή του σπιτιού, πράγμα για το οποίο , ο χειμώνας δεν προσφέρεται.

Η σημερινή μου συνταγή είναι λοιπόν αυτής της κατηγορίας: Εύκολη, γρήγορη, χωρίς πολύ μαγείρεμα και ιδιαίτερα πολυμορφική, μιάς και παίρνει κάθε φορά τη γεύση που θέλουμε, ανάλογα με τα υλικά που θα περιέχει. 

Ετοιμάστε την την πρώτη φορά με τα παιδιά σας και τις επόμενες φορές θα μπορούν να κάνουν τα περισσότερα -ή ακόμη και όλα, ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους- μόνα τους.

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο ζυμαρικά fusili (βίδες)
1 ντομάτα μεγάλη σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο καρότο τριμμένο 
2-3 αγγουράκια τουρσί τριμμένα
1 τόνο κονσέρβας -σε ηλιέλαιο-στραγγισμένο
λίγο μαϊδανό ψιλοκομμένο

Dressing
2-3 Κ. μαγιονέζα        
1 Κ. μουστάρδα         
2-3 Κ. ελαιόλαδο        
1κ. ξύδι λευκό            
αλάτι και πιπέρι          



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζω τα ζυμαρικά al dente. Τα στραγγίζω. Τα αφήνω λίγο να κρυώσουν και τα βάζω μέσα σε μιά μεγάλη σαλατιέρα, όπου προηγουμένως είχα αναμείξει όλα τα υλικά για το dressing*. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύω καλά.

Αρχικά η γεύση θα είναι λίγο πιό αλμυρή και λίγο πιό ξινή από το επιθυμητό, αλλά επειδή τα ζυμαρικά θα απορροφήσουν ένα μέρος από το dressing, τελικά θα ισορροπήσουν.

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε το αλάτι και το πιπέρι, αφού αναμείξετε όλα τα υλικά, και τον τόνο, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση υπερβολής.

Αφήστε τη σαλάτα στο ψυγείο 2-3 ώρες , τουλάχιστον, για να δέσουν οι γεύσεις και να γίνει δροσερή. Είναι εξαιρετική για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, και πραγματικά νόστιμη. Τρώγεται και την επόμενη μέρα, το ίδιο ευχάριστα.

 * Στο dressing η ποσότητα της μαγιονέζας ποικίλει, ανάλογα με τη γεύση σας. Μπορείτε να την παραλείψετε και τελείως και να αναμείξετε το λάδι με το ξύδι και τη μουστάρδα, ή αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη, για να γίνει πιό πλούσια και κρεμώδης. 


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Pizza νηστήσιμη, με λαχανικά, χωρίς τυρί!!! Η Pizza της Μαριάννας και της Φωτεινής!!!



Ο τίτλος της σημερινής μου συνταγής μοιάζει σχήμα οξύμωρο, μιάς και η συνταγή της Pizza έχει οπωσδήποτε ζύμη και τυρί. Όλα τα υπόλοιπα υλικά, μπορούν και να ποικίλουν, τα δύο αυτά υπάρχουν πάντα. Πάντα? Όχι πάντα!

Η σύνθεση αυτής της πίτσας ήταν ιδέα της κόρης μου και επειδή η πρώτη της εκτέλεση ήταν ιδιαιτερα επιτυχημένη, την μοιράστηκε και με την καλή της φίλη, τη Φωτεινή.

Το αποτέλεσμα -από τη μιά ακρούλα που μπόρεσα να σώσω για να δοκιμάσω- μου φάνηκε πολύ καλό. Τα κορίτσια με διαβεβαίωσαν πως ήταν πολύ νόστιμη και το τυρί δεν τους έλειψε καθόλου. Έτσι την μοιράστηκαν χωρίς ενοχές!

ΥΛΙΚΑ 
Για τη ζύμη 
500g αλεύρι
1 φακ. ξερή μαγιά
1 1/2 φλυτζ. νερό χλιαρό (όχι ζεστό πολύ)
λίγο αλάτι
1-2 Κ. ελαιόλαδο

Για την pizza
Σάλτσα ντομάτας για pizza
2-3 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φετούλες
1/2 πράσινη πιπεριά κομμένη πολύ λεπτά
1 καρότο σε λεπτές φετούλες
3-4 Κ. μανιτάρια κονσέρβας κομμένα (ξεπλυμένα και πολύ καλά στραγγισμένα)
Ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
Βασιλικός φρέσκος ή ξερός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπωλ, βάζω όλα τα υλικά και προσθέτω νερό σιγά σιγά, μέχρις ότου γίνει μιά μαλακή ζύμη. Τη ζυμώνω λίγο πάνω στο τραπέζι και την αφήνω, σκεπασμένη, σε μέρος ζεστό να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ έχω ετοιμάσει όλα τα υλικά που θα μπούν πάνω στην pizza.

Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι, το μεταφέρω σε μιά αλευρωμένη λαδόκολα και το ανοίγω σε σχήμα κυκλικό, με περίπου 30-35cm διάμετρο.

Στην επιφένεια μοιράζω τη σάλτσα, φροντίζοντας να αφήσω ένα περιθώριο 2 cm γύρω γύρω καθαρό και από πάνω τοποθετώ τα κολοκυθάκια χωρίς ιδιαίτερη τάξη, τα καρότα, μετά τις πιπεριές και τέλος τα μανιτάρια.

Προσθέτω λίγο αλάτι και πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζω σε καυτό φούρνο -στη μέγιση θερμοκρασία- σε αντιστάσεις πάνω κάτω.

Παρακολουθώ να μην παραψηθεί.

Όταν είναι έτοιμη, ρίχνω και πάλι ελάσχιστο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρω.

Γίνονται 8 μεγάλα κομμάτια.

Φυσικά τα υλικά που μπορείτε να βάλετε είναι ατελείωτα. Η βασική ιδέα είναι πως εκτός από το τυρί -που αναμφισβήτητα δίνει εξαιρετική γεύση, αλλά και λιπαρά- υπάρχουν πολλά υλικά που δίνουν τη νοστιμιά τους χωρίς να μας γεμίζουν ενοχές (και θερμίδες).

Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.


Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ανθοί κολοκυθιών γεμιστοί με ρύζι και αρωματικά: Νόστιμα "λουλουδάκια" στο πιάτο μας !


Κάθε φορά που βλέπω, αυτή την εποχή κολοκυθάκια φρέσκα με τους ανθούς τους, ενθουσιάζομαι από τα όμορφα χρώματα, τη δροσιά και τη φρεσκάδα τους! Το μόνο πρόβλημα είναι πως όταν τους αγοράσω, πρέπει να τους μαγειρέψω άμεσα, γιατί την επόμενη μέρα είναι ακατάλληλοι για μαγείρεμα. Γιαυτό αγοράστε τους μονο άν έχετε το χρόνο να τους μαγειρέψετε την ίδια μέρα.

Σήμερα θα σας δώσω μιά από τις συνταγές που κάνω, που είναι περισσότερο "φαγητό" και όχι μεζεδάκι.

ΥΛΙΚΑ
20 ανθούς κολοκυθιών πολύ πολύ φρέσκους
20 Κ. ρύζι καρολίνα
1/2 κρεμύδι τριμμένο
1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ ή 2-3 φρέσκιες ντομάτεςπερασμένες από το multi,να γίνει μίγμα ομοιγενές
1/2 συσκευασία χαλούμι ή φέτα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
4-5 φυλλαράκια δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο  
αλάτι,πιπέρι και ελαιόλαδο


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ  
Αφαιρώ από τους ανθούς τον στήμονα (που είναι στο εσωτερικό), πιέζοντάς τον λίγο με το χέρι. Πλένω τα "λουλουδάκια" και  αφήνω να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.

Στο μεταξύ ετοιμάζω το ρύζι -περιπου όπως στα γεμιστά. Σωτάρω το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, και όταν έχει ελαφρά μαλακώσει, προσθέτω και το ρύζι . Μετά από 1-2 min, προσθέτω και  τα 2/3 της ντομάτας. Αλατίζω, πιπερώνω και προσθέτω λίγο λίγο νερό, έτσι ώστε να μισοβράσει το ρύζι (να δαγκώνεται).

Τέλος προσθέτω και το δυόσμο ψιλοκομμένο και άν χρειάζεται αλάτι,πιπέρι και λαδάκι. Το μίγμα πρέπει να είναι νόστιμο.


Τοποθετώ λάδι στον πυθμένα μιάς ανοιχτής κατσορόλας ,γεμίζω ένα ένα τα λουλουδάκια πρώτα βάζοντας ένα κομματάκι τυριού και μετά με το μίγμα του ρυζιού, και τα τοποθετώ όμορφα, κυκλικά, να καλύψουν την επιφάνεια. Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε το τυρι, και να γίνει ενα νόστιμότατο, νηστήσιμο φαγητό!

Από πάνω ρίχνω σε κάθε λουλουδάκι από ένα κουταλάκι ντομάτα και αλατίζω, πιπερώνω και ρίχνω και λίγο ελαιόλαδο.

Προσθέτω νερό μέχρι το ένα τρίτο σχεδόν από τους ανθούς,σκεπάζω και βάζω αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια.

Προσέχω στη διάρκεια του μαγειρέματος να μην σωθεί το υγρό. Δομιμάζω μετά από 10 min το ρύζι, να δώ αν έχει μαλακώσει. 

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι φροντίζω να μην προσθέσω άλλο νερό. Αποσύρω από τη φωτιά μόλις το ρύζι βράσει.

Όταν κρυώσουν λίγο, μεταφέρω σε πιατελα. Προσοχή, αν δεν έχουν κρυώσει , θα διαλυθούν στη μεταφορά.


   


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog