Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Νόστιμο και ζουμερό ωγκρατέν με κοτόπουλο, πένες και μπρόκολο


Η σημερινή μου πρόταση αφορά εκείνες τις μέρες που θέλω να μαγειρέψω κάτι ισορροπημένο, ολοκληρωμένο , που να μπορώ να το έχω προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα, με υλικά που έχω ήδη στο σπίτι και  που θα αρέσει και σ' όλη την οικογένεια. 

Δύσκολος ο συνδυασμός. Αλλά πέτυχε. Το αποτέλεσμα αυτής της συνταγής μας ενθουσίασε όλους  και χωρίς κόπο είχαμε ένα ωραίο φρεσκοψημμένο φαγητό που ήταν έτοιμο για το φούρνο από το προηγούμενο βράδυ.

Όπως θα καταλάβετε από τη συνταγή υπάρχουν πολλές δυνατότητες για διαφορετικούς συνδυασμούς ανάλογα με τα γούστα μας και φυσικά με τα διαθέσιμα υλικά.

ΥΛΙΚΑ για 12 κομμάτια
1/2 κοτόπουλο βρασμένο ή φούρνου (αν μας έχει περισσέψει) ή 2 στήθη φιλέτα
1 συσκευασία πένες
1/2 συσκευασία μπρόκολο κατεψυγμένο (ή άλλο λαχανικό όπως σπανάκι ή κολοκυθάκια σε κυβάκια)
50g κασέρι τριμμένο ή καπνιστό Μετσόβου ή blue cheese
50g gouda τριμμένη
100g φέτα τριμμένη
2 αυγά
1 γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι και πιπέρι

Μπεσαμέλ με 
500g γάλα
35g αλεύρι
50g (μισό λάδι μισό μαργαρίνη)
5g αλάτι 






ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζω το κοτόπουλο και το ξεκοκαλίζω. Αφήνω τα κομματάκια σχετικά μεγάλα -δεν τα ψιλοκόβω.
Φτιάχνω τη μπεσαμέλ και όταν κρυώσει λίγο προσθέτω 2 αυγά χτυπημένα και αναμιγνύω πολύ καλά.
Τρίβω τα τυριά.
Ξεπαγώνω το μπρόκολο και το αφήνω σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Κόβω τα μπουκετάκια σε μικρά κομμάτια.
Βράζω τις πένες 3-4 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που γράφει η συσκευασία.

Σε ένα μεγάλο μπωλ,προσθέτω το κοτόπουλο, τη μισή μπεσαμέλ, τα τυριά, τις βρασμένες πένες (βάζω όλη την ποσότητα εκτός από ένα βαθύ πιάτο που το κρατάω για άλλη χρήση) και το ξεπαγωμένο και στραγγισμένο μπρόκολο.

Σε ένα μεγάλο πυρέξ, λαδώνω λίγο τον πυθμένα και στρώνω όλο το μίγμα, φροντίζοντας να έχει λεία επιφάνεια.

Από πάνω σκεπάζω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, στην οποία έχω προσθέσει το γιαούρτι και 2-3 Κ. τριμμένο σκληρό τυρί ή κεφαλοτύρι.

Από πάνω ρίχνω λίγη τριμμένη φρυγανιά, και ελάχιστο λάδι.

Στο στάδιο αυτό έβαλα το πυρέξ στο ψυγείο , σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Την επόμενη μέρα, το έβγαλα από το ψυγείο 1/2 ώρα πριν και το έψησα για 30 min σε 180oC χωρίς το αλουμινόχαρτο.

Αφήστε το μισή ώρα να δέσει και μετά το κόβετε σε μερίδες.

Διατηρείται εξαιρετικά στην κατάψυξη - όσο περισσέψει- για μια επόμενη φορά.






Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου