Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Melanzana alla Parmigiana. (Μελιτζάνες με παρμεζάνα). Η Ιταλική νοστιμιά που θα σας μείνει αξέχαστη!

Η σημερινή μου συνταγή θα μπορούσε να πεί κανείς πως είναι η αντίστοιχη της Ιταλικής κουζίνας, με τον δικό μας μουσακά, σε μιά πιό ελαφριά όμως εκδοχή.
Παρότι οι μελιτζάνες τηγανίζονται, η γεύση είναι ανάλαφρη και φίνα.

Τα μυστικά της συνταγής είναι το ελαφρύ τηγάνισμα της μελιτζάνας (ακολουθούν λεπτομέρειες), η φίνα γεύση της παρμεζάνας και η αρωματική σάλτσα ντομάτας. Στη συγκεκριμένη συνταγή έχω κάνει μιά μικρή παρέμβαση, στην επικάλυψη.Η κλασσική συνταγή τελειώνει με μιά στρώση σάλτσας και παρμεζάνα από πάνω. Πιστεύω πως η επικάλυψη με την ψίχα του ψωμιού με ελαιόλαδο που σας προτείνω ταιριάζει τέλεια με την γεύση των υπόλοιπων υλικών αλλά προσθέτει μιά ωραία τραγανή υφή που συμπληρώνει ιδανικά την συγκεκριμένη σύνθεση.

Αν μάλιστα ακολουθήσετε τη συμβουλή μου και ετοιμάσετε τις μελιτζάνες από το προηγούμενο βράδυ, όπως και τη σάλτσα της ντομάτας, τότε είναι μιά συνταγή που σε μιά ώρα το πολύ  είναι έτοιμη (στήσιμο και ψήσιμο,μαζί). Και έχετε ένα  λαχταριστό πιάτο έτοιμο να το χαρείτε με τους αγαπημένους σας.

ΥΛΙΚΑ
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (αν δεν είναι μεγάλες, θα χρειαστείτε περισσότερες)
1 Mozzarella φρέσκια (σε υγρό) κομμένη σε 8-10 φέτες
150g Παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη  
2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ 
Ηλιέλαιο για τις μελιτζάνες
Ελαιόλαδο
Αλάτι 
Πιπέρι
Βασιλικό 
2 σκελίδες σκόρδο
2 φλυτζάνι ψίχα ψωμί που έχω θρυματίσει και αναμείξει με 1 κουταλιά ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβω σε φέτες τις μελιτζάνες ,τις αλατίζω με μπόλικο αλάτι και τις αφήνω σε σουρωτήρι για 2-3 ώρες. Τι ξεπλένω και τις σκουπίζω καλά με ένα πανί. Τις τηγανίζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να μαλακώσουν αλλά χωρίς να πάρουν έντονο χρώμα, γιατί η γεύση τους πικρίζει. Η διαδικασία με το αλάτι, βοηθάει στο να μην απορροφήσουν πολύ λάδι κατά το τηγάνισμα. (Φυσικά μπορώ αντί να τις τηγανίσω να τις ψήσω στο γκρίλ).

Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζω σε σουρωτήρι και τις αφήνω να στραγγίσουν το λάδι τους όλο το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό , το φαγητό μου θα γίνει ελαφρύ και δεν θα έχει περισσότερο λάδι από το εντελώς απαραίτητο.

Μόλις τελειώσω με το τηγάνισμα, φτιάχνω τη σάλτσα ντομάτας. Σε μιά κατσαρόλα μεσαία, βάζω τα ντοματάκια -αν είναι πολύ μεγάλα τα κομμάτια τους, τα πολτοποιώ λίγο-, 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες - τις οποίες και αφαιρώ όταν βράσει η σάλτσα, ώστε να δώσουν μόνο λίγο ελαφρύ άρωμα. Προσθέτω αλάτι, ρίγανη, βασιλικό, λίγη ζάχαρη, 1/2 φλυτζάνι νερό και 1 -2 Κ. ελαιόλαδο.

Αφήνω τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία περίπου για 15 min και αποσύρω. Αφαιρώ τα σκόρδα.

Την επόμενη μέρα, στρώνω σε ένα μεσαίου μεγέθους πυρέξ, 2-3 Κ. σάλτσα ντομάτας, μιά σειρά φέτες μελιτζάνας, λίγη σάλτσα πάνω από τις μελιτζάνες, τις φέτες mozzarella, λίγο αλάτι και πιπέρι, και 2-3 Κ. παρμεζάνα.

Συνεχίζω με μιά σειρά μελιτζάνες, σάλτσα και παρμεζάνα και τέλος μοιράζω στην επιφάνεια τα ψίχουλα του ψωμιού (που έχω αναμείξει με 1 Κ. ελαιόλαδο). Από πάνω πασπαλίζω με ελάχιστη παρμεζάνα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30-40min, μέχρι να σχηματιστεί μιά ωραία κρούστα στην επιφάνεια.

Είναι τέλεια ζεστή αλλά όχι καυτή.



 και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου