Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Γρήγορη και Νόστιμη συνταγή για το Σαββατοκύριακο με φίλους, σαν να τρώμε Κινέζικο έξω!



 Τα Σαββατοκύριακα είναι συνήθως ο μόνος χρόνος που έχουμε για να δούμε τους φίλους μας, και συχνά ο τρόπος που διαλέγουμε είναι να μαζευτούμε σπίτι και να φτιάξουμε κάτι νόστιμο, αλλά όχι χρονοβόρο, ώστε να καταφέρουμε να τα πούμε.

Η σημερινή μου συνταγή είναι μιά κλασσική αλλά και βασική ιδέα για Κινέζικο κοτόπουλο με noodles και λαχανικά. Το βασικό της χαρακτηριστικό είνα πως δεν χρειάζεται να έχω κάνει και καμμιά φοβερή προετοιμασία, απλά αρκεί να έχω ψωνίσει τα απαραίτητα. Το φαγητό γίνεται πολύ γρήγορα, όταν έχουμε ήδη μαζευτεί όλοι.
Το καλό με τέτοιου είδους λύσεις είναι πως η συνταγή προσαρμόζεται εύκολα και στα γούστα των καλεσμένων αλλά και στα υλικά που έχουμε στο σπίτι. 
Η δική μου επιλογή που θα σας παρουσιάσω περιέχει κοτόπουλο, μιά ποικιλία λαχανικών (κολοκυθάκια, μανιτάρια, πιπεριές πράσινες και κοκκινες, καλαμπόκι
και καρότα) και νούντλς ρυζιού (αυτά που είναι σχεδόν διάφανα).

ΥΛΙΚΑ
2 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε λωρίδες (μπορεί να το κάνει και ο χασάπης σας)
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος)
2-3 κολοκυθάκια σε σπιρτόξυλα (julienne)
2-3 καρότα σε σπιρτόξυλα (julienne)
4 -6 μανιτάρια κομμένα λεπτές φέτες
1/2 κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
1/2 πράσινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
2-3 Κουταλιές καλαμπόκι είτε από κονσέρβα είτε κατεψυγμένο
1 συσκευασία noodles ρυζιού (περίπου 400g)


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Το γρήγορο ψήσιμο (σωτάρισμα) (stir fry), που παραδοσιακά γίνεται σε Wok (γουόκ), απαιτεί να έχουν προετοιμαστεί όλα τα υλικά πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα και να είναι όλα κομμένα σε μικρά κομμάτια, ώστε η διάρκεια του μαγειρέματος να είναι πολύ σύντομη.


Γιαυτό αναφέρω και πιό πριν πως μπορεί να γίνει το μαγείρεμα ακόμη και όταν όλοι έχουμε μαζευτεί γύρω από το τραπέζι.

Αν έχω προγραμματίσει το φαγητό αυτό, είναι καλό να μαρινάρω το κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα με 1-2 Κ. σησαμέλαιο, 1 Κ. λευκό κρασί, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και λίγο σκόρδο σκόνη (ελάχιστο).

Αλλιώς, μαρινάρω το κοτόπουλο πρώτο, οπότε μέχρι να κόψω όλα τα λαχανικά, έχει ήδη πάρει γεύση.
Αμέσως μετά το κοτόπουλο λοιπόν ετοιμάζω τα λαχανικά, κόβοντάς τα όπως αναφέρεται στα υλικά.

Επίσης -ακολουθώντας τις οδηγίες των noodles- τα ετοιμάζω. Συνήθως χρειάζεται να βάλω αρκετό καυτό νερό σε ένα μεγάλο σκεύος, να ρίξω τα noodles και να τα αφήσω μεχρι να μαλακώσουν καλά (συνήθως χρειάζονται 10-15min). 

Κατόπιν τα στραγγίζω, τα ξεπλένω με νερό βρύσης και προσθέτω ελάχιστο ηλιέλαιο για να μην κολλήσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσω.
Όταν η προετοιμασία γίνει, αρχίζω το μαγείρεμα.

Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά το Wok (ή αν δεν υπάρχει, ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι) ,προσθέτω λίγο ηλιελαιο και βάζω το κοτόπουλο σε δύο ή τρείς δόσεις, φροντίζοντας κάθε φορά η ποσότητα που βάζω να είναι σε μιά μόνο στρώση στον πυθμένα του σκεύους. Γυρίζω από την άλλη μόνο όταν έχει πάρει χρώμα το κοτόπουλο από την κάτω πλευρά και αφήνω να ψηθεί και από αυτή. 
ΜΗΝ αρχίζετε να ανακατεύετε το κοτόπουλο, και να το γυρίζετε συνέχεια, γιατί θα βγάλει υγρά και αντί να σωταριστεί γρήγορα και να παραμείνει τρυφερό, θα βράσει και θα σκληρύνει.

Προσθέτω λίγο αλάτι και πιπέρι. 

Όταν τελειώσω με το κοτόπουλο, το αποσύρω και το διατηρώ ζεστό, σκεπάζοντας το σκεύος. Προσθέτω λίγο ηλιέλαιο, τα λαχανικά, αρχίζοντας από τα μανιτάρια' που μπορεί να βγάλουν κάποια υγρά,  το φρέσκο κρεμμυδάκι, και μετά προσθέτω τις πιπεριές, τα καρότα και το κολοκυθάκια και το καλαμπόκι. (αν είναι κατεψυγμένο, το βάζω μετά τα μανιτάρια για να προλάβει να βράσει). Προσθέτω λίγο αλάτι και σησαμέλαιο.
Τα αφήνω όλα μαζι να σωταριστούν. Δεν θέλω να μαλακώσουν πάρα πολύ. Ζητούμενο είναι να "δαγκώνονται". δηλ. να διατηρούνται λίγο "ζωντανά".

Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά, προσθέτω και το κοτόπουλο και τα nooles (προσθέτω λίγα λίγα, ώστε να βάλω την ποσότητα που θεωρώ ικανοποιητική).
Δοκιμάζω το αλάτι και προσθέτω αν χρειάζεται. 

Επίσης αν χρειαστεί προσθέτω και λίγο σησαμέλαιο. Τέλος προσθέτω 1/3 φλυτζάνι ζεστό νερό όπου έχω διαλύσει 1/2 κύβο κοτόπουλο και έχω προσθέσει 1 κ. αλεύρι ή κορν φλάουρ. Αφήνω τη σάλτσα να δέσει και σερβίρω αμέσως.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Απόφεύγω να χρησιμοποιήσω soy sauce, γιατί "λερώνει" τα λαχανικά, δίνοντάς τους ένα λίγο σκούρο χρρώμα. Αν δεν σας ενοχλεί αυτό, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε, αλλά τότε θα είστε πολύ μετρημένοι με το αλάτι, γιατί η soy sauce είναι αρκετά αλμυρή.

Την ίδια συνταγή μπορείτε να τη σερβίρετε (χωρίς τα noodles)  και πάνω από ένα απλό και αρωματικό Jasmine Rice ή Basmati.
και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 





Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Εύκολα και νόστιμα ρολά με γεύση Pizza!


 Η σημερινή μου συνταγή είναι πολύ εύκολη και θα αρέσει σίγουρα σε όλη την οικογένεια. Το πιό ωραίο στοιχείο της είναι πως η σύνθεσή τους μπορεί να προσαρμοστεί στη γεύση σας, έτσι ώστε να σας ικανοποιησει απόλυτα.

Η βάση του προϊόντος είναι η γνωστή ζύμη που έχω ήδη προτείνει για τα τυρόψωμα. Μπορείτε να τη δείτε εδώ: http:/t/christiespicnic.blogspot.com/2016/10/blog-post.html

 Πολλές φορές λοιπόν φτιάχνω λίγο  περισσότερη ζύμη και έτσι έχω τη δυνατότητα να φτιάξω και τα ρολά αυτά. 

Η εκτέλεση  είναι πολύ απλή και μπορείτε να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας, πράγμα που είναι πολύ εύκολο και διασκεδαστικό. 

ΥΛΙΚΑ
1 δόση ζύμη (1/2 Kg αλεύρι)
1 mozzarella
50g πάστα ντομάτα
2-3 Κ. pesto βασιλικού

150g gouda τριμμένη
λίγη τριμμένη παρμεζάνα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω σε φύλλο το ζυμάρι και απλώνουμε την πάστα της ντομάτας πρώτα και από πάνω μοιράζουμε το pesto.

 Από πάνω μοιράζουμε τη mozzarella και την παρμεζάνα. 
 
Τυλίγουμε το ρολό από την φαρδιά του πλευρά, σχηματίζοντας ρολό και μετά κόβω σε φέτες 4 cm. 

Τις τοποθετώ σε ταψάκι ,με την κομμένη τους πλευρά προς τα κάτω και αφήνω περίπου μισή ώρα να φουσκώσουν και ψήνω σε 200oC

Είναι εξαιρετικά όταν είναι ζεστά ή χλιαρά.  



 και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 

 

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Τα πιό νόστιμα και εύκολα τηγανόψωμα! Το πιό γευστικό σνάκ γιά όλες τις ώρες, που αρέσει σε όλους!


Από τις πιό εύκολες και νόστιμες συνταγές για ένα σνακ που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και είναι κατάλληλο για όλες τις ώρες είναι το τηγανόψωμο.

Η εκτέλεση είναι απλή και σχετικά γρήγορη, με την προυπόθεση να υπάρχει ήδη έτοιμη η ζύμη. Μιά γρήγορη λύση είναι να την αγοράσετε έτοιμη από το φούρνο. Για μένα η καλύτερη λύση είναι ένα πολύ εύκολο ζυμάρι που μπορείτε να φτιάξετε  ακόμη και από την προηγούμενη μέρα, ώστε η παρασκευή του τηγανόψωμου να είναι γρήγορη.


ΥΛΙΚΑ
500 g αλεύρι
1 φακελάκι ξερής μαγιάς
1 κ. αλάτι 
1 1/2 C νερό χλιαρό
1 Κ. λάδι

300-400g φέτα τριμμένη
Ελαιόλαδο για το τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα δοχείο  και αφήνω να μείνει να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όπως αναφέρω και πιό πάνω η ζύμη μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα, να μείνει στο ψυγείο και όταν θέλω να τη χρησιμοποιήσω την αφήνω λίγη ώρα να "ζεσταθεί" και είναι έτοιμη για χρήση.

Χωρίζω σε 8 ίσα μέρη τη ζύμη . Ανοίγω κάθε κομμάτι ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα χοντρό φυλλαράκι 15 cm και βάζωστο κέντρο 1,5 - 2 Κ. τριμμένη φέτα. Κλείνω τη φέτα μέσα στη ζύμη φτιάχνοντας ένα πουγκί. Πατάω ελαφρά τις πιτούλες και τις κάνω επίπεδες, φροντίζοντας να μην ανοίξει η ζύμη και βγεί έξω το τυρί. 


Ζεσταίνω ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, και όταν ζεσταθεί καλά, ψήνω τις πιτούλες και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντάς τες συχνά, ώστε να ψηθούν καλά μέχρι μέσα, και να γίνουν αρκετά τραγανές απ' έξω.

Είναι εξαιρετικά νόστιμες όταν είναι ζεστές. 


 και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Carbonara Italiana! Η Αυθεντική συνταγή για Καρμπονάρα!




Η συνταγή της Καρμπονάρα, είναι από τις πιό παρεξηγημένες -και όχι αδίκως- που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά. Έχει υποστεί πολλές "μεταλλάξεις" άλλες από άποψη και άλλες από άγνοια.

Όπως πολλές φορές έχω πεί, το πείραγμα των συνταγών είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, όμως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δηλώνεται όταν κάτι προσφέρεται στους χώρους εστίασης. 

Όπως είναι γνωστό το πιό κλασσικό πρόβλημα στην συνταγή αυτή, προκύπτει από τον φόβο για την χρήση του αυγού, και ίσως και από άγνοια για τη σωστή του χρήση μέσα στην συνταγή.

Έτσι λοιπόν σήμερα θα σας δώσω όλα τα μυστικά για την αυθεντική συνταγή όπως θα τη δοκιμάζατε σε ένα Ιταλικό σπίτι ή σε ένα εστιατόριο στην Ιταλία.

ΥΛΙΚΑ
500g spaghetti 
8 φέτες καπνιστό Bacon (η αυθεντική συνταγή σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας γίνεται με χοιρινά μάγουλα-guancialle)
1 αυγό και 2 κροκάδια
Ελαιόλαδο
Αλάτι και  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
Νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών (κρατάω 1 1/2 φλυτζ. πριν τα στραγγίξω)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζω τα spaghetti και συγχρόνως σε ένα μικρό τηγάνι, σωτάρω το bacon κομμένο σε κομματάκια, με ελαιόλαδο (το οποίο προσθέτω στα spaghetti, μόλις τα σουρώσω). Φροντίζω να μην παραψηθεί, αλλά να γίνουν διάφανα τα σημεία που έχει λίπος, και το υπολοιπο να μείνει μαλακό.

Στο μεταξύ σε ένα μπωλ χτυπάω τα αυγά με λίγο αλάτι και τα αφήνω στην άκρη.

Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, αποσύρω από τη φωτιά την κατσαρόλα, τα συρώνω, (κρατώντας το 1 1/2 φλυτζάνι από το νερό του βρασίματος), ξαναρίχνω μέσα τα spaghetti, προσθέτω το bacon με το λάδι και φροντίζω να μοιραστεί ομοιόμορφα σ΄όλη τη μάζα. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη ελαιόλαδο, μέχρι να νιώθω πως δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Στο μπωλ με τα αυγά προσθέτω το μισό από το νερό που κράτησα πριν στραγγίξω τα ζυμαρικά, χτυπάω καλά να αναμειχθεί και περιχύνω τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας προσεκτικά, ώστε να πάει παντού το μίγμα. (Αυτό το στάδιο γίνεται εκτός φωτιάς).

Χωρίς να τα ξαναβάλω στο μάτι, ξαναανακατεύω, και αν χρειαστέι προσθέτω λίγο ακόμη από το νερό, ώστε να γίνει μιά ωραία πυκνόρευστη κρέμα, που αγκαλίαζει ομοιόμορφα τα ζυμαρικά. Με τον τρόπο αυτό  τα αυγά ψήνονται με τη θερμοκρασία που ήδη έχουν τα ζυμαρικά και σχηματίζουν μιά ελαφριά και νόστιμη σάλτσα.

Σερβίρω αμέσως και πασπαλίζω με την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, που για τη συγκεκριμμένη μακαρονάδα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Άλλωστε η παράδοση λέει πως η Carbonara  παίρνει το όνομά της από το κάρβουνο (Carbone) που μοιάζει να έχει σκεπάσει την επιφάνεια της μακαρονάδας και βέβαια εννοεί το άφθονο πιπέρι!






και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου να κανετε like στη σελίδα μου στο facebook:

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr 

ή 
να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog. 

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Μουσακάς ....my way! Μελιτζάνες, κιμάς και ... μακαρόνια φτιάχνουν τον πιό ξεχωριστό "μουσακά" που έχετε δοκιμάσει!






Οι κλασσικές συνταγές της μαγειρικής είναι αλήθεια πως δεν είναι οι πιό αγαπημένες μου. Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα ένα καλοφτιαγμένο κλασσικό φαγητό, και κατά την άποψή μου από μιά κλασσική συνταγή φαίνεται αν κάποιος ξέρει να μαγειρεύει ή όχι, βρίσκω λίγο βαρετό το να είναι η γεύση πάντα ίδια και τόσο προβλέψιμη.


Έτσι λοιπόν, συχνά, "πειράζω" άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, διάφορες συνταγές που έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε με έναν συγκεκριμμένο τρόπο. Αυτή τη φορά λοιπόν ήταν ή ώρα του μουσακά! Έχοντας στα χέρια μου 3 μελιτζάνες, μισό πακέτο βρασμένα μακαρόνια στο ψυγείο και σάλτσα κιμά στην κατάψυξη, έφτιαξα αυτό το φαγητό που σας περιγράφω. Αυτό που δεν μπορώ να σας περιγράψω είναι η γεύση και το άρωμά του! Συγκλονιστικά!

Και η παρασκευή του αρκετά εύκολη και γρήγορη μιάς και το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν να ετοιμάσω τις μελιτζάνες και τη μπεσαμέλ (και μάλιστα στο ίδιο σκεύος, ώστε να είναι πιό γρήγορη η μαγειρική και λιγότερος ο κόπος). Ο κιμάς για τα μακρόνια ήταν ήδη έτοιμος, κάτι που κάνω συχνά όταν έχω λίγο χρόνο, φτιάχνω μιά μεγαλύτερη ποσότητα, την μοιράζω σε μικρότερες μερίδες και την έχω έτοιμη όταν μου χρειαστεί.

Σημειώστε πως είναι ένα φαγητό που θα δοκιμάσουν εύκολα και τα παιδιά, μιάς και στα μακαρόνια δύσκολα αντιστέκονται τα περισσότερα από αυτά!

ΥΛΙΚΑ
3 μελιτζάνες φλάσκες (όχι πολύ φαρδιές)
500g κιμάς μοσχαρίσιος, φτιαγμένος σάλτσα για μακαρόνια 
Μισό πακέτο spaghetti (βρασμένα)
Μπεσαμέλ {750ml γάλα, 75g ελαιόλαδο και βούτυρο (από 35g και40g αντίστοιχα), 75g αλεύρι και στο τέλος 10g αλάτι και λίγο πιπέρι} λεπτομέριες στην εκτέλεση
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
50g gouda τριμμένη
20g σκληρό τυρί τριμμένο ή παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ προετοιμάζω τις μελιτζάνες: τις καθαρίζω βγάζοντας τη φλούδα τους σε ρίγες, ώστε να μείνει λίγη φλούδα- που τις βοηθάει να κρατήσουν το σχήμα τους, αλλά χωρίς να είναι ενοχλητική.
Τις κόβω σε 4 χοντρά κομμάτια (πάχους περίπου 4-5cm), τις αλατίζω αρκετά και τις βάζω σε ένα σουρωτήρι.
 Όλο το βράδυ θα βγάλουν ένα υγρό που κάνει τις μελιτζάνες ελαφρά (ή περισσότερο) πικρές και συγχρόνως θα τις μαράνει λιγάκι, οπότε θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα.

Το πρωί τις ξεπλένω, τις πιέζω λιγάκι να βγούν τα υγρά και τις στεγνώνω με ένα χαρτί κουζίνας. Τις τηγανίζω σε ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να είναι μαλακές μέσα στο κέντρο τους και τις τοποθετώ στο ταψάκι, όπου ήδη έχω στρώσει λίγες κουταλιές από τη σάλτσα του κιμά.

Αμέσως μετά φτιάχνω -στο ίδιο σκεύος - την μπεσαμέλ*
Από πάνω μοιράζω τα spaghetti, πασπαλίζω με λίγη παρμεζάνα (ή αλλο σκληρό τυρί) και απλώνω τον κιμά. Τέλος προσθέτω τη μπεσαμέλ και την απλώνω ομοιόμορφα στην επιφάνεια.

Ψήνω για 20min σε 180oC και μετά προσθέτω λίγη παρμεζάνα στην επιφάνεια και αφήνω αλλα 5-10min. 

Αφήνω να γίνει λίγο χλιαρό για να το κόψω.


*ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
Ζεσταίνω καλά το λάδι με το βούτυρο στο σκεύος μου, προσθέτω το αλεύρι και το αφήνω λίγο να ψηθεί -ανακατεύοντάς το συνέχεια- και τέλος προσθέτω το γάλα και χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά, ανακατεύω συνέχεια μέχρι να δέσει (περίπου 5-7min). Όταν είναι έτοιμη την αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τη γκούντα, το αλάτι και το πιπέρι.

και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, μπορείτε να γίνετε μέλη στο blog μου
 
https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Φρέσκια μαρμελάδα φράουλα αλλά και "σάλτσα" φράουλας, με έντονη φρουτώδη, λαχταριστή γεύση και λίγη ζάχαρη !




Η αφθονία των νόστιμων φρούτων που βγάζει ο τόπος μας, ήταν πάντα αφορμή για δημιουργικές λύσεις που κατάφερναν να συντηρούν όλο το χρόνο τις γεύσεις και τα αρώματά τους. Είτε λοιπόν αυτά μεταμορφώνονταν σε μιά νόστιμη μαρμελάδα, είτε σε γλυκό του κουταλιού, η όλη διαδικασία έχει μακρά παρουσία στη Ελληνική γαστρονομία.  

Προσωπικά βρίσκω πολύ γοητευτικό το να μπορείς να διατηρήσεις τη φρέσκια γεύση κάποιων φρούτων, από την εποχή που βρίσκονται σε αφθονία και στην πιό γευστική και αρωματική τους φάση για να μπορείς να απολαύσεις την εξαιρετική γεύση τους, μέσα στο χειμώνα. 

Σίγουρα μιά από τις καλύτερες λύσεις είναι η μαρμελάδα.  Κατά την άποψή μου οι καλύτερες μαρμελάδες είναι αυτές που καταφέρνουν να διατηρήσουν τόσο τη γεύση και το άρωμα των φρούτων, όσο και το ζαρακτηριστικό τους χρώμα, ζωντανά!

 Στη σημερινή μου συνταγή, έφτιαξα τη μαρμελάδα μου λίγο πριν τη ζύμη για την πάστα φλώρα (συνταγή σε επόμενη ανάρτηση). Είχα φράουλες που δεν ήταν πολύ φρέσκιες πλέον, οπότε αποφάσισα να τις φτιάξω μαρμελάδα με λίγη ζάχαρη. Και πραγματικά έγινε εξαιρετική. 

Κόβω τις φράουλες και τις αφήνω για λίγη ώρα με τη ζάχαρη, να αφήσουν τα υγρά τους και μέσα στο υγρό αυτό βράζουν. Το αποτέλεσμα είναι έντονη και συμπυκνωμένη γεύση

Σε κάποιες περιπτώσεις τις πολτοποιώ με το εργαλείο που πατάμε τις πατάτες του πουρέ -ώστε να μείνουν και κάποια λίγα κομμάτια- άλλοτε τις πολτοποιώ με τη ράβδο, οπότε γίνεται μιά λεία,βελόυδινη μαρμελάδα και αλλοτε τις αφήνω σε κομματάκια, φτιάχνοντας με ωραία "σάλτσα" με φράουλες που είναι ιδανική για σερβίρισμα παγωτού ή ενός σουφλέ σοκολάτας,οπότε θέλω να διατηρήσω ζωντανή και την εικόνα των φρούτων εκτός απότη γεύση και τοχρώμα τους.

Την έβρασα μόνο όσο ήταν αναγκαίο για να φύγουν τα πολλά υγρά της, προσθέτοντας σχεδόν το 1/3 από την ποσότητα της ζάχαρης που επιβάλλει η κλασσική συνταγή της μαρμελάδας. Το αποτέλεσμα φρέσκο, αρωματικό, όχι πολύ γλυκό, ιδανικό για την Πάστα Φλώρα, αλλά και για να συνοδεύσει ένα ωραίο στραγγιστό γιούρτι ή ακόμη και για το άλλειμα μιά φέτας ψωμιού.

Η διαδικασία είναι δε πολύ γρήγορη, άν η ποσότητα που έχουμε είναι σχετικά μικρή, όπως στη δική μου περίπτωση.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ:
450g φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στα 4
120g ζάχαρη
2 Κ. χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ:
Αφήνω τις φράουλες με τη ζάχαρη 1/2 ώρα σε ένα μπώλ και μετά βάζω σε κατσαρολίτσα , και αφήνω να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Μόλις μαλακώσουν λίγο οι φράουλες, τις πολτοποιώ ελαφρά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αφήνω να βράσει περίπου 15 min, και στα τελευταία λεπτά προσθέτω και το χυμό λεμόνι.

Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσω αμέσως, την αφήνω να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα.

Διαφορετικά την βάζω όπως είναι καυτή μέσα σε βάζα -που έχω πλύνει με καυτό νερό και έχω αφήσει να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας. Τα γυρίζω ανάποδα και περιμένω να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τα γυρίζω και πάλι και πιέζω το καπάκι από πάνω. Μ αυτό τον τρόπο σφραγίζουν και διατηρούνται για πολύ καιρό.Εγώ τα διατηρώ στο ψυγείο, για μεγαλύτερη ασφάλεια.


https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog


 

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Τα πιό γευστικά και τρυφερά κομματάκια κοτόπουλο που έχετε δοκιμάσει!


Ακούω και διαβάζω συχνά πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις κοτόπουλο φιλέτο στήθος, που να είναι τρυφερό και γευστικό, χωρίς να καταφύγεις στο βράσιμο.
Η άποψή μου είναι πως το να καταφέρεις να είναι το στήθος τρυφερό, δεν είναι δύσκολο, απλά έχει κι αυτό τα μυστικά του!

Καταρχήν το μαρινάρισμα: Μην πάει το μυαλό σας σε πολύωρες διαδικασίες που πρέπει να έχετε προγραμματίσει από την προηγούμενη μέρα! Αρκεί μιά ώρα,που θα αφήσετε τα κομματάκια κοτόπουλο μέσα σε ένα σκεύος με λίγο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι, μιά κουταλιά λευκό κρασί και ότι μπαχαρικά ή μυρωδικά σας αρέσουν. (και φυσικά να φροντίσετε - ανακατεύοντας- να πάνε παντού όλα τα υλικά της μαρινάδας)

Δεύτερο το "πανάρισμα": Δεν πρόκειται για κανονικό κλασσικό πανάρισμα. Είναι ένα γρήγορο στρώμα "προστασίας", που βοηθάει το φιλέτο να μείνει τρυφερό και ζουμερό.

Τρίτο το ψήσιμο: Για να παραμείνει ζουμερό και γευστικό αλλά και ελαφρύ το κοτόπουλο, το ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι , με ελάχιστο ελαιόλαδο έτσι ώστε να πάρει ένα ροδαλό και όμορφο χρώμα, χωρίς όμως στην ουσία να είναι τηγανητό. Προσοχή η θερμοκρασία να είναι μέτρια προς ψηλή, γιατί σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες το ψήσιμο εξωτερικά είναι πολύ γρήγορο, αλλά εσωτερικά το κοτόπουλο μένει άψητο!


ΥΛΙΚΑ
2 στήθη κοτόπουλο (κομμένα σε πλάγιες φέτες πάχους περίπου 1 δάκτυλο)

Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λευκό κρασί και μπαχαρικά (για το μαρινάρισμα)

Αλεύρι, τριμμένο σκληρό τυρί, αλάτοπίπερο, ρίγανη και πάπρικα καπνιστή -και λίιιιγη καυτερή αν σας αρέσει- (για το πανάρισμα)

Ελαιόλαδο και αρωματικά -1 σκελίδα σκόρδο, ένα κλωνάρι δεντρολίβανο, λίγο φασκόμηλο- (για το ψήσιμο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβω τα στήθη κοτόπουλου σε πλάγιες φέτες πάχους ενός δακτύλου. Τοποθετώ όλες τις φέτες σε ένα μπωλ και αναμιγνύω με τα υλικά της μαρινάδας. Σκεπάζω και αφήνω για 1 ώρα εκτός ψυγείου. Αν πρόκειται να τα αφήσω περισσότερο χρόνο, τα βάζω στο ψυγείο και φροντίζω να τα βγάλω περίπου 1 ώρα πριν το ψήσιμο , αν είναι εφικτό.

Όταν ερθει η ώρα να τα μαγειρέψω, αλατίζω ελαφρά -γιατί το τυρί θα προσθέσει αλμυρή γεύση- και πιπερώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου.  
Σε μιά επιφάνεια κοπής ή σε ένα μεγάλο πιάτο, βάζω λίγο αλεύρι και απλώνω τα κομμάτια. Πασπαλίζω από πάνω λίγο ακόμη αλεύρι και προσθέτω και λίγο τυρί τριμμένο.

Γυρίζω τα κομμάτια και προσθέτω ελάχιστο αλεύρι και λίγο τριμμένο τυρί. Δεν θέλω να καλυφθούν τελείως από το αλεύρι τα κομμάτια του κοτόπουλου, γιατί έτσι δεν θα κολλήσει καθόλου το τυρί. Επίσης δεν θέλω να φτιάξει το αλεύρι ένα στρώμα παχύ, απλά να προστατεύσει λίγο το κοτόπουλο από τη θερμοκρασία.

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο στο τηγάνι, τοποθετώ το σκόρδο και τα φρέσκα αρωματικά-αν χρησιμοποιήσω-  και βάζω το κοτόπουλο. Αφήνω να πάρει χρώμα από τη μία πλευρά και γυρίζω από την άλλη.(Αν δεν είμαι σίγουρη για το ψήσιμο, κόβω ένα κομμάτι στα δύο -διαλέγω το πιό χοντρό- και αν δεν είναι καθόλου ροζ, ξέρω πως είναι έτοιμο, αλλιώς το αφήνω μερικά λεπτά ακόμη).

Αν πρέπει να τα ψήσω σε δύο δόσεις, αφαιρώ την πρώτη δόση μόλις ετοιμαστεί, ψήνω τη δεύτερη και μετά επιστρέφω και τα υπόλοιπα κομμάτια, να ζεσταθούν στο τηγάνι. Στο μεταξύ αφαιρώ τα αρωματικά για να μην πικρίσει το ελαιόλαδο.

Σερβίρω με ρύζι ή και με μιά δροσερή σαλάτα, αλλά είναι εξαιρετικό και τυλιγμένο σε πιτούλες ή σε ψωμάκι σαν σάντουιτς.




https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog






Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Πέστροφες στο φούρνο! Νόστιμες, ελαφριές και υγιεινές, χωρίς καθόλου μυρωδιές!







Το ψάρι, είναι ένα από τα φαγητά που όταν το έχω μπροστά μου, πάντα χαίρομαι και απολαμβάνω, αλλά όταν είναι να το μαγειρέψω το σκέφτομαι διπλά.

Καταρχήν γιατί είναι συχνά ένα φαγητό που "αφήνει ίχνη". Και φυσικά εννοώ την μυρωδιά, που μένει στο σπίτι κάθε φορά που θα μαγειρεψω ψάρι.Και αυτή η μυρωδιά με ενοχλεί πολύ, ακόμη και όταν είναι τόσο αμυδρή, που κανείς άλλος δεν την αντιλαμβάνεται. 
Έτσι , για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το ψάρι αρκετά συχνά, έχω αναπτύξει την τεχνική της λαδόκολας, που έχει πολλαπλά ωφέλη. Και η μυρωδιά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι ελάχιστη, αλλά και το καθάρισμα του σκεύους που ψήνεται , γίνεται παιχνίδι.

Ένας άλλος λόγος που δεν αγοράζω ψάρι όσο συχνά θα ήθελα και θα ήταν καλό για τη διατροφή μας, είναι το κόστος. Ομολογώ πως μου φαίνεται υψηλό κυρίως όσον αφορά τα τόσο τα φρέσκα   όσο και τα κατεψυγμένα ψάρια. Με εξαίρεση τη σαρδέλα και το γαύρο, αλλά και τις πέστροφες (αρκετά συχνά), τα υπόλοιπα ψάρια είναι ένα είδος πολυτελείας.

Οι πέστροφες λοιπόν είναι ένα ψάρι πολύ ελαφρύ, με ιδιαίτερα ήπια γεύση που συνήθως αρέσει και στα παιδιά, που αν αλατιστεί και αρωματιστεί , γίνεται ένα πολύ νόστιμο φαγητό.

Η σημερινή μου συνταγή λοιπόν συνδυαζει με τον καλύτερο τρόπο δύο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και δίνει ένα πιάτο νόστιμο και ελαφρύ που μπορεί κανείς να απολαμβάνει συχνά χωρίς κόπο και χωρίς ενοχές.

ΥΛΙΚΑ 
3 πέστροφες μέτριες
Αλάτι, ελαιόλαδο, ρίγανη, λεμόνι (χυμό και φέτες), ντομάτα φέτες και φρέσκα μυρωδικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ταψί που χωράει ακριβώς τις πέστροφες, τοποθετώ αντικολλητικό χαρτί, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και τοποθετώ τις πέστροφες, που έχω ήδη αλατίσει πολύ καλά και μέσα στην κοιλιά τους, αλλά και από τις δύο πλευρές.
  Από πάνω βάζω φέτες ντομάτας και λεμονιού , αλάτίζω και πάλι, πασπαλίζω με λίγη ρίγανη και πιπέρι και τέλος, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο. Σττη φωτογραφία έχω επίσης προσθέσει και από ένα φύλλο φρέσκου βασιλικο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο φρέσκο μυρωδικό π.χ. θυμάρι ή ρίγανη.

Κλείνω από πάνω με ένα δεύτερο φύλλο αντικολλητικού χαρτιού, φροντίζοντας να κλείσουν πολύ καλά τα πλαϊνά από τα δύο φύλλα, γυρίζοντας τα προς τα μέσα. 
Αυτό βοηθάει, ώστε να ψηθεί το ψάρι μέσα στους ατμούς του , χωρίς να στεγνώσει.

Οταν ο χρόνος τελειώσει, αφήνω τα ψάρια για 10-15 min, έτσι τυλιγμένα και έπειτα ανοίγω το χαρτί και σερβίρω.
Ο τέλειος συνδιασμός είναι με μιά δροσερή πράσινη σαλάτα.

Ψήνω σε 200oC,σε αέρα για 30-40min.


Μη ξεχνάτε, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, να κάνετε Like, στη σελίδα μου :

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog