Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ταμπούλι: Η Απόλυτη Σαλάτα: Νόστιμη, Θρεπτική, Γρήγορη και Χωρίς Μαγείρεμα!


Η συνταγή μου σήμερα, είναι η δική μου παραλλαγή σε μιά κλασσική συνταγή της Ανατολής: το γνωστό Tabbouleh με προέλευση από το Λίβανο.

Η παραλλαγή μου έχει προκύψει μετά από χρόνια που το φτιάχνω και έχω καταλήξει στα υλικά που αρέσουν κυρώς στην δική μου οικογένεια αλλά και τους φίλους.

Η διατροφική αξία αυτής της σαλάτας είναι εξαιρετική. Το πληγούρι είναι στάρι σπασμένο, τα λαχανικά που το συνοδεύουν αλλά και το ελαιόλαδο με το λεμόνι και κυρίως ο άφθονος μαϊδανός δίνουν στη σαλάτα αυτή μιά ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως το ταμπούλι είναι σαλάτα μεν, αλλά μετατρέπεται πολύ εύκολα και σε πλήρες γεύμα, χωρίς καν να χρειαστεί να μαγειρέψουμε, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις μέρες που το πρόγραμμά μας είναι πιο βαρύ.  Επίσης έχει το πλεονεκτημαπωςπεοετοιμαζεται από το πρωί. 
Πιό κάτω ακολουθούν και κάποιες παραλλαγές που σας προτείνω πάνω στη βασική συνταγή.

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλυτζάνι πληγούρι (στάρι σπασμένο) κατά προτίμηση ψιλό (στην αγορά θα το βρείτε σε διάφορες μορφές, όσο πιό χοντροσπασμένο είναι, τόσο πιό αγριο στη γεύση θα γίνει,οπότε προτιμείστε το ψιλό).
2 φλυτζάνια νερό ζεστό 
2 Κ. χυμό λεμόνι

3 Μεσαίες ντομάτες κομμένες κυβάκια (από τις οποίες έχω αφαιρέσει μεγάλο μέρος από το το εσωτερικό μέρος με τα σπόρια και το ζουμί)
1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια. (αν έχει πολλά σποράκια, τα αφαιρώ)
1 φλυτζ. μαϊδανό ψιλοκομμένο (η αυθεντική συνταγή θέλει περισσότερο, τουλάχιστον διπλάσιο, αλλά εγώ την έχω προσαρμόσει στη δική μας γεύση) 
και 
2 Κ. δυόσμο ψιλοκομμένο (αν σας αρέσει)
2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά) 

1/2 φλυτζάνι λάδι 
αλάτι και λεμόνι τόσο όσο να γίνει νόστιμο και λίγο λεμονάτο

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε ένα μεγάλο σκεύος που κλείνει ερμητικά, βάζω το πληγούρι, το καυτό νερό και το λεμόνι. Κλείνω καλά και αφήνω 15 min. Ανοίγω το σκεύος και ανακατεύω απαλά με ένα πηρούνι. Δοκιμάζω και αν έχει μαλακώσει , αφήνω να κρυώσει και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύω πολύ καλά να μοιραστούν παντού και δοκιμάζω το λάδι , το λεμόνι και το αλάτι.
Αν χρειαστεί προσθέτω λίγα λαχανικά η οτιδήποτε άλλο λείπει.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:
  • Με τόνο: προσθέτω ένα κουτάκι φιλέτο τόνο σε λάδι (στραγγίζω από το επιπλέον λάδι, χωρίς να πιέσω τον τόνο. Μπορώ να προσθέσω και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και  λίγη κάπαρη
  • Με φέτα: Προσθέτω μικρά κομματάκια φέτας, 2 Κ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένες ελιές , για μιά παραλλαγή μιάς πιό χορταστικής και ενδιαφέρουσας χωριάτικης σαλάτας 
  • Με σολομό: Ψιλοκόβω κομματάκια σολομού (είτε φρέσκου , που έχω ήδη ψήσει  είτε καπνιστού), προσθέτω κάπαρη και λίγο άνηθο.
  • Με κοτόπουλο:Ψολοκόβω ψημένο κοτόπουλο και αν θέλω προσθέτω και 4-5 φύλλα πράσινης σαλάτας .
Όπως είναι φανερό, οι συνδυασμοί είναι πολύ . Η σαλάτα αυτή είτε μόνη της αποτελεί μιά εξαιρετική λύση για ένα γρήγορο και ελαφρύ μεσημεριανό είτε στις πιό σύνθετες μορφές της είναι μιά εύκολη, γρήγορη και υγιεινή επιλογή που απαιτεί ελάχιστο κόπο! 

https://www.facebook.com/christiespicnic.blogspot.gr ή 

να γίνετε μέλη του ιστότοπου στην αρχική σελίδα του blog


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου