Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Μαύροι γίγαντες Πρεσπών με κοραλάκι!!!

  
 
Μαύροι Γίγαντες Πρεσπών με κοραλάκι



  Σήμερα η συνταγή μου είναι από τις πιο θρεπτικούς και υγειινούς συνδυασμούς που μπορεί κανείς -με την κατάλληλη προετοιμασία-να έχει έτοιμο σε ελάχιστο χρόνο.

Και όταν λέω προετοιμασία , εννοώ το να έχω ήδη έτοιμους, βρασμένους , τους γίγαντες. Αυτό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη ή - όπως συνηθίζω αρκετά συχνά ομολογώ- βράζω μια μεγάλη ποσότητα κάποια στιγμή που έχω τον χρόνο και μετά χωρίζω τους βρασμένους γίγαντες σε συσκευασίες που βάζω στην κατάψυξη .

Όταν λοιπόν θέλω να φτιάξω το σημερινό μου φαγητό, αποψύχω από το βράδυ  η αν ξεχαστώ τους χρησιμοποιώ κατεψυγμένους. 

Έτσι ο χρόνος παρασκευής του φαγητού περιορίζεται σε 30-40 min.

Ο λόγος που σας είπα πως είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό, είναι γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με ζυμαρικά, συνθέτει μια πολύτιμη μορφή πρωτεΐνης, εξαιρετικής για τα παιδιά, αλλά και για χορτοφάγους που δεν προσλαμβάνουν ζωική πρωτεΐνη .  

Και πως συμβαίνει αυτό; Η πρωτεΐνη των οσπρίων , όπως και των δημητριακών (ζυμαρικά) δεν είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Όμως ο συνδυασμός των αμινοξέων της πρωτεΐνης των δημητριακών αλληλοσυμπληρώνεται με τα αμινοξέα της πρωτεΐνης των οσπρίων. Το αποτέλεσμα είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξια της ζωικής.

Το ίδιο καλός συνδυασμός είναι οι φακές με το ρύζι, το pasta e fagioli (ζυμαρικά και φασόλια) , της Ιταλικής κουζίνας και άλλοι.

Φυσικά, αυτό που πολλές μαμάδες θα εκτιμήσουν παράλληλα με την σπουδαία διατροφική αξία του πιάτου αυτού, είναι πως τα ζυμαρικά το κάνουν πιο φιλικό στα παιδιά , για τα οποία , πολλές φορές η κατανάλωση των οσπρίων δεν είναι και ιδιαίτερα ευχάριστη.

ΥΛΙΚΑ
500g γίγαντες μαύροι Πρεσπών (θα χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα και την άλλη μισή θα τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη για επόμενο μαγείρεμα)
Νερό και Αλάτι για το βράσιμο των οσπρίων 

1 κρεμμύδι ξερό , κομμένο στη μέση και σε πολύ λεπτές φέτες
1 σκ. σκόρδο
3-4 Κ. ελαιόλαδο
1 κονκασέ περασμένο ελαφρά από το multi
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 πακέτο ζυμαρικών μικρού σχήματος ,όπως κοραλάκι, μανεστράκι ή κοφτό μακαρονάκι (η και περισσότερο αν προτιμάτε)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καταρχήν βράζω τους γίγαντες (που έχω βάλει στο νερό από το προηγούμενο βράδυ). Τους βάζω σε κρύο νερό και όταν πάρουν βράση, χύνω το πρώτο νερό και τους ξαναβάζω να βράσουν με 1κ. αλάτι. 
Όταν είναι έτοιμοι, όπως σας είπα και παραπάνω χρησιμοποιώ τους μισούς για τη συνταγή μου και βάζω τους άλλους μισούς στην κατάψυξη.

Σε κατσαρόλα ανοιχτή σοτάρω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτω και το σκόρδο ψιλοκομμένο και λίγο νερό. Αφήνω να βράσουν λίγο , να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτω τη ντομάτα, το μαϊδανό, αλάτι και λίγη ζάχαρη.

Αφήνω τη σάλτσα να βράσει λίγο και προσθέτω το ζυμαρικό συμπληρώνοντας λίγο λίγο , όσο χρειαστεί, χλιαρό νερό, ώστε να προλάβει να βράσει, χωρίς να μείνει πολύ ζουμί.

Δοκιμάστε τη συνταγή και θα ανακαλύψετε μια διαφορετική γεύση οσπρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου